Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Únor 2013

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech

9. února 2013 v 12:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba. Kdo se ale nebojí trochy kalorií navíc, může si připravit tradiční a neuvěřitelně skvělé zelňáky. Únor je pro takový recept rozhodně nejlepší. Z tohoto důvodu jsem ho zařadila v 6. týdnu roku 2013 do svého kalendáře Domácí kuchyně. Hned jsem na jihočeské zelňáky dostala chuť :-)

Musím však varovat, protože recept obsahuje četná rizika. Je totiž návykový a bez lžíce mletých křupavých škvařečků by to nebylo ono.


JIHOČESKÉ ZELŇÁKY


Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 450 g kysaného zelí
  • 150 g sádla (vepřové, husí)
  • 1 lžíce mletých škvarků
  • 1 vejce (nemusí být)
  • jemně mletá sůl
  • podle chuti špetka pepře (já pepř nikdy nevynechávám)

Postup přípravy:

Prosátou mouku spojíme v míse se sádlem a dobře vymačkaným a překrájeným kysaným zelím. Přidáme vajíčko, mleté škvarky a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vyválíme na pracovní desce tenkou placku, kterou můžeme přenést na plech předem vyložený pečicím papírem. Můžema ale také vykrajovat např. kolečka nebo jiné tvary předem a péct tak v jednotlivých kouscích. To už je jen naše volba.

Pečeme zprudka a krátce pěkně do zlatova. Zelňáky nakrájíme na obdélníčky a podáváme k pivu, vínu nebo čaji. Nejlepší chuť mají ještě teplé. Díky přidanému sádlu si získají křehkost a křupavost, čímž nám vydrží i několik dnů a můžeme je tedy upéct do zásoby.

Jak jste na tom vy? Pečete doma také zelňáky nebo jim podobné placaté dobroty?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)