
JIHOČESKÉ ZELŇÁKY
- 500 g hladké mouky
- 450 g kysaného zelí
- 150 g sádla (vepřové, husí)
- 1 lžíce mletých škvarků
- 1 vejce (nemusí být)
- jemně mletá sůl
- podle chuti špetka pepře (já pepř nikdy nevynechávám)
Ještě jsem je nejedla,ale vyzkouším,už teď mám na ně chuť!
Zelňáky, to je dobrota! Podobně jako bramborové placky pečené nasucho na plotně, jak je dělávala babička. Tradiční česká kuchyně si naši pozornost zaslouží častěji, zvlášť v zimě: taková zelňačka, houbovka, bramboračka taky nejsou marné...
Šárko, umíš dělat chutě, jen co je pravda. Večer si dám kysané zelí alespoň nasyrovo. :-)
Ahoj Šárko, zelňáky, ty já mám moc ráda! Málokdy u nás zbydou do druhého dne :)
Když je upeču, tak je to jak za odměnu, všichni mají boule za ušima. Škvarky ale musím nasekat a ještě dovyškvařit, aby se v plackách ztratily, tlusté škvarky nemají děti rádi. Šárko, dnes jsem podle tvé kuchařské knížky smažila koblihy - poprvé v životě, jelikož jsem z nich měla veeelký respekt. A jak to dopadlo? Koblihový sukces - nemůžu psát koblížkový, protože jsou mega, ale hlavně mega-povedený. Díky za recept.
Teda, to vypadá báječně, úplně se mi sbíhají sliny:)
Zkusím to uvařit, ale určitě se mě to nepovede jako tobě:)
www.veritjenasosud.blog.cz
[1]: TlusŤjoch:
Sem tam také podlehnu kysanému zelí ve své kaloričtější podobě :-)
[3]: Helli:
Tradiční české kuchyně se není třeba obávat. I když je poněkud kaloričtější, používá samé poctivé suroviny, ze kterých jídlo prostě špatně chutnat ani nemůže. Jo, to byly časy, když s potravinami nikdo nešvindloval a všechno chutnalo tak, jak mělo ... Po tom se mi fakt stýská.
[4]: Alis:
Je to přesně ten druh jídla, který se likviduje ještě ve stavu teplém a do druhého dne není šance, že by něco zbylo :-) Podobně to funguje i u nás, to je fakt.
[5]: toffo:
Máš pravdu, že škvarky je třeba udělat co nejjemnější a když se ještě vyškvaří, je to ideální stav. Většinou je jemně melu, ale vyzkouším i podle tvého doporučení.
Kobližky jsou geniální záležitost a dělám je vlastně také jen tak za odměnu, protože to často nebývá. Když se do nich pustím, nemohu se potom od téhle vysmažené dobroty odtrhnout a hřeším :-)
[6]: gamerka007:
Škoda jen, že vůně je nepřenositelná :-)
[7]: Valérie Svačinková:
Nepodceňovala bych se :-) Já mám každý kousek jiný, dají se esteticky opravdu hodně vylepšit :-)
V jednoduchosti je krása :) Mám zelí, mám domácí sádlo i škvarky a mám už dokonce i recept :) Jupí!
[15]: La Cuoca:
Tak ať se ti ten krásně hříšný experiment vydaří :-) 100x mohou být škvarky zapovězeny, té svůdné vůni ovšem nelze odolat. Domácí sádlo a škvarky - to je poklad!
Dobrý den, vážená Šárko,
zkusila jsem podle recepce připravit zelňáčky, tak svádivý recept už jsem dlouho neviděla :-) Bohužel místo těsta jsem měla rozpadající se moučné drobky :-( Není v receptu příliš mouky? Co jsem mohla v tak jednoduché přípravě udělat špatně? Prosím poraďte sl. nezkušené, děkuji. Jitka
Dobrý den, já jsem je také vyzkoušela, z poloviční dávky, přesně podle receptu, s vajíčkem, jenom škvarky jsem nemlela, protože dělám malinké; mně se těsto krásně spojilo a šlo i dobře válet, ani se moc nelepilo, vyšlo na jeden velký plech a kousek. Stálo mě hodně přemáhání, abych se o placky rozdělila :-). Myslím, dobře těsto propracovat, dělala jsem v hnětači.
Placičky vypadají skvěle! U nás říkáme zelňáky obdobě bramboráků - polovinu brambor nahradíme kysaným zelím a vynechá se česnek. Smažíme a baštíme - jsou taky výborné!
Díky za super zdravý recept! Určitě vyzkouším. V poslední době se začínám více zajímat o to, co jím, a toto vypadá vážně dobře :).
[17]: Jitka:
Děkuji za dotaz, ale opravdu nevím, kde se stala chyba, protože poměr uvedených ingrediencí v mém receptu při dobrém propracování těsta funguje spolehlivě. Taková je má vlastní zkušenost. Škoda každé práce, která nepřinesla ten správný výsledek, ale na zelňáky bych nezanevřela :-) Mějte se hezky, Šárka
[18]: Vladěna:
S tímto receptem máme stejnou zkušenost :-) Díky.
[19]: HaF:
Univerzální brambory jde přidat téměř ke všemu. Díky za tip :-)
[20]: Filiuska:
Když použijeme jen kvalitní suroviny, tělo snese i trochu těch kalorií navíc a dokáže se s nimi vypořádat :-)
Myslím, že na tento blog sa už nikdy nevrátim.. večer! To je fasa..problém, keď si večer prečítam, pozriem hlavne, niečo takéto! Ach!
[25]: Bay:
To samé si říkám o každém foodblogu, který na netu potkám :-) Jsou děsně svůdné a těžko se držet na uzdě!
Ja som sem prisla sice na obed ale aj tak ma to stve!!,,zelnaky´´ vyzeraju uzasne, hned zajtra ich vyskusam... tiez Vas pozyvam na svoj blog:))
www.ladyymarmelade.blogspot.com
[27]: Jana:
Děkuji za milé pozvání na blog :-)
Včera upečeno, včera snězeno. Opět skvělý recept, za který moc děkuji. Se škvarky z mangalice se po zelňákách jen zaprášilo. Dnes pro velký úspěch repete. Za tyhle regionální recepty jsem moc vděčná.
[17]:Jitko, zkus/te přidat příště o trochu více sádla, také se mi to ze začátku drobilo, protože jsem dala méně sádla. A těsto je potřeba hodně propracovat, pomazlit se s ním. :-)
osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/slehac-od-vyrobce-eta/
[30]: Jitka:
Ó, škvarky z mangalice, to je opravdu skvost :-) To rozhodně pověst zelňáků mnohonásobně vylepšilo.
Domácí a regionální recepty jsou moc fajn a je jen dobře, že se je nesnažíme přehlížet :-)
Ahoj nenasel jsem zatim moznost jineho konktaktu nez zde proto pisu vzkaz ktery s danym tematem nema moc spolecneho.
Ahoj jmenuji se Tomas Linger a jsem distributorem erotickych pomucek na strankach www.hyperbobr.cz. Vim, ze dana tematika ma k tvemu blogu asi dost daleko ale tve stranky se me velice zamlouvaji a rad bych se zeptal jestli na nich neni moznost propagace meho webu formou linku z clanku. Tedy idealne recenze eroticke pomucky pripadne clanek vseobecny o erotickych pomuckach s jednim prolinkem v clanku na nas web. Mozny je i link v liste ikdyz clanek by mohl byt prospesny i pro tvuj blog. Treba vtipny clanek sex v kuchyni :-). Jakoukoliv pomucku k testum rad zapujcim. At tak ci tak dekuji, ze jsi si udela cas docist az sem :-). Ahoj Tomas L.
To vypadá úžasně, určitě je vyzkoušíme! Ráda bych pozvala všechny milovníky jídla náš nový food blog www.taste-it-now.blogspot.com
Jsou velmi dobré, dělal jsem je taky párkrát, ale osobně mám ještě raději kynuté :)
Zelňáky sice dělám kynuté, ale poslední dobou mi chutná všechno "plackoidní", takže Šárko určitě vyzkouším i tuto tvoji krásně křupavou verzi :-)
je tam to sádlo hodně cítit? Nesnáším jeho chuť
Pekl jsem skoro přesně podle vašeho receptu, s husím sádlem (graisse d'oie) z plechovky.
Škvarky u nás v kuchyni normálně nevedeme a tak tam šel decimetr jemně nasekané klobásky chorizo.
Půl těsta jsem spojil se zelím. Paní J, dcera to Albionu, nemá pro sauerkraut náležitě vyvinuté chuťové buňky; pro ni jsem tam dal na hrubo strouhanou mrkev krátce na cibulce podušenou. Úspěch!
Trochu jsem to přehnal s opatrností a mohl jsem péci ještě o minutu či dvě déle. Dnes jsem zelňáky dal do topinkovače a dohnal tak jejich zlátnutí. Mmm! S uzeným lososem ze Skotska a náznakem creme fraiche. Fantastic lunch. Díky za inspiraci!
[39]: jednorožec:
U nás je tento recept též výjimečný, protože ne vždy mám všechny správné suroviny po ruce (např. škvarky se u nás objevují opravdu sporadicky, ale když už se u nás vyskytují, tak jsou domácí a chutnají parádně :-) Dát zelňáky do topinkovače a lehce jim osvěžit chuť i barvu, to mě nenapadlo! Rozhodně skvělý nápad a tuto zkušenost si budu rozhodně pamatovat. Díky za skvělou inspiraci!
[36]: Michal:
Kynuté zelníky rozhodně mají hodně do sebe.
[37]: Madla:
Křupavá dobrota k dobrému vínu není k zahození :-)
[38]: Beruška:
Kvalitní a dobré sádlo nemívá nepříjemnou chuť, ale kdo ho rád nemá, měj by tento recept raději oželet.
Možná, že už se tomu nebude dát říkat "zelňáky", ale zbožňuju, když to babička dělá, tak tam dává kostičky uzenýho. Achjo. Už mám zase poslintanou klávesnici.
A když nemáte sádlo, tak tam dejte máslo :-). Zkusila jsem to a chutnají mi také. Ne, že bych chtĕla mĕnit recept, ale nemĕla jsem sádlo. Zbytek podle receptu, s tĕstem se mi pracovalo stejnĕ.
Znám snad od doby pohádek, ale u nás se nedělaly - párkrát jsemj e pekla, jsou fajn - mile mě překvapilo, když jsem na ně narazila v Prachaticích hned na nádraží (busovém).
[44]: proč ne :-) Babička ví, co tam dát, aby to bylo ještě lepší! :-)
[45]: Vladěna:
Dobré máslo platí za kvalitní tuk, tak nakonec proč ne. Věřím tomu, že to bylo moc dobré a povedené :-)
[46]: Vilemína:
Na jihu Čech jsou docela oblíbené a tak mohu porovnávat, kdo peče ty nejlepší :-) Recept je v podstatě stále ten jeden, ale dosti záleží na kvalitě použitého zelí. Nejlepší je kvašené domácí, ale kdo má ten luxus, aby ho měl stále po ruce? :-)
Já je miluju, jsou strašně dobrý! :) Babi je dělala před nějakou dobou, akorát, že můj žaludek zelí nezvládá, takže mi po jedný placce bylo celkem blbě :(
jo zelňáky mám ráda. Většinou se setkávám s touhle variantou co je tu popsaná (hodně mouky a vyválet). Doma ale děláme řidší těsto a na plech se to nandá lžící do tvaru placek.
Šárý, děkuji moc za gramáž ingrediencí tohoto receptu. U nás se tento recept zachoval po babičce ve formě "by oko". Mamka, coby studentka hotelovky v Mariánských Lázních, dostávala zelňáky v balíku a její spolužáci (včetně herce Jiřího D. Novotného; D=Datel) jí je poplivávali, aby je nechtěla a oni jí je mohli "sežrat". ;)
Můj recept-každému moc chutnají; spíš než ty s vejkým množstvím mouky.
1kg vymačkaného zelí,1/2kg mouky,1/4kg škvarků,1/8kg tuku (jakýkoliv),sůl,kmín.
Škvarky a zelí semelem na masovém strojku,aby tam nebyly kousky zelí!
Těsto se zpracuje různě:my děláme kouličky,které rozplácneme na plech.
[50]: Caroline:
Je to holt hutná strava, ale má své kouzlo :-)
[51]: GeeGee:
Věřím tomu, že ubrat mouka se prostě dá vždycky a vůbec nic se nestane. Staré rcp nemusí respektovat slovo od slova, protože jsou přeci jenom kaloričtější a velmi se v nich hýří moukou, vejci i tukem. To do moderního jídelníčku zrovna nepatří, ale občas si nemůžeme pomoci a toužíme ochutnat jídlo v takové podobě, v jaké jsme ho znali z dětství. Zelňáky spadají přesně do této hříšné kategorie :-)
[52]: penda:
I když se po tvé babi nezachovala přesná gramáž, zachoval se zase příběh a ten je mnohem cennější :-) Umět vařit "okometricky" je fajn! Já to často preferuji a gramáže tím pádem zůstávají pro domácí pozorovatele tak trochu v utajení. V případě zelňáku vždy zapřu tu opravdovou míru škvarků a sádla :-) Pro klid v rodině se to občas smí. Jinak by dietáři velmi protestovali a možná by mi ty zelňáky někteří členové na oplátku také "poplivali", aby na ně zbylo víc :-)
[53]: Zdeňka Lexová:
Poděkování za rcp! Jistě vyzkoušíme, protože věříme, že je moc chutný :-)
Dobrý den,v pátek jsem poprvé vyzkoušela vaše zelné placky jako přikusování k zelnačce,použila jsem do nich čerstvé husí sádlo a po vytažení z trouby jsem je ještě husím sádlem trošku přelízla,musím říct,že neměli chybu,včera jsem je musela péct znovu,protože jsme se o poslední placku doslova pobili.Děkuji za super recept.
Dobry den, mohla bych prosim vedet, kolik stupnu na troube znamena "zprudka"? Jsem zacinajici kucharka a podobne vyrazy mi to uceni moc neusnadnuji. Recept jinak vypada vyborne a rada bych ho zkusila, ale potrebuju vedet, na kolik pect :-) Diky :-)
mam rad zelnaky ale delam kynute a pecu na sadle jsou vyborne a jsou hned pryc
Prababi dává, když nejsou škvarky, tučné uzené, bůček :-)
Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.
Výborné! Dělala jsem ve vege verzi (olej, cibulové škvarečky), ale i tak jsme se museli držet, aby zbyly na ráno pro děti :)
Not only good posts but also great comments.
**
**
Young Girls Sex Videos, Young Girls Photo and Videos
Teen Girls Boys 7_15_19 years
Download here: Site Link: 1 http://lc.cx/mbv6
Download here: Site Link: 2 http://bit.do/ew626
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
Young Girls Sex Videos, Young Girls Photo and Videos
Teen Girls Boys 7_15_19 years
Download here: Text Document Link: 3 http://lc.cx/mbvu
Download here: Text Document Link: 4 http://j.gs/CXuI
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
Ty mám rád, moc rád.