Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kuchařka z ostrova Sardinie

12. února 2015 v 9:39 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti


Kuchařka z ostrova Sardinie, to je nový důvod, proč si udělat místo v knihovně. Dobrých knih není nikdy dost.

Miluji osobitý punc každé kuchyně, která dokáže odolávat časům a je takovým tím hlubokým pohledem do duší lidí, kteří ji svýma rukama tvoří takovým způsobem, jak to dělaly generace před nimi. Recepty na tradiční jídla z místních surovin se předávají jako vzácné relikvie z rukou matek na dcery a skrze hrdost ostrovanů, kteří neradi mění své dávné tradice, dokázali to, co se nám Evropanům nedaří. Odolat všem vlivům zvenčí! Proto sardské recepty považuji za gastronomické poklady. Lidé na ostrově mají k sobě blíž, ale zrovna tak mají blízko i ke svému jídlu. Byla jsem na tuhle kuchařskou knížku autorky Karolíny Konečné moc zvědavá a těšila jsem se na chvilku času, kdy ji budu moci pečlivě pročíst a přivonět si zase ke všem krásám Sardinie. Nezklamala jsem se. Ze všech receptů je cítit závan a chuť krajiny středomořského hrdého ostrova.



Stojím na Korsice na útesu nedaleko města Bonifacio a všude kolem jsem obklíčena voňavým porostem divokého koření. Na krátký dohled jsou vidět nejbližší sousedé z ostrova Sardinie.

V knize bylo všechno poskládáno tak, jako by se Karolina na Sardinii narodila a nikdy se z ní nevzdálila ani na krok. Shledala jsem její dokonalé pochopení veškerých souvislostí kolem místního jídla, které ne vždy bylo pro ostrovany dostupné v hojné míře, ale když už bylo, vařilo se i z těch nejprostších surovin tím nejlepším způsobem. Na Sardinii bylo každé jídlo kuchařem požehnané.

Tak jako Korsičané, ostrovní sousedé na dohled, i zde jsou lidé duší víc lovci než rybáři. Pobřeží tu bývalo vždy těžce zkoušeným územím, proto se staří Sardové stávali zdatnějšími lovci než rybáři. Běh dějin je naučil žít v lesích a hornatých částech ostrova, čímž se musel jejich způsob života nutně odrazit ve stravě. Ta zřetelně ukazuje na jejich přizpůsobivost krajině. Chov koz a ovcí se stal důležitou součástí života. Z mléka se vyrábí horské čerstvé sýry, legendární maso polodivokých vepřů se peče a dusí s aromatickými bylinami a konzumuje se i maso divoce žijící zvěře. Sýr a bylinky nesmí chybět v žádném poctivém zdejším jídle. To bývá obvykle jednoduché a prosté, bez kuchařských složitostí, ale všechny vstupní suroviny musí být v té nejlepší kondici a kvalitě. A takové ty místí suroviny jsou v prvé řadě. Příkladem toho je výroba tradičních uzenin.

Kuchařka z ostrova Sardinie je knihou, kterou mohu skutečně každému milovníku dobrého jídla a majiteli neposedné cestovatelské duše doporučit. Až ji přečtete, budete mít možná pocit, že o Sardinii víte téměř všechno, ale nenechte se mýlit. Tuhle zem musíte v prvé řadě cítit, proto se za poznáním vydejte směrem do míst, kde tráví čas nejraději i autorka této knihy. Sardinie je stále plná překvapení, která si každý může objevovat sám, ale duch jihu vás ovane už při prvním otevření této krásné kuchařky.

Kuchařka z ostrova - Sardinie (Konečná Karolina)
Vydavatel: Kuchařka z ostrova
Počet stran: 320
Jazyk: CZ
Rok: 2014
Kuchařku z ostrova Sardinie můžete zakoupit na webu Dobré-knihy.cz

V knize je publikováno 103 receptů a ke každému z nich i celostránková fotografie, některé i s doplňujícím postupem přípravy. Recepty jsou rozděleny do devíti kapitol, které dávají nahlédnout pod pokličku a dokumentují spoustu místních delikates. Ať vám chutná tak, jako mně ;-)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 12. února 2015 v 9:47 | Reagovat

Byly doby, kdy jsem kuchařky sblírala.
Dndaka vařím spíš tak intuitivně. Nechám se inspirovat třeba u tebe, ale striktně se receptu nedrřím, když už ho dělám podruhé. Do sardinie se určitě už nepodívám, ale ve tvém článku jsem našla hodně zajímavého.

2 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 12. února 2015 v 10:14 | Reagovat

MarijaKes:

Pro běžné vaření je výhodou mít vlastní intuici a řídit se tím, co je doma a co je právě k mání v daném ročním období. Z toho vlastně vychází každá regionální kuchyně, tu sardskou nevyjímaje. Krásné je cestovat a poznávat nové zvyklosti a způsoby, jak si umí potravin vážit a zpracovat je. U nás se to trochu podceňuje a lidé se větší měrou spoléhají na polotovary, které jim někdo předsouvá. Doba je rychlá, často není na vaření čas ani chuť, ale najít si ho a trochu si jídlo naplánovat, je to ta nejlepší deviza. Každá kuchařka je dobrý inspirační zdroj, je-li dobrá :-) Tato dobrá je, protože je autentická a to je něco, co já sama za sebe velmi oceňuji. Díky za zprávu a za důvěru v mé recepty :-)

3 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 12. února 2015 v 10:22 | Reagovat

MarijaKes:

Když tu tak píšeš, že do Sardinie se už asi určitě nepodíváš, tak jsem ti do článku přiložila jednu mou fotografii, kde je na Sardinii přes moře krásně vidět. Fotila jsem ten snímek na Korsice a právě ostrov Sardinie byl v místech nedaleko města Bonifacio krásně vidět :-) Já si myslím, že nikdy nevíme předem o svých cestách. Beru to podle sebe :-)

4 looksbyanette looksbyanette | Web | 17. února 2015 v 15:16 | Reagovat

Ahoj:), rozjíždíme novy blog o módě,  kosmetice a tak:3 Urcite kouknete! :) budeme rady za kazdy koment a navstevu;)

5 Terka hladíková Terka hladíková | E-mail | Web | 17. února 2015 v 19:08 | Reagovat

Mnam hrozne ráda bych ochutnala spoustu ruznych kuchyní světa a Sardinie mě láka i na dovolenou.A na novy blog se urcite podivam.

6 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 20. února 2015 v 9:33 | Reagovat

Terka:

Cestování je moc fajn. Každý kout světa chutná trochu jinak, je to zábavné poznávání :-)

7 Michelle Michelle | Web | 28. února 2015 v 0:18 | Reagovat

Kniha vypadá opravdu zajímavě, ale musím přiznat, že moc o sardské kuchyni nemám představu. Píšete sýry, bylinky, divočina, k jaké kuchyni myslíte, že má nejblíž?

8 Kruval a říše magie Kruval a říše magie | E-mail | Web | 3. března 2015 v 15:46 | Reagovat

Jak můžete všichni vědět, existuje mnoho internetových škol na téma Bradavic a Harryho Pottera. Znáte Bradavické koleje, k nějaké se přikláníte díky znalosti filmů a knížek, víte, jak vypadá Bradavický hrad, pozemky... Pravděpodobně byste dokázali vyjmenovat i předměty, které se v Bradavicích učí. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, co se děje mimo tento hrad?
Co třeba takový Kruval? Co něm víte? Možná pouze to, jak vypadjí uniformy. Jak to tam ale vypadá? A jak vlastně vypadá celý kouzelnický svět?
S námi to můžete zkusit zjistit, hra se spouští 7. 3. 2015!

9 Lady≈Claire Lady≈Claire | E-mail | Web | 4. března 2015 v 10:36 | Reagovat

Už delší dobu to tu sleduju :)
Díky ti za skvělé tipy a rady, mám to tu opravdu moc ráda! :))

10 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 4. března 2015 v 11:21 | Reagovat

[7]: Michelle:

Každá ostrovní kuchyně je krásná v tom, že se soustředí na potraviny z daného místa. Sardinie je bohatý kraj a hospodyně zde žijící byly krásně vynalézavé. Dokázaly navařit i z mála báječné jídlo. V podstatě se jejich přístup dá aplikovat všude tam, kde jsme v dobrém kontaktu s přírodou. Autentické sardské potraviny je třeba připravovat se surovinami originálními, ale dnes není nemožné si takové potraviny opatřit i u nás. Je to kuchařka, co inspiruje. Pokud bych tuhle kuchyni měla k něčemu přirovnat, tak nejblíže je Korsice, ale najde se v ní mnoho společných bodů, na kterých se dá vystavět i naše česká kuchyně. Ta ve své prazákladní podobě také neskutečně skvěle respektuje běh přírody a všechny dary dokáže fantasticky zpracovat. Ano, nemáme moře! Ale máme rybníky a řeky bohaté na sladkovodní ryby. Přesto si naši lidé cestu k domácím rybám nehledají a raději koupí kus mražené ryby neznámého původu. Sardtové tohle nedělají. Co je doma, to je to nejlepší. V tomto bychom se od nich mohli ještě hodně učit :-) Proto sama hodně cestuji a píši reportáže právě o životě a jídle místních lidí, korsickou stravu jsem zpracovala pro tisk a ta by vám mohla trochu poodhalit to tajemství ostrovní kuchyně. Ale stejně je ze všeho nejlepší cestovat a poznávat nové lidi s jejich kulturou. Tam stravování hraje jednu z největších rolí.

11 Jana Jana | Web | 6. března 2015 v 10:57 | Reagovat

Jsem ráda za každé tipy, které tady najdou. Moc děkuji ! :)

12 Barbora Barbora | E-mail | Web | 7. března 2015 v 22:51 | Reagovat

Skvělý tip na dárek pro moji sestřičku posedlou Sardinií! Děkuji.

kucharkabarunka.wordpress.com

13 hpbradavickaskola hpbradavickaskola | E-mail | Web | 10. března 2015 v 17:40 | Reagovat

Znáte Harryho Pottera? Zahrajte si na jeho život zde: hpbradavickaskola.blog.cz

14 takybasnik takybasnik | Web | 11. března 2015 v 14:29 | Reagovat

Italská kuchyně je obecné hodně lehká a plná plodů moře. Zajímavý tip.

15 Karel Karel | Web | 23. března 2015 v 21:41 | Reagovat

Velice povedená kuchařka :), nedávno jsem jí koupil své babičce a je z ní celá nadšená, vřele doporučuji. Teď z ní docela často vaří a zatím mi vše chutnalo :D

Učte se jazyky hravě http://www.jazykyhrave.cz/

16 Michal Michal | Web | 29. března 2015 v 10:38 | Reagovat

Pěkné, pěkné :) Podívejte se na nový inzertní web na adrese www.mainos.cz

17 Keysi Keysi | Web | 1. dubna 2015 v 7:05 | Reagovat

Moc krásné :) a prosím mrkněte na náš blog:http://the-strength-of-the-elements.blog.cz/

18 capriolina capriolina | E-mail | Web | 6. dubna 2015 v 16:59 | Reagovat

Na Sardinii jsem nikdy nebyla, ale mam kamaradku, ktera ji miluje, casto tam jezdi a chteji se tam s pritelem stehovat. O jeji vyborne tradicni kuchyni basnila nejednou, stejne tak jako o krajine. Cetla jsem komentare vyse a docetla jsem se to, co jsem i sama tak trochu chtela poznamenat. V Cechach pocituji, ze casto zapominame, ze mame sami vybornou tradicni kuchyni, mame spoustu vytecnych domacich produktu a misto toho si koupime mrazene file nebo varime exoticka jidla, ktera ani neumime, pripadne na ne nemame suroviny. Prijde mi paradoxni (ale spravne) vyzdvyhovat fakt, ze se stavi na tradicnich, mistne dostupnych surovinach, tak by to melo byt vsude, ale bohuzel casto neni. Italie je v tomto nadherna a rozmanita. Kazdy region ma vlastni recepty, mestecko od mestecka. Tu delaji takovou sladkost z onoho testa, tam si zase muzete zajet na jinou. Fascinuje me to. A je tu skutecne velmi citit, ze regionalni kuchyne vychazi z mistne dostupnych surovin, z rocniho obdobi a z tradic. Recepty jsou skutecne predavany z generace na generaci. Ono je na druhou stranu tady jednodussi varit podobnym zpusobem, kdyz jsou na kazdem rohu trhy s mistnimi zemedelci a ceny nejsou premrstene. Kolem a kolem je Italie skutcne nadherna zem a co region, to jina kulinarska prekvapeni. :)

19 eli-life-world eli-life-world | Web | 16. dubna 2015 v 18:17 | Reagovat

Skvělý tip ... Hledám něco pro mamku k narozeninám, ráda vaří taková exotická jídla...
Mám nový blog .... nechce někdo zavítat ? http://eli-life-world.blog.cz/

20 klubbarak klubbarak | 17. dubna 2015 v 21:35 | Reagovat
21 Alina Alina | E-mail | Web | 18. dubna 2015 v 12:46 | Reagovat
22 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 21. dubna 2015 v 11:49 | Reagovat

[18]: capriolina:

S tím se dá naprosto a bez výhrad souhlasit. Nemusíme jezdit světa kraj, abychom našli to pravé kouzlo báječného jídla. To kouzlo není ukryté v dalekých a neznámých krajinách. Skrývá se v lidech kolem nás. Je to pavučina utkaná z lidských pamětí, z vůně země a plodin na ní sklízených, a z mnoha dalších drobností nutných k tomu, abychom mohli zasednout k prostřenému stolu. Jídlo, to jsou dějiny národa, proto k němu musíme přistupovat s respektem a s úctou ke všemu, co nám naše země dává. Nikde na světě není pro nás nic důležitějšího a cennějšího než to, co máme kolem sebe v místě, kde žijeme. Je moc dobře, že si to lidé dnes více uvědomují a snaží se žít a stravovat se podle rituálů ročního období atd. Je to velké a nevyčerpatelné téma, proto je lépe méně mluvit a více konat :-)

P.S.
Je tu konečně jaro! Jdu sázet do své zahrady něco dobrého, abych si to české jaro užila se vším všudy :-)

23 ChilliPepper ChilliPepper | Web | 23. dubna 2015 v 18:11 | Reagovat

Vskutku zajímavá kuchařka. (mimo jiné doporučuji zkusit extra panenský olivový olej s chilli papričkami habanero je to něco nového a originálního)

24 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 25. dubna 2015 v 11:10 | Reagovat

[23]: ChilliPepper:

Chilli papričky nic nezkazí, ovšem za jednoho předpokladu ... pokud je miluješ, všechno jim odpustíš :-) Ze zkušeností vím, že ne každý jejich chuťovou převahu v jídle snese. S chilli olejem vždycky opatrně.

25 Ondřej Ondřej | Web | 30. dubna 2015 v 15:32 | Reagovat

Také miluji Chilli papričky. :) Ale druhý den na záchodě je proklínám :D

26 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 4. května 2015 v 13:56 | Reagovat

[25]: Ondřej:

To je ta odvrácená strana chilli papriček :-) Je to drsná zelenina! :-)

27 mtlookbook mtlookbook | 6. června 2015 v 19:45 | Reagovat

skvělý tip na dárek:)

28 Lenka Bartošová Lenka Bartošová | Web | 6. srpna 2015 v 10:59 | Reagovat

Děkuji za skvělou kuchařku, koupila jsem jí jako dárek mamince, která si jí nemůže vynachválit!

29 Lenka Lenka | Web | 16. srpna 2015 v 15:14 | Reagovat

Taky preferuju jižní kuchyni... je to daleko lehčí, než jídla, který se podávaj u nás...

30 Michaela Michaela | E-mail | 20. listopadu 2015 v 17:08 | Reagovat

Pokud by měl někdo z vás zájem, přikládám facebookovou stránku, kde se můžete s ostatními dělit o svoje recepty :-)
https://www.facebook.com/dnesvarimja/

31 http://www.aetm-renovation.fr http://www.aetm-renovation.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:06 | Reagovat

Kuchařka z ostrova Sardinie je knihou, kterou mohu skutečně každému milovníku dobrého jídla a majiteli neposedné cestovatelské duše doporučit. Až ji přečtete, budete mít možná pocit, že o Sardinii víte téměř všechno, ale nenechte se mýlit.

32 viagra viagra | E-mail | Web | 31. března 2017 v 21:24 | Reagovat
33 cialis cialis | E-mail | Web | 15. dubna 2017 v 11:49 | Reagovat
34 cialis cialis | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 8:58 | Reagovat
35 generic_cialis generic_cialis | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 20:00 | Reagovat
36 cilais_price cilais_price | E-mail | Web | 1. května 2017 v 10:02 | Reagovat
37 Moisesanise Moisesanise | E-mail | Web | 7. května 2017 v 10:23 | Reagovat

guaranteed approval cash advance loans

      <a href=http://bestpaydaynpz.com/>advance payday loans</a>

    <a href="http://bestpaydaynpz.com/">cash advance</a>

    cash advance league city tx

38 Lnyuwrisy Lnyuwrisy | E-mail | Web | 14. května 2017 v 13:05 | Reagovat

viagra online without prescription - http://buyviagrafrewv.com/
viagra sale <a href="http://buyviagrafrewv.com/">viagra buy</a> ’

39 Hcdfwrisy Hcdfwrisy | E-mail | Web | 16. května 2017 v 16:00 | Reagovat

instant payday loans - https://personalloansxjil.org/
easy personal loans <a href="https://personalloansxjil.org/">payday loans online</a> ’

40 Hjkmwrisy Hjkmwrisy | E-mail | Web | 18. května 2017 v 22:00 | Reagovat

same day payday loans - https://loansonlineverx.com/
quick cash <a href="https://loansonlineverx.com/">payday advance</a> ’

41 Fbfxwrisy Fbfxwrisy | E-mail | Web | 21. května 2017 v 16:44 | Reagovat

speedy cash near me - https://paydayadvancesvred.co.uk/
cash advance lenders <a href="https://paydayadvancesvred.co.uk/">best online payday loans</a> ’

42 Vbfcwrisy Vbfcwrisy | E-mail | Web | Čtvrtek v 9:07 | Reagovat

car insurance companies - https://onlineeautoinsurance.org/
car insurance comparison <a href="https://onlineeautoinsurance.org/">auto insurance quote</a> ’

43 Vbtywrisy Vbtywrisy | E-mail | Web | Pátek v 12:22 | Reagovat

online loans - https://paydayvreadvances.org/
payday advance loan <a href="https://paydayvreadvances.org/">quick loans</a> ’

44 payday payday | E-mail | Web | Pátek v 23:32 | Reagovat
45 without without | E-mail | Web | Sobota v 1:46 | Reagovat
46 Bfaswrisy Bfaswrisy | E-mail | Web | Sobota v 16:45 | Reagovat

3 month payday loans - https://paydayloansbtf.org/
fast loans <a href="https://paydayloansbtf.org/">fast loans</a> ’

47 Gdcwrisy Gdcwrisy | E-mail | Web | Včera v 9:19 | Reagovat

payday loans - https://paydayloansonlinergc.org/
cash advance american express <a href="https://paydayloansonlinergc.org/">cash advance loans</a> ’

48 Devwrisy Devwrisy | E-mail | Web | Včera v 15:40 | Reagovat

cash advance definition
<a href="https://paydayloansbtf.org/">cash advance now</a>
pay day loan
<a href="https://paydayloansbtf.org/">online payday loans</a>   ’

49 cialis_generic cialis_generic | E-mail | Web | Včera v 20:36 | Reagovat
50 Bbfcwrisy Bbfcwrisy | E-mail | Web | Dnes v 16:10 | Reagovat

quick cash
<a href="https://onlinepaydayloansrhv.org/">payday lenders</a>
same day payday loan
<a href="https://onlinepaydayloansrhv.org/">online payday advance</a>    ’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama