Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Leden 2013

Dušené roštěnky s cibulovou omáčkou

31. ledna 2013 v 10:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

Plátek roštěnky, prudce na pánvi upravený, aby nepřišel o svou největší přednost = křehkost a šťavnatost, ten je jistě nejlepší. Ale ani domácí klasika v podobě dušené roštěnky není k zahození. Tajemství chuti roštěnek je zakleto ve správné přípravě, proto si dušená roštěnka žádá patřičný čas a správnou přílohu.

Rozhodla jsem se pro roštěnky dušené a je mi předem jasné, že rodina mě před obědem zbožně obejme pohledem. Po obědě mě prokleje. Už slyším výčitku, že houskový knedlík jsem na talíř dávat neměla … ale kdyby nebyl, jistě by někdo podotknul, že mu chybí. V Čechách je omáčka bez knedlíku jako týden bez neděle. Pro všechny případy jsem i tentokrát připravila misku domácích bramborových nočků.

.

Dušené roštěnky s cibulovou omáčkou

na 4 porce potřebujeme:

  • 4 hovězí roštěnky
  • 6 ks cibule (klidně i více)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g másla
  • 2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu
  • 1 lžička přírodního cukru
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř
  • vývar nebo voda na podlití
  • 1 lžíce dobré hořčice (např. dijonská nebo sladší plnotučná)
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy:

Roštěnky nakrájíme na plátky, očistíme a po krajích několikrát nařízneme, aby se při tepelné úpravě maso nekroutilo. Lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V kastrolu na rozehřátém oleji roštěnky z obou stran krátce opečeme. Poté je vyndáme na talíř a přikryjeme alobalem. Oloupeme cibuli a nasekáme ji na menší kousky. K oleji přidáme máslo a cibuli orestujeme. Když začne zlátnout, přidáme přírodní cukr, necháme lehce zkaramelizovat a poté zalijeme bílým vínem. Přidáme snítku rozmarýnu nebo tymiánu, ochutíme hořčicí a na cibuli vložíme roštěnky. Podle potřeby přisolíme a zalijeme vývarem. Vývaru by mělo být jen tolik, aby byly roštěnky dokonale potopeny a mohly se zvolna dusit. Na mírném plameni dusíme pod poklicí až do dokonalého změknutí masu, tj. 1 a ½ až 2 hodiny. Podle potřeby maso ještě během dušení mírně podléváme. Měkké roštěnky vyjmeme z omáčky, tu vydusíme na tuk a poté cibulovou šťávu přecedíme přes jemné sítko. Všechnu cibuli v sítku propasírujeme do omáčky. Tu nyní zahustíme malým množstvím hladké mouky rozmíchané ve studené vodě a dobře provaříme. Na to potřebujeme cca 12 až 15 minut a neopomenout občas promíchat, aby se omáčka nepřichytla na dno kastrolu (nemáme-li ten s nepřilnavým dnem). Pokud je v omáčce dostatečné množství cibulky, po propasírování se omáčka zahustí krásně sama a mouky není vůbec třeba. Do horké omáčky vložíme dušené roštěnky, prohřejeme, omáčku ještě podle chuti přisolíme a podáváme na nahřátém talíři s vhodnou přílohou. Určitě se hodí kynutý knedlík, ale podávat můžeme též s dušenou rýží nebo bramborovými noky. Zdobíme snítkou bylinky, ale ta žádný velký estetický dojem už udělat nestihne. Smiřme se s tím, že tahle omáčka jednoznačně lépe chutná než vypadá :-)

Roštěnková inspirace - recept na vídeňskou roštěnku se smaženou cibulkou, recept na minutkovou roštěnku s bramboráčky.

FOTORECEPT DUŠENÁ ROŠTĚNKA S CIBULOVOU OMÁČKOU krok za krokem:


Jaký je váš roštěnkový hit? Já nedám dopustit na vídeňskou roštěnku s hromadou smažených zlatých cibulových kroužků (recept), roštěnky na smetaně s kapary a hořčicí a voňavou roštěnku s čerstvými hříbky. Také si musím přiznat, že tuhle dušenou klasiku zas tak často doma nedělám. Když se do takového vaření pustím, užívám si to a z kuchyně nikam nespěchám. Vůně roštěnek si mě spolehlivě přitáhne na svou stranu :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)