Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

PIZZA MARGHERITA aneb jak jsem pekla pizzu v peci

27. září 2014 v 12:36 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení

Domácí pizza? Proč ne! Mám skvělý recept, dřevem roztopenou pec, mohu se pustit do díla. Nedáte si kousek?

Jak bych zhodnotila pečení domácí pizzy v peci? Bylo to zábavné, poučné a výsledek ohromující. Roztopená pec kolem sebe šíří uklidňující teplo, nikam se mi spěchat nechtělo a tím pádem receptů z pece vzniklo hned několik. Pizza je jen začátek. Na úvod jsem vybrala pizzu nejslavnější, a tou je Pizza Margherita.



PIZZA MARGHERITA

Existuje mnoho možností, čím pizzu obložit, ale nejdůležitější je správně připravené těsto a řádně roztopená pec. Pizza se peče jen pár minut při vysoké teplotě nad 300 °C a jednoznačně nejchutnější je z pece vytopené voňavým dřevem. Pokud bych měla vybrat jen jednu pizzu a označit ji No 1, byla by to pizza Margherita. Už historické souvislosti ji k tomu jasně předurčují, a právem. Na první pohled vypadá velmi jednoduše a prostě, ale právě ta její nekomplikovanost klade důraz na použití těch nejkvalitnějších surovin. To je to kouzlo, co ji favorizuje na královnu všech pizz. Až ji vyzkoušíte v peci, dáte mi za pravdu, že je to pizza královského původu.

Základní těsto na pizzu:

· 1000 g hladké mouky
· 500 ml vlažné vody
· 1 sáček sušeného droždí
· 1 lžíce olivového oleje
· špetka soli

V míse smícháme mouku s vlažnou vodou, ve které jsme rozmíchali sáček sušeného droždí. Přidáme olivový olej a špetku soli. Vařečkou vypracujeme těsto, které necháme v chladničce odležet, nejlépe do druhého dne. Těsto v míse potřeme olivovým olejem a zabalíme do fólie, aby neosychalo. Již před odležením můžeme těsto rozdělit na jednotlivé porce a nachystat si bochánky. Na 1 ks pizzy počítáme s cca 120 g těsta, tzn. že můžeme uspořádat pizza party a nachystat rovnou 8 ks. V dobře rozpálené peci jsem to zvládla za necelou půlhodinku všechno upéct.



Pizza Margherita

Na cca 8 ks pizzy z pece použijeme těsto připravené z 1 kg mouky a poklademe ho níže uvedenými ingrediencemi.

· 400 g loupaných rajčat v konzervě
· špetka soli
· ½ lžíce cukru
· 400 g mozzarelly z buvolího mléka
· olivový olej
· čerstvé bazalkové lístky

Loupaná rajčata drobně nasekáme, osolíme, osladíme a zakápneme olivovým olejem. Na pánvi prohřejeme a výslednou omáčku, tzv. sugo, použijeme na pomazání pizza korpusu. Těsto na 1 ks pizzy tence rozválíme, položíme na kulatý pizza plech nebo v případě zručnosti budeme sázet rovnou lopatou do pece a péct přímo na kameni. Já pekla na perforovaném plechu a šlo to snadno. Těsto pokryjeme několika lžícemi rajčatového suga a rozetřeme po celé ploše, vyjma tenkého proužku těsně u okrajů. Mozzarellu natrháme na menší kousky a poklademe ji na rajčatový základ. Přidáme lístky bazalky, kápneme olivový olej a vložíme do přední poloviny pece vytopené na 320 °C. Pečeme cca 3 minuty při otevřených dvířkách a v polovině pečení pizzu otočíme o 180 °, aby se okraje stejnoměrně propekly. Pizzu vytáhneme pomocí kovové lopatky a ještě horkou ji naporcujeme a podáváme. Nejlépe mi chutná se skleničkou červeného vína. Ještě na talíři ji zakápnu dobrým olivovým olejem a přidám špetku čerstvě mletého pepře z mlýnku.



Z HISTORIE PIZZY

Pizza Margherita je královského původu. Tento základní druh pizzy, na kterém je krom červené rajčatové omáčky i bílý sýr mozzarella a svěže zelená bazalka, vznikl roku 1889 v Neapoli na počest savojské královny Margherity. Na uvítanou jí byla připravena pizza upravená tak, aby hrála barvami italské národní vlajky. Na počest královny, která si na ní pochutnala, byla pizza také pojmenována a dodnes platí v zemi původu za nejautentičtější a nejprodávanější pizzu vůbec.



Víte, že když použijete na obložení pizzy navíc ještě trochu ančoviček, máte na stole hned další ikonickou pizzu s názvem Pizza Napoletana? Kdo je kreativní, ten si hned najde své oblíbené kombinace, ale je třeba se držet střídmosti a nepřilepšovat si s vrstvou oblohy. Správně upečená pizza musí po celé ploše krásně křupat a nesmí být díky přemíře surovin použitých na její obložení těžká, promáčená a nepropečená. Preferovat střídmost a kvalitu se vyplatí.
Pečení pizzy je umění, ale hlavně společenská událost, kterou je třeba si užít.



Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Skvělý výsledek upečené pizzy má na svědomí pec na dřevo Amphora, proto se sluší ji zmínit a poděkovat za možnost ji otestovat v praxi. www.zahradnipece.cz


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (119)
Zobrazit starší komentáře

101 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 3:00 | Reagovat

cialis schnellversand

      http://canadiancialisus.com/ - buy cialis

    <a href="http://canadiancialisus.com/">generic cialis online</a>

    the best choice cialis canda

102 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 4:39 | Reagovat

link for you about cialis

      http://canadiancialisus.com/ - cialis canada

    <a href="http://canadiancialisus.com/">canadian cialis online</a>

    precios de cialis generico

103 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 5:37 | Reagovat

can i use old cialis

      http://canadiancialisus.com/ - canadian cialis online

    <a href="http://canadiancialisus.com/">cialis canada</a>

    compare online cialis prices

104 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 7:47 | Reagovat

costo confezione cialis

      http://canadiancialisus.com/ - buy cialis

    <a href="http://canadiancialisus.com/">generic cialis</a>

    best place to get cialis

105 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 12:33 | Reagovat

farmacia de cialis es decir

      http://canadiancialisus.com/ - buy cialis

    <a href="http://canadiancialisus.com/">cialis cheap</a>

    purchase 36-hour cialis

106 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 14:09 | Reagovat

cialis 20 mg or 100mg

      http://canadiancialisus.com/ - cialis

    <a href="http://canadiancialisus.com/">generic cialis</a>

    price of cialis daily

107 Evelinaanise Evelinaanise | E-mail | Web | 15. listopadu 2017 v 3:11 | Reagovat

cialis 25mg generic

      http://canadiancialisus.com/ - generic cialis online

    <a href="http://canadiancialisus.com/">buy cialis</a>

    cialis vendu au canada

108 KdbccfAsync KdbccfAsync | E-mail | Web | 10. prosince 2017 v 1:47 | Reagovat

payday loans for bad credit http://paydayloansonlinenow.us.com/
quick loans online <a href=http://paydayloansonlinenow.us.com/>online payday loan</a>

109 Mlokmirodia Mlokmirodia | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 11:37 | Reagovat

bad credit credit card https://1paydayloansonline.com/
credit card consolidation loan <a href="https://1paydayloansonline.com/">payday loans online</a>

110 Lelandgof Lelandgof | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 15:41 | Reagovat

Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

111 Svesbadhert Svesbadhert | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 19:14 | Reagovat

payday loans austin texas https://now24paydayloans.com/
best payday loan <a href=https://now24paydayloans.com/>pay day loans</a>

112 Lelandgof Lelandgof | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 15:48 | Reagovat

It is the best time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

113 Dbsabggtoorgo Dbsabggtoorgo | E-mail | Web | 27. prosince 2017 v 19:40 | Reagovat

cash advance loans
<a href="https://www.getispaydayloansonline.com/">loans no credit check</a>
2nd payday loan
<a href="https://www.getispaydayloansonline.com/">payday advance loans</a>

114 JbsxxOptola JbsxxOptola | E-mail | Web | 29. prosince 2017 v 18:09 | Reagovat

debt relief companies
<a href="https://quickkiinstallmentloans.org/">instant payday loans</a>
moneytree payday loans
<a href=https://quickkiinstallmentloans.org/>online payday loans direct lenders</a>

115 Dnbctoorgo Dnbctoorgo | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 12:40 | Reagovat

cash advance online
<a href="https://paydaynnoo.org/">payday loans no credit check</a>
credit loans
<a href="https://paydaynnoo.org/">cash loan</a>

116 JbscOptola JbscOptola | E-mail | Web | 4. ledna 2018 v 20:51 | Reagovat

no hassle payday loans
<a href="https://paydayacerloans.com/">personal loans</a>
advance
<a href=https://paydayacerloans.com/>payday loans</a>

117 Dcxtoorgo Dcxtoorgo | E-mail | Web | 6. ledna 2018 v 0:08 | Reagovat

loans personal loans
<a href="https://loansbadzwe.org/">cash advance</a>
credit card consolidation loan
<a href="https://loansbadzwe.org/">payday advance loan</a>

118 McsLelve McsLelve | E-mail | Web | Čtvrtek v 2:33 | Reagovat

herbal alternative to viagra
<a href="http://viagraonszb.com/">cheap viagra</a>
buy cheap generic viagra
<a href="http://viagraonszb.com/">viagra sale</a> ’

119 Enmupeathe Enmupeathe | E-mail | Web | Sobota v 11:59 | Reagovat

uk viagra
<a href=http://fviagrajjj.com/>viagra plus</a>
viagra lowest price
<a href="http://fviagrajjj.com/">viagra side effects</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama