Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kopřivová polévka

28. dubna 2013 v 17:39 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Kopřivová polévka, pohankové kroupy a jarní topinka s kozím sýrem a kapkou medu. Při jarním úklidu v zahradě si nejde nevšimnout svěže zelené barvy mladých kopřiv. Právě na jaře jsou kopřivy v té nejlepší kondici a proto se hodí i pro všelijaké kulinární experimenty. Třeba na polévku plnou přírodních sil.


Rozhodla jsem se dnes uvařit jednoduchou polévku z kopřiv a dostat tak krom plného talíře lahodné teplé polévky do těla i trochu železa, draslíku, minerálů i vitamínů. Je chyba hledět na kopřivu pouze jako na obtížný plevel. Je to totiž zázračná bylina, která čistí organismus a po dlouhé zimě ho umí i posílit a vitalizovat. S gustem dnes trhám mladé výhonky v těch nejčistějších koutech zahrady bez rukavic a nezatracuji tuhle léčivku jako obtížný plevel. Cestou do kuchyně jsem si v hlavě zosnovala rychlý recept na zdravou lahůdkovou polévku a dostala nápad, čím skromný oběd ještě doplnit. Na bylinkovém záhonu si trhám hrstičku "přírodního maggi" - kousek libečku v české polévce nesmí nikdy chybět ;-) Ostatní potřebné dobroty nacházím v domácích zásobách.

"Co bude dnes dobrého k obědu?", slyším naléhavé volání ze zahrady do kuchyně.
"Nech se překvapit! Každopádně za půl hodinky se sejdeme pod zahradní pergolou u stolu."

Chvilku jsem přemýšlela o vhodné společnosti pro kopřivovou polévku ... a nakonec jsem to celé poskládala takto: pohankové kroupy, ručně dělaný kváskový chléb ze Srnína a kozí sýr. Právě jsem dala vychladit láhev výtečného bílého vínka ze švýcarských vinic (Mont-sur-Rolle La Côte AOC). Aby bylo jasné, že i kopřivová polévka si zaslouží mít dobrou společnost v podobě prvotřídních surovin. Těžko oslňovat někoho kopřivami, když se je celé jaro snažím vystrnadit ze zahrady a hlasitě u toho kleji :-)

Kopřivová polévka
(na 2 porce potřebujeme)

· hrst mladých kopřivových lístků
· několik libečkových lístků
· plátek másla 50 g
· 2-3 cibule šalotky
· 2 stroužky česneku
· 500 ml zeleninového vývaru
· jemná mořská sůl
· 100 ml polotučného mléka (smetany)
· 1 lžička kukuřičného škrobu (Maizena)

Postup přípravy:

Na rozpuštěném másle necháme zpěnit oloupanou a drobně nasekanou šalotku a plátky česneku.


Přidáme opláchnuté bylinky, krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem.




Osolíme a pod poklicí mírným varem po dobu 20 minut provaříme.



Rozmixujeme a hotovou polévku zjemníme šálkem mléka, ve kterém jsme rozmíchali lžičku kukuřičného škrobu.


Necháme přejít varem a polévku můžeme podávat. Jako vložku do krémových polévek přidávám krutonky z bílého nebo tmavého pečiva, ale dá se použít i zdravější alterantiva v podobě hrsti měkkých pohankových krup.


Ty stačí přelít dvojnásobným množstvím horké osolené vody a pod poklicí nechat po dobu 10-15 minut změknout.



Měkké pohankové kroupy vkládám na dno talíře a přelévám horkou kopřivovou polévkou. Část krup můžeme podávat ještě v misce zvlášť. Rozhodně si nemyslím, že by něco mohly pokazit křupavé krutonky, proto je poklád v misce na stůl a běžím pro voňavou křupavou jarní topinku do horké trouby. Cítím, že přišel její čas :-)



Jarní topinka s kozím sýrem
Velký krajíc kváskového chleba ze Srnína položím do zapékací misky, kterou jsem předem vymazala čerstvým máslem. Dá se jednoduše položit plátek másla pod krajíc chleba. Na chléb pokládám pár koleček kozího sýru. Kozí sýr připravený z jarního kozího mléka mi voní po čerstvé pastvině a proto neváhám a přidám i hrst čerstvých bylinek. Lehce zasypu hrubě mletým pepřem z mlýnku a na každý krajíc kápnu i trochu lesního medu. Zapékám v troubě pod rozpáleným grilem cca 7 minut. Hotovou jarní topinku ještě na talíři posypu jarním kvítím a bylinkami. Zapovězeny nejsou sedmikrásky, kvetoucí tymián ani další skvosty bylinkové jarní zahrady. Servírujeme rozhodně na zahradě :-)






A takhle jednoduše a elegantně jsem vyřešila svou povinnost přípravy sobotního poledníhi jídla pro 2. Venku bylo krásně, věnovala jsem se s chutí práci na zahradě a v kuchyni se jenom párkrát otočila. O večeři se stará můj muž! Dostala jsem pozvání vyrazit si směrem k Vlkovu, kde se na břehu rybníka letos poprvé grilují ryby. PERFECT DAY!



Ještě před pár dny jsem se slunila v Karibiku a obdivovala se krásám tropického pásma. Teď tu sedím na břehu malého českého rybníčku v nepromokavé bundě, nad hlavou se mi honí dramaticky šedivé mraky, ale přesto mám ten nejsilnější pocit, že tady jsou ta nejhezčí místa na světě :-) Mocná magie domova.




.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Andariel Andariel | Web | 28. dubna 2013 v 17:52 | Reagovat

O kopřivové polévce slyším poprvé a naprosto mě nadchla, doma pěstuji bylinky a kopřiv máme dost, takže k čaji přidám i nový recept na polévku, skvělé!

2 karin-photo karin-photo | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 17:59 | Reagovat

Taky o tom slyším poprvé. Skvělý návod,někdy určitě zkusím :-)

3 Můj Japonský Dům Můj Japonský Dům | Web | 28. dubna 2013 v 18:05 | Reagovat

Na fotce vypadá jako hrachovka, ale když jsem si  to přečetla, docela jsem dostala na to chuť, vypadá do hodně lákavě, i když jsem jí snad nikdy nejedla.

4 Verí Verí | Web | 28. dubna 2013 v 18:10 | Reagovat

Vipadá dobře :) Mňám

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 18:14 | Reagovat

O kopřivové polévce jsem již něco slyšela, ale nikdy dříve jsem ji doma nevařila. Přišel momentální nápad a tak jsem to pojala celé podle vlastní fantazie a momentální kondice domácí spíže :-) Kombinace s křupavou topinkou a dobrým vínem mě osobně nadchla a neměla jsem ani pocit, že bych měla pokračovat nějakým dalším, hlavním chodem :-) Vynahradila jsem si to večer. Na hrázi u rybníka grilované ryby chutnají nejlépe. Prostě jsem měla Perfect Day! :-)

6 Teeda Teeda | Web | 28. dubna 2013 v 18:29 | Reagovat

Uf uf uf.. všechno bych to snědla... :) vypadá to zatraceně mňamózně.

7 Alis Alis | Web | 28. dubna 2013 v 18:35 | Reagovat

Ahoj Šárko, o kopřivové polévce jsem dosud neměla ani tušení. Ale nemusí být vůbec špatná. Až budu dělat kopřivový špenát, tak udělám i polévku... a budeme mít takové kopřivové menu! Šárko, měj se moc hezky!

8 lovitka lovitka | Web | 28. dubna 2013 v 18:37 | Reagovat

Často si dělám kopřivový čaj, ale polévka by mě nenapadla O.o Vypadá to vynikajícně, z těch fotek jsem na to všechno dostala hroznou chuť :D

9 Dergyitheron Dergyitheron | Web | 28. dubna 2013 v 18:40 | Reagovat

Ta topinka vypadá naprosto fantasticky! Nenapadlo by mě kombinovat sýr a med, ale jsem rozmlsaný a takový recept rozhodně vyzkouším. Díky

10 Bali Bali | Web | 28. dubna 2013 v 18:53 | Reagovat

Tak to se mi tedy líbí moc!
To si zakládám a uvařím (až se trochu vykurýruju).

11 beat-dudu beat-dudu | Web | 28. dubna 2013 v 19:16 | Reagovat

To úžasný návod :)

12 Ivo Ivo | 28. dubna 2013 v 19:43 | Reagovat

[7]:No, druhá věc je, že kopřiva obsahuje poměrně vysoké množství kyseliny křemičité, což může docela slušně pozlobit Váš žlučník. Takže stejně jako u všeho platí, že méně znamená více a je-li toho příliš, tak to spíš škodí než pomáhá...

13 Ivo Ivo | 28. dubna 2013 v 19:46 | Reagovat

PS. To měla být odpověď pro Alis na její "kopřivové menu"! :-)

14 Míša Míša | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 20:57 | Reagovat

Kozí sýr jsem snad ještě neměla :) Tu polévku bych někdy zkusila ... jen nevím, byla by dobrá i bez mléka?

15 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 21:55 | Reagovat

Samá dobrotka,vyzkouším,kopřivečky už  rostou.Díky.

16 Helena Helena | 30. dubna 2013 v 14:36 | Reagovat

O existenci kopřivové polévky tucha mám, ale ještě jsem ji nedělala. No a protože jsem dnes ráno měla kozí sýr k snídani a navíc jsem ho nesnědla celý, patrně vyzkouším polévku a topinky hned zítra:-)Už se těším.

17 Madla Madla | Web | 30. dubna 2013 v 20:13 | Reagovat

No tedy, kopřivová polévka elegantně, lehce a ještě k tomu zcela bezlepkově! Jásám a až dojíme bramboračku s houbami a čerstvou majoránkou, budu se pěkně opičit :-) jen u mě tedy bez topinek (ale ten kozí sýr si asi nadrobím přímo do polévky).
Nádherný recept a nádherné počtení, doufám Šárko, že máte doma krásné jaro a že se vám všem moc daří!

18 DolceVita DolceVita | 2. května 2013 v 16:31 | Reagovat

[7]: Alis:

Čas mladých kopřiv nás pomalu opouští, je tu čas mladého pampeliškového listí a už v povětří cítím kvést černý bez :-) Každou chvilkou můžeme něco ochutnávat z darů té naší okolní přírody. Zase se na něco chystám. Měj se krásně jarně majově :-)

19 DolceVita DolceVita | 2. května 2013 v 16:32 | Reagovat

[6]: Teeda:

Ještě asi jednou si na tuhle lahůdkovou polévku najdu čas :-)

20 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 16:33 | Reagovat

[8]: lovitka:

Také se někdy divím, jaké mám nápady :-) Skoro všechno se dá v kuchyni přeměnit na nějakou zajímavou dobrotu, jak jsem si už ověřila praxí :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:27 | Reagovat

[9]: Dergyitheron:

Kombinace měkkých sýrů typu kozí a ovčí se s medem ohromně dobře snáší, tak doporučuji vyzkoušet :-) Taková topinka se dá ještě posypat na suché pánvi opraženými ořechy a nebude to mít žádnou chybu :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:28 | Reagovat

[10]: Bali:

Vykurýruj se nám brzy!

23 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:29 | Reagovat

[11]: beat-dudu:

To děkuji ;-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:30 | Reagovat

[12]: Ivo:

Souhlas, všeho s mírou! :-) Polévka se vaří jen z malého množství a její chuť je příjemná, doslova léčivá.

25 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:31 | Reagovat

[14]: Míša:

Polévku jsem chutnala i ve fázi, kdy tam mléko nebylo a byla dobrá i tak. Jen se zdála o trochu víc zelenější :-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:33 | Reagovat

[15]: Máří Kosáček:

Všechno už roste jako z vody! A to doslova, protože zrovna štědře prší :-) No, bude to zase čerstvá úroda a budeme moci se všemi těmi bylinkami v kuchyni krásně čarovat.

27 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:33 | Reagovat

[16]: Helena:

Tak to přeji dobrou chuť! :-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 21:37 | Reagovat

[17]: Madla:

Milá Madlo, děkuji za zprávu a to krásné jaro přeji i já VÁM všem doma. Už jenom to, že je venku jaro, dává nám to sílu čelit všem problémům mnohem statečněji a s větším elánem. U nás už se zase blýská na lepší časy, tak jsme ráda, že jsem se toho dočkala ... Také jsem musela všech příjemných aktivit na delší čas zanechat a věnovat se věcem závažnějším. V každém případě si to jaro hodlám užívat. V podstatě je mi i jedno, že zrovna prší a podle prognózy prý ještě dlouho bude :-) Díky dešti bude venku všechno zelenější a šťavnatější a příroda nás bude zase o to více inspirovat :-) Měj se báječně!

29 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 2. května 2013 v 21:47 | Reagovat

[26]: Máš pravdu, ať přestane pršet a ven, to bude lék na bolístky srdcové , ale i jiné. Na kopřivečky jsem dneska koukala a srdíčko se mi smálo, musím se zabavit. Sedmikrásky mi krásně schnou, musím se na to vrhnout, spíš se mi prací a zábavou uleví. Díky, že tě máme. Měj se moc krásně.

30 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 23:51 | Reagovat

[29]: Máří Kosáček:

Mocná je síla přírody a je toho hodně, co nám nabízí. Záleží na tom, kdo z nás se umí zastavit a nepromarnit ty pěkné okamžiky z každého ročního období, které se už nikdy opakovat nebudou. Čas nám všem letí jako splašený a vyhrává jen ten, kdo ten spěch a chvat dokáže trochu přibrzdit a odreagovat se občas někde v přírodě. Tam se nejlépe dobíjí baterky ;-) I když u toho tvého krásného háčkování je také potřeba klidné uvolnění a potom trpělivě počítat očka, aby na sebe správně navazovala a vznikla z toho taková nádhera. Ruční práce je nádherný relax a šikovných rukou nám stále ubývá ... Hezky si ty své "zlaté ručičky" chraň ;-)

31 Intuice Intuice | E-mail | Web | 3. května 2013 v 5:25 | Reagovat

Vypadá výborně! Opsala jsem si recept a ráda vyzkouším! :-)

32 Míša Míša | E-mail | Web | 3. května 2013 v 9:31 | Reagovat

[25]: díky, tak to zkusím :)

33 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 3. května 2013 v 9:48 | Reagovat

[30]:Díky bohu, tohle umím, zastavit se a vnímat svět kolem, nadýchnout se ranní vůně, posedět a potěšit se zpěvem ptáků. Ruční práce mám ráda, kdysi, za mladších let jsem se jim plně oddávala. Dnes bolí oči, plést a vyšívat jsem přestala skoro úplně, ale háček do ruky ještě vezmu. Kdysi jsem bez taštičky s bavlnkou nedala ani ránu:-) všude jsem to sebou tahala a každou chvilku využila. Dnes je vše jinak, nemám kolem sebe moc mládí, které by bavilo to, co nás. Pro ně jsou ruční práce zbytečné, oni si to koupí a nebo to odsoudí, jako nepotřebné a zbytečné, jak říká jedna mladá... lapač prachu, ještě dostanu alergii. Pro nás to byla krásná léta tvořivosti, ale tak to má v životě být. Dnešek je jiný. Měli jsme se krásněji.

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. května 2013 v 17:12 | Reagovat

[31]: Intuice:

Zelené "plevelné" bylinky mají na jaře v kuchyni zelenou :-)

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. května 2013 v 11:13 | Reagovat

[33]: Máří Kosáček:

Hezky říkáš, že ruční práce nějak z našich životů mizí a málokdo už krásnou ruční práci ovládá. Dnes lidé složí ruce na klávesnici a ponoří se do světa virtitální reality, kde čas strašně rychle utíká... Ani si nevšimnou kolik krásného plyne kolem nás. Staré časy jsou ještě dnes krásné a dnešek se mi jeví v mnoha ohledech bezútěšný a smutný. Do starých časů ráda odbíhám - i ve starých recepturách je hodně moudra, vzpomínek a laskavosti.

36 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 13. května 2013 v 20:11 | Reagovat

[35]: Tak , tak, mám pocit, že jim život proběhne mezi prsty a ničeho si neužijí, hektická, šeredná a hodně smutná doba.

37 Jarka Modrochova Jarka Modrochova | E-mail | 23. května 2013 v 10:28 | Reagovat

Nejlepsi s bramborovym knedlikem !

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. května 2013 v 11:51 | Reagovat

[37]: Jarka Modrochová:

Kolik lidí, tolik chutí :-) Bramborové knedlíky jsou geniální vynález, to se musí nechat.

39 TF TF | Web | 4. února 2014 v 16:06 | Reagovat

Podívejte se prosím na náš facebook.

40 boreplate boreplate | Web | 27. února 2014 v 11:59 | Reagovat

Úžasný recepty :)

41 Amálka Amálka | Web | 9. ledna 2015 v 13:59 | Reagovat

Ó ta vypadá moc dobře! Jak budou zas kopřivy, jdu určitě do toho :-)

42 http://www.permis-de-construire-idf.fr http://www.permis-de-construire-idf.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:04 | Reagovat

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama