Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Gnocchi alla siciliana - Bramborové noky po sicilsku

26. března 2014 v 18:39 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory

Gnocchi ("ňoky") jsou na přípravu velmi nenáročné. Důležité je vybrat správný typ brambor. Na bramborové noky by měly být moučné, tzn. že si vybereme varný typ C, D. Když po sicilsku, tak budu připravovat omáčku, tzv. sugo, z lilků, rajčat a chuť osvěží bylinky, citrónová kůra, chilli paprička a strouhaný ovčí sýr.


Sugo po sicilsku - lilky v pikantní rajčatové šťávě




Na sugo s lilky potřebujeme:

  • 1 velký lilek
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • snítku tymiánu
  • mořskou sůl
  • 1 ks sušené chilli papričky
  • dle potřeby pár lžic bílého vína
  • 250-300 ml rajčatového protlaku dobrékvality
  • ovčí sýr Pecorino Romano (možno i Parmigiano Reggiano)
  • čerstvé bylinky: bazalka, plocholistá petrželka, oregano
  • špetku sušené bazalky
  • na špičku nože strouhané citrónové kůry
  • špetku čerstvě mletého pepře



Postup přípravy:

Lilky i se slupkou nakrájíme na kolečka, posolíme a na sítku necháme vyronit hořkou šťávu. lilků otřeme kuchyňským papírem a nakrájíme na menší kostičky. (Po pravdě: tento rituál obcházím tím, že lilky nakrájím a na velmi horké pánvi bez oleje párkrát prohodím, čímž se lilky vypotí a hořké nejsou.) Lilek vložíme do hrnce a zakápneme několika lžícemi dobrého olivového oleje, přidáme 2 stroužky česneku vcelku, nasekanou sušenou chilli papričku, několik snítek tymiánu a společně zprudka orestujeme. Česnek po chvilce uvolní vůni, která přejde do oleje a je nutno ho včas z hrnce odstranit, aby nezhořkl. Lilky restujeme cca 10-12 minut.


Je-li třeba, trochu je zavlažíme bílým vínem, ale dávkujeme jen po lžících, aby víno mělo dost času se odpařit. Osolíme mořskou solí, přidáme kvalitní rajčatový protlak nebo loupaná rajčata. (Vzhledem k tomu, že do zralých čerstvých rajčat je stále ještě daleko, moc ráda beru za vděk těmito úžasnými pasírovanými rajčaty ve skle.)


Přidáme nasekané lístky bazalky, plocholisté petrželky, oregána (není nutno používat všechny bylinky najednou, ale k italské kuchyni jejich vůně v čerstvém stavu patří, proto je nevynechávám nikdy). Já přidávám i špetku sušené bazalky, protože fantasticky v dušeném jídle voní a její vůně se nezničí ani vyšší teplotou při přípravě jídla. Přistrouhnu na špičku nože citrónovou kůru. Nyní stačí za stálého míchání omáčku zredukovat na konzistenci příjemně zahoustlého suga. Do téměř hotového suga přidáme 2 lžíce strouhaného pecorina (středně vyzrálého ovčího sýru) a dobře promíchám.



Domácí bramborové noky

Na 4 porce potřebujeme:
900 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných, špetka soli, 1 žloutek, 275 g hladké mouky
(hladkou mouku možno kombinovat s hrubou krupicí, ale často sáhnu po hrubé mouce a je to vždy vynikající).
Velkou kapitolu o přípravě bramborového těsta na všechny způsoby jsem popsala ve své kuchařské knížce Rande s gurmánkou v české kuchyni (stačí nahlédnout).


Ještě teplé brambory oloupeme a ihned nastrouháme na struhadle s jemnými slzičkami nebo protlačíme lisem na brambory. Po oloupání a nastrouhání budeme mít cca 900 g bramborové hmoty, kterou jen lehce osolíme, doprostřed bramborové hromádky vyhloubíme důlek a do něj vyklepneme 1 žloutek. Kolem dokola nasypeme mouku a zlehka všechno zapracujeme do podoby tvárného a měkkého bramborového těsta.


Z těsta nakrájíme menší dílky, ze kterých vyválíme delší válečky o průměru cca 1,5 cm a ty překrajujeme na stejně velké menší dílky, ze kterých tvarujeme ručně gnocchi. Každý noček můžeme ozdobit otiskem podlouhlých hrotů vidličky, jak je to pro něj charakteristické.




Gnocchi zaváříme do horké vody, osolené hrubou mořskou solí a jakmile vyplavou na povrch, jsou vařeny. To zpravidla netrvá déle než 3 minuty. Gnocchi slijeme přes sítko nebo je vybereme děrovanou naběračkou a rovnou servírujeme na nahřáté talíře s připraveným množstvím omáčky. Na zapití se určitě hodí sklenka červeného vína.


Gnocchi alla siciliana jsou na stole, tak dobrou chuť / buon appetito!

Podrobnější fotopostup receptu najdete na stránkách www.Gurmanka.cz



 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 26. března 2014 v 20:11 | Reagovat

Mňam, gnocchi mám moc ráda a můžu je do omáčky, k pečenému masu a nebo jen posypané perníkem a omaštěné máslem.

2 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 26. března 2014 v 20:21 | Reagovat

[1]: Máří Kosáček:

I na sladko jsou skvělé. Já mám ráda s mákem, ale těch kombinací se najde opravdu mnoho. Je to v podstatě velmi univerzální jídlo.

3 Dáša Dáša | Web | 27. března 2014 v 12:41 | Reagovat

Tak to vypadá nádherně, ještě mám v mrazáku gnocchi, tak snad brzo vyzkouším.

4 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 27. března 2014 v 13:46 | Reagovat

[3]: Dáša:

Určitě to stojí za to ;-)

5 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 27. března 2014 v 20:50 | Reagovat

[2]: Máš pravdu, jsou fakt univerzální a je to dobrotka.

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. března 2014 v 17:41 | Reagovat

Nedávno jsem v antikvariátu ulovil knížku "Bramoborová kuchyně" od J. Dvořáka (hotelový a panský kuchař) z roku 1918 a jednom z receptů na noky se tyto vaří v mléce.

7 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 31. března 2014 v 0:03 | Reagovat

[6]: TlusŤjoch:

Staré kuchařky jsou úžasné! Bramborová kuchyně musí být nápaditá, protože brambory jsou pevnou součástí českého jídelníčku. Kuchařku od Dvořáka neznám, budu se po ní muset podívat ;-) Díky za prima info.

Noky vařené v mléce - dělají se podle panského kuchaře na nějaký sladký způsob nebo jako klasická příloha?

8 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. dubna 2014 v 12:44 | Reagovat

[7]:Napíšes-li mi do vzkazu autorovi na mém blogu svůj mail, pošlu ti recept vyskenovaný.

9 Nejmocnější trika Nejmocnější trika | Web | 7. dubna 2014 v 14:21 | Reagovat

Wow, děkuji za super recept, jistě vyzkouším :) A to co nejdřív, už se mi sbíhají sliny :))

10 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 11. dubna 2014 v 12:20 | Reagovat

[8]: TlusŤjoch:

Moc ráda :-) Jdu na to! Díky předem.

11 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 11. dubna 2014 v 12:21 | Reagovat

[9]: Nejmocnější trika:

Věřím, že to bude stát za to a bude to "mocný zážitek" :-) Pozor na pocintání trika :-) Sugo z rajčat jde všeobecně dost blbě dolů. O takový nátisk nikdo dobrovolně nestojí :-)

P.S.
Fakt dobrý trika !!!

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. dubna 2014 v 9:29 | Reagovat

[10]:
Mail s přílohami právě odeslán.

13 catallanos catallanos | E-mail | 14. dubna 2014 v 12:07 | Reagovat

Zdravím, miluju italskou kuchyni už jen proto že jsem tam 17 let žila.
Jen takovou vychytávku co se týče bramborových noků...
Místo vaření je upeču jen tak rozříznuté na půl na hrubé soli v troubě. Brambor neabsorbuje vařením tolik vody. Přidávám míň vody. Jinak super

14 Jacky Jacky | 1. května 2014 v 11:50 | Reagovat
15 boss boss | 6. května 2014 v 23:37 | Reagovat

Ahoj :) Věděli jste o tom že internet nabízí spoustu možností drobného i většího přivýdělku. O jednom z nich bych vám rád pověděl. Jedná se o klikání na reklamy za které dostanete určitou provizi většinou se jedno o částky od (0,001-0,01 dolarů) což není špatné (stačí tomu obětovat jenom okolo 5 sekund vašeho času :)) Potom až si vyděláte okolo 2 dolarů tak si můžete pronajmout tak zvané Refferaly což jsou lidé od niž budete dostávat zisk za každý jejich klik. A tak postupně se vaše zisky budou pomalu ale jistě zvyšovat. Jde o to být trpělivý ,vytrvalý a potom to přinese své ovoce :)Můžete si přijít až na několik tisíc měsíčně. Pro začátek bych vám doporučil jednu z nejstarších a nejprověřenějších klikaček  ,která funguje už od roku 2007 a je na ní opravdu spolehnutí. Odkaz zde: http://www.neobux.com/?rh=706572616B637A65
Dále bych vám rád doporučil o něco novější ale rychle se rozvíjející a dynamickou klikačku Ojooo. Odkaz zde: http://wad.ojooo.com/register.php?r=kbzT08+329c=
At si vyberete  jakoukoliv s těchto uvedených klikaček chybu neuděláte ani v jednom případě :) Můžete klidně klikat i na obou zároveň. Denně vám to zabere 10 minut :). Pokud by jste potřebovali
z něčím poradit stačí napsat na email: klikacky@centrum.cz  a moc rád vám poradím.

16 patolka patolka | 13. května 2014 v 12:33 | Reagovat

http://lolfreerp.com/ - Check out this page with free RP codes :) Only three steps in 5 mins and you will get your code free!! VISIT, DOWNLOAD AND ENJOY BETTER GAME!

17 lisad lisad | E-mail | 12. června 2014 v 6:43 | Reagovat

Informace hloubka vaše nádherné a užitečné pro mě, především mých kolegů. Děkuji moc! http://www.friv2hi.com

18 doc doc | Web | 23. července 2014 v 13:57 | Reagovat

zkoušeli jsme upravenou verzi receptu se špenátem a gnocci byly famozní. Pro letní vedra ideální..

19 El El | Web | 3. srpna 2014 v 16:57 | Reagovat

Já jsem nemůžu jít, neboť se mi hned sbíhají sliny :D
Ale popravdě jsem moc ráda, že jsem narazila (to je trochu hanlivé označení)na tak suprovou kuchařku
protože jste vážně úžasná a co vykuchtíte musí být vážně senzační :-) Děkuji za inspiraci a přeji pěkný den!

20 Martin Martin | E-mail | Web | 6. srpna 2014 v 2:08 | Reagovat

Perfektní článek! Pojďte si zahrát o produkty Apple - http://midesi.cz/soutez-o-apple/

21 Martin Martin | E-mail | Web | 6. srpna 2014 v 2:11 | Reagovat

Taky mám gnocchi moc rád, ale mnohem radši mám produkty Apple. Pojďte si o ně zahrát - http://midesi.cz/soutez-o-apple/
Můžete potom psát blog o jídle odkud koliv.
[1]:

22 gumickove-naramky gumickove-naramky | 20. srpna 2014 v 15:56 | Reagovat

Pojďtě na naší stránku http://gumickove-naramky.blog.cz/

23 Pavla Lachmanová Pavla Lachmanová | E-mail | 10. září 2014 v 13:53 | Reagovat

Děkuji za skvělý recept na domácí bramborové noky. Dělala jsem je podle Vašeho receptu jako přílohu ke špenátu s vajíčkem a byly úžasné! Zbylé jsem si dala s mákem :-)

24 zavodou zavodou | 29. října 2014 v 1:18 | Reagovat

Chcete si snadno přivydělat nějakou tu korunu navíc za to že vám budou chodit emailem reklamní kampaně? Tak zkuste jako já tuhle ověřenou společnost mužu jen doporučit ! www.zumail.cz/jsemzuu/60148985c0a2409c

25 Marek Marek | Web | 14. ledna 2015 v 22:00 | Reagovat

Hodně mne lákají ty domácí bramborové noky. Vidím to tak, že při první příležitosti vyzkouším. Díky za inspiraci.

26 web web | E-mail | Web | 9. února 2015 v 15:50 | Reagovat

Jestli chceš mít taky svůj blog a nevíš,jak na to, tak mrkni na www.idnesnovinky.cz, rozklikni reklamu, vymysli si název svýho blogu, dej OVĚŘIT DOMÉNU a pokud ji ještě nikdo nemá, tak si ji honem zaregistruj. Pak už stačí být jen kreativní a budeš mít spoustu čtenářů,kteří ti budou komentovat tvoje vlastní články. Tak směle do toho:))

27 Ver Ver | 27. září 2015 v 12:38 | Reagovat

Máš fakt super recepty! určitě vyzkouším :)

28 Lenka Lenka | 12. října 2015 v 11:23 | Reagovat

Šári paráda, noky jsou nestárnoucí dobrota :) Chci se podělit o jednu zkušenost (Ital by nejspíš řekl barbarskou) - zkoušela jsem už spoustu domácích receptů, horké brambory, studené brambory, různé mouky/krupička, atd. Vždycky z toho vyšly fajn noky. Ale...nedávno mi po nedělním obědě zbyl hrnec bramborové kaše (jemně rozšťouchané se smetanou a máslem) a v úterý si říkám čím  nakrmím hladové krky. A hle - kaše v lednici. Nasypala jsem do ní dětskou krupici, sůl, dvě malá vejce a zadělala těsto. Z poloviny byly šišky s mákem/tvarohem a z druhé (fakt toho byla hromada) jsem udělala noky. A musím teda nekriticky říct, že lepší jsem nejedla (a že jsem jich vyzkoušela už hromadu, i v profi italských restauracích). Jemné a na jazyku rozplývavé, ale zároveň pevné a nerozblemcané. Ital se asi chytá za hlavu, ale pro mě objev roku, protože bramborová kaše u nás zbývá pravidelně a je mi líto ji vyhazovat; minule z ní byly bezva bramborové placky :) Určitě jsem neobjevila Ameriku, ale jako tip se to třeba může někomu hodit :) Krásný den :)

29 http://www.moto-cross-ahun.fr http://www.moto-cross-ahun.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:38 | Reagovat

Dopoledne jsem si užívala fialkovou sklizeň, odpoledne jsem trochu času věnovala přípravě jemné vepřové pečínce, kterou jsem dusila v mléce. Co s množstvím fialek? Třeba do fialkového octa nebo omočit v bílku a obalit v cukru. Moje fialkové recepty jsou k nahlédnutí zde:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama