Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech

9. února 2013 v 12:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba. Kdo se ale nebojí trochy kalorií navíc, může si připravit tradiční a neuvěřitelně skvělé zelňáky. Únor je pro takový recept rozhodně nejlepší. Z tohoto důvodu jsem ho zařadila v 6. týdnu roku 2013 do svého kalendáře Domácí kuchyně. Hned jsem na jihočeské zelňáky dostala chuť :-)

Musím však varovat, protože recept obsahuje četná rizika. Je totiž návykový a bez lžíce mletých křupavých škvařečků by to nebylo ono.


JIHOČESKÉ ZELŇÁKY


Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 450 g kysaného zelí
  • 150 g sádla (vepřové, husí)
  • 1 lžíce mletých škvarků
  • 1 vejce (nemusí být)
  • jemně mletá sůl
  • podle chuti špetka pepře (já pepř nikdy nevynechávám)

Postup přípravy:

Prosátou mouku spojíme v míse se sádlem a dobře vymačkaným a překrájeným kysaným zelím. Přidáme vajíčko, mleté škvarky a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vyválíme na pracovní desce tenkou placku, kterou můžeme přenést na plech předem vyložený pečicím papírem. Můžema ale také vykrajovat např. kolečka nebo jiné tvary předem a péct tak v jednotlivých kouscích. To už je jen naše volba.

Pečeme zprudka a krátce pěkně do zlatova. Zelňáky nakrájíme na obdélníčky a podáváme k pivu, vínu nebo čaji. Nejlepší chuť mají ještě teplé. Díky přidanému sádlu si získají křehkost a křupavost, čímž nám vydrží i několik dnů a můžeme je tedy upéct do zásoby.

Jak jste na tom vy? Pečete doma také zelňáky nebo jim podobné placaté dobroty?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

25 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 9. února 2013 v 14:20 | Reagovat

Ty mám rád, moc rád.

2 Jitka Jitka | E-mail | 9. února 2013 v 14:24 | Reagovat

Ještě jsem je nejedla,ale vyzkouším,už teď mám na ně chuť!

3 Helli Helli | 9. února 2013 v 14:24 | Reagovat

Zelňáky, to je dobrota! Podobně jako bramborové placky pečené nasucho na plotně, jak je dělávala babička. Tradiční česká kuchyně si naši pozornost zaslouží častěji, zvlášť v zimě: taková zelňačka, houbovka, bramboračka taky nejsou marné...
Šárko, umíš dělat chutě, jen co je pravda. Večer si dám kysané zelí alespoň nasyrovo. :-)

4 Alis Alis | Web | 9. února 2013 v 14:56 | Reagovat

Ahoj Šárko, zelňáky, ty já mám moc ráda! Málokdy u nás zbydou do druhého dne :)

5 toffo toffo | Web | 9. února 2013 v 16:46 | Reagovat

Když je upeču, tak je to jak za odměnu, všichni mají boule za ušima. Škvarky ale musím nasekat a  ještě dovyškvařit, aby se v plackách ztratily, tlusté škvarky nemají děti rádi. Šárko, dnes jsem podle tvé kuchařské knížky smažila koblihy - poprvé v životě, jelikož jsem z nich měla veeelký respekt. A jak to dopadlo? Koblihový sukces - nemůžu psát koblížkový, protože jsou  mega, ale hlavně mega-povedený. Díky za recept.

6 gamerka007 gamerka007 | E-mail | Web | 9. února 2013 v 18:34 | Reagovat

Teda, to vypadá báječně, úplně se mi sbíhají sliny:)

7 Valérie Svačinková Valérie Svačinková | 9. února 2013 v 19:58 | Reagovat

Zkusím to uvařit, ale určitě se mě to nepovede jako tobě:)
www.veritjenasosud.blog.cz

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:03 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Sem tam také podlehnu kysanému zelí ve své kaloričtější podobě :-)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:03 | Reagovat

[2]: Jitka:

Stojí to za ochutnání :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:06 | Reagovat

[3]: Helli:

Tradiční české kuchyně se není třeba obávat. I když je poněkud kaloričtější, používá samé poctivé suroviny, ze kterých jídlo prostě špatně chutnat ani nemůže. Jo, to byly časy, když s potravinami nikdo nešvindloval a všechno chutnalo tak, jak mělo ... Po tom se mi fakt stýská.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:07 | Reagovat

[4]: Alis:

Je to přesně ten druh jídla, který se likviduje ještě ve stavu teplém a do druhého dne není šance, že by něco zbylo :-) Podobně to funguje i u nás, to je fakt.

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:10 | Reagovat

[5]: toffo:

Máš pravdu, že škvarky je třeba udělat co nejjemnější a když se ještě vyškvaří, je to ideální stav. Většinou je jemně melu, ale vyzkouším i podle tvého doporučení.

Kobližky jsou geniální záležitost a dělám je vlastně také jen tak za odměnu, protože to často nebývá. Když se do nich pustím, nemohu se potom od téhle vysmažené dobroty odtrhnout a hřeším :-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 12:03 | Reagovat

[6]: gamerka007:

Škoda jen, že vůně je nepřenositelná :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 12:04 | Reagovat

[7]: Valérie Svačinková:

Nepodceňovala bych se :-) Já mám každý kousek jiný, dají se esteticky opravdu hodně vylepšit :-)

15 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 14. února 2013 v 23:13 | Reagovat

V jednoduchosti je krása :) Mám zelí, mám domácí sádlo i škvarky a mám už dokonce i recept :) Jupí!

16 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2013 v 17:49 | Reagovat

[15]: La Cuoca:

Tak ať se ti ten krásně hříšný experiment vydaří :-) 100x mohou být škvarky zapovězeny, té svůdné vůni ovšem nelze odolat. Domácí sádlo a škvarky - to je poklad!

17 Jitka Jitka | E-mail | 16. února 2013 v 20:14 | Reagovat

Dobrý den, vážená Šárko,
zkusila jsem podle recepce připravit zelňáčky, tak svádivý recept už jsem dlouho neviděla :-) Bohužel místo těsta jsem měla rozpadající se moučné drobky :-(  Není v receptu příliš mouky? Co jsem mohla v tak jednoduché přípravě udělat špatně? Prosím poraďte sl. nezkušené, děkuji. Jitka

18 Vladěna Vladěna | E-mail | 18. února 2013 v 13:47 | Reagovat

Dobrý den, já jsem je také vyzkoušela, z poloviční dávky, přesně podle receptu, s vajíčkem, jenom škvarky jsem nemlela, protože dělám malinké; mně se těsto krásně spojilo a šlo i dobře válet, ani se moc nelepilo, vyšlo na jeden velký plech a kousek. Stálo mě hodně přemáhání, abych se o placky rozdělila :-). Myslím, dobře těsto propracovat, dělala jsem v hnětači.

19 HaF HaF | Web | 18. února 2013 v 21:56 | Reagovat

Placičky vypadají skvěle! U nás říkáme zelňáky obdobě bramboráků - polovinu brambor nahradíme kysaným zelím a vynechá se česnek. Smažíme a baštíme - jsou taky výborné!

20 Filiuska Filiuska | E-mail | Web | 19. února 2013 v 15:19 | Reagovat

Díky za super zdravý recept! Určitě vyzkouším. V poslední době se začínám více zajímat o to, co jím, a toto vypadá vážně dobře :).

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:21 | Reagovat

[17]: Jitka:

Děkuji za dotaz, ale opravdu nevím, kde se stala chyba, protože poměr uvedených ingrediencí v mém receptu při dobrém propracování těsta funguje spolehlivě. Taková je má vlastní zkušenost. Škoda každé práce, která nepřinesla ten správný výsledek, ale na zelňáky bych nezanevřela :-) Mějte se hezky, Šárka

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:22 | Reagovat

[18]: Vladěna:

S tímto receptem máme stejnou zkušenost :-) Díky.

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:23 | Reagovat

[19]: HaF:

Univerzální brambory jde přidat téměř ke všemu. Díky za tip :-)

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:24 | Reagovat

[20]: Filiuska:

Když použijeme jen kvalitní suroviny, tělo snese i trochu těch kalorií navíc a dokáže se s nimi vypořádat :-)

25 Bay Bay | Web | 27. února 2013 v 23:17 | Reagovat

Myslím, že na tento blog sa už nikdy nevrátim.. večer! To je fasa..problém, keď si večer prečítam, pozriem hlavne, niečo takéto! Ach!

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. března 2013 v 14:16 | Reagovat

[25]: Bay:

To samé si říkám o každém foodblogu, který na netu potkám :-) Jsou děsně svůdné a těžko se držet na uzdě!

27 Jana Jana | 2. března 2013 v 15:28 | Reagovat

Ja som sem prisla sice na obed ale aj tak ma to stve!!,,zelnaky´´ vyzeraju uzasne, hned zajtra ich vyskusam... tiez Vas pozyvam na svoj blog:))
www.ladyymarmelade.blogspot.com

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. března 2013 v 9:39 | Reagovat

[27]: Jana:

Děkuji za milé pozvání na blog :-)

29 michal michal | Web | 7. března 2013 v 8:57 | Reagovat

SUPER TIP STAČÍ SE JEN REGISTROVAT

30 Jitka Jitka | 15. března 2013 v 8:40 | Reagovat

Včera upečeno, včera snězeno. Opět skvělý recept, za který moc děkuji. Se škvarky z mangalice se po zelňákách jen zaprášilo. Dnes pro velký úspěch repete. Za tyhle regionální recepty jsem moc vděčná.

31 Jitka Jitka | 15. března 2013 v 8:43 | Reagovat

[17]:Jitko, zkus/te přidat příště o trochu více sádla, také se mi to ze začátku drobilo, protože jsem dala méně sádla. A těsto je potřeba hodně propracovat, pomazlit se s ním. :-)

32 Danka Hrachovcová Danka Hrachovcová | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:04 | Reagovat

osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/slehac-od-vyrobce-eta/

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. března 2013 v 7:57 | Reagovat

[30]: Jitka:

Ó, škvarky z mangalice, to je opravdu skvost :-) To rozhodně pověst zelňáků mnohonásobně vylepšilo.

Domácí a regionální recepty jsou moc fajn a je jen dobře, že se je nesnažíme přehlížet :-)

34 www.hyperbobr.cz www.hyperbobr.cz | E-mail | Web | 21. března 2013 v 11:42 | Reagovat

Ahoj nenasel jsem zatim moznost jineho konktaktu nez zde proto pisu vzkaz ktery s danym tematem nema moc spolecneho.
Ahoj jmenuji se Tomas Linger a jsem distributorem erotickych pomucek na strankach www.hyperbobr.cz. Vim, ze dana tematika ma k tvemu blogu asi dost daleko ale tve stranky se me velice zamlouvaji a rad bych se zeptal jestli na nich neni moznost propagace meho webu formou linku z clanku. Tedy idealne recenze eroticke pomucky pripadne clanek vseobecny o erotickych pomuckach s jednim prolinkem v clanku na nas web. Mozny je i link v liste ikdyz clanek by mohl byt prospesny i pro tvuj blog.  Treba vtipny clanek sex v kuchyni :-). Jakoukoliv pomucku k testum rad zapujcim. At tak ci tak dekuji, ze jsi si udela cas docist az sem :-). Ahoj Tomas L.

35 Taste it now Taste it now | 21. března 2013 v 23:35 | Reagovat

To vypadá úžasně, určitě je vyzkoušíme! Ráda bych pozvala všechny milovníky jídla náš nový food blog www.taste-it-now.blogspot.com

36 Michal Michal | Web | 26. března 2013 v 23:24 | Reagovat

Jsou velmi dobré, dělal jsem je taky párkrát, ale osobně mám ještě raději kynuté :)

37 Madla Madla | Web | 28. března 2013 v 8:51 | Reagovat

Zelňáky sice dělám kynuté, ale poslední dobou mi chutná všechno "plackoidní", takže Šárko určitě vyzkouším i tuto tvoji krásně křupavou verzi :-)

38 Beruška Beruška | E-mail | 1. dubna 2013 v 11:10 | Reagovat

je tam to sádlo hodně cítit? Nesnáším jeho chuť

39 jednorožec jednorožec | 16. dubna 2013 v 15:02 | Reagovat

Pekl jsem skoro přesně podle vašeho receptu, s husím sádlem (graisse d'oie) z plechovky.
Škvarky u nás v kuchyni normálně nevedeme a tak tam šel decimetr jemně nasekané klobásky chorizo.
Půl těsta jsem spojil se zelím. Paní J, dcera to Albionu, nemá pro sauerkraut náležitě vyvinuté chuťové buňky; pro ni jsem tam dal na hrubo strouhanou mrkev krátce na cibulce podušenou. Úspěch!
Trochu jsem to přehnal s opatrností a mohl jsem péci ještě o minutu či dvě déle. Dnes jsem zelňáky dal do topinkovače a dohnal tak jejich zlátnutí. Mmm! S uzeným lososem ze Skotska a náznakem creme fraiche. Fantastic lunch. Díky za inspiraci!

40 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:33 | Reagovat

[39]: jednorožec:

U nás je tento recept též výjimečný, protože ne vždy mám všechny správné suroviny po ruce (např. škvarky se u nás objevují opravdu sporadicky, ale když už se u nás vyskytují, tak jsou domácí a chutnají parádně :-) Dát zelňáky do topinkovače a lehce jim osvěžit chuť i barvu, to mě nenapadlo! Rozhodně skvělý nápad a tuto zkušenost si budu rozhodně pamatovat. Díky za skvělou inspiraci!

41 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:35 | Reagovat

[36]: Michal:

Kynuté zelníky rozhodně mají hodně do sebe.

42 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:36 | Reagovat

[37]: Madla:

Křupavá dobrota k dobrému vínu není k zahození :-)

43 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:37 | Reagovat

[38]: Beruška:

Kvalitní a dobré sádlo nemívá nepříjemnou chuť, ale kdo ho rád nemá, měj by tento recept raději oželet.

44 zraaadlo zraaadlo | Web | 26. dubna 2013 v 15:34 | Reagovat

Možná, že už se tomu nebude dát říkat "zelňáky", ale zbožňuju, když to babička dělá, tak tam dává kostičky uzenýho. Achjo. Už mám zase poslintanou klávesnici.

45 Vladĕna Vladĕna | 27. dubna 2013 v 16:07 | Reagovat

A když nemáte sádlo, tak tam dejte máslo :-). Zkusila jsem to a chutnají mi také. Ne, že bych chtĕla mĕnit recept, ale nemĕla jsem sádlo. Zbytek podle receptu, s tĕstem se mi pracovalo stejnĕ.

46 Vilemína Vilemína | Web | 14. května 2013 v 20:16 | Reagovat

Znám snad od doby pohádek, ale u nás se nedělaly - párkrát jsemj e pekla, jsou fajn - mile mě překvapilo, když jsem na ně narazila v Prachaticích hned na nádraží (busovém).

47 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 23:40 | Reagovat

[44]: proč ne :-) Babička ví, co tam dát, aby to bylo ještě lepší! :-)

48 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 23:42 | Reagovat

[45]: Vladěna:

Dobré máslo platí za kvalitní tuk, tak nakonec proč ne. Věřím tomu, že to bylo moc dobré a povedené :-)

49 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 23:45 | Reagovat

[46]: Vilemína:

Na jihu Čech jsou docela oblíbené a tak mohu porovnávat, kdo peče ty nejlepší :-) Recept je v podstatě stále ten jeden, ale dosti záleží na kvalitě použitého zelí. Nejlepší je kvašené domácí, ale kdo má ten luxus, aby ho měl stále po ruce? :-)

50 Caroline Caroline | Web | 8. června 2013 v 9:45 | Reagovat

Já je miluju, jsou strašně dobrý! :) Babi je dělala před nějakou dobou, akorát, že můj žaludek zelí nezvládá, takže mi po jedný placce bylo celkem blbě :(

51 GeeGee GeeGee | E-mail | 25. června 2013 v 23:25 | Reagovat

jo zelňáky mám ráda. Většinou se setkávám s touhle variantou co je tu popsaná (hodně mouky a vyválet). Doma ale děláme řidší těsto a na plech se to nandá lžící do tvaru placek.

52 penda penda | E-mail | 10. září 2013 v 18:42 | Reagovat

Šárý, děkuji moc za gramáž ingrediencí tohoto receptu. U nás se tento recept zachoval po babičce ve formě "by oko". Mamka, coby studentka hotelovky v Mariánských Lázních, dostávala zelňáky v balíku a její spolužáci (včetně herce Jiřího D. Novotného; D=Datel) jí je poplivávali, aby je nechtěla a oni jí je mohli "sežrat". ;)

53 Zdeňka Lexová Zdeňka Lexová | E-mail | 14. září 2013 v 18:05 | Reagovat

Můj recept-každému moc chutnají; spíš než ty s vejkým množstvím mouky.
1kg vymačkaného zelí,1/2kg mouky,1/4kg škvarků,1/8kg tuku (jakýkoliv),sůl,kmín.
Škvarky a zelí semelem na masovém strojku,aby tam nebyly kousky zelí!
Těsto se zpracuje různě:my děláme kouličky,které rozplácneme na plech.

54 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:43 | Reagovat

[50]: Caroline:

Je to holt hutná strava, ale má své kouzlo :-)

55 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:45 | Reagovat

[51]: GeeGee:

Věřím tomu, že ubrat mouka se prostě dá vždycky a vůbec nic se nestane. Staré rcp nemusí respektovat slovo od slova, protože jsou přeci jenom kaloričtější a velmi se v nich hýří moukou, vejci i tukem. To do moderního jídelníčku zrovna nepatří, ale občas si nemůžeme pomoci a toužíme ochutnat jídlo v takové podobě, v jaké jsme ho znali z dětství. Zelňáky spadají přesně do této hříšné kategorie :-)

56 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:49 | Reagovat

[52]: penda:

I když se po tvé babi nezachovala přesná gramáž, zachoval se zase příběh a ten je mnohem cennější :-) Umět vařit "okometricky" je fajn! Já to často preferuji a gramáže tím pádem zůstávají pro domácí pozorovatele tak trochu v utajení. V případě zelňáku vždy zapřu tu opravdovou míru škvarků a sádla :-) Pro klid v rodině se to občas smí. Jinak by dietáři velmi protestovali a možná by mi ty zelňáky někteří členové na oplátku také "poplivali", aby na ně zbylo víc :-)

57 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:51 | Reagovat

[53]: Zdeňka Lexová:

Poděkování za rcp! Jistě vyzkoušíme, protože věříme, že je moc chutný :-)

58 Marie Marie | E-mail | 18. listopadu 2013 v 10:16 | Reagovat

Dobrý den,v pátek jsem poprvé vyzkoušela vaše zelné placky jako přikusování k zelnačce,použila jsem do nich čerstvé husí sádlo a po vytažení z trouby jsem je ještě husím sádlem trošku přelízla,musím říct,že neměli chybu,včera jsem je musela péct znovu,protože jsme se o poslední placku doslova pobili.Děkuji za super recept.

59 Zdeňka Lexová Zdeňka Lexová | E-mail | 16. ledna 2014 v 15:03 | Reagovat

Dodatek k č. 53: mouka HLADKÁ.

60 Katka Katka | E-mail | 28. února 2014 v 20:05 | Reagovat

Dobry den, mohla bych prosim vedet, kolik stupnu na troube znamena "zprudka"? Jsem zacinajici kucharka a podobne vyrazy mi to uceni moc neusnadnuji. Recept jinak vypada vyborne a rada bych ho zkusila, ale potrebuju vedet, na kolik pect :-) Diky :-)

61 Daniela Daniela | E-mail | Web | 8. ledna 2015 v 14:23 | Reagovat

Super, vyzkouším co nejdřív :)

62 LUDEK LUDEK | E-mail | 14. ledna 2015 v 20:11 | Reagovat

mam rad zelnaky ale delam kynute  a pecu na sadle jsou vyborne a jsou hned pryc

63 LILLIA LILLIA | Web | 22. června 2015 v 2:47 | Reagovat

půjčka ihned 5000 8-O

64 Helena Helena | 13. ledna 2016 v 12:38 | Reagovat

Prababi dává, když nejsou škvarky, tučné uzené, bůček :-)

65 Lucíík Lucíík | Web | 9. dubna 2016 v 16:38 | Reagovat

Výborná mňamka. Na sádle jsou nejlepší. :-)

66 renal renal | Web | 7. června 2016 v 22:53 | Reagovat

online pujcky ihned lázně bohdaneč :-x

67 http://www.lequartiermakibe.fr http://www.lequartiermakibe.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:03 | Reagovat

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama