Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Fialky v cukru

18. dubna 2013 v 13:48 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Natrhat si plnou hrst fialek na mé zahradě není počátkem jara žádný kumšt. Tráva se sice ještě jarního povětří nestačila dostatečně nadýchat, neoplývá zatím tou nejsvěžejší zelenou barvou, ale krásně už ji rozsvítily drobné křehké hlavičky violek vonných - fialek. Jaro už tu všude kolem voní!

Kvítka fialek patří do skupiny jedlých květin, běžím s hrstí fialové nádhery rovnou do kuchyně a vyrobím si hromádku fialek v cukru. Dnes se bude podávat odpolední káva v zahradě a cukrované fialky budou mít za úkol rozsvítit poněkud fádní a mdlý jogurtový koláč. Myslím, že to bude velmi šťastné spojení jara s jogurtem :-)


Jak vám voní a chutná fialka?

Fialky v cukru

Potřebujeme:

čerstvě natrhané fialkové květy
vaječný bílek
jemný moučkový cukru

Postup přípravy:

Kvítky fialek můžeme konzumovat i se zeleným kalichem, proto lístečky neotrháváme, ale jednoduše utrhenem kvítek i se stvolem. Vaječný bílek dáme do misky, lehce ho vidličkou promícháme, ale nesmíme ho příliš napěnit. Kvítek fialky ponoříme do bílku a odložíme stranou na talíř či papírovou podložku, kde každou fialku pocukrujeme jemným moučkovým cukrem a poté necháme dobře proschnout. Tímto způsobem připravíme každý jeden kvítek. Fialky v cukru použijeme pro oživení sladkých dezertů, zmrzlinových pohárů nebo si je připravíme jen tak pro radost.



Kdybych nebyla líná, mohla bych sklidit vanu plnou fialek, ale raději je nechám zdobit zahradu a do fialek se ponořím díky Haně Hegerové, která o Vaně plné fialek zpívá velmi přesvědčivě. Někde to její CD mám ...



Fialky se nemohou pochlubit dlouhým výčtem vitaminů ani jinak zdraví prospěšnými látkami, ale kdo by to po nich vyžadoval? Mně stačí fakt, že svěže a mile voní a navíc jsou tak krásné.
Zpříjemněte si jaro také nějakým tím kvítkem, který nemusí vždy patřit jen do vázy umístěné na kuchyňském stole.


Už jste také vyzkoušeli nějaké voňavé kvítky v kuchyni? A jaký ohlas jste s nimi sklidili? :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Michaela zimová Michaela zimová | E-mail | 18. dubna 2013 v 14:33 | Reagovat

Krásný nápad!!! Šárko, ráda bych se zeptala, odkud máte ty nádherné talíře . Děkuji, krásný den Míša

2 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 15:44 | Reagovat

[1]: Michaela Zimová:

Hezký den, Míšo :-) Díky za zprávu k fialkovému tématu. Vlastně to není ani recept, jen takový nápad, jak si jaro vnést i do úst :-) Pokud jde o talíře, pořídila jsem je v jedné dárkové prodejně s provensálským zbožím (mýdlo, vonné oleje, keramika a porcelán). Prodejna je v Táboře, ale jsem přesvědčena, že takových prodejen máme po celé ČR několik. Krásné odpoledne ;-)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. dubna 2013 v 16:54 | Reagovat

"Fungují i fialky v rumu?" ptá se zvídavě Cyberštamgast.
"A co v medu?" Dodávám já.

4 karin-photo karin-photo | E-mail | Web | 18. dubna 2013 v 19:01 | Reagovat

Zajímavé :-) O tom jsem nikdy neslyšela :-)

5 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:24 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Fialka funguje rozhodně i na těchto frontách :-) Fialkový med jsem již ochutnala a pokud je tu řeč o rumu, s ním se dá zkombinovat naprosto všechno. Dovezla jsem si totiž o rumu naprosto jiné mínění po mém nedávném návratu z Karibiku :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:25 | Reagovat

[4]: karin-photo:

V drobných lučních květinkách je skrytý velký potenciál :-)

7 karin-photo karin-photo | E-mail | Web | 18. dubna 2013 v 19:42 | Reagovat

[6]: Nikdy bych si toto nepomyslela,ale vy jste mě o tom přesvědčila :-)

8 Filiuska Filiuska | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 3:37 | Reagovat

Hodně neobvyklý recept :). Děkuji za tip!

9 Petr Petr | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 10:22 | Reagovat

Koukám, jak se všichni pouští do fialek ;) Musím přiznat, že mě zatím luční kvítí míjí, ale všechno je jednou poprvé a člověk má poznávat nové věci. Šárko, děkuji za inspiraci!

10 toffo toffo | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 22:08 | Reagovat

Když na to přijde, "strkám" fialky i do velikonoční nádivky, jen tak pro zábavu. Minulý týden byl opravdu ve znamení fialek, fialovělo se to i u nás na sídlišti. Ve středu a ve čtvrtek pak nejintenzivněji voněly, bylo to, jako vejít do parfumerie pro novou vůni Jaro 2013.

11 Madla Madla | Web | 22. dubna 2013 v 11:42 | Reagovat

I v našich končinách začínají "nebezpečně" fialovět trávníky, takže já dnes asi neodolám a vydám se na lov malých violek, v takové smetanové violkové zmrzlině nebo violkovém cheesecaku budou všechny failky krásně upotřebeny. Krásné violkové recepty má třeba Maryna na svých stránkách: http://www.laskominyodmaryny.cz/

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 18:48 | Reagovat

[9]: Petr:

Jedlé květy otevírají nové kulinární obzory :-) V kuchyni našich předků to ale není nic nového a nepoznaného. Já bych se toho nebála :-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 19:43 | Reagovat

[10]: toffo:

To je přesné: Parfém s novou vůní Jaro 2013.

Že jsme se na něj letos načekali :-)

14 toffo toffo | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 21:06 | Reagovat

P.S. zajímavě se to tu převléká a mě se to moc líbí, záhlaví je opravdu - poutající a vtahující.

15 Michal Michal | Web | 24. dubna 2013 v 13:45 | Reagovat

Jo, tohle a pár dalších květin už jsem měl. A můžu opravdu doporučit. Vůbec teď na jaře se dá využít spousta toho, co nám roste a kvete za okny.

16 DolceVita DolceVita | Web | 26. dubna 2013 v 11:43 | Reagovat

[14]: toffo:

Změna není nikterak velkolepá, ale upravit malinko design už to chtělo :-) Jsem ráda, že kus staré nostalgie tam stále zůstává. Měj se hezky a užívej slunečného dne. Dnes sázím kytky a stromy, což mi vlévá do těla nový elán a spoustu energie, takže bych konečně mohla zase začít pilněji psát na blog.

17 DolceVita DolceVita | Web | 26. dubna 2013 v 11:44 | Reagovat

[15]: Michal:

Jaro je velmi inspirativní a kolem nám je toho opravdu mnoho, co se dá vzít s sebou do kuchyně :-)

18 ajka ajka | Web | 1. května 2013 v 15:14 | Reagovat

Zkusila bych, ale u nás abych fialky lupou hledala .... takže nic :-((

19 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2013 v 23:38 | Reagovat

[18]: ajka:

Však jaro nám nemusí vonět jen fialkami ;-)

20 http://www.univers-diamants.fr http://www.univers-diamants.fr | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 3:45 | Reagovat

. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme cca 25 minut. Během pečení můžeme zastříknout kapkou rumu. Pečené banány jíme horké, ale chutné jsou i

21 brazilian body wave brazilian body wave | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 9:27 | Reagovat

Thanks for the summary! I love her books.

22 Terezka Terezka | 24. dubna 2016 v 9:46 | Reagovat

Ďivný💣

23 Ennie Ennie | Web | 24. dubna 2016 v 11:00 | Reagovat

Zajímavé, jednou snad zkusím. Letos jsem to u nás nestihla :/.

24 http://www.clhbasket.fr http://www.clhbasket.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:23 | Reagovat

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.

25 gitty93 gitty93 | E-mail | Web | 14. února 2017 v 12:38 | Reagovat

zvláštní recept

26 Tonka Bláznivá Tonka Bláznivá | E-mail | Web | 28. března 2017 v 22:26 | Reagovat

Dělala jsem jednou takový lektvar, zrpvu krásně fialový, po kapce citronu zčervenal a nakonec byl šedomodrý. Fialkový sirup, pěkně prosím. A jak byl výtečný!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama