Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Letní špagety s hráškem

11. srpna 2013 v 13:07 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

Jak na letní špagety s hráškem? Ve společnosti celé rodiny a nestát u plotny zbytečně hodiny. Taková je má představa letního vaření. Tahle verze letních špaget je prostě dokonalá, proto jsem se rozhodla nesníst všechno sama a rozdělit se o recept třeba i s vámi.

Vařit špagety není složité, ale vždy je potřeba zachovat harmonickou vyváženost použitých surovin, cit pro barvu, vůni a chuť. Když to nepodcením, tak se vždy nad talířem dobře připravených těstovin dostaví ten známý blažený stav, kdy jsem odměněna vrněním spokojeného žaludku a silou klidné duše. Špagety vařím moc ráda za každého počasí. Držím se receptů tradičních, ale nebojím se jít cestou hledání nových kompozic chutí a barev. V létě mají špagety chutnat jinak než v zimě, proto vznikla má letní kompozice na téma špagety a hrášek. Moje milá rodinka s italsko českými kořeny bude mít možnost za týden ochutnat, pochválit nebo kritizovat.

Už se vidím, jak uvařené špagety nesu z kuchyně na stůl do zahrady a svolávám rodinku ke stolu. "Spaghetti estivi con piselli da mamma. Mangia bambini!" V duchu si budu přát, aby jim chutnalo a s prázdnými talíři do kuchyně šla i velká pochvala :-) Ze všech lidí na celém světě nejraději u svého stolu vidím celou svou rodinu, když se náhodou podaří, že se k nám sjede. Letošní léto takovým milým náhodám přeje ;-)


Spaghetti estivi con piselli da mamma

Moje letní špagety s hráškem

(pro 2 osoby)

Potřebujeme:

  • ½ balíčku špaget
  • sůl na osolení vody

do pánve:

  • 1 plátek másla
  • 1 cibulka šalotka
  • 2 malé naběračky vyloupaného hrášku z lusků
  • 1 malá naběračka mléka nebo smetany
  • 1 lžička strouhaného parmezánu
  • 100 g ricotty
  • 2 kolečka salámu mortadela
  • špetka strouhané citrónové kůry
  • citrónová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bazalkové lístky

Způsob přípravy:

V pánvi rozpustím plátek másla, nechám zpěnit droboučce nasekanou malou šalotku a upravím ji za stálého míchání jen do sklovité barvy. Přidám mladý hrášek, právě vyloupaný z lusků, zaliji malou naběračkou dobrého čerstvého mléka. Povoluji si výjimečně mléko plnotučné a nezavrhuji ani použití malého množství smetany. Rozhodnu-li se přilepšit si kaloricky, dobře mi tak :-)

Než se mi podusí hrášek v pánvi, postavím na plotnu plný hrnec vody a nechám ji dosáhnout bodu varu. Vodu osolím a zavařím špagety. Vařím tak dlouho, jak mi doporučuje výrobce na obalu. Pro dosažení stavu těstovin fáze "al dente", raději o minutku méně. Vrátím se zase k pánvi s hráškem.

Hrášek už je měkký a povaluje se v příjemně zahoustlé bílé mléčné šťávě lahodné chuti. Přidám trochu čerstvě mletého pepře a část nadrobené ricotty, předem smíchané se lžičkou nastrouhaného parmezánu, který nahradí sůl a dodá i skvělou chuť, čímž se omáčka na těstoviny stane ještě zajímavější. Možno přistrouhnout i maloučko citrónové kůry.

V pánvi promíchám uvařené špagety s podušeným hráškem, odstavím z tepelného zdroje a důkladně směs v pánvi prohodím, abych docílila toho, že každá špageta se omáčkou pěkně obalí. Přidám hrstičku drobně nasekaných čerstvých bazalkových lístků a posypu mortadelou nakrájenou na dlouhé tenké proužky. Zlehka promíchám a vaření považuji za uzavřenou záležitost. V podstatě mohu servírovat přímo z pánve položené na stole, ale raději naservíruji rovnou v kuchyni. Malá chvilka mě nezdrží a ještě se špagetami maličko zakouzlit a upěknit je i na talíři. S chutí není třeba nic dělat, ta je, dle mého soudu, vynikající! :-)

Servíruji na nahřáté hluboké talíře a před podáváním ještě lehce zasypu nadrobenou nebo rozmačkanou ricottou, ozdobím lístečkem bazalky, přistrouhnu trochu černého voňavého pepře, zakápnu citrónovou šťávou a horké podávám venku pod pergolou.

Špagety by měly na talíři působit lehce, vzdušně, letně a étericky. V tomto stavu je považuji za ideální rychlý oběd do plavek, který jsem stihla uvařit pouhým odběhnutím si od bazénu do kuchyně. Podávám s dobře vychlazeným růžovým vínem a užívám si horkého českého léta.

Dobrou chuť!
Bon appetito!


Moje doporučení:

Místo italské ricotty je možno použít i jiný sýr, ale nic se nízkotučné ricottě nevyrovná. Má nízký obsah tuku v rozmezí od 5 až 13 % a vyznačuje se velmi příjemnou a lehce nasládlou chutí. Koupit ji můžete z mléka kravského, ovčího, kozího i buvolího. Kombinace hrášku a ricotty se mi jednoznačně jeví jako ideální spojení, proto doporučuji ricottu nevynechat a nenahrazovat.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Evelin Evelin | E-mail | Web | 11. srpna 2013 v 13:29 | Reagovat

Á, do háje, to vypadá skvěle, to bych si tak dala...!

2 es ef es ef | Web | 11. srpna 2013 v 13:35 | Reagovat

To musí bejt výborný!

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. srpna 2013 v 13:44 | Reagovat

Na léto jako dělané.

4 Jitka Jitka | 11. srpna 2013 v 13:51 | Reagovat

Těstoviny s hráškem! Bóže, ty jsem už dlouho nedělala! Brzo vyzkouším i tuhle variantu. Díky

5 Alis Alis | Web | 11. srpna 2013 v 15:31 | Reagovat

Tak tohle je ideální letní oběd!

6 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 11. srpna 2013 v 17:48 | Reagovat

Špagety můžu a tohle vypadá moc dobře

7 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 23:59 | Reagovat

špagety nikdy neunaví :-)

8 noname noname | 15. srpna 2013 v 6:35 | Reagovat

Tak marně přemýšlím, co je na té hromádce špaget lehkého, vzdušného a éterického. Chtělo by to méně vzletných slov a více kuchařské invence. A proč tak tmavé fotky a nezdařilá kompozice? Zřejmě na to bez brýlí dobře nevidíte.  Zkuste to raději nějakým kompaktem. Ten není tak náročný.

Zdravím z pražského fotoaťasu.

9 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 15. srpna 2013 v 13:36 | Reagovat

noname:

Díky za zprávu :-) Taje fotografování jsou pro mě ještě stále velká a neprobádaná krajina. Je tu ještě mnoho co vylepšovat, to sama vím a proto se nedivím, že reakce z fotoaťasu je taková, jaká je. Klidně bych se nechala od profíků poučit! Já netrpím nezdravým sebevědomím a všechny své chyby si sakra dobře uvědomuji ;-) K jídlu trochu té poezie patří, tak na kvalitních surovinách ani na té poezii nešetřím. I tak bych vás na "pastu" z mé kuchyně s klidným svědomím pozvala! Dobrá pasta totiž dokázala sjednotit Itálii, proto věřím tomu, že sjednotí i různé názorové skupiny :-) Díky za podnětnou kritiku! Vážím si jí.

Zdravím z jihu Čech.

10 Hany Hany | 17. srpna 2013 v 23:16 | Reagovat

Bylo to naprosto luxusní pochutnání. Špagety na tento způsob jsou prostě dokonalé a na talíři moc pěkně vypadají. Děkuji Šárko za letní inspiraci, která mě, jako už tolikrát, nezklamala :o)

11 Zdeněk Zdeněk | 21. srpna 2013 v 13:57 | Reagovat

Další zajímavá a nevšední inspirace, jak obohatit kulinářský repertoir (již brzy) svobodného muže. Je s podivem, že mne tahle hezká varianta nikdy nenapadla, ačkoli běžně kombinuju špagety s fazolkami adzuki. Prostě na inovativní postupy máme právě Vás, Šárko. Recept, s vynecháním salámu, určitě převezmu.
Díky za nápad.
Zdeněk

12 Lenule Lenule | E-mail | Web | 22. srpna 2013 v 14:22 | Reagovat

No to vypada naprosto kouzelne. Na leto jak delane, hned to zkusim. Dekuji za recept...

13 Renata Renata | E-mail | 26. srpna 2013 v 10:40 | Reagovat

V Italii se tyto klasicke spagetti con i piselli delaji se sunkou a zahustuji se smetanou.
Tra noi: pozor na italstinu: Piselli "di" mamma - "si" mangia bambini
Rada ctu vase recepty, inspiruji mne hlavne ty ze sladke kuchyne. Diky

14 Renata Renata | 26. srpna 2013 v 10:43 | Reagovat

[13]:Korekce: Spaghetti con i piselli

15 Michal Michal | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 10:54 | Reagovat

Chutné národní vlajky - inspirace pro Vás...

16 Michal Michal | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 10:54 | Reagovat
17 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. srpna 2013 v 0:46 | Reagovat

Mamma mía, to je síla! :-) Grandioso apetito di Pipito... Kapíto? :-D

18 Jana Jana | Web | 30. srpna 2013 v 14:15 | Reagovat

Mám ráda špagety na všechny způsoby, ale s hráškem jsem je ještě nejedla. Určitě vyzkouším, díky za recept!

19 Smiley Smiley | Web | 30. srpna 2013 v 18:30 | Reagovat

to vypadá úžasně! určitě vyzkouším :D

20 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 3. září 2013 v 16:12 | Reagovat

[10]: Hany:

Díky za vyzkoušení :-) Těstoviny, to je instantní spokojenost vždy. U mě to tak chodí. Šárka ;-)

21 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 3. září 2013 v 16:21 | Reagovat

[13]: Renata:

Díky :-) Snad jednou budou mít má italská vnoučata štěstí, že se s italským jazykem lépe poperu. Třeba si je nakloním nějakým dobrým receptem :-) To mi půjde asi mnohem lépe.

22 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 3. září 2013 v 16:24 | Reagovat

[11]: Zdeněk:

Se špagetami se dá krásně a kreativně kouzlit :-) Nejlépe to jde před dvířky ledničky. Nehledat žádné recepty, jen zakouzlit z toho, co je právě doma a udělat to trochu citlivě. Vynechání uzeniny schvaluji ;-) Kdybych zrovna doma neměla pár koleček úžasné mortadely, obešla bych se bez ní také hravě. Zdravím a díky za zprávu! ;-)

23 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 16:26 | Reagovat

[12]: Lenule:

Léto už je pomalu pryč, ale jakmile bude doma čerstvý hrášek, vzpomenu si na tuhle letní variaci a s chutí uvařím :-) Bylo to moc dobré!

24 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 16:27 | Reagovat

[16]: Michal:

Díky ;-)

25 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 16:29 | Reagovat

[17]: Pipi :-)

To nemá chybu!!!
Zprvu jsem si myslela, že mi to píše moje dcera z IT. Doma jí říkám "Pipi" :-) Už ani nevím proč, když je Petruška. Máte stejný smysl pro humor. Kapíto Pipito? :-)))

26 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 16:30 | Reagovat

[18]: Jana:

Špagety s hráškem, to je duo, které se má rádo :-) Doporučuji vyzkoušet.

27 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. září 2013 v 16:31 | Reagovat

[19]: Smiley:

Nebudeš litovat ;-)

28 Andrea Andrea | E-mail | 27. listopadu 2013 v 20:18 | Reagovat

Zdravím Vás Šárko,
Vaše recepty, to je prostě "trefa na jistotu", moc ráda podle Vás vařím a moje rodina jí, tyto špagety jsem zkusila s černou sépiovou variantou. Všem moc chutnalo. Děkujeme za další úžasný recept.
Andrea

29 Tess Tess | E-mail | Web | 10. prosince 2013 v 18:26 | Reagovat

No to vypadá luxusně, hned bych si to dala. Ale i ostatní recepty jsou úžasné. Sice nejsem zase tak dobrá kuchařka, ale některé recepty už jsem zkoušela a jsou prostě úžasné... Možná to zní jako recenze, ale chtěla bych vás pozvat také na můj blog a věřím, že si na něm najde kazdý to své. Byla bych moc ráda, kdyby jste mi tam také zanechali nějaký ten komentář popř. radu, co bych mohla udělat nebo změnit. Předem moc děkuji. Tess

http://tess67.blog.cz/

30 Amy Amy | 2. ledna 2014 v 23:08 | Reagovat

Amazing ! I just got 3500 RP code for totally FREE ! Come and download code too

http://RiotPoint.eu/ <<

31 filmovarecenze filmovarecenze | E-mail | Web | 4. března 2014 v 9:30 | Reagovat

ááá...miluju špagety! Určitě zkusím :)

32 Quynh Le Nhu Quynh Le Nhu | Web | 14. srpna 2014 v 17:25 | Reagovat

Určitě chci zkusit, vypadá to velmi jednoduše a lehce. Zrovna hledám nějaké takovéto recepty, abych různě prozkoušela svůj kulinářský um. :D jooo, kdej sou ty časy, kdy jsem uměla jen zapnout rychlovarnou konvici...

33 Michal Michal | Web | 30. září 2014 v 15:47 | Reagovat

Vidím, že recept je staršího data, ale pro mě právě posloužil jako lehká inspirace pro dnešní večeři :) Jen nemám mortadelu a už si pro ni nedojedu, zkusím nahradit lyonským

35 http://www.evjf-original.fr http://www.evjf-original.fr | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 3:37 | Reagovat

Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme cca 25 minut. Během pečení můžeme zastříknout kapkou rumu. Pečené banány jíme horké, ale chutné jsou i vychlazené, třeba jako doplněk ke zmrzlině.

36 Den Den | Web | 3. ledna 2015 v 2:01 | Reagovat

Waau, uzasny recepty.Miluju testoviny.Skvelee

37 Marek Marek | 14. ledna 2015 v 22:56 | Reagovat

Těstoviny se špenátem jsem už hoodně dlouho neměl. Určitě vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo. mějte se! http://www.hubnirychle.cz/jak-zhubnout

38 web web | E-mail | Web | 9. února 2015 v 15:53 | Reagovat

Jestli chceš mít taky svůj blog a nevíš,jak na to, tak mrkni na www.idnesnovinky.cz, rozklikni reklamu, vymysli si název svýho blogu, dej OVĚŘIT DOMÉNU a pokud ji ještě nikdo nemá, tak si ji honem zaregistruj. Pak už stačí být jen kreativní a budeš mít spoustu čtenářů,kteří ti budou komentovat tvoje vlastní články. Tak směle do toho:))

39 Lucíík Lucíík | Web | 14. listopadu 2015 v 18:34 | Reagovat

Zajímavý recept, ukládám si do záložek a v pondělí si špagety s hráškem. :-)

40 http://www.psp-dans-les-etoiles.fr http://www.psp-dans-les-etoiles.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:49 | Reagovat

Skvělý výsledek upečené pizzy má na svědomí pec na dřevo Amphora, proto se sluší ji zmínit a poděkovat za možnost ji otestovat v praxi. www.zahradnipece.cz

41 Lyubaanise Lyubaanise | E-mail | Web | Sobota v 12:20 | Reagovat

only best offers viagra legal

      http://viagradiscountg.com/ - generic viagra online

    <a href="http://viagradiscountg.com/">buy viagra online</a>

    generic viagra sublingual

42 Lyubaanise Lyubaanise | E-mail | Web | Neděle v 0:50 | Reagovat

cialis viagra samples

      http://viagradiscountg.com/ - buy viagra online

    <a href="http://viagradiscountg.com/">online viagra</a>

    where to buy viagra in noida.

43 Lyubaanise Lyubaanise | E-mail | Web | Neděle v 1:38 | Reagovat

buy viagra professional quick

      http://viagradiscountg.com/ - buy generic viagra

    <a href="http://viagradiscountg.com/">buy viagra online</a>

    lowest viagra cost in india

44 Wiktoriyaanise Wiktoriyaanise | E-mail | Web | Pondělí v 16:18 | Reagovat

only for you cialis no rx

      http://buycialisjh.com/ - buy cialis online

    <a href="http://buycialisjh.com/">generic cialis</a>

    wow look it low cost cialis

45 Wiktoriyaanise Wiktoriyaanise | E-mail | Web | Pondělí v 21:34 | Reagovat

generische cialis aus uk

      http://buycialisjh.com/ - generic cialis

    <a href="http://buycialisjh.com/">generic cialis</a>

    cialis en tenerife

46 Wiktoriyaanise Wiktoriyaanise | E-mail | Web | Pondělí v 22:51 | Reagovat

buy cialis fda

      http://buycialisjh.com/ - cialis cheap

    <a href="http://buycialisjh.com/">buy cialis</a>

    cialis soft generico 10 mg

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama