Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zelný salát s pomerančovou chilli zálivkou (Česká televize 2)

1. března 2014 v 0:46 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Saláty

Dobré ráno z Brna.

V televizním studiu ČT 2 se začíná opravdu velmi brzy.
Kolem páté ranní už jsem byla ve studiu. První ranní vůně byla vůně maskérny. Po ní přišel na řadu parfém smažené cibulky, nutný na rozjezd receptu na pikantní Chilli con carne.
Pár minut před spuštěním kamer živého vysílání konečně došlo na povzbudivou vůni mé první ranní kávy.
Snídani v takové podobě si každý den nedopřávám, ale v brněnském studiu jsem jich už pár zažila :-)

Dnes se vysílalo na téma "Zostra".
Komu jinému svěřit úvodní píseň na ostrý rozjezd? Nikomu jinému než rebelské kalifornské partičce RHCP to nemůže být.
Red Hot Chilli Peppers mi znějí v uších a vůně první rozkrojené chilli papričky začíná stoupat do nosu :-)


Jako ranní životabudič fungovala ostře nabroušená písnička dostatečně. Já jsem si to celé ještě přiostřila chilli papričkami, ze kterých jsem tentokrát vařila a trochu o nich povídala.
Jeden z receptů byl právě tento zelný salát s pomerančovou chilli zálivkou, na který vás zvu ;-)

Zelný salát s pomerančovou chilli zálivkou

(pro 6 až 8 osob)

Potřebujeme:

  • 1 ks menší hlávku bílého zelí
  • špetku mořské soli
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cibule šalotky
  • 4 lžíce šlehaného podmáslí (možno nahradit jogurtem či kysanou smetanou)
Pomerančová chilli zálivka:
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • 4 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce medu nebo přírodního cukru
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • špetka mletého chilli koření
Postup přípravy:

Zelí nakrouháme na tenké nudličky, vložíme do salátové mísy a promícháme s oloupanou a nastrouhanou mrkví. Přidáme drobně nasekanou cibuli šalotku, osolíme a rukama dobře promačkáme. Přidáme několik lžic podmáslí nebo jogurtu a necháme odležet.

V malé misce připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí pikantní pomerančovou zálivku, do které přidáme dle chuti kousek nasekané čerstvé chilli papričky a chuť přiostříme ještě špetkou mletého chilli koření. Zálivku vmícháme do zelného salátu těsně před podáváním.


Rada ke stolu: Nikdy nezapíjejte vodou!
Pokud se stane, že na vašem talíři jídlo pálí tak, že nejste schopni to u stolu se ctí ustát, tak rozhodě nemyslete na to, že vodou hořící ústa uhasíte. Ta totiž situaci jen zhorší. Pocit pálivosti v ústech zmírní např. sklenička mléka, bílý jogurt nebo jiný mléčný produkt a pálivost se dá potlačit i konzumací chlebové střídky nebo banánu.



Momentky ze studia navodí trochu autentické atmosféry, ale vůni pikantního jídla vykouzlit nedokáží. Doporučuji nějaké ostřejší jídlo vyzkoušet doma a nechat se chilli papričkami trochu poškádlit :-) Zejména po ránu je to velmi povzbudivé!



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 1. března 2014 v 10:20 | Reagovat

Paráda

2 Chvilka pro zenu.eu Chvilka pro zenu.eu | 1. března 2014 v 11:41 | Reagovat

Super, tento blog pravidelně čtu, je to snad nej na čekém internetu - užitečné informace, bezva články... Jen tak dál.
Těším se na další kvalitní články.
http://www.chvilkaprozenu.eu/

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. března 2014 v 17:22 | Reagovat

Jak je někde chilli, tak se mé srdce zatetelí radostí.

4 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 2. března 2014 v 9:48 | Reagovat

[1]: Máří Kosáček:

Chilli papričky jsou krásné i na pohled, v jídle udělají hodně parády a dodají mu šmrnc vzrušení ;-)

5 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 2. března 2014 v 9:48 | Reagovat

[2]: Chvilka pro zenu.eu:

Díky za kompliment. Těším se na Vaši další návštěvu ;-)

6 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 2. března 2014 v 9:58 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Koje řeč :-)

Žádné druhé koření nedodá našemu tělu tolik energie, jako to dokáže chilli. Komu chybí pozitivní energie, ten ať si uvaří s chilli. Takové chilli con carne povzbudí jak tělo, tak ducha :-)

7 Žolanda Žolanda | Web | 3. března 2014 v 16:39 | Reagovat

Bezvadný blog..určitě sem budu chodit častěji.

8 FitGirl FitGirl | Web | 3. března 2014 v 18:22 | Reagovat

Ahoj :) Pokud se zajímáš o hubnutí, fitness a nebo tě jen prostě baví zdravý životní styl, navštiv můj blog :) Přidávám články, které by tě mohli zajímat :) http://beautyhealthyfitgirl.blogspot.cz/

9 Vilemína Vilemína | 3. března 2014 v 22:31 | Reagovat

Tak to bylo pěkné, gratuluji.

10 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 5. března 2014 v 11:37 | Reagovat

[9]: Vilemína:

Díky ;-)

11 Jana Jana | Web | 11. března 2014 v 13:06 | Reagovat

Ježiš to vypadá ale opravdu nádherně. Že bych dneska zkusila k večeři?

12 erf erf | 12. března 2014 v 17:18 | Reagovat
13 ilushintheworld ilushintheworld | 13. března 2014 v 10:22 | Reagovat
14 El El | Web | 13. března 2014 v 12:31 | Reagovat

Musí to být opravdový zážitek! Závidím :*
Pěkný den!

15 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 14. března 2014 v 14:52 | Reagovat

Jana:

Mohu doporučit :-)

16 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 14. března 2014 v 14:53 | Reagovat

[14]: El:

Je to vždycky takový trochu nervózní zážitek, když jde o přímý přenos :-)

17 Rob Rob | Web | 20. března 2014 v 16:18 | Reagovat

Super

18 showit showit | Web | 20. března 2014 v 19:33 | Reagovat

Koukám na tvůj blog a moc se mi líbí tvoje články. Spoustu receptů tady neznám, ale vypadají fakt dobře. Začínám mít na ně chuť :-D

19 Vali&Cami Vali&Cami | Web | 22. března 2014 v 9:45 | Reagovat

Ahojky krasny blog a clanek taky chteli bychom te pozvat na nas blog http://prettycute1.blogspot.cz/
urcite prijd a napis treba komentiiik

Vali&Cami

20 Alue Alue | E-mail | Web | 23. března 2014 v 14:24 | Reagovat

Paráda :) - jsi fakt šikula!! :)

21 stella stella | Web | 23. března 2014 v 14:45 | Reagovat

http://hardgold.cz/  magazín o zdraví, cvičení, zdravém stravování, fitness a sportu - jak zhubnout jak nabrat svaly jak nabrat svalovou hmotu

22 majky. majky. | Web | 25. března 2014 v 18:13 | Reagovat

Ahoj, moc se omlouvám jestli nějak otravuju ,ale koukla by si se na můj blog ? Možná se ti tam něco bude líbit )Určitě budu ráda když něco okomentuješ nebo když mě začneš odebírat:) Jinak krásný blog -jen tak dál-

23 Pavlína Pavlína | Web | 5. května 2014 v 9:01 | Reagovat

Podívejte se a napište komentář do mého blogu o anorexii,děkuju♥

24 Katalog domu Katalog domu | E-mail | Web | 28. května 2014 v 9:23 | Reagovat

Uz len s tych fotografii som hladny. Perfektne.

25 wonderfulwildgirls wonderfulwildgirls | 6. července 2014 v 19:35 | Reagovat

Vypadá to opravdu skvostně :P Jinak skvělý blog :)

26 :) :) | 30. října 2014 v 1:10 | Reagovat

Věděli jste... že se jenom v České republice ročně rozdělí přes 25.000.000 Kč v provizních systémech? Celosvětově tato hodnota v roce 2012 přesáhla 3.3 Mld. USD. ZUPROFIT cashback je tady právě proto, aby část z těchto peněz rozdělil mezi kupující. Nakupujte v oblíbených obchodech, vytvořte si tým a šetřete z nákupů. https://cz.zuprofit.com/ucet/tym/22756/

27 http://www.revenus-a-domicile.fr http://www.revenus-a-domicile.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 3:56 | Reagovat

na mém webu zde i na stránkách Gurmánka.cz a těším se na další setkávání v novém roce.

28 sisterwolwes sisterwolwes | 8. listopadu 2014 v 14:10 | Reagovat

Fajn :))))

29 web web | E-mail | Web | 9. února 2015 v 15:51 | Reagovat

Jestli chceš mít taky svůj blog a nevíš,jak na to, tak mrkni na www.idnesnovinky.cz, rozklikni reklamu, vymysli si název svýho blogu, dej OVĚŘIT DOMÉNU a pokud ji ještě nikdo nemá, tak si ji honem zaregistruj. Pak už stačí být jen kreativní a budeš mít spoustu čtenářů,kteří ti budou komentovat tvoje vlastní články. Tak směle do toho:))

30 http://www.nantesfloorball.fr http://www.nantesfloorball.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:40 | Reagovat

Dopoledne jsem si užívala fialkovou sklizeň, odpoledne jsem trochu času věnovala přípravě jemné vepřové pečínce, kterou jsem dusila v mléce. Co s množstvím fialek? Třeba do fialkového octa nebo omočit v bílku a obalit v cukru. Moje fialkové recepty jsou k nahlédnutí zde:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama