Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švýcarské vánoční pečivo - BRUNSLI

25. listopadu 2013 v 21:00 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


ŠVÝCARSKÉ BRUNSLI
Občas o nich někdo řekne, že jsou to švýcarské brownies, ale Baselčané vědí, že Brunsli tu byly dříve než nějaké brownies a hned začnou listovat ve starých kuchařkách na důkaz jejich tvrzení. Jak mi chutnají Brunsli? V chuti tmavých sušenek se snoubí neloupané mandle s hořkým kakaem, ale až teprve špetka skořice a hřebíčku vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru po švýcarsku. Brunsli se pečou nejen ve švýcarských domácnostech, ale slávu si na nich zajistili i místní cukráři. Protože se toto pečivo poprvé upeklo v Basileji, ke které mám osobní vztah, rozhodla jsem se publikovat jeden z tradičních receptů, který pochází z originální basilejské kuchařské knížky. Když ji otevřu, jako bych tam zase byla zpátky. A nakonec jsou tu zase Vánoce a s nimi startují přípravy na vánoční pečení. Není na škodu provětrat všechny tradiční rodinné recepty a začít se chystat na vánoční sladké poselství, které budou u štědrovečerní tabule všichni obdivovat. A když zbude chuť a čas, není špatné mít v záloze nějaký nový recept k vyzkoušení. Všimněte si, že zde se nepoužívá žádná mouka.

Švýcarské Brunsli z Basileje

Potřebujeme:

· 250 g neloupaných mletých mandlí
· 250 g moučkového cukru
· 50 g jemného neslazeného kakaového prášku (nejlépe holandského)
· 2 bílky
· 2 lžíce třešňovice (Basler Kirsch)
· 1 špetka hřebíčku
· 1 špetka skořice
· 1 špetka soli

Postup přípravy:

V míse ušleháme bílky. Moučkový cukr promícháme s kakaem a mandlemi, přidáme koření a postupně přidáváme k bílkovému sněhu. Zlehka mícháme, dokud se směs nespojí. Ochutíme třešňovicí a zpracujeme těsto, které je nutno zabalit do fólie a nechat nejlépe do druhého dne odpočinout v chladu. Těsto vyválíme na placku vysokou cca 1 cm a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce.

Tip do kuchyně:
Zkuste Brunsli obalit v krystalovém cukru jako to dělají někteří basilejští cukráři.


Už je tu zase čas na vánoční pečení. Pouštíte se jen do vyzkoušených druhů cukroví nebo rádi zkoušíte něco nového a netradičního? Klidně se o své plány podělte s námi ostatními. Rádi pochválíme každý nový nápad, ale na staré dobré tradiční české cukroví nejspíš nikdy nezanevřeme. Vánoce musí vonět vzpomínkami, které jsou zakleté v receptech na cukroví od našich babiček a dělí se z generace na generaci. Co na Vašem vánočním stole nikdy nebude chybět?

VÁNOČNÍ SOUTĚŽ o kalendáře
Nepochybuji o tom, že se Vám i letos cukroví povede a bude jedinečné. Proto by nebylo od věci udělat si malou vánoční galaparádu. Kdo bude mít zájem, může se se svým voňavým výtvorem skrze fotografii zaslanou na adresu info@gurmanka.cz zúčastnit malého vánočního pečení a zaslat ji s receptem. Recept s fotografií bude prezentován ve čtenářské rubrice na stránkách Gurmanka.cz a my ho budeme moci veřejně obdivovat a jistě se necháme inspirovat. Nejpěknější vánoční inspirace budou odměněny kalendáři na rok 2014, které každoročně připravuji. Těším se na Vaše příspěvky a přeji pohodové vánoční přípravy!


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Niki Niki | E-mail | Web | 25. listopadu 2013 v 21:53 | Reagovat

Vypadá lákavě :.)

2 hana hana | E-mail | 25. listopadu 2013 v 22:22 | Reagovat

prosím,kam dáme mandle.......dík

3 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 25. listopadu 2013 v 23:52 | Reagovat

[Smazaný komentář] hana:

Plné znění receptu je zde, ale mám pocit, že na blogu se nějak záhadně v textu nenačetla finální verze a něco tam chybí. Doufám, že se konečná verze brzy načte, protože v mém archivu vypadá tak, jako text níže. Zřejmě nějaká malá technická závada :-(

Švýcarské Brunsli z Basileje
Potřebujeme:

· 250 g neloupaných mletých mandlí
· 250 g moučkového cukru
· 50 g jemného neslazeného kakaového prášku (nejlépe holandského)
· 2 bílky
· 2 lžíce třešňovice (Basler Kirsch)
· 1 špetka hřebíčku
· 1 špetka skořice
· 1 špetka soli

Postup přípravy:

V míse ušleháme bílky. Moučkový cukr promícháme s kakaem a mandlemi, přidáme koření a postupně přidáváme k bílkovému sněhu. Zlehka mícháme, dokud se směs nespojí. Ochutíme třešňovicí a zpracujeme těsto, které je nutno zabalit do fólie a nechat nejlépe do druhého dne odpočinout v chladu. Těsto vyválíme na placku vysokou cca 1 cm a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce.

Tip do kuchyně:
Zkuste Brunsli obalit v krystalovém cukru jako to dělají někteří basilejští cukráři.

4 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 26. listopadu 2013 v 8:16 | Reagovat

Dobré ráno, úžasný recept. Nemám moc velké zkušenosti s pečením, ale tento vypadá docela jednoduše :-). Jen jsem se chtěla zeptat na ty neloupané madle, jestli se nemusí před namletím nějak opékat na sucho na pánvi apod. nebo prostě jen namlít a hotovo :-), a tu třešňovici mohu nahradit jiným alkoholem?
Moc děkuji za Vaše báječné stránky, recepty a povídání, vždy se těším na nový příspěvek.
Pěkný den, Vlaďka

5 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 26. listopadu 2013 v 11:44 | Reagovat

[Smazaný komentář] Vlaďka:

Dobrý den, děkuji za milou zprávu :-) Mandle není třeba nikterak upravovat, jak velí původní receptura, ale pokud se krátce mandličky nahřejí na suché pánvi, vůbec nic se nestane a mandle tím získají křehkost a příjemnou chuť. Nebála bych se toho. Mějte se hezky, přeji pěkný předvánoční čas ;-) Šárka

6 Marie Kostincová Marie Kostincová | E-mail | 27. listopadu 2013 v 16:57 | Reagovat

Šárko,nevím co s tou třešňovicí?To je nějaká pálenka?Čím se to dá nahradit?Griotkou?
Děkuji.Marie

7 Natty Natty | Web | 28. listopadu 2013 v 9:54 | Reagovat

Šárko, to je super inspirace na vánoční rychlovku. Cukroví je měkké nebo je potřeba rozležet? Hezký den.

8 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. listopadu 2013 v 11:21 | Reagovat

[6]: Marie Kostincová:

Třešňovice je ovocná pálenka, tak se dá použít něco v tom samém duchu. V podstatě by se alkohol mohl i vynechat, kdo jinak nedá :-) Ale originál velí - alkohol přidat :-)

9 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. listopadu 2013 v 11:22 | Reagovat

[7]: Natty:

Rozležení u tohoto pečiva není třeba. Dá se konzumovat hned po upečení, ale dá se i poměrně dost dlouho skladovat.

10 HanicZka HanicZka | Web | 30. listopadu 2013 v 11:36 | Reagovat

Hezký blog :)

11 sluncem-a-stinem sluncem-a-stinem | Web | 30. listopadu 2013 v 20:01 | Reagovat

Koukám, že ráda vaříš, někdy si podle tebe třebas něco uvařím :-)

12 Bloginka Bloginka | Web | 3. prosince 2013 v 15:20 | Reagovat

Ahoj máš moc pěkný blog :)

Mrkni prosím na můj ;)

13 Lucie Lucie | E-mail | Web | 3. prosince 2013 v 19:38 | Reagovat

Vánoce opět přicházejí...:)

14 juiceandcocaine juiceandcocaine | Web | 5. prosince 2013 v 11:46 | Reagovat

mnaaam, hned idem na to :)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 11. prosince 2013 v 16:24 | Reagovat

Perfektní recept, Šárko, kterým jsi mi zcela kápla do noty. Protože letos poprvé peču i bezlepkové cukroví, hledám hlavně přirozeně bezlepkové cukroví a tak se mi tenhle tvůj voňavý kakaový zázrak více než hodí. Zítra jdeme s klukama do akce a budou brunsli. jen nevím, jestli vydrží do Vánoc :-)

16 Anička Anička | E-mail | 13. prosince 2013 v 9:54 | Reagovat

Každý rok zkouším něco nového. Včera jsem si připravila na tento Váš recept těsto... je takové lepivější vůbec nemám představu, jestli půjde vyválet. Mám to válet ve fólii, nebo podsypávat cukrem/mandlemi, aby se to nelepilo (nebo se to po odležení nebude lepit)? Taky by mě zajímalo, jestli zmiňované obalování v cukru předchází nebo následuje pečení, nějak jsem to z textu receptu nevyčetla. Díky za recept i za radu (těsto je moc dobré i syrové).

17 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 20:15 | Reagovat

[15]: Madla:

U nás už se také všechno pilně ochutnává a mám pochybnosti, aby na ten vánoční stůl vůbec něco zbylo :-) Pečení je relax, tak něco s chutí připečeme :-)

18 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 20:42 | Reagovat

[16]: Anička:

Těsto vyvalujeme ve fólii, tzn. stačí ho igelitem před válením na teflonové podložce přikrýt, aby se váleček nelepil. Obalujeme ještě horké po upečení. Snad se podaří :-)

19 Michaela Michaela | Web | 18. prosince 2013 v 13:16 | Reagovat

Ráda zkouším nové recepty, a nyní na Vánoce s cukrovím obzvlášť. Díky za tip.

20 Madla Madla | E-mail | Web | 18. prosince 2013 v 14:22 | Reagovat

A jinak u nás letos jako cukroví jednoznačně vítězí ježečci z lineckého těsta, peču je každý rok (nejen na Vánoce, tedy) a letos jsem je dělala z ořechového lineckého a plnila velkou žlutou rozinkou a jsou perfektní.
Starší recept ze špaldové mouky je tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1206/prima-hratky-se-zviratky

21 alielda alielda | Web | 19. prosince 2013 v 12:43 | Reagovat

vypada to libově!

22 Petr Petr | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 12:44 | Reagovat

Což o to, vypadá to báječně a 100% ještě lépe chutná, ale co tomu asi řekne váha? :-)

23 Antonín Antonín | E-mail | 22. prosince 2013 v 15:24 | Reagovat

Dobrý den. Recept jsem předal zkušené pekařce mamince,chuť výborná, ale opravdu tvrdé. Kde jsme udělali chybu? Děkuji za odpověď. Antonín

24 bara bara | Web | 25. prosince 2013 v 22:04 | Reagovat

Vypada to luxusne!

25 plysove-hracky-otto-toys plysove-hracky-otto-toys | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 10:36 | Reagovat

Já bych snědl úplně všechno. Jim jak otesánek a nepřiberu. Je to spravedlivé.

26 Adele Adele | Web | 24. ledna 2014 v 18:10 | Reagovat

jééé :) tak to je usper. loni jsem byla ve švýcarsku a jedla jsem možná to samý nebo to bylo něco podobného nevím.. :/ ale vypadá to podobně. bylo to velice dobré. :) takže někdy až budu mít čas určitě vyzkouším ;)

27 El El | Web | 29. ledna 2014 v 8:21 | Reagovat

Hmmm...ty tvoje recepty miluju-díky za inspiraci ;-)

28 mila stein. mila stein. | 23. dubna 2014 v 11:52 | Reagovat

Milá Šárko, zase  bingo, ačkoliv jsme já, i moje rdiny a přátelé v Curychu orientovaní víc do českého pečení(a vážně to tam děvčata dodržují- dokonce už ani s podporou maminek nepočítají...
Brunsli jsem si zamilovala přes všechny lesy a palouky...
Moje snacha je letos/ vlastně už loni, vykrajovala jako skoro "mini" zvířátka - k vůli dětem - měli tam tyto vykrajovačky v MIGRU. A to fakt stálo za tu fantastickou chuť. Kousíček té lahody stačil !!!
Takhle- těsto se tam rovnou prodává, protože je docela obtížné obsáhnout všechny ingredince, koření atp. v pravý čas. Těsto je třeba fakt dát  na delší dobu do chlaďáku a hlavně čokoládu před strouháním zamrazit a potom si oblepit prstíky náplastí :-) Je jí totiž docela dost.
Jinak jsou tam švýcarské hospodyňky senzační a bezvadné dámy.I prodavačky. Vždycky poradí a i má neznalost jazyka
je neodrazuje nejen od prozrazení receptů, ale ani ode mne. Tak se mějte všichni krásně, Mila.

29 annemarry annemarry | E-mail | 23. listopadu 2014 v 0:07 | Reagovat

Pozdravujem ,Sarko,chcem sa opytat ci ziadna muka nejde do kolacikov.Kolaciky ma velmi oslovili chcem ich urobt,vdaka

30 Lucíík Lucíík | Web | 10. dubna 2016 v 10:34 | Reagovat

Vypadá to krásně. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama