
Jak na letní špagety s hráškem? Ve společnosti celé rodiny a nestát u plotny zbytečně hodiny. Taková je má představa letního vaření. Tahle verze letních špaget je prostě dokonalá, proto jsem se rozhodla nesníst všechno sama a rozdělit se o recept třeba i s vámi.
Vařit špagety není složité, ale vždy je potřeba zachovat harmonickou vyváženost použitých surovin, cit pro barvu, vůni a chuť. Když to nepodcením, tak se vždy nad talířem dobře připravených těstovin dostaví ten známý blažený stav, kdy jsem odměněna vrněním spokojeného žaludku a silou klidné duše. Špagety vařím moc ráda za každého počasí. Držím se receptů tradičních, ale nebojím se jít cestou hledání nových kompozic chutí a barev. V létě mají špagety chutnat jinak než v zimě, proto vznikla má letní kompozice na téma špagety a hrášek. Moje milá rodinka s italsko českými kořeny bude mít možnost za týden ochutnat, pochválit nebo kritizovat.
Už se vidím, jak uvařené špagety nesu z kuchyně na stůl do zahrady a svolávám rodinku ke stolu. "Spaghetti estivi con piselli da mamma. Mangia bambini!" V duchu si budu přát, aby jim chutnalo a s prázdnými talíři do kuchyně šla i velká pochvala :-) Ze všech lidí na celém světě nejraději u svého stolu vidím celou svou rodinu, když se náhodou podaří, že se k nám sjede. Letošní léto takovým milým náhodám přeje ;-)

Spaghetti estivi con piselli da mamma
Moje letní špagety s hráškem
(pro 2 osoby)
Potřebujeme:
- ½ balíčku špaget
- sůl na osolení vody
do pánve:
- 1 plátek másla
- 1 cibulka šalotka
- 2 malé naběračky vyloupaného hrášku z lusků
- 1 malá naběračka mléka nebo smetany
- 1 lžička strouhaného parmezánu
- 100 g ricotty
- 2 kolečka salámu mortadela
- špetka strouhané citrónové kůry
- citrónová šťáva
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé bazalkové lístky
Způsob přípravy:
V pánvi rozpustím plátek másla, nechám zpěnit droboučce nasekanou malou šalotku a upravím ji za stálého míchání jen do sklovité barvy. Přidám mladý hrášek, právě vyloupaný z lusků, zaliji malou naběračkou dobrého čerstvého mléka. Povoluji si výjimečně mléko plnotučné a nezavrhuji ani použití malého množství smetany. Rozhodnu-li se přilepšit si kaloricky, dobře mi tak :-)
Než se mi podusí hrášek v pánvi, postavím na plotnu plný hrnec vody a nechám ji dosáhnout bodu varu. Vodu osolím a zavařím špagety. Vařím tak dlouho, jak mi doporučuje výrobce na obalu. Pro dosažení stavu těstovin fáze "al dente", raději o minutku méně. Vrátím se zase k pánvi s hráškem.
Hrášek už je měkký a povaluje se v příjemně zahoustlé bílé mléčné šťávě lahodné chuti. Přidám trochu čerstvě mletého pepře a část nadrobené ricotty, předem smíchané se lžičkou nastrouhaného parmezánu, který nahradí sůl a dodá i skvělou chuť, čímž se omáčka na těstoviny stane ještě zajímavější. Možno přistrouhnout i maloučko citrónové kůry.
V pánvi promíchám uvařené špagety s podušeným hráškem, odstavím z tepelného zdroje a důkladně směs v pánvi prohodím, abych docílila toho, že každá špageta se omáčkou pěkně obalí. Přidám hrstičku drobně nasekaných čerstvých bazalkových lístků a posypu mortadelou nakrájenou na dlouhé tenké proužky. Zlehka promíchám a vaření považuji za uzavřenou záležitost. V podstatě mohu servírovat přímo z pánve položené na stole, ale raději naservíruji rovnou v kuchyni. Malá chvilka mě nezdrží a ještě se špagetami maličko zakouzlit a upěknit je i na talíři. S chutí není třeba nic dělat, ta je, dle mého soudu, vynikající! :-)
Servíruji na nahřáté hluboké talíře a před podáváním ještě lehce zasypu nadrobenou nebo rozmačkanou ricottou, ozdobím lístečkem bazalky, přistrouhnu trochu černého voňavého pepře, zakápnu citrónovou šťávou a horké podávám venku pod pergolou.
Špagety by měly na talíři působit lehce, vzdušně, letně a étericky. V tomto stavu je považuji za ideální rychlý oběd do plavek, který jsem stihla uvařit pouhým odběhnutím si od bazénu do kuchyně. Podávám s dobře vychlazeným růžovým vínem a užívám si horkého českého léta.
Dobrou chuť!
Bon appetito!

Moje doporučení:
Místo italské ricotty je možno použít i jiný sýr, ale nic se nízkotučné ricottě nevyrovná. Má nízký obsah tuku v rozmezí od 5 až 13 % a vyznačuje se velmi příjemnou a lehce nasládlou chutí. Koupit ji můžete z mléka kravského, ovčího, kozího i buvolího. Kombinace hrášku a ricotty se mi jednoznačně jeví jako ideální spojení, proto doporučuji ricottu nevynechat a nenahrazovat.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)