Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Září 2013

Ravioli s ricottou a špenátem

3. září 2013 v 15:35 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

Co má raviola společného s Ligurií? Je toho mnohem víc než jsem myslela.

La Cucina Ligure - kuchyně Ligurie
Ligurská gastronomie se mi do vzpomínek zapsala jako výšina všech ideálů a vetkla se i hluboko do údolí mé duše. K jihu obrácená malebná pobřežní krajina Janovského zálivu je pod ochranou horského masivu, čímž čelí všem nepříznivým povětrnostním vlivům. Zimy jsou zde mírné a dlouhá horká léta mají dost času předat půvab subtropické vegetaci. Od časného jara se krajina Italské riviéry rozzáří kvetoucími květy, vzduch se provoní bazalkou, pultíky trhovců jsou naloženy rozličnou zeleninou a štědré dary moře se tu třpytí jako stříbro. Ligurské jídlo je nabízeno téměř nábožně, jako symbol lásky ke své zemi.


Víte, že ligurská kuchyně je ideální a v mnohém inspirativní pro vegetariány? Není totiž založena na živočišných tucích. Rodí se tu nádherná jídla, která mají podmanivou vůni země i moře.


V hornatém kraji se pro nedostatek orné půdy a pastvin lidé museli naučit omezit v jídelníčku maso na minimum a nahradit ho zelenou stravou a dary země. Moře k nim bylo štědré, ale ze všeho nejvíc Ligurijce tak moc baví těstoviny, že vymysleli geniální ravioly, které se naučili chutně plnit. Často k nim přidávají i jiné plody země, jako jsou brambory, zelené fazolky, houby, bylinky, nikdy však nechybí skvělá omáčka. Nápady na přípravu rozličných jednoduchých omáček k těstovinám se tu doslova hýří. Za nejdokonalejší spojení těstovin a omáčky považuji rozpuštěné máslo s křupavými lístky šalvěje se špetkou krystalků mořské soli a čerstvě umletého pepře. Samozřejmě až po nejznámějším pestu! To je vlajková loď všech místních těstovinových receptů, která připlula z Janova.



Ravioli s ricottou a špenátem


Na těstoviny potřebujeme:
  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • sůl
  • trochu čerstvé bazalky utřené s olivovým olejem

Na náplň potřebujeme:
  • 250 g sýru ricotta
  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • plátek másla
  • 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu nebo pecorina
  • 1 lžíce mletých ořechů
  • čerstvě mletý pepř
  • vlašské nebo piniové ořechy

Postup přípravy:

Připravíme těsto na ravioli a tence ho rozválíme, poté nakrájíme na dlouhé pruhy, ze kterých krájíme čtverce o délce strany cca 7-8 cm. Náplň do raviol z čerstvého špenátu připravíme na pánvi. Jemně nasekanou šalotku zpěníme na másle, přidáme špenát a nasekaný česnek. Po vychladnutí přidáme ricottu, parmezán či pecorino (možno od každého trochu), ořechy a mletý pepř. Ravioli naplníme směsí, dobře uzavřeme pomocí prstů a pomůžeme si na krajích i stiskem vidličky. Použít můžeme i tzv. těstovinové razítko, kterým z těsta vykrajujeme čtverečky nebo kolečka. Tvar není podmínkou.

Směsí naplněné ravioli obalíme v mouce a zaváříme do většího množství osolené vody. Vaříme mírným varem tak dlouho, dokud ravioli nevyplavou na hladinu. Necháme ještě minutku v horké vodě a po jejím uplynutí děrovanou naběračkou vybereme a naservírujeme všechny ravioli do nahřátých talířů a ihned podáváme. Na talířích přeléváme rozpuštěným máslem a sypeme lehce parmezánem a nasekanými ořechy. Také můžeme podle chuti přelít malým množstvím omáčky vytvořené z másla, bylinek, ricotty a ořechů. Na talíři opepříme čerstvě namletým pepřem a podáváme.


Kdo si netroufá z nedostatku času, zkušenostní nebo sebevědomí připravovat těstoviny doma, může využít nabídku čerstvých těstovin z obchodu. Tato várka pochází přímo z italské Ligurie z jedné místní malé těstovinové manufaktury. Těžko bych jim svou domácí výrobou konkurovala. Recept je též místní. Z úcty k poctivým italským těstovinám jsem je patřičně servírovala na noblesní porcelán. Dovolte mi, abych se svým novým kouskem porcelánu pochlubila a prozradila, odkud ho mám :-)




Dobré jídlo patří na kvalitní porcelán


Porcelánový talíř z dílny Královské dánské porcelánky - The Royal Danish Porcelain Manufactury - je ve své bílé jednoduchosti tak krásný, že mu prostě reklamu udělat musím. Mám radost, že se mi objevilo v kuchyňském kredenci několik krásných kousků z jídelní sady Royal Copenhagen, kterou hodlám postupně doplňovat za účelem potěšení z krásných a kvalitních kousků nádobí. Udělat si radost zakoupením pěkného kousku porcelánu jde velmi snadno.

Stačí zajít na stránky http://www.thomasspoon.cz/
Ale pozor! Je to silně návykové ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)