Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech

9. února 2013 v 12:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba. Kdo se ale nebojí trochy kalorií navíc, může si připravit tradiční a neuvěřitelně skvělé zelňáky. Únor je pro takový recept rozhodně nejlepší. Z tohoto důvodu jsem ho zařadila v 6. týdnu roku 2013 do svého kalendáře Domácí kuchyně. Hned jsem na jihočeské zelňáky dostala chuť :-)

Musím však varovat, protože recept obsahuje četná rizika. Je totiž návykový a bez lžíce mletých křupavých škvařečků by to nebylo ono.


JIHOČESKÉ ZELŇÁKY


Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 450 g kysaného zelí
  • 150 g sádla (vepřové, husí)
  • 1 lžíce mletých škvarků
  • 1 vejce (nemusí být)
  • jemně mletá sůl
  • podle chuti špetka pepře (já pepř nikdy nevynechávám)

Postup přípravy:

Prosátou mouku spojíme v míse se sádlem a dobře vymačkaným a překrájeným kysaným zelím. Přidáme vajíčko, mleté škvarky a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vyválíme na pracovní desce tenkou placku, kterou můžeme přenést na plech předem vyložený pečicím papírem. Můžema ale také vykrajovat např. kolečka nebo jiné tvary předem a péct tak v jednotlivých kouscích. To už je jen naše volba.

Pečeme zprudka a krátce pěkně do zlatova. Zelňáky nakrájíme na obdélníčky a podáváme k pivu, vínu nebo čaji. Nejlepší chuť mají ještě teplé. Díky přidanému sádlu si získají křehkost a křupavost, čímž nám vydrží i několik dnů a můžeme je tedy upéct do zásoby.

Jak jste na tom vy? Pečete doma také zelňáky nebo jim podobné placaté dobroty?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

27 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 9. února 2013 v 14:20 | Reagovat

Ty mám rád, moc rád.

2 Jitka Jitka | E-mail | 9. února 2013 v 14:24 | Reagovat

Ještě jsem je nejedla,ale vyzkouším,už teď mám na ně chuť!

3 Helli Helli | 9. února 2013 v 14:24 | Reagovat

Zelňáky, to je dobrota! Podobně jako bramborové placky pečené nasucho na plotně, jak je dělávala babička. Tradiční česká kuchyně si naši pozornost zaslouží častěji, zvlášť v zimě: taková zelňačka, houbovka, bramboračka taky nejsou marné...
Šárko, umíš dělat chutě, jen co je pravda. Večer si dám kysané zelí alespoň nasyrovo. :-)

4 Alis Alis | Web | 9. února 2013 v 14:56 | Reagovat

Ahoj Šárko, zelňáky, ty já mám moc ráda! Málokdy u nás zbydou do druhého dne :)

5 toffo toffo | Web | 9. února 2013 v 16:46 | Reagovat

Když je upeču, tak je to jak za odměnu, všichni mají boule za ušima. Škvarky ale musím nasekat a  ještě dovyškvařit, aby se v plackách ztratily, tlusté škvarky nemají děti rádi. Šárko, dnes jsem podle tvé kuchařské knížky smažila koblihy - poprvé v životě, jelikož jsem z nich měla veeelký respekt. A jak to dopadlo? Koblihový sukces - nemůžu psát koblížkový, protože jsou  mega, ale hlavně mega-povedený. Díky za recept.

6 gamerka007 gamerka007 | E-mail | Web | 9. února 2013 v 18:34 | Reagovat

Teda, to vypadá báječně, úplně se mi sbíhají sliny:)

7 Valérie Svačinková Valérie Svačinková | 9. února 2013 v 19:58 | Reagovat

Zkusím to uvařit, ale určitě se mě to nepovede jako tobě:)
www.veritjenasosud.blog.cz

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:03 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Sem tam také podlehnu kysanému zelí ve své kaloričtější podobě :-)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:03 | Reagovat

[2]: Jitka:

Stojí to za ochutnání :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:06 | Reagovat

[3]: Helli:

Tradiční české kuchyně se není třeba obávat. I když je poněkud kaloričtější, používá samé poctivé suroviny, ze kterých jídlo prostě špatně chutnat ani nemůže. Jo, to byly časy, když s potravinami nikdo nešvindloval a všechno chutnalo tak, jak mělo ... Po tom se mi fakt stýská.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:07 | Reagovat

[4]: Alis:

Je to přesně ten druh jídla, který se likviduje ještě ve stavu teplém a do druhého dne není šance, že by něco zbylo :-) Podobně to funguje i u nás, to je fakt.

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:10 | Reagovat

[5]: toffo:

Máš pravdu, že škvarky je třeba udělat co nejjemnější a když se ještě vyškvaří, je to ideální stav. Většinou je jemně melu, ale vyzkouším i podle tvého doporučení.

Kobližky jsou geniální záležitost a dělám je vlastně také jen tak za odměnu, protože to často nebývá. Když se do nich pustím, nemohu se potom od téhle vysmažené dobroty odtrhnout a hřeším :-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 12:03 | Reagovat

[6]: gamerka007:

Škoda jen, že vůně je nepřenositelná :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 12:04 | Reagovat

[7]: Valérie Svačinková:

Nepodceňovala bych se :-) Já mám každý kousek jiný, dají se esteticky opravdu hodně vylepšit :-)

15 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 14. února 2013 v 23:13 | Reagovat

V jednoduchosti je krása :) Mám zelí, mám domácí sádlo i škvarky a mám už dokonce i recept :) Jupí!

16 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2013 v 17:49 | Reagovat

[15]: La Cuoca:

Tak ať se ti ten krásně hříšný experiment vydaří :-) 100x mohou být škvarky zapovězeny, té svůdné vůni ovšem nelze odolat. Domácí sádlo a škvarky - to je poklad!

17 Jitka Jitka | E-mail | 16. února 2013 v 20:14 | Reagovat

Dobrý den, vážená Šárko,
zkusila jsem podle recepce připravit zelňáčky, tak svádivý recept už jsem dlouho neviděla :-) Bohužel místo těsta jsem měla rozpadající se moučné drobky :-(  Není v receptu příliš mouky? Co jsem mohla v tak jednoduché přípravě udělat špatně? Prosím poraďte sl. nezkušené, děkuji. Jitka

18 Vladěna Vladěna | E-mail | 18. února 2013 v 13:47 | Reagovat

Dobrý den, já jsem je také vyzkoušela, z poloviční dávky, přesně podle receptu, s vajíčkem, jenom škvarky jsem nemlela, protože dělám malinké; mně se těsto krásně spojilo a šlo i dobře válet, ani se moc nelepilo, vyšlo na jeden velký plech a kousek. Stálo mě hodně přemáhání, abych se o placky rozdělila :-). Myslím, dobře těsto propracovat, dělala jsem v hnětači.

19 HaF HaF | Web | 18. února 2013 v 21:56 | Reagovat

Placičky vypadají skvěle! U nás říkáme zelňáky obdobě bramboráků - polovinu brambor nahradíme kysaným zelím a vynechá se česnek. Smažíme a baštíme - jsou taky výborné!

20 Filiuska Filiuska | E-mail | Web | 19. února 2013 v 15:19 | Reagovat

Díky za super zdravý recept! Určitě vyzkouším. V poslední době se začínám více zajímat o to, co jím, a toto vypadá vážně dobře :).

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:21 | Reagovat

[17]: Jitka:

Děkuji za dotaz, ale opravdu nevím, kde se stala chyba, protože poměr uvedených ingrediencí v mém receptu při dobrém propracování těsta funguje spolehlivě. Taková je má vlastní zkušenost. Škoda každé práce, která nepřinesla ten správný výsledek, ale na zelňáky bych nezanevřela :-) Mějte se hezky, Šárka

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:22 | Reagovat

[18]: Vladěna:

S tímto receptem máme stejnou zkušenost :-) Díky.

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:23 | Reagovat

[19]: HaF:

Univerzální brambory jde přidat téměř ke všemu. Díky za tip :-)

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:24 | Reagovat

[20]: Filiuska:

Když použijeme jen kvalitní suroviny, tělo snese i trochu těch kalorií navíc a dokáže se s nimi vypořádat :-)

25 Bay Bay | Web | 27. února 2013 v 23:17 | Reagovat

Myslím, že na tento blog sa už nikdy nevrátim.. večer! To je fasa..problém, keď si večer prečítam, pozriem hlavne, niečo takéto! Ach!

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. března 2013 v 14:16 | Reagovat

[25]: Bay:

To samé si říkám o každém foodblogu, který na netu potkám :-) Jsou děsně svůdné a těžko se držet na uzdě!

27 Jana Jana | 2. března 2013 v 15:28 | Reagovat

Ja som sem prisla sice na obed ale aj tak ma to stve!!,,zelnaky´´ vyzeraju uzasne, hned zajtra ich vyskusam... tiez Vas pozyvam na svoj blog:))
www.ladyymarmelade.blogspot.com

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. března 2013 v 9:39 | Reagovat

[27]: Jana:

Děkuji za milé pozvání na blog :-)

29 michal michal | Web | 7. března 2013 v 8:57 | Reagovat

SUPER TIP STAČÍ SE JEN REGISTROVAT

30 Jitka Jitka | 15. března 2013 v 8:40 | Reagovat

Včera upečeno, včera snězeno. Opět skvělý recept, za který moc děkuji. Se škvarky z mangalice se po zelňákách jen zaprášilo. Dnes pro velký úspěch repete. Za tyhle regionální recepty jsem moc vděčná.

31 Jitka Jitka | 15. března 2013 v 8:43 | Reagovat

[17]:Jitko, zkus/te přidat příště o trochu více sádla, také se mi to ze začátku drobilo, protože jsem dala méně sádla. A těsto je potřeba hodně propracovat, pomazlit se s ním. :-)

32 Danka Hrachovcová Danka Hrachovcová | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:04 | Reagovat

osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/slehac-od-vyrobce-eta/

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. března 2013 v 7:57 | Reagovat

[30]: Jitka:

Ó, škvarky z mangalice, to je opravdu skvost :-) To rozhodně pověst zelňáků mnohonásobně vylepšilo.

Domácí a regionální recepty jsou moc fajn a je jen dobře, že se je nesnažíme přehlížet :-)

34 www.hyperbobr.cz www.hyperbobr.cz | E-mail | Web | 21. března 2013 v 11:42 | Reagovat

Ahoj nenasel jsem zatim moznost jineho konktaktu nez zde proto pisu vzkaz ktery s danym tematem nema moc spolecneho.
Ahoj jmenuji se Tomas Linger a jsem distributorem erotickych pomucek na strankach www.hyperbobr.cz. Vim, ze dana tematika ma k tvemu blogu asi dost daleko ale tve stranky se me velice zamlouvaji a rad bych se zeptal jestli na nich neni moznost propagace meho webu formou linku z clanku. Tedy idealne recenze eroticke pomucky pripadne clanek vseobecny o erotickych pomuckach s jednim prolinkem v clanku na nas web. Mozny je i link v liste ikdyz clanek by mohl byt prospesny i pro tvuj blog.  Treba vtipny clanek sex v kuchyni :-). Jakoukoliv pomucku k testum rad zapujcim. At tak ci tak dekuji, ze jsi si udela cas docist az sem :-). Ahoj Tomas L.

35 Taste it now Taste it now | 21. března 2013 v 23:35 | Reagovat

To vypadá úžasně, určitě je vyzkoušíme! Ráda bych pozvala všechny milovníky jídla náš nový food blog www.taste-it-now.blogspot.com

36 Michal Michal | Web | 26. března 2013 v 23:24 | Reagovat

Jsou velmi dobré, dělal jsem je taky párkrát, ale osobně mám ještě raději kynuté :)

37 Madla Madla | Web | 28. března 2013 v 8:51 | Reagovat

Zelňáky sice dělám kynuté, ale poslední dobou mi chutná všechno "plackoidní", takže Šárko určitě vyzkouším i tuto tvoji krásně křupavou verzi :-)

38 Beruška Beruška | E-mail | 1. dubna 2013 v 11:10 | Reagovat

je tam to sádlo hodně cítit? Nesnáším jeho chuť

39 jednorožec jednorožec | 16. dubna 2013 v 15:02 | Reagovat

Pekl jsem skoro přesně podle vašeho receptu, s husím sádlem (graisse d'oie) z plechovky.
Škvarky u nás v kuchyni normálně nevedeme a tak tam šel decimetr jemně nasekané klobásky chorizo.
Půl těsta jsem spojil se zelím. Paní J, dcera to Albionu, nemá pro sauerkraut náležitě vyvinuté chuťové buňky; pro ni jsem tam dal na hrubo strouhanou mrkev krátce na cibulce podušenou. Úspěch!
Trochu jsem to přehnal s opatrností a mohl jsem péci ještě o minutu či dvě déle. Dnes jsem zelňáky dal do topinkovače a dohnal tak jejich zlátnutí. Mmm! S uzeným lososem ze Skotska a náznakem creme fraiche. Fantastic lunch. Díky za inspiraci!

40 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:33 | Reagovat

[39]: jednorožec:

U nás je tento recept též výjimečný, protože ne vždy mám všechny správné suroviny po ruce (např. škvarky se u nás objevují opravdu sporadicky, ale když už se u nás vyskytují, tak jsou domácí a chutnají parádně :-) Dát zelňáky do topinkovače a lehce jim osvěžit chuť i barvu, to mě nenapadlo! Rozhodně skvělý nápad a tuto zkušenost si budu rozhodně pamatovat. Díky za skvělou inspiraci!

41 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:35 | Reagovat

[36]: Michal:

Kynuté zelníky rozhodně mají hodně do sebe.

42 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:36 | Reagovat

[37]: Madla:

Křupavá dobrota k dobrému vínu není k zahození :-)

43 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:37 | Reagovat

[38]: Beruška:

Kvalitní a dobré sádlo nemívá nepříjemnou chuť, ale kdo ho rád nemá, měj by tento recept raději oželet.

44 zraaadlo zraaadlo | Web | 26. dubna 2013 v 15:34 | Reagovat

Možná, že už se tomu nebude dát říkat "zelňáky", ale zbožňuju, když to babička dělá, tak tam dává kostičky uzenýho. Achjo. Už mám zase poslintanou klávesnici.

45 Vladĕna Vladĕna | 27. dubna 2013 v 16:07 | Reagovat

A když nemáte sádlo, tak tam dejte máslo :-). Zkusila jsem to a chutnají mi také. Ne, že bych chtĕla mĕnit recept, ale nemĕla jsem sádlo. Zbytek podle receptu, s tĕstem se mi pracovalo stejnĕ.

46 Vilemína Vilemína | Web | 14. května 2013 v 20:16 | Reagovat

Znám snad od doby pohádek, ale u nás se nedělaly - párkrát jsemj e pekla, jsou fajn - mile mě překvapilo, když jsem na ně narazila v Prachaticích hned na nádraží (busovém).

47 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 23:40 | Reagovat

[44]: proč ne :-) Babička ví, co tam dát, aby to bylo ještě lepší! :-)

48 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 23:42 | Reagovat

[45]: Vladěna:

Dobré máslo platí za kvalitní tuk, tak nakonec proč ne. Věřím tomu, že to bylo moc dobré a povedené :-)

49 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. května 2013 v 23:45 | Reagovat

[46]: Vilemína:

Na jihu Čech jsou docela oblíbené a tak mohu porovnávat, kdo peče ty nejlepší :-) Recept je v podstatě stále ten jeden, ale dosti záleží na kvalitě použitého zelí. Nejlepší je kvašené domácí, ale kdo má ten luxus, aby ho měl stále po ruce? :-)

50 Caroline Caroline | Web | 8. června 2013 v 9:45 | Reagovat

Já je miluju, jsou strašně dobrý! :) Babi je dělala před nějakou dobou, akorát, že můj žaludek zelí nezvládá, takže mi po jedný placce bylo celkem blbě :(

51 GeeGee GeeGee | E-mail | 25. června 2013 v 23:25 | Reagovat

jo zelňáky mám ráda. Většinou se setkávám s touhle variantou co je tu popsaná (hodně mouky a vyválet). Doma ale děláme řidší těsto a na plech se to nandá lžící do tvaru placek.

52 penda penda | E-mail | 10. září 2013 v 18:42 | Reagovat

Šárý, děkuji moc za gramáž ingrediencí tohoto receptu. U nás se tento recept zachoval po babičce ve formě "by oko". Mamka, coby studentka hotelovky v Mariánských Lázních, dostávala zelňáky v balíku a její spolužáci (včetně herce Jiřího D. Novotného; D=Datel) jí je poplivávali, aby je nechtěla a oni jí je mohli "sežrat". ;)

53 Zdeňka Lexová Zdeňka Lexová | E-mail | 14. září 2013 v 18:05 | Reagovat

Můj recept-každému moc chutnají; spíš než ty s vejkým množstvím mouky.
1kg vymačkaného zelí,1/2kg mouky,1/4kg škvarků,1/8kg tuku (jakýkoliv),sůl,kmín.
Škvarky a zelí semelem na masovém strojku,aby tam nebyly kousky zelí!
Těsto se zpracuje různě:my děláme kouličky,které rozplácneme na plech.

54 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:43 | Reagovat

[50]: Caroline:

Je to holt hutná strava, ale má své kouzlo :-)

55 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:45 | Reagovat

[51]: GeeGee:

Věřím tomu, že ubrat mouka se prostě dá vždycky a vůbec nic se nestane. Staré rcp nemusí respektovat slovo od slova, protože jsou přeci jenom kaloričtější a velmi se v nich hýří moukou, vejci i tukem. To do moderního jídelníčku zrovna nepatří, ale občas si nemůžeme pomoci a toužíme ochutnat jídlo v takové podobě, v jaké jsme ho znali z dětství. Zelňáky spadají přesně do této hříšné kategorie :-)

56 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:49 | Reagovat

[52]: penda:

I když se po tvé babi nezachovala přesná gramáž, zachoval se zase příběh a ten je mnohem cennější :-) Umět vařit "okometricky" je fajn! Já to často preferuji a gramáže tím pádem zůstávají pro domácí pozorovatele tak trochu v utajení. V případě zelňáku vždy zapřu tu opravdovou míru škvarků a sádla :-) Pro klid v rodině se to občas smí. Jinak by dietáři velmi protestovali a možná by mi ty zelňáky někteří členové na oplátku také "poplivali", aby na ně zbylo víc :-)

57 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:51 | Reagovat

[53]: Zdeňka Lexová:

Poděkování za rcp! Jistě vyzkoušíme, protože věříme, že je moc chutný :-)

58 Marie Marie | E-mail | 18. listopadu 2013 v 10:16 | Reagovat

Dobrý den,v pátek jsem poprvé vyzkoušela vaše zelné placky jako přikusování k zelnačce,použila jsem do nich čerstvé husí sádlo a po vytažení z trouby jsem je ještě husím sádlem trošku přelízla,musím říct,že neměli chybu,včera jsem je musela péct znovu,protože jsme se o poslední placku doslova pobili.Děkuji za super recept.

59 Zdeňka Lexová Zdeňka Lexová | E-mail | 16. ledna 2014 v 15:03 | Reagovat

Dodatek k č. 53: mouka HLADKÁ.

60 Katka Katka | E-mail | 28. února 2014 v 20:05 | Reagovat

Dobry den, mohla bych prosim vedet, kolik stupnu na troube znamena "zprudka"? Jsem zacinajici kucharka a podobne vyrazy mi to uceni moc neusnadnuji. Recept jinak vypada vyborne a rada bych ho zkusila, ale potrebuju vedet, na kolik pect :-) Diky :-)

61 Daniela Daniela | E-mail | Web | 8. ledna 2015 v 14:23 | Reagovat

Super, vyzkouším co nejdřív :)

62 LUDEK LUDEK | E-mail | 14. ledna 2015 v 20:11 | Reagovat

mam rad zelnaky ale delam kynute  a pecu na sadle jsou vyborne a jsou hned pryc

63 LILLIA LILLIA | Web | 22. června 2015 v 2:47 | Reagovat

půjčka ihned 5000 8-O

64 Helena Helena | 13. ledna 2016 v 12:38 | Reagovat

Prababi dává, když nejsou škvarky, tučné uzené, bůček :-)

65 Lucíík Lucíík | Web | 9. dubna 2016 v 16:38 | Reagovat

Výborná mňamka. Na sádle jsou nejlepší. :-)

66 renal renal | Web | 7. června 2016 v 22:53 | Reagovat

online pujcky ihned lázně bohdaneč :-x

67 http://www.lequartiermakibe.fr http://www.lequartiermakibe.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:03 | Reagovat

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.

68 Ivča Ivča | 31. května 2017 v 21:47 | Reagovat

Výborné! Dělala jsem ve vege verzi (olej, cibulové škvarečky), ale i tak jsme se museli držet, aby zbyly na ráno pro děti :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama