Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Duben 2013

Kopřivová polévka

28. dubna 2013 v 17:39 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Kopřivová polévka, pohankové kroupy a jarní topinka s kozím sýrem a kapkou medu. Při jarním úklidu v zahradě si nejde nevšimnout svěže zelené barvy mladých kopřiv. Právě na jaře jsou kopřivy v té nejlepší kondici a proto se hodí i pro všelijaké kulinární experimenty. Třeba na polévku plnou přírodních sil.


Rozhodla jsem se dnes uvařit jednoduchou polévku z kopřiv a dostat tak krom plného talíře lahodné teplé polévky do těla i trochu železa, draslíku, minerálů i vitamínů. Je chyba hledět na kopřivu pouze jako na obtížný plevel. Je to totiž zázračná bylina, která čistí organismus a po dlouhé zimě ho umí i posílit a vitalizovat. S gustem dnes trhám mladé výhonky v těch nejčistějších koutech zahrady bez rukavic a nezatracuji tuhle léčivku jako obtížný plevel. Cestou do kuchyně jsem si v hlavě zosnovala rychlý recept na zdravou lahůdkovou polévku a dostala nápad, čím skromný oběd ještě doplnit. Na bylinkovém záhonu si trhám hrstičku "přírodního maggi" - kousek libečku v české polévce nesmí nikdy chybět ;-) Ostatní potřebné dobroty nacházím v domácích zásobách.

"Co bude dnes dobrého k obědu?", slyším naléhavé volání ze zahrady do kuchyně.
"Nech se překvapit! Každopádně za půl hodinky se sejdeme pod zahradní pergolou u stolu."

Chvilku jsem přemýšlela o vhodné společnosti pro kopřivovou polévku ... a nakonec jsem to celé poskládala takto: pohankové kroupy, ručně dělaný kváskový chléb ze Srnína a kozí sýr. Právě jsem dala vychladit láhev výtečného bílého vínka ze švýcarských vinic (Mont-sur-Rolle La Côte AOC). Aby bylo jasné, že i kopřivová polévka si zaslouží mít dobrou společnost v podobě prvotřídních surovin. Těžko oslňovat někoho kopřivami, když se je celé jaro snažím vystrnadit ze zahrady a hlasitě u toho kleji :-)

Kopřivová polévka
(na 2 porce potřebujeme)

· hrst mladých kopřivových lístků
· několik libečkových lístků
· plátek másla 50 g
· 2-3 cibule šalotky
· 2 stroužky česneku
· 500 ml zeleninového vývaru
· jemná mořská sůl
· 100 ml polotučného mléka (smetany)
· 1 lžička kukuřičného škrobu (Maizena)

Postup přípravy:

Na rozpuštěném másle necháme zpěnit oloupanou a drobně nasekanou šalotku a plátky česneku.


Přidáme opláchnuté bylinky, krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem.




Osolíme a pod poklicí mírným varem po dobu 20 minut provaříme.



Rozmixujeme a hotovou polévku zjemníme šálkem mléka, ve kterém jsme rozmíchali lžičku kukuřičného škrobu.


Necháme přejít varem a polévku můžeme podávat. Jako vložku do krémových polévek přidávám krutonky z bílého nebo tmavého pečiva, ale dá se použít i zdravější alterantiva v podobě hrsti měkkých pohankových krup.


Ty stačí přelít dvojnásobným množstvím horké osolené vody a pod poklicí nechat po dobu 10-15 minut změknout.



Měkké pohankové kroupy vkládám na dno talíře a přelévám horkou kopřivovou polévkou. Část krup můžeme podávat ještě v misce zvlášť. Rozhodně si nemyslím, že by něco mohly pokazit křupavé krutonky, proto je poklád v misce na stůl a běžím pro voňavou křupavou jarní topinku do horké trouby. Cítím, že přišel její čas :-)



Jarní topinka s kozím sýrem
Velký krajíc kváskového chleba ze Srnína položím do zapékací misky, kterou jsem předem vymazala čerstvým máslem. Dá se jednoduše položit plátek másla pod krajíc chleba. Na chléb pokládám pár koleček kozího sýru. Kozí sýr připravený z jarního kozího mléka mi voní po čerstvé pastvině a proto neváhám a přidám i hrst čerstvých bylinek. Lehce zasypu hrubě mletým pepřem z mlýnku a na každý krajíc kápnu i trochu lesního medu. Zapékám v troubě pod rozpáleným grilem cca 7 minut. Hotovou jarní topinku ještě na talíři posypu jarním kvítím a bylinkami. Zapovězeny nejsou sedmikrásky, kvetoucí tymián ani další skvosty bylinkové jarní zahrady. Servírujeme rozhodně na zahradě :-)






A takhle jednoduše a elegantně jsem vyřešila svou povinnost přípravy sobotního poledníhi jídla pro 2. Venku bylo krásně, věnovala jsem se s chutí práci na zahradě a v kuchyni se jenom párkrát otočila. O večeři se stará můj muž! Dostala jsem pozvání vyrazit si směrem k Vlkovu, kde se na břehu rybníka letos poprvé grilují ryby. PERFECT DAY!



Ještě před pár dny jsem se slunila v Karibiku a obdivovala se krásám tropického pásma. Teď tu sedím na břehu malého českého rybníčku v nepromokavé bundě, nad hlavou se mi honí dramaticky šedivé mraky, ale přesto mám ten nejsilnější pocit, že tady jsou ta nejhezčí místa na světě :-) Mocná magie domova.




.

Fialky v cukru

18. dubna 2013 v 13:48 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Natrhat si plnou hrst fialek na mé zahradě není počátkem jara žádný kumšt. Tráva se sice ještě jarního povětří nestačila dostatečně nadýchat, neoplývá zatím tou nejsvěžejší zelenou barvou, ale krásně už ji rozsvítily drobné křehké hlavičky violek vonných - fialek. Jaro už tu všude kolem voní!

Kvítka fialek patří do skupiny jedlých květin, běžím s hrstí fialové nádhery rovnou do kuchyně a vyrobím si hromádku fialek v cukru. Dnes se bude podávat odpolední káva v zahradě a cukrované fialky budou mít za úkol rozsvítit poněkud fádní a mdlý jogurtový koláč. Myslím, že to bude velmi šťastné spojení jara s jogurtem :-)


Jak vám voní a chutná fialka?

Fialky v cukru

Potřebujeme:

čerstvě natrhané fialkové květy
vaječný bílek
jemný moučkový cukru

Postup přípravy:

Kvítky fialek můžeme konzumovat i se zeleným kalichem, proto lístečky neotrháváme, ale jednoduše utrhenem kvítek i se stvolem. Vaječný bílek dáme do misky, lehce ho vidličkou promícháme, ale nesmíme ho příliš napěnit. Kvítek fialky ponoříme do bílku a odložíme stranou na talíř či papírovou podložku, kde každou fialku pocukrujeme jemným moučkovým cukrem a poté necháme dobře proschnout. Tímto způsobem připravíme každý jeden kvítek. Fialky v cukru použijeme pro oživení sladkých dezertů, zmrzlinových pohárů nebo si je připravíme jen tak pro radost.



Kdybych nebyla líná, mohla bych sklidit vanu plnou fialek, ale raději je nechám zdobit zahradu a do fialek se ponořím díky Haně Hegerové, která o Vaně plné fialek zpívá velmi přesvědčivě. Někde to její CD mám ...



Fialky se nemohou pochlubit dlouhým výčtem vitaminů ani jinak zdraví prospěšnými látkami, ale kdo by to po nich vyžadoval? Mně stačí fakt, že svěže a mile voní a navíc jsou tak krásné.
Zpříjemněte si jaro také nějakým tím kvítkem, který nemusí vždy patřit jen do vázy umístěné na kuchyňském stole.


Už jste také vyzkoušeli nějaké voňavé kvítky v kuchyni? A jaký ohlas jste s nimi sklidili? :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)