Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Červen 2013

Knedlíky s vajíčkem

11. června 2013 v 12:56 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty


Knedlíky s vajíčkem = nefalšovaná česká klasika. Pro někoho recept tak banální, že by se nad ním nemělo zbytečně bádat, ale já si myslím, že i k naprosté kuchařské banalitě může každá česká domácnost přistupovat trochu jinak. A tím pádem se mohou najít velmi zajímavé odchylky. Co na tom, že budou třeba nepatrné? Je zvláštní, že každý máme na knedlíky s vajíčkem ten svůj jediný a nejlepší recept. Určitě každý se svou malou vychytávkou, která z obyčejného receptu dělá něco výjimečného :-) Já sázím na čerstvá domácí vejce! Ty považuji za naprostý základ. Mám-li je doma, jdu hledat kousek knedlíku. Nikdy to není naopak, tady na přípravě domácího knedlíku netrvám a stačí mi klidně i starší zbytek od předešlého dne. Ale vejce, ta musí být opravdu čerstvá. Ono je to na tom výsledku totiž znát.

Koho by tak asi napadlo pochybovat o tom, že by snad nesvedl tuhle jednoduchost uvařit? Asi nikoho! Také jsem o tom nepochybovala. Dokonce jsem si myslela, že ty moje knedlíky s vajíčkem jsou nejlepší pod sluncem, ale jsem ochotna si sebevědomí trochu srazit. Když ne pod sluncem, tak alespoň pod střechou našeho domu :-) Vejce jsou čerstvá domácí, máslo poctivé a voňavé, pažitka ze zahrádky, čerstvě umletý pepř tohle malé kuchařské veledílo krásně korunuje. Přesto jsme nad knedlíky s vajíčkem dnes hodně diskutovali a já zjistila, že jsem se při jejich přípravě dopustila dokonce i hrubé chyby :-) Důležité je, že na pánvičce nezbylo nic a knedlíky byly spolykány i s údajnými chybami :-)

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S VAJÍČKEM

Kouzlo chutných knedlíků s vejci je ukryto ve správném poměru knedlíků a vajec. Měly by to být skutečně knedlíky s vejci a ne vejce s knedlíkem. Vůbec se neodvažuji psát tady přesné poměry, chce to jednoduše mít cit a dát tam všeho akurátně. Dělám si knedlíky s vejci tak, aby chutnaly především mně. A je moc fajn, že je děláte třeba trochu jinak, protože to by mělo být předmětem debaty o tomto velejednoduchém receptu.

(barevná paleta domácích vajec z českého dvorku - čistě bílých je nejméně / víte proč?)

Potřebujeme:

  • cibule (šalotka je skvělá volba)
  • máslo (přepuštěné máslo)
  • houskové knedlíky
  • čerstvá vejce
  • trochu mléka
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • pažitka

Postup přípravy:

Drobně nasekanou cibulku nechám zpěnit na přepuštěném másle. Když cibulka zesklovatí, přidám kostičky nakrájených houskových knedlíků a za občasného promíchávání širokou obracečkou opékám ze všech stran. Kostičky knedlíků by měly opékáním získat pěknou křupavost. Nepovede se to u všech stejně, ale alespoň nějaké plošky knedlíků musím mít pěkně opečené. Je-li během opékání třeba, přidám ještě trochu omastku (přepuštěného másla). Houskové knedlíky dokáží horkého másla vypít poměrně dost.


Vajíčka vyklepnu do větší mísy a ruční metličkou je prošlehám s malým množstvím mléka. Vaječnou směs osolím a přidám ke knedlíkům na pánvičku. Nyní pracuji rychle a pod pánví pořádně zatopím.


Vejce a knedlíky nechám tak čtvrt minutky bez povšimnutí, aby se vejce rozlila po celé pánvi a teprve nyní promíchám.



Vláčná vejce se dostanou pěkně všude kolem knedlíků a hezky na nich ulpívají. Krátce pražím a pak rychle pánvičku sejmu z plotny. Vejce v horké pánvi ještě trochu dojdou, proto se servírováním neotálím. Příliš tuhá a upražená vejce by nebyla chutná. Ještě než nandám na talíř první porci, přidám do pánvičky čerstvě umletý pepř a posypu nasekanou pažitkou. No a ještě honem dát na stůl sklenici kyselých okurek, protože bez nich by to nebylo ono. Nebo alespoň hlávkový salát ve sladce kyselkavém nálevu pěkně po česku. Přesně tak si tohle jídlo pamatuji z dětství a za celou dobu mého života jsem nedostala nápad na něm něco měnit.

Tak kde jsem udělala, sakra, ty chyby? :-)

Aha! Už to vím. Prý jsem nedala do pánve ani kousek špeku nebo slaniny a špetka mleté papriky by tomu také prospěla :-)
Pochopila jsem, že na knedlíky s vajíčkem máme u nás doma každý svůj vlastní názor.

Já si například myslím, že nejchutnější knedlíky s vajíčkem jsou houskové, opékané na másle. Pěkně s cibulkou. Proč s červenou? Jednoduše proto, že byla po ruce, ale nakonec se na pozadí moučných knedlíků a žlutých vajec krásně a nepřehlédnutelně vyjímala. Proč obhajuji knedlíky houskové? Asi proto, že mám pocit, že nejsou tak hutné jako bramborové, ale ani proti bramborovým knedlíkům s vejci nic nemám. Ty jsou skvělé opečené na sádle kachním, husím nebo vepřovém. A snesou i kousek něčeho masitého. Špeku, slaniny, uzeného. Při té naší domácí debatě jsem si uvědomila, že by nebylo špatné trochu to knedlíkové téma probrat ze všech stran a zjistit, co na to ostatní.

Co vy a knedlíky s vajíčkem?
  • Jsou lepší knedlíky houskové nebo bramborové?
  • Opékat je raději na másle nebo na sádle?
  • A co cibule? To, že jsem dnes použila červenou cibuli není podmínkou, častěji používám šalotku, kterou si sama pěstuji. Dáváte cibuli? A jestli ano, tak kolik?
  • Vejce přidat samotná nebo je prošlehat s mlékem či smetanou?
  • Raději s kyselou okurkou nebo hlávkovým salátem?
  • A co koření? Stačí jen sůl a pepř nebo toho musí být v pánvi víc?

Můj názor už znáte, ale moc mě zajímá vaše představa dokonalého receptu na knedlíky s vajíčkem. Existuje někdo, komu tohle jídlo vůbec nechutná? :-)

Já staré retro recepty miluji a ráda se k nim vracím, proto jsem si s chutí tento recept na stránky přidala. Byly doby, kdy se na skvělé knedlíky s vajíčkem chodilo v Praze ke Šroubkům. Nepamatuji, ale znám z doslechu ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)