Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Listopad 2018

BRAMBOROVÉ KROKETY, sváteční mandlové

1. listopadu 2018 v 16:53 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory

Domácí bramborové krokety jsou levné, jednoduché, ale přesto zůstávají sváteční delikatesou. Krokety bývaly vždy vynikající pochoutkou staročeské kuchyně. S minimem práce si je můžeme připravit i dnes. Zkuste verzi s mletými mandlemi a nebudete chtít jiné. Jsou vhodné jako příloha k jemnému rybímu masu, ale hodí se všude tam, kde chcete mít jemnou a křupavou bramborovou přílohu.

BRAMBOROVÉ KROKETY SVÁTEČNÍ
Potřebujeme:
  • 5 brambor uvařených ve slupce
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení
  • 100 g hladké mouky na obalování
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 100 g hrubě sekaných mandlí
Postup přípravy:
Uvařené ještě horké brambory oloupeme, rozmačkáme je s máslem a našleháme se žloutky, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě umletým pepřem. Směs necháme vychladnout. Mouku na obalování vsypeme do misky a přidáme pepř se solí. V druhé misce rozšleháme vejce, ve třetí misce smícháme mandle. Z bramborové směsi vykrajujeme lžící kousky, které v dlani vymodelujeme do tvaru válečku. Obalíme je v mouce, ve vajíčku a oválíme v mandlích. Smažíme v horkém oleji dozlatova. Krokety servírujte s pánve rovnou na stůl, protože každá snaha uchovat je v nádobě přikryté poklicí jim sebere všechnu křupavost. Krokety můžeme připravovat i s náplní, např. kousky oliv, zelených bylinek, šunkových kostiček nebo pikantní sýr udělají krásně barevnou strukturu a pozvednou bramborovou chuť trochu výš do gurmánského nebe.
BRAMBORY KROKETY S MANDLEMI
Také jste si všimli, že ve starých kuchařských knihách nebývala nouze o olivy, parmazánský sýr, olivový olej a dokonce ani o lanýže? Do bramborových kroket můžete dát něco podle své chuti, ale když budou jen "bramborové", budou skvělé.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / Kuchařka ze vsi (v knižní podobě)