Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Listopad 2017

POMAZÁNKA Z PEČENÉHO LILKU A AVOKÁDA

20. listopadu 2017 v 2:21 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Studené předkrmy

Pomazánku z pečeného lilku s avokádem jsem nachystala na pondělní snídani. Snídaně chladného pondělního rána by měla pěkně zahřát. Budu ji mazat na křupavé teplé tousty a uvařím si k tomu mátový čaj. Dobré ráno dělá dobrá snídaně!

Pomazánka z pečeného lilku s avokádem

Potřebuji:

2 ks středně velkých lilků
2 ks zralého avokáda
½ citrónu nebo limetky
1 stroužek česneku
1 ks cibule šalotky
kousek chilli papričky
½ lžíce nasekané zelené petrželky
1 lžíci jogurtu či kysané smetany
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy:

Kulaté lilky z poslední domácí skleníkové sklizně jsem předem upekla v troubě. Před vložením do trouby je propíchám na několika místech jehlicí a vložím do předehřáté trouby na 190 °C, kde na střední příčce při režimu horkovzduch peču cca 35 až 40 minut. Měkké lilky vyjmu a nechám je vychladnout. Poté oloupu a dužinu na prkénku pokapu citrónovou šťávou, osolím, opepřím a drobně posekám ostrým nožem. Do misky k lilkům přidám oloupané avokádo a vidličkou rozetřu. Přidám utřený česnek, drobně posekanou cibuli šalotku a chilli papričku. Zjemním lžící jogurtu a podle chuti osolím a opepřím. Do hotové pomazánky vmíchám zelenou petrželku a nechám odležet v chladničce.


Z avokáda si ráda udělám GUACAMOLE, z pečeného lilku BABA GHANOUS "babaganuš", ale kombinace obojího je velmi zajímavá a vyrobí jemnou a skvělou pomazánku, kterou není třeba použít jen ke snídani, ale hodí se i k pohoštění s aperitivem atd. V případě snídaně je určitě dobré mít na zřeteli, že je třeba mírnit se s česnekem. To proto, abychom se hned po ránu společensky neznemožnili :-)