Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

POMAZÁNKA Z PEČENÉHO LILKU A AVOKÁDA

20. listopadu 2017 v 2:21 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Studené předkrmy

Pomazánku z pečeného lilku s avokádem jsem nachystala na pondělní snídani. Snídaně chladného pondělního rána by měla pěkně zahřát. Budu ji mazat na křupavé teplé tousty a uvařím si k tomu mátový čaj. Dobré ráno dělá dobrá snídaně!

Pomazánka z pečeného lilku s avokádem

Potřebuji:

2 ks středně velkých lilků
2 ks zralého avokáda
½ citrónu nebo limetky
1 stroužek česneku
1 ks cibule šalotky
kousek chilli papričky
½ lžíce nasekané zelené petrželky
1 lžíci jogurtu či kysané smetany
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy:

Kulaté lilky z poslední domácí skleníkové sklizně jsem předem upekla v troubě. Před vložením do trouby je propíchám na několika místech jehlicí a vložím do předehřáté trouby na 190 °C, kde na střední příčce při režimu horkovzduch peču cca 35 až 40 minut. Měkké lilky vyjmu a nechám je vychladnout. Poté oloupu a dužinu na prkénku pokapu citrónovou šťávou, osolím, opepřím a drobně posekám ostrým nožem. Do misky k lilkům přidám oloupané avokádo a vidličkou rozetřu. Přidám utřený česnek, drobně posekanou cibuli šalotku a chilli papričku. Zjemním lžící jogurtu a podle chuti osolím a opepřím. Do hotové pomazánky vmíchám zelenou petrželku a nechám odležet v chladničce.


Z avokáda si ráda udělám GUACAMOLE, z pečeného lilku BABA GHANOUS "babaganuš", ale kombinace obojího je velmi zajímavá a vyrobí jemnou a skvělou pomazánku, kterou není třeba použít jen ke snídani, ale hodí se i k pohoštění s aperitivem atd. V případě snídaně je určitě dobré mít na zřeteli, že je třeba mírnit se s česnekem. To proto, abychom se hned po ránu společensky neznemožnili :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 20. listopadu 2017 v 4:06 | Reagovat

Asi je to ostuda, ale já vůbec netuším, jak chutná avokádo. Budu to muset napravit.

2 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | 20. listopadu 2017 v 8:29 | Reagovat

[1]: MarijaKes: Avokádo má takovou jemnou, hebkou až sametovou konzistenci docela nevýrazné chuti, ale ve spojení s dalšími surovinami, které ho dobře ochutí je opravdu zajímavé a patří mezi superpotraviny moderní doby. Důležité je, abychom koupili opravdu zralé plody. A neznat chuť avokáda není ostuda. Já mám moc ráda, když mohu něco ochutnat  úplně poprvé. Je v tom ta příchuť malého tajemství a objevitelské nadšení :-)

3 Martin Martin | 20. listopadu 2017 v 9:34 | Reagovat

Dva lilky a dve avokada? to je docela dost na snidani, asi vyrobim jen z pulky.
Ale vypada to jako skvele fusion.

4 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | 21. listopadu 2017 v 17:15 | Reagovat

[3]: Martin:

Množství použitých surovin se odvíjí od domácích zásob, ale ve finále to všechno vydalo na tři malé misky, které jsou vidět na fotografii. Ke snídani se všechno nesnědlo, ale zůstalo něco i na druhý den a bylo to fajn. Doporučuji vyzkoušet :-)

5 Martin Martin | 30. listopadu 2017 v 21:03 | Reagovat

Jdu na to
(jen pulku)

6 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. listopadu 2017 v 21:45 | Reagovat

[5]: Martin:

Ať se podaří a chutná :-)

7 Lelandgof Lelandgof | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 3:38 | Reagovat

Fine way of explaining, and fastidious article to take information about my presentation topic, which i am going to convey in institution of higher education.

8 Lelandgof Lelandgof | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 12:06 | Reagovat

Hi Dear, are you really visiting this site regularly, if so then you will absolutely take pleasant know-how.

9 Romi Romi | Web | 26. prosince 2017 v 13:03 | Reagovat

zajímavé :)

10 Kate. Kate. | Web | 27. prosince 2017 v 19:07 | Reagovat

Zajímavý recept, někdy vyzkouším :)

11 Zacharyjekly Zacharyjekly | E-mail | 31. prosince 2017 v 4:45 | Reagovat

Hello. And Bye.

12 Viktor Viktor | E-mail | 7. ledna 2018 v 10:12 | Reagovat

Ahoj! hele dělám na youtube kreslená videa... Nechcheš dostávat exkluzivní obsah? :))

https://youtu.be/XRMvLsukMhQ

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama