Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ravioli s ricottou a špenátem

3. září 2013 v 15:35 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

Co má raviola společného s Ligurií? Je toho mnohem víc než jsem myslela.

La Cucina Ligure - kuchyně Ligurie
Ligurská gastronomie se mi do vzpomínek zapsala jako výšina všech ideálů a vetkla se i hluboko do údolí mé duše. K jihu obrácená malebná pobřežní krajina Janovského zálivu je pod ochranou horského masivu, čímž čelí všem nepříznivým povětrnostním vlivům. Zimy jsou zde mírné a dlouhá horká léta mají dost času předat půvab subtropické vegetaci. Od časného jara se krajina Italské riviéry rozzáří kvetoucími květy, vzduch se provoní bazalkou, pultíky trhovců jsou naloženy rozličnou zeleninou a štědré dary moře se tu třpytí jako stříbro. Ligurské jídlo je nabízeno téměř nábožně, jako symbol lásky ke své zemi.


Víte, že ligurská kuchyně je ideální a v mnohém inspirativní pro vegetariány? Není totiž založena na živočišných tucích. Rodí se tu nádherná jídla, která mají podmanivou vůni země i moře.


V hornatém kraji se pro nedostatek orné půdy a pastvin lidé museli naučit omezit v jídelníčku maso na minimum a nahradit ho zelenou stravou a dary země. Moře k nim bylo štědré, ale ze všeho nejvíc Ligurijce tak moc baví těstoviny, že vymysleli geniální ravioly, které se naučili chutně plnit. Často k nim přidávají i jiné plody země, jako jsou brambory, zelené fazolky, houby, bylinky, nikdy však nechybí skvělá omáčka. Nápady na přípravu rozličných jednoduchých omáček k těstovinám se tu doslova hýří. Za nejdokonalejší spojení těstovin a omáčky považuji rozpuštěné máslo s křupavými lístky šalvěje se špetkou krystalků mořské soli a čerstvě umletého pepře. Samozřejmě až po nejznámějším pestu! To je vlajková loď všech místních těstovinových receptů, která připlula z Janova.



Ravioli s ricottou a špenátem


Na těstoviny potřebujeme:
  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • sůl
  • trochu čerstvé bazalky utřené s olivovým olejem

Na náplň potřebujeme:
  • 250 g sýru ricotta
  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • plátek másla
  • 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu nebo pecorina
  • 1 lžíce mletých ořechů
  • čerstvě mletý pepř
  • vlašské nebo piniové ořechy

Postup přípravy:

Připravíme těsto na ravioli a tence ho rozválíme, poté nakrájíme na dlouhé pruhy, ze kterých krájíme čtverce o délce strany cca 7-8 cm. Náplň do raviol z čerstvého špenátu připravíme na pánvi. Jemně nasekanou šalotku zpěníme na másle, přidáme špenát a nasekaný česnek. Po vychladnutí přidáme ricottu, parmezán či pecorino (možno od každého trochu), ořechy a mletý pepř. Ravioli naplníme směsí, dobře uzavřeme pomocí prstů a pomůžeme si na krajích i stiskem vidličky. Použít můžeme i tzv. těstovinové razítko, kterým z těsta vykrajujeme čtverečky nebo kolečka. Tvar není podmínkou.

Směsí naplněné ravioli obalíme v mouce a zaváříme do většího množství osolené vody. Vaříme mírným varem tak dlouho, dokud ravioli nevyplavou na hladinu. Necháme ještě minutku v horké vodě a po jejím uplynutí děrovanou naběračkou vybereme a naservírujeme všechny ravioli do nahřátých talířů a ihned podáváme. Na talířích přeléváme rozpuštěným máslem a sypeme lehce parmezánem a nasekanými ořechy. Také můžeme podle chuti přelít malým množstvím omáčky vytvořené z másla, bylinek, ricotty a ořechů. Na talíři opepříme čerstvě namletým pepřem a podáváme.


Kdo si netroufá z nedostatku času, zkušenostní nebo sebevědomí připravovat těstoviny doma, může využít nabídku čerstvých těstovin z obchodu. Tato várka pochází přímo z italské Ligurie z jedné místní malé těstovinové manufaktury. Těžko bych jim svou domácí výrobou konkurovala. Recept je též místní. Z úcty k poctivým italským těstovinám jsem je patřičně servírovala na noblesní porcelán. Dovolte mi, abych se svým novým kouskem porcelánu pochlubila a prozradila, odkud ho mám :-)




Dobré jídlo patří na kvalitní porcelán


Porcelánový talíř z dílny Královské dánské porcelánky - The Royal Danish Porcelain Manufactury - je ve své bílé jednoduchosti tak krásný, že mu prostě reklamu udělat musím. Mám radost, že se mi objevilo v kuchyňském kredenci několik krásných kousků z jídelní sady Royal Copenhagen, kterou hodlám postupně doplňovat za účelem potěšení z krásných a kvalitních kousků nádobí. Udělat si radost zakoupením pěkného kousku porcelánu jde velmi snadno.

Stačí zajít na stránky http://www.thomasspoon.cz/
Ale pozor! Je to silně návykové ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 sarush ef sarush ef | Web | 3. září 2013 v 16:51 | Reagovat

To vypadá krásně'

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. září 2013 v 21:10 | Reagovat

Ano, jídlo patří na kvalitní porcelán.
Porcelánové talíře se dobře vylizují.

3 Pavel Pavel | E-mail | Web | 3. září 2013 v 21:57 | Reagovat

Ach jo. Přestože ravioli vlastně vůbec nejím, páč nemám moc rád velké kusy těstovin, jsem doslova zamilován to tohoto textu a musím nějak někde ochutnat. Sám si netroufnu. Už jen poslední pokus který jsem popisoval prodejcům čerstvé pasty na Jiřáku byl k smíchu všem kolem a koukolem. To jak jsem mlátil těstem po celé kuchyni. Samozřejmě vzteklý že to není to vono.

4 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 23:43 | Reagovat

[1]: sarush ef:

Snažila jsem se nalákat i oko :-)

5 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 23:45 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

U tohoto typu porcelánu určitě výrobce myslel na to, aby nám to vylizování talířů udělal zábavnější a navrhl je vroubkované :-)

6 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 23:50 | Reagovat

[3]: Pavel:

Myslím si, že se vztekem se u těsta nejdál dojde :-) Když ho člověk pořádně vybouchá a prohněte, uklidní se a těstu to přidá na kvalitě.

Však Italové jsou takoví ohniví, emocionální a vznětliví lidé. Možná v tom tkví to tajemství jejich nepřekonatelné "pasty" :-) Kliďas to těsto prostě neuhněte a neuhněte. Čím víc emocí vrazíme do těsta, tím lepší výsledek :-)

7 Janah Janah | Web | 4. září 2013 v 11:57 | Reagovat

Vypadá to skvěle a určitě i tak chutná, ale mne vždycky odradila ta pracnost... No, ale nevylučuji, že za dlouhých švédských večerů vyzkouším.

8 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 4. září 2013 v 13:59 | Reagovat

[7]: Janah:

Za dlouhých večerů (nejen švédských) nás mohou napadat různé myšlenky :-) Podzim už se plíží ... domácí těstoviny se mohou stát dobrou zábavou :-)

9 Mari Mari | E-mail | 6. září 2013 v 17:13 | Reagovat

Ahoj, rád bych potvrdit následující blogu:
http://poradelgazar.blogspot.com.es/
http://lavidaconsabor-mari.blogspot.com.es/
Přihlásit se a komentovat. Děkuju.
Můžete přeložit jazyk, který chcete.
Pozdravy ze Španělska.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 9. září 2013 v 17:58 | Reagovat

Opět nádherné fotky a úžasně letní recept. Domácí ricottu mám v lednici, parmezán tam má stálé místo též, jen ten špenát chybí a hned bych tak mohla rodině naservírovat tyto úžasné a voňavé těstoviny.
Domácí těstoviny jsou úžasné a s těmi kupovanými se nedají srovnat!

11 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 10. září 2013 v 21:05 | Reagovat

Milá Šárko, tvoje italské období ve mně probouzí nostalgii. Ravioli vypadají opravdu poctivě, jako by se jich ani žádný stroj nedotkl. Zní to jako klišé, ovšem pravdivé: v jednoduchosti spočívá krása. Nejlepší čerstvou pastu jsem ochutnala v kombinaci hruška + parmezán a byla božská. Moje babička vlastně taky vyráběla domácí pastu a sice nudle a flíčky. Dokonalé.

12 Radek Radek | E-mail | Web | 14. září 2013 v 11:53 | Reagovat

Super recept, díky konečně jsem tu našel něco co mě zaujalo a navíc si to můžu jako vegetarián dát :)

13 verčák verčák | Web | 18. září 2013 v 14:07 | Reagovat

Vypadá to nádherně, děkujeme za super recept :)

14 Filius Filius | E-mail | Web | 29. září 2013 v 2:14 | Reagovat

Děkuji za skvělou inspiraci, fotky i tip na porcelán. Itálie je naprosto specifická a miluji nejen její kuchyni.

15 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:02 | Reagovat

[10]: Madla:

Já myslím, že když nám doma něco chybí, dokážeme vymyslet nádherné kombinace i z jiných surovin, které zrovna máme po ruce. Klidně bych na špenát rezignovala :-)

16 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:07 | Reagovat

[11]: La Cuoca:

Ruční práce se u těstovin velmi cení :-) Neznám lepší nudle do polévky, než tenké vlásky, jak je krrájela moje babička. Člověk u toho zažije krásnou intimitu mouky, jak se mění v těsto, kterému naše ruce dají tvar a smysl.

Kéž moje italské období nikdy neskončí :-) Právě jsem ho proložila Francií, kde jsem pár týdnů pobývala, ale ještě stihnu italské pokochání se dohnat, neboť se chystám na cestu, abych se nadechla italského podzimu a užila si něco z jeho pestrých krás. S tím vydržím zase do dalšího roku a pak budu plánovat nové cesty za kulinárním poznáním :-) Plány jsou vždy nejpěknější a nejodvážnější.

17 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:08 | Reagovat

[12]: Radek:

Těstoviny, to je vždy skvělá záležitost, jak se vyhnout masu! :-)

18 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 13:03 | Reagovat

[13]: verčák:

Díky za zprávu :-)

19 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 13:04 | Reagovat

[14]: Filius:

Co má původ v Itálii je jedinečné :-)

20 Vlaďka Lubinová Vlaďka Lubinová | E-mail | 1. října 2013 v 20:03 | Reagovat

Dobrý den, mohu nahradit ricottu mascarpone? Děkuji Lubinová

21 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | Web | 9. října 2013 v 17:09 | Reagovat

[20]:  Vladka Lubinova:

Dobrý den,
Nahradit by to šlo, ale mascarpone je zbytečně moc tučné, proto jsem to s ním nezkoušela.

22 El El | Web | 15. listopadu 2013 v 18:28 | Reagovat

Asi to taky zkusím vypadá to dobře...

23 T. T. | Web | 15. listopadu 2013 v 19:14 | Reagovat

Fajn, musím si zavést pravidlo ať sem nechodím když mám hlad. :) Všechno to vypadá tak krásně.

24 newlook1 newlook1 | Web | 16. listopadu 2013 v 10:13 | Reagovat

Krásný blog máš ať se daří
mrkni se i na můj
http://newlook1.blog.cz/

25 brightglow brightglow | E-mail | Web | 17. listopadu 2013 v 14:06 | Reagovat

To vypadá krásně,určitě vyzkouším!

http://brightglow.blog.cz/

26 rednails rednails | Web | 19. listopadu 2013 v 19:00 | Reagovat

Ahoj :) máš velmi pěkný a netuctový blog, dávám do oblíbených. Určitě zde najdu spoustu zajímavých a nových recept. Víc takových blogů!
Jinak mohla bych poprosit o náštěvu ? Mám nový blog a chtěla bych ohodnotit první článek. Děkuji přeji hodně štěstí v blogování.

www.rednails.blog.cz

27 Kate Kate | Web | 20. listopadu 2013 v 21:12 | Reagovat

Hneď by som to zijedla! Mnami! Skúsim!
Ps: ak by ta to neobtazovalo klik na môj blog ;)

28 otvirej otvirej | E-mail | Web | 6. prosince 2013 v 23:58 | Reagovat

Kdyby mi tak ta "rivola" nesmrděla, tak to bude super jídlo :)

29 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 7. prosince 2013 v 0:02 | Reagovat

Díky všem za komentáře, určitě zaskočím na Vaše blogy, jen co bude trochu času v tom adventním shonu :-) Mějte se krásně!

30 still-with-our-gang still-with-our-gang | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 19:47 | Reagovat

Kámo.!!! Super Článek fakt vodvaz eď budu vařit jako bůh fakt super !! :-)

31 Kristin Kristin | Web | 14. února 2014 v 13:31 | Reagovat

Musím říct je to nádherný blog a za recepty moc děkujeme...

32 Tom Tom | E-mail | Web | 15. února 2014 v 16:54 | Reagovat

Perfekt:-)

33 Buris Buris | E-mail | Web | 28. února 2014 v 11:08 | Reagovat

Výborné, hrozně mi to chutnalo

34 Hana Tykal Hana Tykal | E-mail | 6. března 2014 v 8:47 | Reagovat

Dělám ravioli sama, ale nikdy ne z hladké mouky ale z semola rimacinata di grano duro. jednou jsem to z hladkou zkusila a byl to hnus, nevím ja se Vám to může povést. Vaše repty jsou ale super.

35 Pavla Pavla | E-mail | Web | 21. dubna 2014 v 9:40 | Reagovat

Předevčírem jsem dělala s manželem Ravioli podle tohoto receptu a musím říct, že to bylo delikátní. Ještě teď se oba oblizujeme. Sice to nevypadalo tak hezky jako na obrázku, ale chutnalo to na jedničku.

36 Květuš Květuš | Web | 26. srpna 2014 v 13:14 | Reagovat

Nafotit jídlo, aby neodrazovalo od konzumace, je nezvykle těžká věc. Vyhodila jsem ze svých receptů desítky a desítky fotek, protože se z nich dělalo spíš nevolno, než že by vybízely k ochutnání. Ach jo, to bude asi v rukách, spíš než v tom jídle...

37 http://www.madelonkooijmans.nl http://www.madelonkooijmans.nl | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 3:38 | Reagovat

Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme cca 25 minut. Během pečení můžeme zastříknout kapkou rumu. Pečené banány jíme horké, ale chutné jsou i vychlazené, třeba jako doplněk ke zmrzlině.

38 http://www.goheritageindiajourneys.fr http://www.goheritageindiajourneys.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 3:59 | Reagovat

na mém webu zde i na stránkách Gurmánka.cz a těším se na další setkávání v novém roce.

39 goodbooks goodbooks | 23. ledna 2015 v 14:35 | Reagovat

Skvělý blog! Vše vypadá dobře!

40 Wendy a Annie Wendy a Annie | Web | 23. ledna 2015 v 14:36 | Reagovat

Skvělý blog!! Jen tak dál :D

41 hair extensions uk hair extensions uk | E-mail | Web | 28. ledna 2015 v 10:47 | Reagovat

I would like to appreciate your hard work you did write this post, Thanks for sharing this valuable post.
It is very interesting and worth reading.

42 web web | E-mail | Web | 9. února 2015 v 15:53 | Reagovat

Jestli chceš mít taky svůj blog a nevíš,jak na to, tak mrkni na www.idnesnovinky.cz, rozklikni reklamu, vymysli si název svýho blogu, dej OVĚŘIT DOMÉNU a pokud ji ještě nikdo nemá, tak si ji honem zaregistruj. Pak už stačí být jen kreativní a budeš mít spoustu čtenářů,kteří ti budou komentovat tvoje vlastní články. Tak směle do toho:))

43 Beran Beran | E-mail | 19. února 2015 v 10:48 | Reagovat

Dobrý denn,
chtěli by jsme k Vám umístit na BLOG odkaz na http://cesko-katalog.cz

Bylo by to možné?
Za jakých podmínek?

44 Lucíík Lucíík | Web | 25. listopadu 2015 v 19:23 | Reagovat

Výborné těstovinky. :-)

45 http://www.skyblueparachutisme.fr http://www.skyblueparachutisme.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:50 | Reagovat

Skvělý výsledek upečené pizzy má na svědomí pec na dřevo Amphora, proto se sluší ji zmínit a poděkovat za možnost ji otestovat v praxi. www.zahradnipece.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama