Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Knedlíky s vajíčkem

11. června 2013 v 12:56 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty


Knedlíky s vajíčkem = nefalšovaná česká klasika. Pro někoho recept tak banální, že by se nad ním nemělo zbytečně bádat, ale já si myslím, že i k naprosté kuchařské banalitě může každá česká domácnost přistupovat trochu jinak. A tím pádem se mohou najít velmi zajímavé odchylky. Co na tom, že budou třeba nepatrné? Je zvláštní, že každý máme na knedlíky s vajíčkem ten svůj jediný a nejlepší recept. Určitě každý se svou malou vychytávkou, která z obyčejného receptu dělá něco výjimečného :-) Já sázím na čerstvá domácí vejce! Ty považuji za naprostý základ. Mám-li je doma, jdu hledat kousek knedlíku. Nikdy to není naopak, tady na přípravě domácího knedlíku netrvám a stačí mi klidně i starší zbytek od předešlého dne. Ale vejce, ta musí být opravdu čerstvá. Ono je to na tom výsledku totiž znát.

Koho by tak asi napadlo pochybovat o tom, že by snad nesvedl tuhle jednoduchost uvařit? Asi nikoho! Také jsem o tom nepochybovala. Dokonce jsem si myslela, že ty moje knedlíky s vajíčkem jsou nejlepší pod sluncem, ale jsem ochotna si sebevědomí trochu srazit. Když ne pod sluncem, tak alespoň pod střechou našeho domu :-) Vejce jsou čerstvá domácí, máslo poctivé a voňavé, pažitka ze zahrádky, čerstvě umletý pepř tohle malé kuchařské veledílo krásně korunuje. Přesto jsme nad knedlíky s vajíčkem dnes hodně diskutovali a já zjistila, že jsem se při jejich přípravě dopustila dokonce i hrubé chyby :-) Důležité je, že na pánvičce nezbylo nic a knedlíky byly spolykány i s údajnými chybami :-)

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S VAJÍČKEM

Kouzlo chutných knedlíků s vejci je ukryto ve správném poměru knedlíků a vajec. Měly by to být skutečně knedlíky s vejci a ne vejce s knedlíkem. Vůbec se neodvažuji psát tady přesné poměry, chce to jednoduše mít cit a dát tam všeho akurátně. Dělám si knedlíky s vejci tak, aby chutnaly především mně. A je moc fajn, že je děláte třeba trochu jinak, protože to by mělo být předmětem debaty o tomto velejednoduchém receptu.

(barevná paleta domácích vajec z českého dvorku - čistě bílých je nejméně / víte proč?)

Potřebujeme:

  • cibule (šalotka je skvělá volba)
  • máslo (přepuštěné máslo)
  • houskové knedlíky
  • čerstvá vejce
  • trochu mléka
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • pažitka

Postup přípravy:

Drobně nasekanou cibulku nechám zpěnit na přepuštěném másle. Když cibulka zesklovatí, přidám kostičky nakrájených houskových knedlíků a za občasného promíchávání širokou obracečkou opékám ze všech stran. Kostičky knedlíků by měly opékáním získat pěknou křupavost. Nepovede se to u všech stejně, ale alespoň nějaké plošky knedlíků musím mít pěkně opečené. Je-li během opékání třeba, přidám ještě trochu omastku (přepuštěného másla). Houskové knedlíky dokáží horkého másla vypít poměrně dost.


Vajíčka vyklepnu do větší mísy a ruční metličkou je prošlehám s malým množstvím mléka. Vaječnou směs osolím a přidám ke knedlíkům na pánvičku. Nyní pracuji rychle a pod pánví pořádně zatopím.


Vejce a knedlíky nechám tak čtvrt minutky bez povšimnutí, aby se vejce rozlila po celé pánvi a teprve nyní promíchám.



Vláčná vejce se dostanou pěkně všude kolem knedlíků a hezky na nich ulpívají. Krátce pražím a pak rychle pánvičku sejmu z plotny. Vejce v horké pánvi ještě trochu dojdou, proto se servírováním neotálím. Příliš tuhá a upražená vejce by nebyla chutná. Ještě než nandám na talíř první porci, přidám do pánvičky čerstvě umletý pepř a posypu nasekanou pažitkou. No a ještě honem dát na stůl sklenici kyselých okurek, protože bez nich by to nebylo ono. Nebo alespoň hlávkový salát ve sladce kyselkavém nálevu pěkně po česku. Přesně tak si tohle jídlo pamatuji z dětství a za celou dobu mého života jsem nedostala nápad na něm něco měnit.

Tak kde jsem udělala, sakra, ty chyby? :-)

Aha! Už to vím. Prý jsem nedala do pánve ani kousek špeku nebo slaniny a špetka mleté papriky by tomu také prospěla :-)
Pochopila jsem, že na knedlíky s vajíčkem máme u nás doma každý svůj vlastní názor.

Já si například myslím, že nejchutnější knedlíky s vajíčkem jsou houskové, opékané na másle. Pěkně s cibulkou. Proč s červenou? Jednoduše proto, že byla po ruce, ale nakonec se na pozadí moučných knedlíků a žlutých vajec krásně a nepřehlédnutelně vyjímala. Proč obhajuji knedlíky houskové? Asi proto, že mám pocit, že nejsou tak hutné jako bramborové, ale ani proti bramborovým knedlíkům s vejci nic nemám. Ty jsou skvělé opečené na sádle kachním, husím nebo vepřovém. A snesou i kousek něčeho masitého. Špeku, slaniny, uzeného. Při té naší domácí debatě jsem si uvědomila, že by nebylo špatné trochu to knedlíkové téma probrat ze všech stran a zjistit, co na to ostatní.

Co vy a knedlíky s vajíčkem?
  • Jsou lepší knedlíky houskové nebo bramborové?
  • Opékat je raději na másle nebo na sádle?
  • A co cibule? To, že jsem dnes použila červenou cibuli není podmínkou, častěji používám šalotku, kterou si sama pěstuji. Dáváte cibuli? A jestli ano, tak kolik?
  • Vejce přidat samotná nebo je prošlehat s mlékem či smetanou?
  • Raději s kyselou okurkou nebo hlávkovým salátem?
  • A co koření? Stačí jen sůl a pepř nebo toho musí být v pánvi víc?

Můj názor už znáte, ale moc mě zajímá vaše představa dokonalého receptu na knedlíky s vajíčkem. Existuje někdo, komu tohle jídlo vůbec nechutná? :-)

Já staré retro recepty miluji a ráda se k nim vracím, proto jsem si s chutí tento recept na stránky přidala. Byly doby, kdy se na skvělé knedlíky s vajíčkem chodilo v Praze ke Šroubkům. Nepamatuji, ale znám z doslechu ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jaroslava Jaroslava | E-mail | 11. června 2013 v 13:05 | Reagovat

knedlíky s vajíčkem se pro nás stávají přímo delikatesou, když si vzpomenu, jak jsem v dětství opovrhovala tímto jídlem, no život nás naučil, mějte se hezky

2 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 11. června 2013 v 13:17 | Reagovat

Cibuli dávám pod spoustu jídel a když ne cibuli, často ji nahrazuju pórkem. Ale knedlíky s vajíčkem? Jedno z jídel, kde mi sice ani jedna přísada nevadí, ale nad kterými opravdu ohrnuji nos. Je to suché, je to o ničem, je to...bluee. Rodiče totiž nejsou ochotni přistoupit na jakoukoli změnu, která by jídlo nějak vylepšila. Jejich motto by klidně mohlo znít: Dělalo se to tak vždycky, tak se to tak bude dělat dál! Já si vařím po svém a chutná mi, ale když doma dostanu tohle nebo několik druhů polívky, která chutná ale všechna úplně stejně, protože základ je kostka bujónu a hora vegety, to je prostě...to se jíst nedá :D

3 Chelsea Mitchell Chelsea Mitchell | Web | 11. června 2013 v 13:31 | Reagovat

Mám je ráda a naopak si myslím že recept dobrý donedávna jsem na knedlíky hned lila vajíčko bez předpečení a no neříkám že o moc ale jsou lepší no :D cibuli tam nedávám ale vyzkouším :)

4 tee-l tee-l | Web | 11. června 2013 v 13:44 | Reagovat

skvělý recept =o)

5 Bali Bali | Web | 11. června 2013 v 13:53 | Reagovat

když se někdy dostanu k domácím knedlíkům, tak je s vajčkem miluju. Neraději bramborové, na másle, bez cibule a slaniny, jen s vejcem, pak lehce pepře a nakonec fleur de sel, s okurkou. A někdy to dopadne i takto http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam-receptu/mix/knedliky-s-vejci-po-francouzsku

6 Terezka Terezka | E-mail | Web | 11. června 2013 v 13:55 | Reagovat

Šári, zdravím tě!
Knedlíky houskové s vajíčkem, na másle, bez cibule, okořeněné solí a 1 otočením mlýnku s pepřem a k tomu RAJČATA :-)

7 Petra C. Petra C. | E-mail | 11. června 2013 v 13:57 | Reagovat

Cibulku nedávám. A začínám opražením knedlíků (jedině houskových :-) bramborové použít by mě ani nenapadlo - možná právě proto, že jsem na houskové naučená z dětství) na sucho na pánvičce. Až když jsou zlaté, přidám máslo. Právě proto, aby ho moc nevypily. A pak už vajíčka a osolit. Žádný pepř. A tohle je vlastně jediné jídlo, kde snesu kečup :-D A zakusovat kyselou okurkou ;-)
Díky za tip - k dnešní večeři. Už jsme dlouho neměli.

8 Tai Todd Tai Todd | Web | 11. června 2013 v 14:50 | Reagovat

Já si nemůžu pomoct, ale mě to nikdy nechuntalo, už jako dítě, když matka udělala vaječnou omeletu s knedlíkem, zvedal se mi z toho žaludek, do teď to nemám ráda, nevím proč.

9 Teeda Teeda | Web | 11. června 2013 v 15:15 | Reagovat

My je děláme úplně jinak, bez cibulky, jen s vejcem, ale tenhle recept se mi líbí víc. A bramborové jsou myslím lepší i když u nás se baští oboje. Co ovšem nesmí chybět je pažitka na posypání. :)

10 Thisis Thisis | E-mail | 11. června 2013 v 15:16 | Reagovat

Mám ráda a velmi toto skromné jídlo. Knedlíky jedině houskové, bez cibulky u nás, jinak všemu říkám ANO! Díky za inspiraci pro dnešní večeři, již se těším...

11 Alis Alis | Web | 11. června 2013 v 15:53 | Reagovat

Ahoj Šárko,moc Tě zdravím! Knedlíky s vajíčkem jsou opravdu klasika. K tomu čerstvý okurkový salát a je večeře hned hotová. Dlouhá léta jsem je dělávala také jen z houskových knedlíků a jednou mi zbyly  bramborové,tak jsem to vyzkoušela. Ale musím s Tebou souhlasit - houskové jsou i u nás lepší :)

12 Soňa Soňa | E-mail | 11. června 2013 v 16:04 | Reagovat

Milá Šárko,
čtu moc ráda všechny Vaše recepty a knedlíky s vejcem mě opravdu překvapily. Musím přiznat, že houskové knedlíky s vejcem se mi zdají "poživatelné jen v sebeobraně" :-) asi jsem ještě nenarazila na nějaké, které by mi chutnaly. Naopak bramborové knedlíky s vejcem mi přijdou mimořádně lahodné. Stačí jen tak, knedlíky na másle nebo na sádle opéct, klepnout vejce, osolit, nechat chvíli, než se zčásti srazí bílek a pak teprv míchat. Jako alternativa se u nás dělaly i brambory nebo těstoviny s vejcem - taky lahůdka. Jen těm houskovým jsem na chuť nepřišla. No a doplňujeme jsme nejčastěji zeleninovým salátem, nebo kyselou okurkou :-)
Krásné léto :-) Soňa

13 mummy mummy | E-mail | Web | 11. června 2013 v 16:15 | Reagovat

Nejako som vyhladla, priznávam sa, že takto knedľu s vajíčkom nepoznám, my doma obaľujeme knedle vo vajíčku (ako sa obaľuje aj chleba) a až potom na panvicu.

14 Lee Lee | Web | 11. června 2013 v 17:19 | Reagovat

nejjednoduchší večeře :)

15 Bonnie Galactic Bonnie Galactic | Web | 11. června 2013 v 17:23 | Reagovat

Já je mám teda nejradši takhle:
Slaninu na kostky (ta z lidlu, která stojí dvoubalení asi 50Kč je sice drahá ale úplně nejlepší!) osmahnu, přidám knedlíky, osmahnu a v půllitru si rozmíchám vajíčka s pepřem, solí a klidně i nějakýma bylinkama, tim zaleju ty opražený knedlíky no a dál to znáte. Bašta! :)

16 Bonnie Galactic Bonnie Galactic | Web | 11. června 2013 v 17:25 | Reagovat

BTW: na másle, houskový (bramborový jsem ve vajíčku nikdy nejedla), vejce samotný, a my si je nedělali se salátem a okurkou, ale s vařenou zeleninou :)

17 Pepa Pepa | E-mail | Web | 11. června 2013 v 17:33 | Reagovat

Milá Šárko, knedlíky s vajíčkem jsem měl naposled před rokem, když jsem je jako 2v1, popisoval na blogu (http://www.pepato.eu/2012/02/kynuty-houskovy-knedlik-tradicni.html). A teď jste mi je připomenula, a patří Vám dík! Co se týče Vaší anketky:
Určitě houskové - krásně se nasáknou, mám raději sádlo, dodá jim šmrnc, cibule - tu jsem nedával, a právě jsem se inspiroval, vejce raději se smetanou - dodá jim vláčnost, salát či okurka - no já dal parmezán, ale z domova jsem zvyklý na okurku i hlávkový salát (ten hezky s vyškvařenou slaninkou..),a co se koření týče - určitě pepř. :-) Pepa

18 Eva Eva | 11. června 2013 v 19:01 | Reagovat

Šárko, takovou smršť reakcí jste na "pitomá káesvéčka" nečekala, že? :-)
Mně osobně toto jídlo nechutná ani v houskové ani v bramborové variantě, přijde mi suché, hutné; ve Vašem podání však vypadá téměř jako umělecké dílo! Nicméně toto jídlo mají v jedné restauraci v Dejvicích (jmenuje se KSV a stojí cca 70 Kč; bez cibule, s okurkou), kde si ho kolega s železnou pravidelností někde mezi 3.-5. Plzní při dlouhých večerech objednává:-)

19 taradorizp taradorizp | E-mail | Web | 11. června 2013 v 19:02 | Reagovat

Já jsem člověk skromný a proto patří knedlík s vajíčkem (a kyselou okurkou) mezi má nejoblíbenější jídla. Jen ho občas přesolím :(

S tou cibulkou a pažitkou to vypadá zajímavě, až dostaneme od známé vajíčka, musím to hned vyzkoušet. :)

20 tardis-blue tardis-blue | E-mail | Web | 11. června 2013 v 19:16 | Reagovat

Já si je snad půjdu udělat - mamka včera dělala knedlíky a pár jich zbylo, tak proč ne... Osobně je mám nejradši se sýrem, který přidávám až chvilku před koncem smažení... Ale se slaninou jsem je ještě nezkusila, možná je načase ;)

21 Arvari Arvari | E-mail | Web | 11. června 2013 v 20:37 | Reagovat

Abych se přiznala, u nás je knedlík s vajíčkem vážně prostě jen na másle osmahnutej knedlík a do něj vmíchaný vajíčko, trochu osolený. Žádná cibulka, pažitka, pepř, nic. Okurku nepřikusujeme, ani salát se k tomu nedělá (a i kdyby, já ho nejím, jelikož nesnesu ocet), jí se prostě jen tak. =D Jen můj bratr si zásadně přidá tatarku...

22 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 11. června 2013 v 22:10 | Reagovat

Bože tohle je mana nebeská, knedlík s vajíčkem teda můžu a dokonce jsem ho měla včera k svačině, paráda a ze salátkem, dobrotka.

23 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. června 2013 v 22:22 | Reagovat

Preferuji knedlíky houskové. Do rozkvedlaných vajíček přidám i trochu hořčice (popř. nastrouhaný sýr).

24 Kejm Kejm | Web | 11. června 2013 v 23:10 | Reagovat

fakt klasika!:)

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. června 2013 v 23:52 | Reagovat

Tolik reakcí jsem opravdu nečekala :-) Měla jsem podezření, že obyčejné knedlíky s vajíčkem tak nějak všeobecně chutnají "skoro" všem :-) A tušila jsem i to, že každý má k tomu receptu nějakou svou vychytávku, což je pro každou českou klasiku téměř "klasika" :-)

26 Můj Japonský Dům Můj Japonský Dům | Web | 12. června 2013 v 5:51 | Reagovat

Ty mi moc chutnají, zrovna jsem je měla v čara k obědu, ale nebyly tak pěně nazdobené.Cibuli tam určitě dáváme když jí máme a nějaké to koření taky, když dům dá, Děláme to na oleji a častěji používáme houskový, i když, když zbyde bramborový, tak taky.

27 Rézi Rézi | Web | 12. června 2013 v 9:39 | Reagovat

Já to nejradši minimalisticky. :) Knedlíky houskové, vejce od babičky, máslo, sůl, štědrou dávku pepře a pažitky. Cibulku ani špek nedávám, taky si raději vedle nakrájím rajče. Jedno z nejlepších jídel na kocovinu. :)

28 Viera Viera | E-mail | 12. června 2013 v 12:40 | Reagovat

Mila Sarka, vcera som to hned urobila k veceri. S malou zmenou, ze som najprv osmahla na suchej, dobre horucej panvici knedlik,bol chrumkavy a potom dalej vsetko podla tvojho postupu. mnam...

29 MONII MONII | Web | 12. června 2013 v 15:39 | Reagovat

Tak moc dietní to zrovna není, ale miluju to moooooc! Odjakživa..no a nejlepší s kyselou okurkou! Cibuli nedávám. Zapíjím mlékem. Ach, musím opět ukuchtit!

30 Zuzka Zuzka | 12. června 2013 v 19:27 | Reagovat

Ahoj Šárko, právě jsem se mrkla na Tvé stránky opět hledám inspiraci na víkend a koukám, že se tu objevila tato diskuse. My je zrovna měli dneska a houskové. U nás je to stejné - manžel má radši houskové a já bramborové. V každém případě knedlíky nejdřív opečeme na másle a cibulku dáváme až nakonec - posypeme jarní cibulkou. Kyselé okurky nebo domácí nakládané hřiby to krásně doplňují. Ňam. Už se těším na další Tvé recepty.

31 Meg Meg | Web | 13. června 2013 v 7:07 | Reagovat

Taky se přidám s troškou do mlýna :) Knedlíky s vajíčkem jsme kdysi dělávali, teď už jsem je ale vážně dlouho neměla - díky za připomenutí skvělé večeře :) Vždycky šlo u nás o knedlíky houskové, opečené na cibulce a másle nebo sádle. Nikdy jsme nedávali ani špek ani slaninu, a vajíčka míchali s mlékem. A jako malý kečupožravec jsem k tomu vždycky samozřejmě chtěla ten kečup :)

32 majka majka | E-mail | 13. června 2013 v 12:15 | Reagovat

Šári, ani nevíš, jakou jsi mi tímto příspěvkem udělala radost. Patřím mezi příznivce tohoto jídla a jsem schopná z něho udělat úplnou hostinu. Já teda cibulku nedávám a úplně nejradší mám bramborový knedle. Musí být samozřejmě krásně dokřupava osmažený a po přidání vajec vmíchám trošku mlíka. No a někdy přidám kostičky nivy nebo nějakýho výraznýho sýra, něco zeleného, někdy k tomu kyselý okurky, někdy zelený salát. Mňam, zrovna předevčírem jsme si na nich pochutnali. Krásný den Majka

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. června 2013 v 23:36 | Reagovat

Děkuji všem za inspirativní příspěvky k tématu - knedlíky s vajíčkem :-) Krásně jsme ten recept poladili do nejmenšího detailu :-) Všem přeji krásnou neděli a děkuji za všechny komentáře! Šárka

34 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. června 2013 v 15:53 | Reagovat

Ahoj Šárko! Tak to vážně slintám, jelikož knedlíky s vajíčkem patří mezi má nejoblíbenější jídla, ne-li přímo první místo... :-)

Připravuji je podobně jako Ty - tedy cibulka, olej, knedlík ( v mém případě kupovaný houskový, ale klidně i bramborový), vejce ředím mlékem, sůl, bylinky a kyselá okurka. V jednoduchosti je krása, proto nepřidávám žádnou vege "uzeninu", přijde mi to už zbytečné.

Mám poslintaný pracovní stůl, máš radost? :-)

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. června 2013 v 1:41 | Reagovat

[34]: Pipi:

Mám velkou radost :-))) Faktem je, že i naprosto obyčejné jídlo může zvednout náladu. U nás doma to platí už celá dlouhá léta. Na knedlíky s vajíčkem si pamatuji už z dětství a na jejich přitažlivosti se pro mě nic nezměnilo ani po letech. Stále jsou žádanou pochoutkou :-)

36 Michal Michal | Web | 20. června 2013 v 13:09 | Reagovat

Věčná klasika, buď na másle nebo po tahu pražit na pořádném množství dobrého špeku ... :)
Jeden paradoxní objev, je to jediné jídlo na které se dají použít kupované levné knedlíky z marketů. Těm to opravdu neškodí (jen se děsně drolí při krájení)

37 Michael Michael | Web | 20. června 2013 v 23:07 | Reagovat

Recepty tipy a kulinárske inšpirácie . Vyskúšajte niečo nove vyskúšajte www.pinrecept.sk

38 Zdenek Zdenek | 21. června 2013 v 11:40 | Reagovat

Knedliky s vajickem...? Proc ne? Opravdu klasika, ktera evokuje vzpominky na detstvi.
Da se takto pouzit i polenta (= kukuricny knedlik). Spek ani slanina byt nemusi. Tohle jidlo si vubec nedovedu predstavit bez prikusovani kyselych okurek.
Tak at vam vsem chutna.

39 Zdenek Zdenek | 21. června 2013 v 14:17 | Reagovat

[38]:
... jen jsem nenapsal, jak delam tuto pochoutku. Tedy: cibuli (spise vice) podusim nebo zpenim na olivovem oleji. Pridam na kosticky nakrajeny knedlik, ci polentu a prohreju az lehce osmazim. Do toho primo vyklepnu vejce (pocet podle chuti a miry hladu), rozmicham a micham, dokud neni hotovo. Solim az na konec. Porci na taliri posypu sladkou červenou mletou paprikou. ... dalsi postup je uz jasny... :-)

40 Mirka Mirka | E-mail | 23. června 2013 v 16:12 | Reagovat

Klasika... taková jídla se doma jednoduše neztratí, a někdy jsou ještě oblíbenější než složitý pokrmy, na kterých člověk tráví mládí.
Cokoli je dobré, když to dochutíš čerstvým dobrým kořením a trochou kreativity :-) já si všechno koření melu sama - http://www.sevt.cz/obchod/domacnost-a-dekorace/potreby-a-doplnky-do-kuchyne/ - mám na to dost pomůcek :-) pěstuju si bylinky a co jde kupuju na farmářským trhu. Čím lepší výchozí suroviny, tím lepší výsledek!

41 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. června 2013 v 13:08 | Reagovat

[36]: Michal:

Svatá pravda! :-)

42 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. června 2013 v 13:09 | Reagovat

[39]: Zdenek:

Postup se mi zamlouvá :-)

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. června 2013 v 13:11 | Reagovat

[40]: Mirka:

Koření je základem úspěšného kuchařského tvoření :-) Je krásné dělat si své kořenící směsi doma sama. Já si pěstuji všelijaké bylinky a také si v tom libuji. Poslední dobou se snažím pěstovou i exotičtější druhy ve skleníku. Úspěchy jsou střídavé, ale nevzdávám to.

44 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. června 2013 v 13:12 | Reagovat

oprava: PĚSTOVAT!

45 Katka Katka | Web | 25. června 2013 v 15:37 | Reagovat

Úžasný návod ako pripraviť knedlík(y) s vajkom :-) vyskúšam

46 Alue Alue | Web | 25. června 2013 v 15:45 | Reagovat

Já tam teda nedávám cibulku, to by mě ani nenapadlo. Můj tata mi kdysi prozradil, jak to dělá, že to má tak dobré... Po osmahnutí knedle se tam kidne plnotučná hořčice(od oka) a pak až vajíčko.... Takhle to miluju, jiné už by mi nechutnaly.
Dlabu to hořčicové, trochu posolené a nic jiného k tomu nechci, je to pochoutka.

47 oliva oliva | Web | 25. června 2013 v 17:06 | Reagovat

mnamka. vyzera to dobre .

48 Bea Bea | E-mail | Web | 25. června 2013 v 21:44 | Reagovat

Obrázky vypadají nádherně, ale od mala tohle jídlo nesnášim. ;D

49 Anne Eyre Anne Eyre | Web | 26. června 2013 v 12:03 | Reagovat

Neříkám, že tohle jídlo nemám ráda, ale považuju to za něco, co si uděláme, když zůstanou knedlíky od svíčkové, aby jen tak neležely v mrazáku. Ne za delikatesu s receptem na článek. U nás to prodávali na mezinárodní soutěži jako jídlo za opravdu nechutnou částku... Čímž mě taky zrovna nepotěšili.

50 Marika Marika | 30. června 2013 v 21:38 | Reagovat

Taky tohle jídlo miluju a dělám přesně jako ty. Jen si k tomu místo okurky dávám brusinky. Tedy většinou spíš rybíz ala brusinky tak jak ho geniálně zavařuje moje mamka. Je to dokonalá kombinace a všem doporučuju to někdy zkusit.

51 MánekOd mala miluji a pokud mi knedlíky zůstanou, mám o super snídani postaráno. MánekOd mala miluji a pokud mi knedlíky zůstanou, mám o super snídani postaráno. | 26. července 2013 v 16:00 | Reagovat

Knedlíky s vajíčkem odmala miluji a kdykoliv mi zůstane knedlík, jsou na mém snídaňovém menu. Dělám v podstatě stejně jako ty, jen bez cibule a mléka. Vajíčka vmíchám až do osmažených knedlíků odstavených z plotny, aby se srazila tak akorát. No a pokud je, tak pažitka musí být. :)

52 Zuzacka Zuzacka | Web | 6. srpna 2013 v 18:11 | Reagovat

Skvělý fotky. Musím říct, že když je jídlo dobře nafocené, je už snad i jedno jak chutná! :)

53 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 15. srpna 2013 v 16:19 | Reagovat

Díky za všechny Vaše názory k rcp :-) Zrovna jsem někde četla postřehy ze staré Prahy a tam se pisatel rozplýval nad tím, jak chodíval na ty nejúžasnější knedlíky s vajíčkem do hotelové restaurace, protože doma si je tak výtečně udělat nedokázal :-)

54 buchtalin buchtalin | 22. srpna 2013 v 9:41 | Reagovat

Muj tatinek delaval nejlepsi vajicka s knedlikem ve stredni evrope :-) delal je na masle nebo sadle, cibulku,poradne opecene knedliky a pak to zalil rozkvedlanym osolenym vajickem a opepril. Uz nemychal,delal je jako amoletu. Delam je stejne a vzpominam pri tom na tatu.

55 Šárka M. Šárka M. | E-mail | 26. srpna 2013 v 10:01 | Reagovat

ahoj Šárko,
knedlíky s vajíčkem-tak u nás chlupaté a bramborové,špek tročku více opražený,cibule se nedává, zeleného jen tak aby se neřeklo...
houskové se nakrájí na kostky,napaří,na sádle opečou a zalijí se rozkvedlanými vajíčky s trochou piva nebo mlékaa solí a kmínem, a nemíchají se,udělá se taková knedlíková "amoleta" jak říká maminka, no a ta se pak obrátí a nechá trochu opéct i z druhé strany a na té horní se potře tenoučkou vrstvou doppia (echtprotlak z rajčat), pak se to nakrájí na trojuhelníky a velice rychle to z pánve zmizí.

56 Kateřina Kateřina | 26. srpna 2013 v 11:04 | Reagovat

Knedlíky s vajíčkem, u nás doma stále velmi oblíbené. Já je dělám spíš jako amoletu, stjně jako moje maminka. Osmahnu knedlíky nakrájené na kousíčky pěkně ze všech stran, přidám kousíčky dobré šunky nebo slaniny a zaliji rozkvedlaným vajíčkem, posolím, popepřím a posypu trošiku sýrem, pak jen chvilku přikrýt pokličkou nebo druhou pánví, aby se sýr roztavil a šup na talíř. Mňam. Okurka taky nesmí chybět :-)

57 Jiřka Jiřka | E-mail | 30. srpna 2013 v 23:43 | Reagovat

Knedle (kynuté) s vajíčky je jedna z nejrychlejších večeří. Já kostky opeču na sádle (domácím) a pak zaliju rozkvedlanými osolenými vajíčky, míchám a opékám. A k tomu nesmí chybět okurkový salát. Pak se vracím do svého dětství o letních prázdninách.

58 penda penda | E-mail | 10. září 2013 v 18:36 | Reagovat

Když mám čas a chuť si s knedlíky pohrát, stejně jako Šárka M. (příspěvek č. 55) knedle nejdříve napařím. Kdysi jsem to někde vyčetla a je fakt, že knedle s vejci jsou pak chutnější, nadýchanější... A když je zbytek uzeného, přidávám též...
A souhlasím s Jiřkou (č. 57). Okurkový salát coby příloha evokuje letní večeře u temelínské babičky... ;)

59 Betsabe Betsabe | 18. září 2013 v 13:02 | Reagovat

Nejsilnějším argumentem odpíračů knedlíků s vejci je dusivá suchost tohoto pokrmu, pokud ovšem není správně připravován. Já je dělám bez cibulky.Na rozpáleném sádle (raději než na oleji) nejprve vhozené kostky promíchám, aby se stejnoměrně omastily, a opékám.Pokud  je třeba, po kouscích přidám ještě sádlo, aby se rychle rozpustilo. Když jsou knedlíky pěkně křupavé, vliju na ně rozšlehaná vejce s trochou mléka nebo smetany, odstavím z ohně, důkladně promíchám a nechám chviličku knedlíky natáhnout vláhu. Pak je ještě vrátím na oheň a a dobře prohřeju. Posypání pažitkou a pepřem na závěr. Jak to píšu, hned bych si je dala. Osvědčilo se mi také použít pod knedlíky iberijskou slaninu . Jídlo má prima uzenou příchuť.Co ale přímo nenávidím, je polití tohoto báječného jídla kečupem.

60 katf1 katf1 | E-mail | Web | 24. září 2013 v 9:13 | Reagovat

Já si vždycky nejdřív osmažím šunku, nejlépe od kosti, pak hodím knedlíky a hned vajíčka, dělá to tak máma, tak to automaticky dělám stejně, dneska ale zkusím tenhle recept :-D Já si třeba vzpomínám, jak jsme v dětství se sestřenkou dostaly peníze na oběd, že si můžeme zajít do restaurace a dávaly jsme si právě knedlíky s vajíčkem :-D

61 Denic Denic | Web | 10. listopadu 2013 v 9:15 | Reagovat

Knedlíky s vejcem miluju.

62 Jarka Jarka | E-mail | 14. listopadu 2013 v 7:46 | Reagovat

Knedlíky s vajíčkem máme též rádi, já osobně raději bramborové. Ale když zbydou houskové knedlíky, tak je ještě raději dělám jako řízek. Obalím klasicky v trojobalu, dozlatova osmažit a k tomu trochu tatarky nebo kečupu a nějakou zeleninku.

63 vlasta vlasta | 29. prosince 2013 v 11:26 | Reagovat

Knedlíky jedině moravské - kynuté. Nejsou ve výsledku tak suché. Opeču na sucho, pak přidám domácí sádlo,  zaleju vejci se smetanou, osolím, opepřím a pojídám  s okurkama. V jednoduchosti je síla, žádná slanina, cibule a tak. To už je jiné jídlo...

64 kuchařka-amatér kuchařka-amatér | 10. ledna 2014 v 23:48 | Reagovat

knedlíky/houskové/ s vajíčkem a to na cibulce dělám , jen aby nevzniklo takové to ble mazlavo - po opražení knedlíků je shrnu ke straně a na uvolněnou stranu naleju osolená vajíčka a nechám chvilku bez míchání srazit a pak opatrně udělám míchaná . až potom je promíchávám s knedlíky. bez kyselé okurky to není to pravé

65 Jarma Jarma | 17. ledna 2014 v 10:14 | Reagovat

[64]: A já dávám jáhlový knedlík a dělám jinak stejně a je to vynikjaící a ještě mám pocit, že je to zdravější. :))

66 Alena Alena | E-mail | 18. ledna 2014 v 11:48 | Reagovat

Ahoj, chci vám pochválit recept, sice jsem použila kuchynskou cibuli a bohužel kupovaná vajíčka, ale jinak jsem to udělala naprosto přesně a vynikající! s tím máslem to nemá chybu, vždy jsem to dělala na oleji. Oleje už se nedotknu! :) Díky moc! :)

67 Libor Libor | E-mail | 30. ledna 2014 v 12:03 | Reagovat

Ja jsem je kdysi chtel poprve sam udelat, tak jsme si nasel recept na netu a udelal je podobne. Byl jsem neprijemne prekvapeny, jak byly mastne. Pak mne napadlo zmenit postup. Nejprve rozsleham vajicko, osolim ho a opeprim a pak do nej dam houskovy knedlik nakrajeny na kostky. Na panvicce zpenim cibulku a do ni pridam ty knedliky s nasatym vajickem a dosmazim. Mozna je to tim, ze jsem si to takhle vymyslel sam, ale takhle mi to chutna nejvic.

68 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 31. ledna 2014 v 7:50 | Reagovat

Vaření je otázkou chuti, proto je jasné, že každý preferuje ten svůj postup, který mu chutná nejlépe. A potom se řekne, že knedlíky s vajíčkem nejsou žádná věda ;-) Díky všem diskutujícím za rady, nápady a postřehy!

69 mila stein. mila stein. | 23. dubna 2014 v 12:45 | Reagovat

Paní Šárko, do třetice se svěřuji:
knedlíky s vajíčkem jednou za čtrnáct dní v pondělí večer(musely se využít po knedlu, zelu, vepřu... jsem absolutně nesnášela. Ne tak má starší sestra.
No a ta mě po pětadvaceti  letech naučila tuhle českou dobrůtku milovat jen a jen proto, že to bylo přesně jak z Vašeho receptu!!!
Z počátku jsem potřebovala více šnitliku, aby přebyl chuť (pro mě nechuť) vajec. Především mě ale dostalo to "dokřupava opečení", jo kapku pepře určitě.
Všechno bylo k pomilování chuťově!!!
Za dalších pár let jsem se dozvěděla,že má macecha, když jela na služební cestu, musela uvařit taťkovi 2-3 šišky knedlíků, aby si užil. A to, prosím, žili v té době v Řecku.
Některá jídla se dají fakt milovat.
Stačí ta vůně máslíčka a já pak nemám zábrany. I salátek - jakýkoliv- je k tomu bezva. My jako dětí, jsme mívaly třešňový domácí kompot a z pecek jsme - i s jinak velmi přísnou  maminkou!!)- tcořily na stole všelijaké obrazce. :-)
   No, budu muset této lásce naučit i vnoučata.
Jo a další trhák: můj synek jako malý,  by také knedlíky s vejci nepozřel, ale já mu namluvila, že bude mít k večeři "zlaťáky" se špenátem-což byly celé plátky knedlíků ve vejcích omočené a po té osmažené, jako řízečky.
Sice to prokouknul, ale chutnalo mu dost:-)
Dcera byla na "ochutnávání" netradičních jídel horší.
Moje pohádky lehly takřka vždy popelem :-)
Tak se opravdu mějte všichni krásně a těším se zase na setkání. mila.

70 malina62 malina62 | 4. června 2014 v 8:51 | Reagovat

[7A zkoušela jste k nim angreštový kompot? To je ještě mnohem lepší než kyselá okurka (a ty já miluju).]

71 Milan C. Milan C. | 26. srpna 2014 v 14:10 | Reagovat

Na dovolené jsme jednou z nouze nahradili knedlíky tmavým pečivem. Lze použít i chléb nebo světlé pečivo.

To už nejsou knedlíky s vejci, je to však stejná technologická a chuťová kategorie.

Slanina nebo špek být nemusí, ale cibule a provensálské koření jsou povinné ingredience (obojí spíše ve vyšší míře).

K tomu naložená zelenina (okurka, cibule, mrkev).

72 mbc mbc | E-mail | 18. dubna 2015 v 14:12 | Reagovat

No to je tedy počteníčko, až jsem z toho dostal slintavku. :D Než se odeberu do kuchyně a začnu krájet knedlík, tak musím napsat svůj recept, páč pak už budu jen chodit po čtyřech a tahat napěchovanej ranec po podlaze. :D Takže, já používám houskový knedlík, bramborový moc nemusím, ale je také jedlý, (to radši opečený vařený brambor s vajíčkem a zeleným hráškem jako selskou omeletu). Na pánvi si rozpálím sádlo s masovým výpekem (nejlépe zbytek po pečeném bůčku i s tou fajnovou "škvárou") do kterého přidám kmín (copak tady nikdo nepoužívá KMÍN???) a chvíli to nechám škvařit, až voní celá kuchň kmínem. Na to hodím na kostičky nakrájený knedlík a osmahnu pokud možno ze všech stran, aby to pěkně křupalo, pak to celé zaliji osolenými a opepřenými vajíčky rozmíchanými s mlékem, a za stálého míchání krátce opékám, aby to nebylo moc suché. Na talíři potřu trochou plnotučné hořčice a posypu šnytlíkem. Přidám na čtvrtinky nakrájená osolená a opepřená rajčata a kyselé okurčičky jako oblohu. No a pak už jen ž... a ž... :D

73 Josef Josef | E-mail | 24. července 2015 v 12:32 | Reagovat

...já k tomu vychlazené mléko.Zkuste! :-))

74 Lucíík Lucíík | Web | 9. dubna 2016 v 16:52 | Reagovat

Šiška s vajíčkem, jak říkáme na Moravě, je neskutečná klasika. :-D

75 zdena zdena | E-mail | 13. února 2017 v 11:23 | Reagovat

U nás doma je oblíbená knedlíková omeleta. Na pánev s olejem nakrájíme na kostičky knedlík a kousek salámu (nebo párek, nebo slaninu, zkrátka zbytek uzeniny z lednice)necháme chvilku opékat, občas zamícháme, pak přidáme nakrájenou cibulku ( výborná je jarní i s natí), zalijeme vejci rozšlehanými  s trochou mléka a lehce osolenými a hned dáme navrch omelety nastrouhaný sýr. Přiklopíme a necháme na malém ohni srazit vejce a roztéci sýr. S okurkou a nebo salátem to nemá chybu.

76 Jana Sedláčková Jana Sedláčková | E-mail | 17. srpna 2017 v 10:29 | Reagovat

Tato debata nad knedlíky s vajíčky je poněkud tristní... Fakt ještě existuje někdo, kdo je nedokáže udělat? Pane jo, opravdu k tomu potřebujeme facebook a ne vlastní rozum?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama