Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Září 2014

PIZZA MARGHERITA aneb jak jsem pekla pizzu v peci

27. září 2014 v 12:36 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení

Domácí pizza? Proč ne! Mám skvělý recept, dřevem roztopenou pec, mohu se pustit do díla. Nedáte si kousek?

Jak bych zhodnotila pečení domácí pizzy v peci? Bylo to zábavné, poučné a výsledek ohromující. Roztopená pec kolem sebe šíří uklidňující teplo, nikam se mi spěchat nechtělo a tím pádem receptů z pece vzniklo hned několik. Pizza je jen začátek. Na úvod jsem vybrala pizzu nejslavnější, a tou je Pizza Margherita.



PIZZA MARGHERITA

Existuje mnoho možností, čím pizzu obložit, ale nejdůležitější je správně připravené těsto a řádně roztopená pec. Pizza se peče jen pár minut při vysoké teplotě nad 300 °C a jednoznačně nejchutnější je z pece vytopené voňavým dřevem. Pokud bych měla vybrat jen jednu pizzu a označit ji No 1, byla by to pizza Margherita. Už historické souvislosti ji k tomu jasně předurčují, a právem. Na první pohled vypadá velmi jednoduše a prostě, ale právě ta její nekomplikovanost klade důraz na použití těch nejkvalitnějších surovin. To je to kouzlo, co ji favorizuje na královnu všech pizz. Až ji vyzkoušíte v peci, dáte mi za pravdu, že je to pizza královského původu.

Základní těsto na pizzu:

· 1000 g hladké mouky
· 500 ml vlažné vody
· 1 sáček sušeného droždí
· 1 lžíce olivového oleje
· špetka soli

V míse smícháme mouku s vlažnou vodou, ve které jsme rozmíchali sáček sušeného droždí. Přidáme olivový olej a špetku soli. Vařečkou vypracujeme těsto, které necháme v chladničce odležet, nejlépe do druhého dne. Těsto v míse potřeme olivovým olejem a zabalíme do fólie, aby neosychalo. Již před odležením můžeme těsto rozdělit na jednotlivé porce a nachystat si bochánky. Na 1 ks pizzy počítáme s cca 120 g těsta, tzn. že můžeme uspořádat pizza party a nachystat rovnou 8 ks. V dobře rozpálené peci jsem to zvládla za necelou půlhodinku všechno upéct.



Pizza Margherita

Na cca 8 ks pizzy z pece použijeme těsto připravené z 1 kg mouky a poklademe ho níže uvedenými ingrediencemi.

· 400 g loupaných rajčat v konzervě
· špetka soli
· ½ lžíce cukru
· 400 g mozzarelly z buvolího mléka
· olivový olej
· čerstvé bazalkové lístky

Loupaná rajčata drobně nasekáme, osolíme, osladíme a zakápneme olivovým olejem. Na pánvi prohřejeme a výslednou omáčku, tzv. sugo, použijeme na pomazání pizza korpusu. Těsto na 1 ks pizzy tence rozválíme, položíme na kulatý pizza plech nebo v případě zručnosti budeme sázet rovnou lopatou do pece a péct přímo na kameni. Já pekla na perforovaném plechu a šlo to snadno. Těsto pokryjeme několika lžícemi rajčatového suga a rozetřeme po celé ploše, vyjma tenkého proužku těsně u okrajů. Mozzarellu natrháme na menší kousky a poklademe ji na rajčatový základ. Přidáme lístky bazalky, kápneme olivový olej a vložíme do přední poloviny pece vytopené na 320 °C. Pečeme cca 3 minuty při otevřených dvířkách a v polovině pečení pizzu otočíme o 180 °, aby se okraje stejnoměrně propekly. Pizzu vytáhneme pomocí kovové lopatky a ještě horkou ji naporcujeme a podáváme. Nejlépe mi chutná se skleničkou červeného vína. Ještě na talíři ji zakápnu dobrým olivovým olejem a přidám špetku čerstvě mletého pepře z mlýnku.



Z HISTORIE PIZZY

Pizza Margherita je královského původu. Tento základní druh pizzy, na kterém je krom červené rajčatové omáčky i bílý sýr mozzarella a svěže zelená bazalka, vznikl roku 1889 v Neapoli na počest savojské královny Margherity. Na uvítanou jí byla připravena pizza upravená tak, aby hrála barvami italské národní vlajky. Na počest královny, která si na ní pochutnala, byla pizza také pojmenována a dodnes platí v zemi původu za nejautentičtější a nejprodávanější pizzu vůbec.



Víte, že když použijete na obložení pizzy navíc ještě trochu ančoviček, máte na stole hned další ikonickou pizzu s názvem Pizza Napoletana? Kdo je kreativní, ten si hned najde své oblíbené kombinace, ale je třeba se držet střídmosti a nepřilepšovat si s vrstvou oblohy. Správně upečená pizza musí po celé ploše krásně křupat a nesmí být díky přemíře surovin použitých na její obložení těžká, promáčená a nepropečená. Preferovat střídmost a kvalitu se vyplatí.
Pečení pizzy je umění, ale hlavně společenská událost, kterou je třeba si užít.



Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Skvělý výsledek upečené pizzy má na svědomí pec na dřevo Amphora, proto se sluší ji zmínit a poděkovat za možnost ji otestovat v praxi. www.zahradnipece.cz


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)