Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dušené roštěnky s cibulovou omáčkou

31. ledna 2013 v 10:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

Plátek roštěnky, prudce na pánvi upravený, aby nepřišel o svou největší přednost = křehkost a šťavnatost, ten je jistě nejlepší. Ale ani domácí klasika v podobě dušené roštěnky není k zahození. Tajemství chuti roštěnek je zakleto ve správné přípravě, proto si dušená roštěnka žádá patřičný čas a správnou přílohu.

Rozhodla jsem se pro roštěnky dušené a je mi předem jasné, že rodina mě před obědem zbožně obejme pohledem. Po obědě mě prokleje. Už slyším výčitku, že houskový knedlík jsem na talíř dávat neměla … ale kdyby nebyl, jistě by někdo podotknul, že mu chybí. V Čechách je omáčka bez knedlíku jako týden bez neděle. Pro všechny případy jsem i tentokrát připravila misku domácích bramborových nočků.

.

Dušené roštěnky s cibulovou omáčkou

na 4 porce potřebujeme:

  • 4 hovězí roštěnky
  • 6 ks cibule (klidně i více)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g másla
  • 2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu
  • 1 lžička přírodního cukru
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř
  • vývar nebo voda na podlití
  • 1 lžíce dobré hořčice (např. dijonská nebo sladší plnotučná)
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy:

Roštěnky nakrájíme na plátky, očistíme a po krajích několikrát nařízneme, aby se při tepelné úpravě maso nekroutilo. Lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V kastrolu na rozehřátém oleji roštěnky z obou stran krátce opečeme. Poté je vyndáme na talíř a přikryjeme alobalem. Oloupeme cibuli a nasekáme ji na menší kousky. K oleji přidáme máslo a cibuli orestujeme. Když začne zlátnout, přidáme přírodní cukr, necháme lehce zkaramelizovat a poté zalijeme bílým vínem. Přidáme snítku rozmarýnu nebo tymiánu, ochutíme hořčicí a na cibuli vložíme roštěnky. Podle potřeby přisolíme a zalijeme vývarem. Vývaru by mělo být jen tolik, aby byly roštěnky dokonale potopeny a mohly se zvolna dusit. Na mírném plameni dusíme pod poklicí až do dokonalého změknutí masu, tj. 1 a ½ až 2 hodiny. Podle potřeby maso ještě během dušení mírně podléváme. Měkké roštěnky vyjmeme z omáčky, tu vydusíme na tuk a poté cibulovou šťávu přecedíme přes jemné sítko. Všechnu cibuli v sítku propasírujeme do omáčky. Tu nyní zahustíme malým množstvím hladké mouky rozmíchané ve studené vodě a dobře provaříme. Na to potřebujeme cca 12 až 15 minut a neopomenout občas promíchat, aby se omáčka nepřichytla na dno kastrolu (nemáme-li ten s nepřilnavým dnem). Pokud je v omáčce dostatečné množství cibulky, po propasírování se omáčka zahustí krásně sama a mouky není vůbec třeba. Do horké omáčky vložíme dušené roštěnky, prohřejeme, omáčku ještě podle chuti přisolíme a podáváme na nahřátém talíři s vhodnou přílohou. Určitě se hodí kynutý knedlík, ale podávat můžeme též s dušenou rýží nebo bramborovými noky. Zdobíme snítkou bylinky, ale ta žádný velký estetický dojem už udělat nestihne. Smiřme se s tím, že tahle omáčka jednoznačně lépe chutná než vypadá :-)

Roštěnková inspirace - recept na vídeňskou roštěnku se smaženou cibulkou, recept na minutkovou roštěnku s bramboráčky.

FOTORECEPT DUŠENÁ ROŠTĚNKA S CIBULOVOU OMÁČKOU krok za krokem:


Jaký je váš roštěnkový hit? Já nedám dopustit na vídeňskou roštěnku s hromadou smažených zlatých cibulových kroužků (recept), roštěnky na smetaně s kapary a hořčicí a voňavou roštěnku s čerstvými hříbky. Také si musím přiznat, že tuhle dušenou klasiku zas tak často doma nedělám. Když se do takového vaření pustím, užívám si to a z kuchyně nikam nespěchám. Vůně roštěnek si mě spolehlivě přitáhne na svou stranu :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 FrQ FrQ | Web | 31. ledna 2013 v 11:00 | Reagovat

Vypadá to hodně zajímavě, určitě to vyzkouším! ;-)

2 es ef es ef | Web | 31. ledna 2013 v 12:41 | Reagovat

To musí být výborný! :)

3 Alena Zámečníková Alena Zámečníková | E-mail | 31. ledna 2013 v 15:22 | Reagovat

TAk tuhle omáčku jsem už dělala a musím říct,že od manžela byla mooc pochválená,moc mu chutnala...

4 Pavel Pavel | E-mail | Web | 31. ledna 2013 v 16:52 | Reagovat

A už bych zase jed. Knedlíče mám v lednici, domácí a nevím co k němu...

5 Alis Alis | Web | 31. ledna 2013 v 17:11 | Reagovat

Ahoj Šárko, moc Tě zdrvaím!! Roštěnky voní až k nám :) Pomalu přemýšlím, co vařit o víkendu... a myslím, že by to mohly být Tvoje roštěnky!!!

6 Marketa Marketa | E-mail | 1. února 2013 v 12:48 | Reagovat

Slava ! Uz jsem se lekla, ze prestavate psat. od Sv. Matina zadne prispevky  ! Mozna jste tuto odmlku avizovala, ale to se mi nekde ztratilo (v myslenkach). Sarko, moje bavala sefova (z Lucernu) mi vypravela, ze ve Svycarsku patri Fasching k temer narodnimu svatku. To jsou zde ve Vidni asi nudni patroni. Co nam pripravite na popelecni stredu ?  Heringsschmaus ?

7 Irmgard Irmgard | 1. února 2013 v 21:37 | Reagovat

dobrý den, dovoluji si podotknout, že cibule se mi jeví příliš světlá...

8 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:40 | Reagovat

1 + 2:

Příjemně to celé voní po cibuli a maso dušených roštěnek se jenom rozpadá :-) Taková malá zimní klasika střižená na míru současnému chladnému počasí.

9 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:41 | Reagovat

[3]: Alena Zámečníková:

U nás doma byla stejně pozitivní reakce :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:42 | Reagovat

[4]: Pavel:

Roštěnka na každý způsob nikdy nezklame :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:44 | Reagovat

[5]: Alis:

Víkendové vaření je moc fajn. Nikam se nemusí spěchat a je vždycky dost času na nějaký ten masový a dlouho dušený pokrm. S roštěnkami se dají dělat různé zajímavé kousky. Maso bylo perfektní, proto došlo i na roštěnkovou minutku. Měj se krásně a užij si zbytek víkendové neděle :-) Šárka

12 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:47 | Reagovat

[6]: Marketa:

Je pravda, že jsem si dala takovou vynucenou delší pauzu. Rodinné okolnosti nebyly nakloněny mému volnému času a tak mi ho moc nezbývalo, ale už mi to psaní na blogu vážně moc chybělo. Stihla jsem připravit do tisku kalendáře na rok 2014 a nyní snad bude víc času zase na rozjímání kolem nějakého toho domácího receptu. I na tu popeleční středu dojde :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:49 | Reagovat

[7]: Irmgard:

Pravda - byl to záměr :-) Cibuli jsem neměla v plánu příliš dlouho karamelizovat, i když by to i v této úpravě bylo jistě báječné.

14 Joina Joina | Web | 5. února 2013 v 16:46 | Reagovat

Jééé to je, ale pochutnáníčko, takové chutě :)

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. února 2013 v 0:04 | Reagovat

Do debaty o roštěnkách ničím podstatným nepřispěji :-), ale i tak oceňuji recept - asi před měsícem jsem totiž vyráběla svůj první pokus na (bezmasou) cibulovou omáčku. Ve finále z toho vyšel sice hodně hustý, ale nesmírně lahodný sós, nebo spíš huspenina... a chuťové pohárky si to pamatují... :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 9. února 2013 v 11:54 | Reagovat

[14]: Joina:

Zima - roštěnky - cibule, to jde dobře k sobě :-)

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2013 v 11:56 | Reagovat

[15]: Pipi:

Je pravda, že cibule umí i v tomto případě pokrm pořádně zahustit :-) Ale ta chuť, ta je nepřenositelná. I mé chuťové pohárky ji mají uloženou v paměti :-)

18 Gurmaniak Gurmaniak | E-mail | Web | 12. února 2013 v 22:44 | Reagovat

Ty nočky jsou dobrý nápad! Nikdy jsem je jako přílohu nezkoušel.

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. února 2013 v 11:39 | Reagovat

[18]: Gurmaniak:

Škoda to nezměnit :-)

20 Daniela Daniela | E-mail | Web | 19. února 2013 v 11:00 | Reagovat

Dobrý recept Vyskúšam

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:27 | Reagovat

[20]: Daniela:

Receptů na roštěnky není nikdy dost :-)

22 Madla Madla | Web | 28. března 2013 v 8:55 | Reagovat

Tak tohle je to pravé jídlo do studeného psího jara. Já mám nádherné vzpomínky na maminčiny dušené roštěnky na houbách, ale tenhle recept s cibulkovou omáčkou určitě taky brzy vyzkouším! A k tomu drobné bramborové nočky, to bude dobrota!
A moc by mě zajímal recept na roštěnky s kapary a hořčicí, teď mám totiž nějaké kaparové období :-)

23 Mafoto Mafoto | E-mail | Web | 4. dubna 2013 v 14:12 | Reagovat

Naprosto luxusní. Stará dobrá česká kuchyně je prostě nejlepší :)

24 Tonik Tonik | 3. července 2013 v 16:37 | Reagovat

Prosim jen ne zahustovani amerikou... Co treba jiska? Nebo prosta redukce? Zaslehani studeneho masla?

Jinak recept samozrejme super, volim dost podobny postup.

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. července 2013 v 14:07 | Reagovat

[24]: Tonik:

Prosim o přečtení rcp pozorněji :-) Doporučuji v podstatě nezahušťovat vůbec a dát štědrou dávku cibulky, která omáčku zahustí sama. Jinak v české klasice se trocha té mouky snese. Nakonec si tu klasiku nedopřáváme každý den, ale jsou to jen takové návraty do nostagie domácí kuchyně našich babiček :-) U mě to tak platí. Díky za komentář a přeji pohodové léto. Šárka ;-)

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. července 2013 v 14:08 | Reagovat

[22]: Madla:

Roštěnka na každý způsob nikdy neurazí .-) I na tu s kapary a smetanou dojde. Tu dělávala moje mamina naprosto bravurně.

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. července 2013 v 14:09 | Reagovat

[23]: Mafoto:

Myslím že si ji musíme hýčkat, protože je naprosto odlišná a unikátní :-)

28 http://www.battlefield-solo.fr http://www.battlefield-solo.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 3:52 | Reagovat

za to že vám budou chodit emailem reklamní kampaně? Tak zkuste jako já tuhle ověřenou společnost mužu jen doporučit !

29 http://www.sptheater.fr http://www.sptheater.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 10:59 | Reagovat

Pokud Vám k tomu bude chybět nějaký spolehlivý tradiční recept, zvu Vás na mé stránky, které se receptům věnují. Jistě tu najdete něco chutného a užitečného nejen pro zdárné připravení vánoční tabule, ale najde se tu něco na zub i na celý rok od jara do zimy.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama