Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Domácí šunka aneb návrat do minulého století

2. května 2013 v 16:00 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso



Výroba domácí šunky se stala mým návratem do minulého století. Proč vlastně v tomto století chci ztrácet čas s hledáním postupu, jak se nejlépe poprat s vařením šunky?

Předcházela tomu spousta zmařeného času, který jsem vynaložila na hledání starého (přesto zánovního) šunkovaru ve všech rodinných kredencích a půdách. To co jsem hledala, tam nebylo, ale našla jsem cestu zpátky do minulého století a prokoukla zase kousek rodinné historie. A co jsem zjistila? Především to, že v minulém století zase mnoho domácích experimentátorů šunku nevařilo, protože tenkrát šunka chutnala jinak. Byla poctivě vyrobená a dobrá! Jednoduše chlouba řeznického krámku. Šunkovary se ale vyskytovaly prý v osmi domácnostech z deseti.

Jak se vaří domácí šunka? Není to tak složité, jak to na první pohled může vypadat. Tak si to pojďte zkusit také. Poohlédnout se doma po starém šunkovaru se rozhodně vyplatí. Když ho nenajdete, zaručeně objevíte jiné poklady, které vám udělají velikou radost. Když šunkovar nemáte, nevadí. Funkční kousek se dá koupit třeba tady. Dobrodružnější povahy jistě prozkoumají nějakou tu internetovou aukci a staromilci vyrazí směrem ke starožitníkovi nebo vetešníkovi :-)

Starý domácí šunkovar jsem po rodičích nikde na půdě nenašla, ale dobře si tuto řeznickou rekvizitu pamatuji. Zabalenou v krabici. Nejprve okupovala horní přihrádku kredence, potom následovalo přeložení a povýšení. Vezla se ke Karlštejnu a skončila na půdě babiččina domku. Kdyby se půdy důkladně nevyklízely (proti čemuž já důrazně protestuji!), tak by tam byl milý šunkovar ještě dnes. Pěkně zabalený v originální krabici a připravený ke kulinárnímu dobrodružství v novém století. A za trpělivost se mohl dočkat i nějakého toho domácího ocenění :-) Takhle jsem se musela spolehnout na šunkovar nový, který ale umí stejná velká kouzla. Uvařím si s jeho pomocí svou první domácí šunku.

Domácí šunkovar mi k dobrému dílu pomáhej:
Ten můj pochází odtud: http://www.domacisunkovar.cz

Se šunkovarem jsem si od pana výrobce dostala i vyzkoušený recept, který jsem s menší obměnou aplikovala na zakoupený kus vepřového masa. Samozřejmě šunku můžeme vařit i z masa krůtího, drůbežího, králičího atd., ale já se rozhodla pro vařenou vepřovou šunku, kterou považuji za dobrý standard. A zde je můj první recept.

Domácí šunka - recept, jak si snadno připravit šunku doma v šunkovaru

  • 1 až 1,2 kg vepřového masa (plec, kýta)
  • 200 ml vody
  • 25 g řeznické soli (nechcete-li ji použít, zkuste obyčejnou jemnou sůl)
  • 1 lžíce lesního medu (místo medu se může přidat cukr)
  • špetka mletého barevného pepře
  • špetka sušeného a jemně mletého česneku
  • špetka papriky
Množství surovin odpovídá středně velké formě na šunku (použila jsem tento):

Postup přípravy:
Maso je třeba nakrájet na kostky o velikosti 1 až 1,5 cm velké. Část masa, cca 1/3 odložíme stranou a rozmělníme ho, aby nám masová směs lépe držela pohromadě. Používám k tomu kuchyňského robota a maso jemně rozsekám. Všechno maso dáme do větší misky, přidáme sůl, pepř, česnek, papriku a med. Důkladně promícháme! Zde je myšleno opravdu dobře maso promíchat a promačkat, aby se koření takříkajíc do masa vmasírovalo. K tomuto účelu jsem neváhala použít kuchyňský robot a maso cca po dobu 5 minut podrobit hnětení s hákem na kynuté těsto. Poté masovou směs nechám v chladnu do druhého dne odležet. V den přípravy všechno maso přemístím do formy na vaření šunky, kterou jsem předem vyložila mikrotenovým sáčkem. Maso upěchuji, přitlačím horní víko a formu silou upevním postranními svorkami. Formu vložím do hrnce s horkou vodou, která by měla být zahřátá na 80 °C. Při této teplotě se šunka bude upravovat 1 a ½ až 2 hodiny. Forma by měla být ve vodě potopená zhruba do dvou třetin své výšky. Po této době šunkovar vyjmeme z vodní lázně a necháme dobře vychladit. Není od věci nechat šunku odpočinout půl až jeden den. Šunku vyjmeme z formy, nakrájíme na tenké plátky a konečně vychutnáme výsledek svého snažení.

FOTOPOSTUP DOMÁCÍ VÝROBY ŠUNKY V ŠUNKOVARU:


Maso na přípravu šunky krájíme na kostky o velikosti 1 až 1,5 cm.


Aby se masová směs dobře spojila, část masa odebere a rozsekáme v sekáčku na drobné kousky.


Jemně nasekané maso vrátíme zpět do mísy k nakrájenému masu.


Směs masa na přípravu domácí šunky okořeníme. Použila jsem mletý barevný pepř. Zjistila jsem, že po uvaření šunky je právě pepř ze všeho mnou použitého koření v chuti nejintenzivnější, proto s ním raději zacházejte opatrně.


Aby měla šunka dobrou chuť, je nutno ji trochu osladit. Vyřešit se to dá jednak cukrem (doporučen moučkový), ale naprosto dokonalý je med, zejména pěkně tekutý lesní (v biokvalitě).


Med dá šunce jednak pěknou chuť, ale i barvu.


Masovou směs je nutno osolit.


Do směsi masa na šunku je třeba přidat i trochu vody.


Směs masa řádně a přiměřeně dlouho promícháváme.


Dobré prohnětení masa nelze v žádném případě při výrobě domácí šunky podcenit. Mícháme intenzivně minimálně 5 minut. Proč nepoužít pomocníka v podobě robotu? Ovšem že to jde i ručně! :-)


Zkusila jsem do směsi vepřového masa přidat špetku směsi s mletou červenou paprikou a malou špetku jemně mletého sušeného česneku. Ve výsledném efektu koření nikterak nerušilo a neovlivnilo jemnou chuť šunky, ale jen ehce zvýraznilo barvu masa.


Promíchané maso s kořením přikryjeme a uložíme do chladu, kde by se mělo nejlépe do druhého dne proležet.


Odleželou směs masa promícháme a napěchujeme do formy na šunku, tzv. šunkovaru.


Nádobu šunkovaru nejprve vyložíme pevným mikrotenovým sáčkem, poté naplníme naloženou masovou směsí.


Nádobu šunkovaru pevně uzavřeme stlačením a zajištěním horního víka.


Maso v šunkovaru vkládáme vždy do hrnce s vodou, kde je již teplota vody 80 °C. Tu udržujeme po celou dobu přípravy domácí šunky. Přetáhneme-li teplotu, vyrobíme si maso ve vlastní šťávě, o které nám rozhodně nejde.


Hotovou šunku vyjmeme z vodní lázně a necháme dobře vychladit. Slila jsem vodu, kterou šunku pustila a nechala chladnout zvolna do druhého dne (kdo to má ale vydržet? :-)


A takhle dopadl výsledek. Šunka byla kompaktní, poměrně dobře se krájela, nerozpadala se, ale tenoučké plátky bych nakrájet nezvládla. To mi ovšem nikterak nevadilo. Chuť byla výtečná!

Praganda nebo obyčejná sůl? Sami rozhodněte!
Použijete-li řeznickou sůl, bude vaše šunka krásně růžová a získá i o něco delší trvanlivost. Pokud ji nepoužijete, maso si nezíská tu charakteristickou narůžovělou šunkovou barvu, ale pořád to bude skvělá šunka bez přidaných éček. Barva je jen zvyk a šunka přeci nemusí být žádná velká královna krásy, když si zachová svou skvělou chuť i vůni. Sami rozhodujete o tom, jakou cestou se budete při přípravě domácí šunky ubírat.


Zatím o k otevření sáčku s Pragandou nedošlo, ale nevylučuji, že příště tu pověstnou špetku nepoužiji. Je třeba mít možnost porovnávat.

Můj první šunkový pokus byl připraven bez předepsaného množství rychlosoli, ale tak trochu v sebeobraně jsem přidala špetku směsi koření, kde byla základem mletá paprika. Přeci jenom preferuji i oční kontakt se svým jídlem na talíři :-) Dobrou šunku bychom ale měli zvládnout připravit jen se solí a cukrem. Žádné další koření totiž není třeba. Tento tradiční postup vyzkouším při přípravě šunky příští. Ta bude z masa drůbežího. K tomu použiji menší kulatou formu na šunku, kterou mám také doma (viz odkaz).


Co říci závěrem?

Na první pokus to tedy nebylo vůbec zlé a proto mohu každému doporučit vyzkoušet si přípravu šunky doma. Je to zajímavý kulinární experiment a pro některé z nás i prima zábava J Kdo nechce věnovat svůj čas takovýmto experimentům, ten jistě dobře ví, že na trhu je situace taková, že díky moderním technologiím při výrobě jsme pokročili do záhadné říše řeznických výrobků, které se sice tváři jako šunka, dokonce tak i voní, ale ve skutečnosti se s ní srovnat nedají. Jsou to falsa plná éček a výrobního důvtipu. Takové masné výrobky se prodávají i za cenu nižší, než je vstupní cena syrového masa (?). A tady pozor! Laicky řečeno, kilogram kvalitní šunky by měl začínat někde na 150,00 Kč za 1 kg.

Dobré řeznické produkty nezatracuji.
I přes svou dobrou zkušenost s vařením domácí šunky stále zůstávám věrným fanouškem dobrých řeznických produktů a proto nehodlám šetřit peněženku, když si budu chtít nadále pochutnat na nějaké masové specialitě. Je mi ale od dnešního dne jasné, že občas svou kuchyni proměním v malou řeznickou dílničku a budu odborníkům řeznického nože fušovat do řemesla.

Vařit šunku made in doma je opravdu prima zábava a za ten špás mi to rozhodně stojí.


Ať mé nové šunkovary doma nezahálí.


Jaké jsou vaše zkušenosti se šunkou? Máte osvědčeného řezníka, u kterého se ji vyplatí kupovat nebo také zkoušíte doma experimentovat a vaříte si šunku sami. Rozdělte se s námi ostatními o vaše zkušenosti, postřehy a nápady. Podle posledních testů šunky na českém trhu se zjistilo, že téměř polovina z nabízeného sortimentu by neprošla. Vy to chcete kupovat? Já tedy ne!

Nemůžu si pomoci, ale v minulém století mi ta šunka chutnala prostě jinak.
Víte, že se zjistilo, že v případě Šunky - téměř polovina by neprošla (?)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

.
 

22 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (217)
Zobrazit starší komentáře

201 OlgaNum OlgaNum | E-mail | Web | 19. září 2018 v 20:04 | Reagovat

telegram pokerdom: удобные способы связи   http://telegram-pokerdom-59.pokerdom-power.ru - Show more!

202 Morriscef Morriscef | E-mail | 19. září 2018 v 20:56 | Reagovat

Женщины СНГ. Вы можете получить Гражданство Израиля. Брак с израильтянином. Можно Формальный. Гарантия 100%. Дорого. Обращаться на почту znakfortune@gmail.com

203 Amateurstula Amateurstula | E-mail | Web | 19. září 2018 v 21:57 | Reagovat

Nackte frauen suchen ficken <a href=http://amateursex.blogsexgratis.com>sexy girls!..</a>

204 MatthewCox MatthewCox | E-mail | Web | 20. září 2018 v 13:01 | Reagovat

後宮情色網-優惠多多,紅利集點,AV女優最齊全,天天更新 http://168.av-50.com/

205 GeorgeCisee GeorgeCisee | E-mail | Web | 21. září 2018 v 2:15 | Reagovat
206 Eugenepourn Eugenepourn | E-mail | Web | 22. září 2018 v 0:14 | Reagovat

Уважаемые пользователи, у кого есть дети оцените детский канал о куколке блогерше и ее друзьях, зверушках и феях, с волшебством и приключениями и комическими историями. Для хорошего настроения и вдохновения.
Оцените пожалуйста. Ссылка на канал. https://youtu.be/-IlMquhUKKg
Всем хорошего настроения.)))

207 Stephendrigo Stephendrigo | E-mail | Web | 22. září 2018 v 13:39 | Reagovat

SEO,SEO送網站,SEO是什麼,SEO要怎麼做,SEO公司,SEO排名,SEO自然排序,SEO關鍵字優化,GOOGLE排名,搜尋引擎排名,GOOGLE自然排序,無限組關鍵字,關鍵字廣告,網路行銷,網站免費http://tw-seo.com

208 lakishaae60 lakishaae60 | E-mail | Web | 23. září 2018 v 0:01 | Reagovat

Latin ladyboys  
http://shemaledating.sexblog.pw/?personal.mallory
  free shemail movie shemaleporn free video oorn free shemal movies sex videos shemals

209 FrankWal FrankWal | E-mail | Web | 23. září 2018 v 21:06 | Reagovat

<a href=https://www.baikaleminer.com/#portfolio>майнер байкал купить</a> - байкал майнер официальный сайт, майнер байкал b    11

210 ericapk16 ericapk16 | E-mail | Web | 23. září 2018 v 21:27 | Reagovat

Modish bare pictures  
erotic hollywood erotic chatting best erotic film erotic ebooks free erotic views    
http://shemale.erolove.in/?raquel  ;
  erotic cosplay erotic madonna erotic city prince erotic korean movies erotic board games

211 Ronaldvon Ronaldvon | E-mail | Web | 23. září 2018 v 23:34 | Reagovat
212 jaimesw18 jaimesw18 | E-mail | Web | 24. září 2018 v 12:54 | Reagovat

Original work
http://arab.aunties.porndairy.in/?entry.keeley
zlatan jeans love guantanamo questions

213 Morriscef Morriscef | E-mail | 28. září 2018 v 4:10 | Reagovat

Награди своего врача! http://spaszhizny.ru/ Лично Вы принимаете решение о награждении и награждаете. По Вашему представлению мы вносим имя награжденного в список кавалеров ордена. Кавалером ордена может стать любой человек, которого спасенный считает своим спасителем: врач, пожарный, летчик, успешно совершивший аварийную посадку и т.д..  Tel. или WhatsApp +7(985)952-0864

214 MatthewIdomb MatthewIdomb | E-mail | Web | 29. září 2018 v 2:42 | Reagovat

<a href=http://lineremont.ru/>ремонт однокомнатной квартиры</a> - Ремонт ЖК «Karetny Plaza», ремонт квартир +в новостройке под ключ

215 Johnnytal Johnnytal | E-mail | Web | 6. října 2018 v 14:27 | Reagovat

удобный вебсайт <a href=http://credit-trast.net/>взять кредит</a>

216 Charlesnilky Charlesnilky | E-mail | Web | 7. října 2018 v 22:41 | Reagovat

<a href=http://www.prtime.ru/2018/05/08/peredovye-metody-lecheniya-k.html>коагуляция сетчатки глаза</a> - лазерная коррекция зрения в москве стоимость, центр лазерной коррекции зрения

217 KennethAlgom KennethAlgom | E-mail | Web | 11. října 2018 v 6:20 | Reagovat

Доброго времени суток.РекомендуюВсемпосетитьвеб сайтanti-spazm.ru . Тут Вы найдетелучшие статьи о спазмах сосудов в рунете.  
<a href=https://anti-spazm.ru/соглашение-на-обработку-персональны/>головные спазмы лечение</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama