Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

BRAMBOROVÉ KROKETY, sváteční mandlové

1. listopadu 2018 v 16:53 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory

Domácí bramborové krokety jsou levné, jednoduché, ale přesto zůstávají sváteční delikatesou. Krokety bývaly vždy vynikající pochoutkou staročeské kuchyně. S minimem práce si je můžeme připravit i dnes. Zkuste verzi s mletými mandlemi a nebudete chtít jiné. Jsou vhodné jako příloha k jemnému rybímu masu, ale hodí se všude tam, kde chcete mít jemnou a křupavou bramborovou přílohu.

BRAMBOROVÉ KROKETY SVÁTEČNÍ
Potřebujeme:
  • 5 brambor uvařených ve slupce
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení
  • 100 g hladké mouky na obalování
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 100 g hrubě sekaných mandlí
Postup přípravy:
Uvařené ještě horké brambory oloupeme, rozmačkáme je s máslem a našleháme se žloutky, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě umletým pepřem. Směs necháme vychladnout. Mouku na obalování vsypeme do misky a přidáme pepř se solí. V druhé misce rozšleháme vejce, ve třetí misce smícháme mandle. Z bramborové směsi vykrajujeme lžící kousky, které v dlani vymodelujeme do tvaru válečku. Obalíme je v mouce, ve vajíčku a oválíme v mandlích. Smažíme v horkém oleji dozlatova. Krokety servírujte s pánve rovnou na stůl, protože každá snaha uchovat je v nádobě přikryté poklicí jim sebere všechnu křupavost. Krokety můžeme připravovat i s náplní, např. kousky oliv, zelených bylinek, šunkových kostiček nebo pikantní sýr udělají krásně barevnou strukturu a pozvednou bramborovou chuť trochu výš do gurmánského nebe.
BRAMBORY KROKETY S MANDLEMI
Také jste si všimli, že ve starých kuchařských knihách nebývala nouze o olivy, parmazánský sýr, olivový olej a dokonce ani o lanýže? Do bramborových kroket můžete dát něco podle své chuti, ale když budou jen "bramborové", budou skvělé.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / Kuchařka ze vsi (v knižní podobě)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Danka Danka | E-mail | 1. listopadu 2018 v 17:12 | Reagovat

To musí být dobrůtka.Děkuji.

2 MarijaKes MarijaKes | Web | Pondělí v 20:10 | Reagovat

Obalované v mandlích, to musí být luxusní chuť. Já jsem hodně bramborové, je to moje preferovaná příloha na všechny způsoby. Určitě vyzkouším. Moc děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama