Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Smrkový sirup

13. května 2013 v 13:14 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Něco pro zdraví

Smrkový sirup aneb šťáva z mladých smrkových výhonků

Tak toto je recept, na který se vyplatí jít přímo od lesa! Bez mladých smrkových výhonků a sluníčka se sirup neudělá. Už dávno vím, že na zahradě mi rostou všelijaké rostliny, které jsou v kuchyni požehnáním. Jsou plné vůně, chuti i vitamínů a při pěstování jim nemusím věnovat téměř žádnou péči. Za trochu místa na zahradě se mi odmění. Stačí je nepřehlížet a věnovat jejich sklizni a zpracování trochu ze svého času.

Vytáhla jsem starý recept z rodinné pokladnice vyzkoušených nápadů. Jak si připravit něco zdravého z okolní přírody? Jednoduše. Toto je jeden z mála návodů, který si do babiččina receptáře napsal inkoustovou tužkou sám děda. A připsal důležitou poznámku: Na smrkový sirup dbej mé rady: "Výhonky trhej nejpozději do poloviny května a ať nejsou delší jak 5 cm!"

Tak to mám nejvyšší čas ;-)


Naštěstí mám jednu stranu ovocného sadu lemovanou podél cesty vlastnoručně nasázenými smrky, tak nepoběžím nikam daleko. Kdybych své smrky neměla, tak nedaleko mám i dostupný luxus v podobě krásného jihočeského lesa. Kdo má les o kus dál, vůbec ta procházka nebo malý výlet nezaškodí. V lese je na jaře krásně a právě touto dobou tam neopakovatelně voní nové mladé přírůstky jehličnatých stromů.

Jak na smrkový sirup podle dědy?

Nůžkami ostříhat mladé výhonky, co mají jehličky ještě jemné a nepichlavé. Jejich barva je dokonale šťavnatě zelená. Případné nečistoty ze smrkových výhonků vytřeseme a propláchneme studenou vodou. Já si větve den předen pro jistotu osprchovala ještě přímo na stromě a druhý den je s klidem nastříhala a už se čištěním nezdržovala. To jde ovšem jen v tom případě, že máte mladé smrčiny na své zahradě, event. na té sousední.


Potom stačí napěchovat první vrstvu mladého smrkového jehličí na dno větší zavařovací sklenice, zasypat vrstvou cukru a opět vrstvou jehličí. Opakujeme tak dlouho, dokud se sklenice nezaplní. Poté sklenici zavřeme víčkem nebo přetáhneme celofánem a postavíme na okenní parapet.

Necháme stát na světle tak dlouho, dokud výhonky nepustí hustou šťávu. Tu poté slijeme do skleniček, dobře zavíčkujeme a necháme na zimu. Je to totiž výborná medicína proti kašli a nachlazení. Ovšem při troše kulinární fantazie se dá využít i jinak. Stačí na sirup pohledět, zasnít se a představit si, kde všude by se kapka mohla vyjímat a obohatit chuť pokrmu. Tenhle můj sirup určitě nebude jen do čaje a na lžičku proti kašli :-)


Z jedné sklenice se šťávy nevylouhuje mnoho, proces trvá několik týdnů, ale to mi vůbec nevadí. O to větší sílu v něm najdu a každé kapky si budu považovat.

Léčivou sílu smrku si pamatuji z dětství. U babičky na lžičku vždycky bylo trochu té přírodní magie z okolní karlštejnské přírody, která nás zaručeně zbavila všech malých neduhů. Stačilo na ni věřit ;-)

Stihli jste i vy navařit nějaký ten sirup z darů jarní přírody? A jestli ano, tak na co ho používáte? A věříte vůbec v přírodní magii?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | E-mail | 13. května 2013 v 13:33 | Reagovat

Děkuji za tento recept .-) já ho znám od své babičky a léta ho dělávám, je to jeden z nej sirupů na suchý kašel. Letos ho budu poprvé dělat i pro svou dcerku. Sirup běžně konzervuji lžící slivovice nahoru, to asi letos vynechám .-)

2 Vlasta Vlasta | Web | 13. května 2013 v 15:54 | Reagovat

Loni jsem ho dělala a celou zimu s ním sladila čaj, letos u nás smrky teprve začínají rašit, ale zase se na něj chystám :)

3 Alis Alis | Web | 13. května 2013 v 16:50 | Reagovat

Ahoj Šárko, to je další moje vzpomínka na dětství :) Tenhle sirup dělávala moje babička a pamatuji si , jak jsme chodili na výhonky. A užívali jsme to jako lék :) Nevím, nevím, jestli se do něj taky nepustím.
O víkendu jsem udělala první letošní várku mátového sirupu.
měj se moc hezky!

4 eliška987654321 eliška987654321 | Web | 13. května 2013 v 17:01 | Reagovat

Moc děkuji za recept, určitě jej použiji :-) Nikdy jsem takový sirup ještě neměla, tak aspoň poznám něco nového :-), a zrovna teď mám kašel, takže tento recept mi přišel, jako na zavolanou :-) Už se těším na tvé další přírodní recepty, ty jsou nejlepší :-)

5 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 13. května 2013 v 20:02 | Reagovat

Krásně to voní, ale já mám pocit, že jsem si naplánovala a nic mi nevychází. Teď tu mám maminku od manžela, takže zase všechno odkládám na příště.

6 majka majka | 14. května 2013 v 12:45 | Reagovat

Milá Šárko
ten receptík na sirup určitě vyzkouším, protože loni jsem dělala z těch výhonků med a on mi nejde dostat ze skleniček, krásně voní po pryskyřici, ale doluju ho silným šroubovákem. Asi jsem někde udělala chybu. Krásný den Majka

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 13:55 | Reagovat

[1]: Andrea:

Kapka slivovice tomu rozhodně neublíží a všechno to bude přirozeně konzervovat :-) Díky za vylepšení!

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 13:56 | Reagovat

[2]: Vlasta:

Já experimentuji poprvé sama doma, ale už jsem o něm dost chvály slyšela. Není nad domácí sirup :-)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 13:57 | Reagovat

[3]: Alis:

Staré recepty evokují krásné vzpomínky na staré časy :-) Bezstarostný dětský svět a vzpomínky na dědu a babi :-) Takhle si vzpomínám fakt ráda. Ať žijí domácí sirupy! :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 14:00 | Reagovat

[4]: eliška:

Díky za zprávu :-) Pokud jde o další přírodní recept, tak jsem právě uveřejnila novou recepturu na STAROČESKOU ŠŤOVÍKOVOU POLÉVKU. Recept je k vidění na stránkách www.gurmanka.cz

http://www.gurmanka.cz/2013/05/stovikova-polevka

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 14:01 | Reagovat

[5]: Máří Kosáček:

Také si říkám, že všechno se nutně stihnout nemusí. Některé plány je rozumné si založit do paměti a nechat je klidně na příště :-) Dělám to tak docela často.

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 14:29 | Reagovat

[6]: majka:

Každá zkušenost - dobrá zkušenost :-) Určitě na ty bylinky vyzrajeme a sirup se podaří ke všeobecné spokojenosti celé rodiny :-)

13 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 14. května 2013 v 14:32 | Reagovat

[11]: No jo, všechno stihnout se nemusí, ale já se přiznám bez mučení, já mám furt chuť na tu šunku a časově mi to nevychází. Mamce je 80 a tak už potřebuje trošku té péče a já jsem pak už tak orvaná, že jsem ráda ,že si sednu. No ,ale o víkendu jede domů, tak se snad už dočkám a budu moc konečně taky něco vytvořit.-)

14 Michal Michal | Web | 15. května 2013 v 11:24 | Reagovat

Super věc a jde i z borovice

15 Madla Madla | Web | 15. května 2013 v 17:55 | Reagovat

No tedy, to je nádhera! Já pravileně dělám bylinkové sirupy - meduňkový, mátový, rozmarýnový, tymiánový a dobromyslový. Letos chci zkusit poprvé sedmikráskový med a smrkový sirup mě tak nalákal, že zítra půjdu asi s mláďaty škubat smrková poupata :-)

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. května 2013 v 15:42 | Reagovat

[13]: Máří Kosáček:

O víkendu je třeba relaxovat a někdy se mi to daří právě v té kuchyni :) Tak ať se víkend podaří podle představ!

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. května 2013 v 15:43 | Reagovat

[14]: Michal:

Věřím! A o borovice na našem pozemku nouze také není, tak snad někdy příště vyzkouším i tuto variantu :-) Díky

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. května 2013 v 15:44 | Reagovat

[15]: Madla:

Příroda je štědrá a ty její dary se dají opravdu krásně využít a docela dobře se u toho zabavit. Už jenom tím, že vytáhneme paty z domu :-)

19 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 16. května 2013 v 21:01 | Reagovat

[16]:Věřím tomu, že bude fajn a že se mi zadaří.

20 Roni Roni | E-mail | Web | 19. května 2013 v 14:13 | Reagovat

Jak dlouho to tak trvá, nebo spíš jak poznám že všechna šťávička už je z výhonků pryč?
Děkuju

21 věra věra | E-mail | 20. května 2013 v 11:24 | Reagovat

Děkuji, zkusím to i když je už dnes 20.5.

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. května 2013 v 11:53 | Reagovat

[20]: Roni:

Studenou cestou je třeba počkat na to, až se dokonale rozpustí cukr a šťáva z mladých výhonků se spojí v sirupovitou hmotu. Je třeba mít nádobku na světle a teple. Já zatím stále čekám a proces pozoruji :-) Cukr se zatím ještě nerozpustil dokonale, ale šťáva ze smrkových větviček se už uvolnila a krásně to voní. Chce to trpělivost. O výsledku potom budu referovat :-)

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. května 2013 v 11:54 | Reagovat

[21]: věra:

Smrkové přírůstky jsou ještě stále k použití, jak jsem se na to venku dívala :-) On ten letošní nástup jara je pozvolnější a na přírodě je to znát. Klidně bych do toho ještě toho 20.5. šla :-)

24 Radek Radek | E-mail | Web | 22. května 2013 v 10:27 | Reagovat

Tohle bude asi pecka. Díky za tip. Určitě vyzkoušíme :-) Doplňující otázka: Předpokládám že je jedno když místo bílého cukru použiju hnědý?

25 iva iva | 22. května 2013 v 14:46 | Reagovat

dobrý den, tady vás někdo docela slušně vykrádá.
http://klina.blog.cz/0905

26 Helli Helli | 22. května 2013 v 15:53 | Reagovat

Smrkový sirup je pro mě novinka. Inu, člověk se pořád učí. Zkusím o víkendu prozkoumat smrky v širším okolí a pokud budou výhonky ještě použitelné, rozhodně vyzkouším. Letos má všechno minimálně 14denní zpoždění, tak to snad klapne a podaří se mi rozšířit svůj sortiment sirupů.

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. května 2013 v 11:40 | Reagovat

[24]: Radek:

Rozhodně by hnědý přírodní cukr neměl nic pokazit. Před měsícem jsem viděla jeho výrobu v autentických podmínkách Karibiku a mám k němu velkou úctu. Bohužel jsem doma neměla tam velkou zásobu, proto jsem se musela spolehnout na cukr bílý.

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. května 2013 v 11:43 | Reagovat

[25]: iva:

Jejda, to se někdo s tím kopírováním opravdu hodně odvázal! Děkuji za info ;-)

29 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. května 2013 v 11:45 | Reagovat

[26]: Helli:

Fantazie lidská nezná hranic :-) Co roste nad zemí i pod zemí se dá vždycky nějak zpracovat a kulinářsky zužitkovat. Budu přemýšlet, co následně s tímto lesním sirupem podniknout, ale z jedné lahve ho mnoho není.

30 Helli Helli | 26. května 2013 v 19:30 | Reagovat

Ve zdejších lesích jsem našla ještě dost mladých smrkových výhonků s měkoučkými jehličkami, takže mi ode dneška trůní na slunném parapetu dvě sklenice s budoucím sirupem. Jsem zvědavá, jak dlouho potrvá, než se cukr a šťáva z výhonků promění na léčivý elixír. Voní to ale už teď.

31 Jana Jana | 31. května 2013 v 8:58 | Reagovat

Díky za zajímavý recept. Taky jsme asi před čtrnácti dny připravili, ale zdá se mi jakoby kvasil, ve skleničce je přetlak. Je to v pořádku? Může být na něm něco špatného?

32 Bonnie Galactic Bonnie Galactic | Web | 2. června 2013 v 17:27 | Reagovat

Já dělám akorát zázvorový, ale jedlový/smrkový chci zkusit dávno, zrovna tak jako jedlové víno :)

33 U dvou Verunek U dvou Verunek | E-mail | Web | 6. června 2013 v 18:32 | Reagovat

Jé, tak smrkový sirup jsem neznala! Výhonky jen žvýkám, Celkově mě to konzervování různými metodami táhne víc a víc... byliny jsem většinou jen sušila, před pár lety se přidala výroba tinktur a mastí, teď nakládám... Možná vyzkouším pokud najdu ještě nějaké volné sklenice. A o magii nepochybuji. Veronika

34 Petr Petr | E-mail | 9. června 2013 v 0:38 | Reagovat

Já jsem udělal jitrocelový sirup
na kašel a chřipku.

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. června 2013 v 13:44 | Reagovat

[30]: Helli:

Rozpouští se to poměrně pomalu :-) Ale jsem trpělivá a také chodím svou sklenici na okenní parapet opovzbuzovat ať si pospíší :-)

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. června 2013 v 13:47 | Reagovat

[31]: Jana:

Já nechala víčko malinko povolené a pozoruji ten proces přeměny v léčivý lektvar. Zatím jsem postřehla jen to, že vlivem nižších venkovních teplot a nedostatku sluníčka bude rozpouštění cukru trvat déle. Všechny větvičky jsou potopeny pod hladinou cukrového výluhu, nekvasí zatím nic.

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. června 2013 v 13:49 | Reagovat

[33]: U dvou Verunek:

Je to velká magie a Matka příroda je v tomto ohledu opravdu štědrá. Pořád je co strkat pod víčka zavařovacích skleniček :-)

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. června 2013 v 13:50 | Reagovat

[32]: Bonnie Galactic:

Je krásné, kolik plánů si můžeme dělat a nikdy se naše inspirace nevyčerpá. Příroda je štědrá pokladnice a skoro v každém kořínku se dá najít něco léčivého a blahodárného :-)

39 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. června 2013 v 16:36 | Reagovat

[34]: Petr:

Na jitrocel se také letos chystám :-)

40 ajka ajka | Web | 27. července 2013 v 2:12 | Reagovat

Letos už to nestihnu, příští rok snad jo, píšu si :-))
Ajka

41 Katka Katka | 15. srpna 2013 v 15:39 | Reagovat

Zajimave, my delame presne to same, ale s kvety divizny. Pak jenom precedime, abychom se zbavili zhnedlych, vystavenych kvetu a mame vyborny husty lek proti kasli. Ze by smrk fungoval stejne?

42 Martin Martin | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 19:24 | Reagovat

To je zajímavý recept. Ležím doma s kašlem  a říkám si, že ho příští rok určitě vyzkouším. Taky by to mohl být dobrý tip na dárek třeba pro babičku.

43 surpan surpan | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 19:33 | Reagovat

Bych ani nevěřil, že se dělá smrkový sirup. Určitě někdy rád zkusím, přeci jen to bude určitě chutnější než komerčně prodávané sirupy a hlavně ten pocit, že si člověk může udělat sirup sám...to mi připomíná dětství, kdy ještě nebylo jídlo jen z chemie.

44 majablack majablack | E-mail | 7. března 2014 v 23:29 | Reagovat

Dobrý den,
nevíte od kdy rostou výhonky? Nebo přibližně od kdy asi mají správnou velikost? Jak velké výhonky jsou potřeba na med? Děkuji

45 kveta kveta | E-mail | 30. dubna 2014 v 10:18 | Reagovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik toho sbirate a děláte sklenic, aby vám vydržel celou zimu. Už se na nej chystam :-)

Dekuji

46 Andrea Andrea | E-mail | 5. května 2014 v 19:35 | Reagovat

Právě na něm pracuju - moji malí /většinu roku usmrkaní a pokašlávající/ kluci si dnes začali sami zničeho nic na zahradě otrhávat výhonky smrku, takže jsem to vzala jako "znamení" a už mám 5 malých skleniček :-) Jen dotaz - mám pevně uzavřít víčkem nebo spíš použít mikrotenový sáček a gumičku, aby to mělo trochu vůli???

47 Edita Edita | E-mail | 6. května 2014 v 22:32 | Reagovat

Je dobré proložit plátky citronu, budu jej dělat poprvé, tak jsem zvědavá, ale už dělám smrkový med, ale tím dlouhým vařením se podle mě většina látek zničí, takže sirup je určitě lepší. Dělala jsem také pampeliškový med, tak by mě zajímalo jestli jde i sirup bez vaření.

48 Michael Michael | 10. května 2014 v 14:43 | Reagovat

Zdravím,
dnes jsem vyplnil z půlky čtyřlitrovou sklenici. Střídal jsem smrkové výhonky, třtinový cukr a plátky citronu. Napsal jsem si na sklenici dnešní datum a za 3 týdny to vezmu z balkonu. Snad vše proběhne, jak má. Dělám to poprvé. :)

49 ojooo ojooo | Web | 14. května 2014 v 20:56 | Reagovat
50 Pája & Svíťa Pája & Svíťa | 21. května 2014 v 10:57 | Reagovat
51 Boža NĚM. Boža NĚM. | E-mail | 28. května 2014 v 9:07 | Reagovat

PROSÍM - MÁM DPTAZ, MŮŽU UDĚLAT SIRUP I ZE STŘÍBRNÉHO SMRKU? PROSÍM POKUD MOŽNO O RADU.děkuji BOŽA N.

52 Janča Janča | E-mail | 11. května 2015 v 9:01 | Reagovat

Dodrý den.Prosím má i sirup nějaký pozitivní vliv na celkovou ůnavu?Děkuji mnohokrát za odpověď.S pozdravem Janča

53 pani-s pani-s | E-mail | Web | 15. května 2015 v 15:28 | Reagovat

Velice pěkný recept. Jistě někdy využiji. Děkuji:-)

54 Kristýna Kristýna | E-mail | 26. června 2015 v 8:56 | Reagovat

Dobrý den, sirup jsem podle Vašeho receptu jsem jednou v minulosti dělala a vyšel dobře. Ale letos ne a ne vzniknout ta hustá šťáva. Mám ho za oknem už od poloviny května a jen v té menší sklenici se na dně objevuje. Ve větší stále nic, přijde mi to už dlouho. Nevím, kde je chyba :(

55 Lucie Sedláková Lucie Sedláková | E-mail | 3. července 2015 v 13:31 | Reagovat

Dobrý den, na poslední chvíli sháním větší množství smrkového sirupu. Neměl byste někdo na prodej? příp. nevíte, kde sehnat? Díky!

56 Lucíík Lucíík | Web | 9. dubna 2016 v 16:50 | Reagovat

Zajímavý recept, už se těším, jak jej vyzkouším. :-)

57 http://www.hamac-parachute.fr http://www.hamac-parachute.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:55 | Reagovat

Pokud Vám k tomu bude chybět nějaký spolehlivý tradiční recept, zvu Vás na mé stránky, které se receptům věnují. Jistě tu najdete něco chutného a užitečného nejen pro zdárné připravení vánoční tabule, ale najde se tu něco na zub i na celý rok od jara do zimy.

58 Jana Jana | E-mail | Web | 23. srpna 2016 v 15:26 | Reagovat

Už jste někdo zkoušel vlastní domácí karobový sirup? Pro mě je to zdravá snídaně ;-) https://www.bioaromakosmetika.cz/karobove-dobroty/kretsky-karobovy-sirup-s-cokoladou

59 Tamik Tamik | 26. září 2016 v 9:08 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama