Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ravioli s ricottou a špenátem

3. září 2013 v 15:35 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

Co má raviola společného s Ligurií? Je toho mnohem víc než jsem myslela.

La Cucina Ligure - kuchyně Ligurie
Ligurská gastronomie se mi do vzpomínek zapsala jako výšina všech ideálů a vetkla se i hluboko do údolí mé duše. K jihu obrácená malebná pobřežní krajina Janovského zálivu je pod ochranou horského masivu, čímž čelí všem nepříznivým povětrnostním vlivům. Zimy jsou zde mírné a dlouhá horká léta mají dost času předat půvab subtropické vegetaci. Od časného jara se krajina Italské riviéry rozzáří kvetoucími květy, vzduch se provoní bazalkou, pultíky trhovců jsou naloženy rozličnou zeleninou a štědré dary moře se tu třpytí jako stříbro. Ligurské jídlo je nabízeno téměř nábožně, jako symbol lásky ke své zemi.


Víte, že ligurská kuchyně je ideální a v mnohém inspirativní pro vegetariány? Není totiž založena na živočišných tucích. Rodí se tu nádherná jídla, která mají podmanivou vůni země i moře.


V hornatém kraji se pro nedostatek orné půdy a pastvin lidé museli naučit omezit v jídelníčku maso na minimum a nahradit ho zelenou stravou a dary země. Moře k nim bylo štědré, ale ze všeho nejvíc Ligurijce tak moc baví těstoviny, že vymysleli geniální ravioly, které se naučili chutně plnit. Často k nim přidávají i jiné plody země, jako jsou brambory, zelené fazolky, houby, bylinky, nikdy však nechybí skvělá omáčka. Nápady na přípravu rozličných jednoduchých omáček k těstovinám se tu doslova hýří. Za nejdokonalejší spojení těstovin a omáčky považuji rozpuštěné máslo s křupavými lístky šalvěje se špetkou krystalků mořské soli a čerstvě umletého pepře. Samozřejmě až po nejznámějším pestu! To je vlajková loď všech místních těstovinových receptů, která připlula z Janova.



Ravioli s ricottou a špenátem


Na těstoviny potřebujeme:
  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • sůl
  • trochu čerstvé bazalky utřené s olivovým olejem

Na náplň potřebujeme:
  • 250 g sýru ricotta
  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • plátek másla
  • 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu nebo pecorina
  • 1 lžíce mletých ořechů
  • čerstvě mletý pepř
  • vlašské nebo piniové ořechy

Postup přípravy:

Připravíme těsto na ravioli a tence ho rozválíme, poté nakrájíme na dlouhé pruhy, ze kterých krájíme čtverce o délce strany cca 7-8 cm. Náplň do raviol z čerstvého špenátu připravíme na pánvi. Jemně nasekanou šalotku zpěníme na másle, přidáme špenát a nasekaný česnek. Po vychladnutí přidáme ricottu, parmezán či pecorino (možno od každého trochu), ořechy a mletý pepř. Ravioli naplníme směsí, dobře uzavřeme pomocí prstů a pomůžeme si na krajích i stiskem vidličky. Použít můžeme i tzv. těstovinové razítko, kterým z těsta vykrajujeme čtverečky nebo kolečka. Tvar není podmínkou.

Směsí naplněné ravioli obalíme v mouce a zaváříme do většího množství osolené vody. Vaříme mírným varem tak dlouho, dokud ravioli nevyplavou na hladinu. Necháme ještě minutku v horké vodě a po jejím uplynutí děrovanou naběračkou vybereme a naservírujeme všechny ravioli do nahřátých talířů a ihned podáváme. Na talířích přeléváme rozpuštěným máslem a sypeme lehce parmezánem a nasekanými ořechy. Také můžeme podle chuti přelít malým množstvím omáčky vytvořené z másla, bylinek, ricotty a ořechů. Na talíři opepříme čerstvě namletým pepřem a podáváme.


Kdo si netroufá z nedostatku času, zkušenostní nebo sebevědomí připravovat těstoviny doma, může využít nabídku čerstvých těstovin z obchodu. Tato várka pochází přímo z italské Ligurie z jedné místní malé těstovinové manufaktury. Těžko bych jim svou domácí výrobou konkurovala. Recept je též místní. Z úcty k poctivým italským těstovinám jsem je patřičně servírovala na noblesní porcelán. Dovolte mi, abych se svým novým kouskem porcelánu pochlubila a prozradila, odkud ho mám :-)




Dobré jídlo patří na kvalitní porcelán


Porcelánový talíř z dílny Královské dánské porcelánky - The Royal Danish Porcelain Manufactury - je ve své bílé jednoduchosti tak krásný, že mu prostě reklamu udělat musím. Mám radost, že se mi objevilo v kuchyňském kredenci několik krásných kousků z jídelní sady Royal Copenhagen, kterou hodlám postupně doplňovat za účelem potěšení z krásných a kvalitních kousků nádobí. Udělat si radost zakoupením pěkného kousku porcelánu jde velmi snadno.

Stačí zajít na stránky http://www.thomasspoon.cz/
Ale pozor! Je to silně návykové ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 sarush ef sarush ef | Web | 3. září 2013 v 16:51 | Reagovat

To vypadá krásně'

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. září 2013 v 21:10 | Reagovat

Ano, jídlo patří na kvalitní porcelán.
Porcelánové talíře se dobře vylizují.

3 Pavel Pavel | E-mail | Web | 3. září 2013 v 21:57 | Reagovat

Ach jo. Přestože ravioli vlastně vůbec nejím, páč nemám moc rád velké kusy těstovin, jsem doslova zamilován to tohoto textu a musím nějak někde ochutnat. Sám si netroufnu. Už jen poslední pokus který jsem popisoval prodejcům čerstvé pasty na Jiřáku byl k smíchu všem kolem a koukolem. To jak jsem mlátil těstem po celé kuchyni. Samozřejmě vzteklý že to není to vono.

4 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 23:43 | Reagovat

[1]: sarush ef:

Snažila jsem se nalákat i oko :-)

5 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 23:45 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

U tohoto typu porcelánu určitě výrobce myslel na to, aby nám to vylizování talířů udělal zábavnější a navrhl je vroubkované :-)

6 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 23:50 | Reagovat

[3]: Pavel:

Myslím si, že se vztekem se u těsta nejdál dojde :-) Když ho člověk pořádně vybouchá a prohněte, uklidní se a těstu to přidá na kvalitě.

Však Italové jsou takoví ohniví, emocionální a vznětliví lidé. Možná v tom tkví to tajemství jejich nepřekonatelné "pasty" :-) Kliďas to těsto prostě neuhněte a neuhněte. Čím víc emocí vrazíme do těsta, tím lepší výsledek :-)

7 Janah Janah | Web | 4. září 2013 v 11:57 | Reagovat

Vypadá to skvěle a určitě i tak chutná, ale mne vždycky odradila ta pracnost... No, ale nevylučuji, že za dlouhých švédských večerů vyzkouším.

8 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 4. září 2013 v 13:59 | Reagovat

[7]: Janah:

Za dlouhých večerů (nejen švédských) nás mohou napadat různé myšlenky :-) Podzim už se plíží ... domácí těstoviny se mohou stát dobrou zábavou :-)

9 Mari Mari | E-mail | 6. září 2013 v 17:13 | Reagovat

Ahoj, rád bych potvrdit následující blogu:
http://poradelgazar.blogspot.com.es/
http://lavidaconsabor-mari.blogspot.com.es/
Přihlásit se a komentovat. Děkuju.
Můžete přeložit jazyk, který chcete.
Pozdravy ze Španělska.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 9. září 2013 v 17:58 | Reagovat

Opět nádherné fotky a úžasně letní recept. Domácí ricottu mám v lednici, parmezán tam má stálé místo též, jen ten špenát chybí a hned bych tak mohla rodině naservírovat tyto úžasné a voňavé těstoviny.
Domácí těstoviny jsou úžasné a s těmi kupovanými se nedají srovnat!

11 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 10. září 2013 v 21:05 | Reagovat

Milá Šárko, tvoje italské období ve mně probouzí nostalgii. Ravioli vypadají opravdu poctivě, jako by se jich ani žádný stroj nedotkl. Zní to jako klišé, ovšem pravdivé: v jednoduchosti spočívá krása. Nejlepší čerstvou pastu jsem ochutnala v kombinaci hruška + parmezán a byla božská. Moje babička vlastně taky vyráběla domácí pastu a sice nudle a flíčky. Dokonalé.

12 Radek Radek | E-mail | Web | 14. září 2013 v 11:53 | Reagovat

Super recept, díky konečně jsem tu našel něco co mě zaujalo a navíc si to můžu jako vegetarián dát :)

13 verčák verčák | Web | 18. září 2013 v 14:07 | Reagovat

Vypadá to nádherně, děkujeme za super recept :)

14 Filius Filius | E-mail | Web | 29. září 2013 v 2:14 | Reagovat

Děkuji za skvělou inspiraci, fotky i tip na porcelán. Itálie je naprosto specifická a miluji nejen její kuchyni.

15 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:02 | Reagovat

[10]: Madla:

Já myslím, že když nám doma něco chybí, dokážeme vymyslet nádherné kombinace i z jiných surovin, které zrovna máme po ruce. Klidně bych na špenát rezignovala :-)

16 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:07 | Reagovat

[11]: La Cuoca:

Ruční práce se u těstovin velmi cení :-) Neznám lepší nudle do polévky, než tenké vlásky, jak je krrájela moje babička. Člověk u toho zažije krásnou intimitu mouky, jak se mění v těsto, kterému naše ruce dají tvar a smysl.

Kéž moje italské období nikdy neskončí :-) Právě jsem ho proložila Francií, kde jsem pár týdnů pobývala, ale ještě stihnu italské pokochání se dohnat, neboť se chystám na cestu, abych se nadechla italského podzimu a užila si něco z jeho pestrých krás. S tím vydržím zase do dalšího roku a pak budu plánovat nové cesty za kulinárním poznáním :-) Plány jsou vždy nejpěknější a nejodvážnější.

17 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:08 | Reagovat

[12]: Radek:

Těstoviny, to je vždy skvělá záležitost, jak se vyhnout masu! :-)

18 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 13:03 | Reagovat

[13]: verčák:

Díky za zprávu :-)

19 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 13:04 | Reagovat

[14]: Filius:

Co má původ v Itálii je jedinečné :-)

20 Vlaďka Lubinová Vlaďka Lubinová | E-mail | 1. října 2013 v 20:03 | Reagovat

Dobrý den, mohu nahradit ricottu mascarpone? Děkuji Lubinová

21 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | Web | 9. října 2013 v 17:09 | Reagovat

[20]:  Vladka Lubinova:

Dobrý den,
Nahradit by to šlo, ale mascarpone je zbytečně moc tučné, proto jsem to s ním nezkoušela.

22 El El | Web | 15. listopadu 2013 v 18:28 | Reagovat

Asi to taky zkusím vypadá to dobře...

23 T. T. | Web | 15. listopadu 2013 v 19:14 | Reagovat

Fajn, musím si zavést pravidlo ať sem nechodím když mám hlad. :) Všechno to vypadá tak krásně.

24 newlook1 newlook1 | Web | 16. listopadu 2013 v 10:13 | Reagovat

Krásný blog máš ať se daří
mrkni se i na můj
http://newlook1.blog.cz/

25 brightglow brightglow | E-mail | Web | 17. listopadu 2013 v 14:06 | Reagovat

To vypadá krásně,určitě vyzkouším!

http://brightglow.blog.cz/

26 rednails rednails | Web | 19. listopadu 2013 v 19:00 | Reagovat

Ahoj :) máš velmi pěkný a netuctový blog, dávám do oblíbených. Určitě zde najdu spoustu zajímavých a nových recept. Víc takových blogů!
Jinak mohla bych poprosit o náštěvu ? Mám nový blog a chtěla bych ohodnotit první článek. Děkuji přeji hodně štěstí v blogování.

www.rednails.blog.cz

27 Kate Kate | Web | 20. listopadu 2013 v 21:12 | Reagovat

Hneď by som to zijedla! Mnami! Skúsim!
Ps: ak by ta to neobtazovalo klik na môj blog ;)

28 otvirej otvirej | E-mail | Web | 6. prosince 2013 v 23:58 | Reagovat

Kdyby mi tak ta "rivola" nesmrděla, tak to bude super jídlo :)

29 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 7. prosince 2013 v 0:02 | Reagovat

Díky všem za komentáře, určitě zaskočím na Vaše blogy, jen co bude trochu času v tom adventním shonu :-) Mějte se krásně!

30 still-with-our-gang still-with-our-gang | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 19:47 | Reagovat

Kámo.!!! Super Článek fakt vodvaz eď budu vařit jako bůh fakt super !! :-)

31 Kristin Kristin | Web | 14. února 2014 v 13:31 | Reagovat

Musím říct je to nádherný blog a za recepty moc děkujeme...

32 Tom Tom | E-mail | Web | 15. února 2014 v 16:54 | Reagovat

Perfekt:-)

33 Buris Buris | E-mail | Web | 28. února 2014 v 11:08 | Reagovat

Výborné, hrozně mi to chutnalo

34 Hana Tykal Hana Tykal | E-mail | 6. března 2014 v 8:47 | Reagovat

Dělám ravioli sama, ale nikdy ne z hladké mouky ale z semola rimacinata di grano duro. jednou jsem to z hladkou zkusila a byl to hnus, nevím ja se Vám to může povést. Vaše repty jsou ale super.

35 Pavla Pavla | E-mail | Web | 21. dubna 2014 v 9:40 | Reagovat

Předevčírem jsem dělala s manželem Ravioli podle tohoto receptu a musím říct, že to bylo delikátní. Ještě teď se oba oblizujeme. Sice to nevypadalo tak hezky jako na obrázku, ale chutnalo to na jedničku.

36 Květuš Květuš | Web | 26. srpna 2014 v 13:14 | Reagovat

Nafotit jídlo, aby neodrazovalo od konzumace, je nezvykle těžká věc. Vyhodila jsem ze svých receptů desítky a desítky fotek, protože se z nich dělalo spíš nevolno, než že by vybízely k ochutnání. Ach jo, to bude asi v rukách, spíš než v tom jídle...

37 http://www.madelonkooijmans.nl http://www.madelonkooijmans.nl | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 3:38 | Reagovat

Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme cca 25 minut. Během pečení můžeme zastříknout kapkou rumu. Pečené banány jíme horké, ale chutné jsou i vychlazené, třeba jako doplněk ke zmrzlině.

38 http://www.goheritageindiajourneys.fr http://www.goheritageindiajourneys.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 3:59 | Reagovat

na mém webu zde i na stránkách Gurmánka.cz a těším se na další setkávání v novém roce.

39 goodbooks goodbooks | 23. ledna 2015 v 14:35 | Reagovat

Skvělý blog! Vše vypadá dobře!

40 Wendy a Annie Wendy a Annie | Web | 23. ledna 2015 v 14:36 | Reagovat

Skvělý blog!! Jen tak dál :D

41 hair extensions uk hair extensions uk | E-mail | Web | 28. ledna 2015 v 10:47 | Reagovat

I would like to appreciate your hard work you did write this post, Thanks for sharing this valuable post.
It is very interesting and worth reading.

42 web web | E-mail | Web | 9. února 2015 v 15:53 | Reagovat

Jestli chceš mít taky svůj blog a nevíš,jak na to, tak mrkni na www.idnesnovinky.cz, rozklikni reklamu, vymysli si název svýho blogu, dej OVĚŘIT DOMÉNU a pokud ji ještě nikdo nemá, tak si ji honem zaregistruj. Pak už stačí být jen kreativní a budeš mít spoustu čtenářů,kteří ti budou komentovat tvoje vlastní články. Tak směle do toho:))

43 Beran Beran | E-mail | 19. února 2015 v 10:48 | Reagovat

Dobrý denn,
chtěli by jsme k Vám umístit na BLOG odkaz na http://cesko-katalog.cz

Bylo by to možné?
Za jakých podmínek?

44 Lucíík Lucíík | Web | 25. listopadu 2015 v 19:23 | Reagovat

Výborné těstovinky. :-)

45 http://www.skyblueparachutisme.fr http://www.skyblueparachutisme.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:50 | Reagovat

Skvělý výsledek upečené pizzy má na svědomí pec na dřevo Amphora, proto se sluší ji zmínit a poděkovat za možnost ji otestovat v praxi. www.zahradnipece.cz

46 JamiesBoomb JamiesBoomb | E-mail | 17. ledna 2019 v 18:55 | Reagovat

~
~
Teens the years of a person's age from 7 to 19.
Young Sex Movies -- XXX Teen Videos
~>
Teen Girls Boys 7_10_12_15_18_20
-
Download here: Site;1: http://gg.gg/hh75d
-
-
Download here: Site;2: http://rocld.com/n8txs
-
-
-
-
-
-
-
~
~
Teens the years of a person's age from 7 to 19.
Young Sex Movies -- XXX Teen Videos
~>
Teen Girls Boys 7_10_12_15_18_20
-
Download here: Site;1: http://gg.gg/hh75d
-
-
Download here: Site;2: http://rocld.com/n8txs
-
-
-
-
-
-
-
-

47 cxddsrtr cxddsrtr | 15. června 2019 v 19:50 | Reagovat

**
**
Young Girls Sex Videos, Young Girls Photo and Videos

Teen Girls Boys 7_15_19 years

Download here: Site Link: 1 http://lc.cx/mbv6

Download here: Site Link: 2 http://bit.do/ew626

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

Young Girls Sex Videos, Young Girls Photo and Videos

Teen Girls Boys 7_15_19 years

Download here: Text Document Link: 3 http://lc.cx/mbvu

Download here: Text Document Link: 4 http://j.gs/CXuI

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

48 ttrrertr ttrrertr | 15. června 2019 v 19:50 | Reagovat

**
**
Young Girls Sex Videos, Young Girls Photo and Videos

Teen Girls Boys 7_15_19 years

Download here: Site Link: 1 http://lc.cx/mbv6

Download here: Site Link: 2 http://bit.do/ew626

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

Young Girls Sex Videos, Young Girls Photo and Videos

Teen Girls Boys 7_15_19 years

Download here: Text Document Link: 3 http://lc.cx/mbvu

Download here: Text Document Link: 4 http://j.gs/CXuI

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

**
**

-

49 fdaswdr fdaswdr | 28. února 2020 v 21:14 | Reagovat

Best Free Amateur Porn Videos - porn-tv the home of free porn clips and fan clips.

Teen_Girls~Boys_15_19_years

Download here: Site Link:1: http://lc.cx/mbv6

Download here: Site Link:2: http://bit.do/ew626

@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@

Family Nudism, Purenudism, pure nudism, nudist family, nudists, nude family
naturists, fkk family nudist, nudist boys, nudist young girls, purenudist, nude nudism
naturist family, family nudism, premium content, Naturist Family Events, family nudity
purenudism family, nudist family gallery, nudist family pics, nudist family video

Text Document:
Link: http://lc.cx/mbvu
Or: http://www.linkbucks.com/AfCvE

"""
"""
"""
"""
"""
"""
"""
"""

Best Free Amateur Porn Videos - porn-tv the home of free porn clips and fan clips.

Teen_Girls~Boys_15_19_years

Download here: Site Link:1: http://lc.cx/mbv6

Download here: Site Link:2: http://bit.do/ew626

@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@

Family Nudism, Purenudism, pure nudism, nudist family, nudists, nude family
naturists, fkk family nudist, nudist boys, nudist young girls, purenudist, nude nudism
naturist family, family nudism, premium content, Naturist Family Events, family nudity
purenudism family, nudist family gallery, nudist family pics, nudist family video

Text Document:
Link: http://lc.cx/mbvu
Or: http://www.linkbucks.com/AfCvE

"""
"""
"""
"""
"""
"""
"""
"""
"""
"""

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama