Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Svatomartinská pečená husa

9. listopadu 2012 v 2:54 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso


Dobře propečená svatomartinská husa patří v den sv. Martina na pekáč. Tam se prý dostala husa za trest. Legenda praví, že se husám stalo osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Rušily prý slovo boží natolik, že je za to stihnul trest a musely na pekáč. Existuje ještě druhá legenda, která říká, že svatý Martin se před volbou biskupem rozhodl skrývat a ukryl se v husníku. Kejhavé husy ho svým křikem prozradily. Upečená husička měla i svůj řád, jak se podělit o propečené maso. Nejnižší sluha dostával vždy křídla. Prý proto, aby při práci lítal jako čamrda. Vyšší sluha se těšil ze stehna, ale hospodářovi patřil celý zbytek husy v pekáči.

Věřilo se, že kůže z husích nohou má zázračné léčivé účinky. Vložíme-li ji do střevíců pod chodidla, nebudou se nejméně celý rok potit. Kousek kůže mezi prsty se postará o to, aby se neobjevilo žádné kuří oko.

Ke svatomartinské tradici patří i košt mladého vína. Zvyk otevírání mladých vín pochází z doby císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.


SVATOMARTINSKÁ HUSA dozlatova vypečená
  • 1 husa
  • sůl
  • kmín
  • voda
  • pekáč dušák
Za dob našich babiček se husa pekla v kachlových kamnech, kde se teplota krásně regulovala druhem spalovaného dříví a hospodyně nic nevěděly o možnostech chytrých elektrických trub, které umí nastavit přesnou teplotu na přání. Moderní hospodyně možná zase neví nic o pekáči dušáku a není divu, že ho nejspíš ani nemá doma. Nevadí. Jde to i bez něj.

Husu před samotnou přípravou necháme alespoň den odležet v chladu. Doporučuje se husu před pečením pořádně protáhnout za nohy i křídla. Tím se maso uvolní od kůže a bude se lépe propékat.

Husu dobře očistíme, z vyjmutých drobů navaříme polévku, křídla před prvním záhybem zakrátíme. Takto připravenou husu osolíme uvnitř i vně, dobře ji okmínujeme a vložíme do pekáče prsíčky dolů. Když břišní dutinu vyložíme půlkami odjádřených jablek, bude pečínka ještě voňavější.

Podlijeme malým množstvím vody. Husu nejprve vkládáme na pár minut do hodně rozpálené trouby (cca na 240 °C) a krátce ji předpečeme. Nyní využijeme služeb pekáče dušáku a celou husu přiklopíme. Dušák = velký pekáč s víkem, tzv. dva pekáče složené na sebe, kam se dá celá husa dobře zaklopit. Pokud ho nemáme, vypomůžeme si alobalem a pekáč s husou neprodyšně uzavřeme. Teplotu trouby zmírníme na 180 až 190 °C a pečeme cca 2 hodiny za občasného podlévání a sbírání vypečeného sádla. Po hodině pečení nezapomeneme husu obrátit. Když je husa měkká, odklopíme ji a vypečeme dozlatova a dokřupava kůrčičku. Husu vyjmeme z pekáče, naporcujeme ji a uchováme v teple. Mezitím slijeme z výpeku sádlo, do pekáčku nalijeme naběračku vody, všechnu připečenou šťávu na stranách pekáčku stáhneme a povaříme. Nakonec trochu přimastíme vypečeným husím sádlem a podle chuti dosolíme. Na talíři porce husy přeléváme vypečenou šťávou a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s dušeným hlávkovým zelím. Tradiční přílohou k svatomartinské huse jsou bramborové lokše maštěné husím sádlem.

Recept na bramborové placky - lokše

Recept na husí játra v sádle


Husa česká je naším národním plemenem.

Mladá husička nebývá tučná, proto je dobré přidat pod ni do pekáče kousek sádla. Tučnou husu pečeme zvolna, aby z ní tuk vyprýštil a my ho mohli během pečení sbírat. Proto je důležité tučnější části husy v průběhu pečení propichovat a maso důsledně přelévat výpekem. Jedině tak bude husa dozlatova vypečená.

Tak ji nespalte a nechte si chutnat :-)



Pečete na Martina husu doma nebo si na husí hody raději někam zajdete?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 9. listopadu 2012 v 5:17 | Reagovat

O téhle huse jsem poslouchala v rádiu, bylo to zajímavě, jinak my jí nepečeme protože by byla velká práce, ale může to být chutné :)

2 Honza Honza | E-mail | Web | 9. listopadu 2012 v 9:35 | Reagovat

My uz tradicne peceme ve velkem - to znamené husy dvě, protože se u nás sejde hromada přátel. Nejdřív jednu husu předpéct pak upéct druhou následně asi na hoďku dopéct druhou. Peču v římském hrncni (kamenina, musí se předem namočit) a je to super, páč to člověk jenom zapne a nemusí se o to starat. K tomu děláme dvě barvy zelí a domácí bramborový knedlík. Na tu hostinu se pak vzpomíná celý rok :)

3 Honza Honza | E-mail | Web | 9. listopadu 2012 v 9:37 | Reagovat

Jeste jsem zapomel pridat odkaz na fotky z lonska :) http://www.flickr.com/photos/honzasterba/sets/72157628120019010/

4 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 9. listopadu 2012 v 9:56 | Reagovat

Odpočítávám hodiny do nedělního oběda!:)

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | 9. listopadu 2012 v 10:13 | Reagovat

Miluji husí játra v sádle.
To mne naučil dědeček.

6 Milan Havlik Milan Havlik | 9. listopadu 2012 v 11:41 | Reagovat

Hezky den pani Sarko. Dekuji za poctivy recepis na husu svatomartinskou. Tak si ji pamatuji z doby meho mladi, kdy se nosilo poctive vareni a hospodyne vedela za kazde situace co dela, nebot se varilo prirozene a bez zbytecne urputnosti, jako je tomu dnes. Vari totiz kazdy, tim padem i lide bez vyznani k poctivemu kucharskemu remeslu. Chapete, ze nekdo je schopen pridat do svatomartinskeho menu olivovy olej? Mam pred sebou casopis Instinkt a podivte se, lide jsou schopni vseho. Nejaky popleteny foodbloger, ale muz to neni, uvadi ve vyctu potrebnych surovin i olej olivovy. Proboha proc? Copak se pri peceni husy nepouzije vypecene sadlo i na zaklad pro zeli? To je bohapusty diletantismus, nemyslite? Dekuji vam za Vasi fundovanost a opravdovost, ze ktere citim, ze pisete o necem, co je vam vlastni. Moje uctiva poklona. Milan Havlik

7 Karolina Karolina | Web | 9. listopadu 2012 v 11:47 | Reagovat

Milane Havliku, jsou chvilky, kdy si říkám to samé. Olivový olej k české kachně se zelím? To je snad divoký sen. Asi si ten časopis koupím, abych se pobavila. Kuchařina je mé milované řemeslo již po několik desítek let a na takové chyby jsem velmi přecitlivělá. Je to tím, že jsem stará škola. Na Šárčinu školu si ale moc ráda zajdu pro inspiraci a ověřit si, že stará dobrá pravidla funguji. Hezké svatomartinské hodování.

8 zbozi.blog.cz zbozi.blog.cz | Web | 9. listopadu 2012 v 12:48 | Reagovat

mnam :o)

9 toffo toffo | 9. listopadu 2012 v 14:24 | Reagovat

Přesně tenhle modrý dušák mám doma :-). Ale jak pravil můj strejda Tonda, maso nejlíp vždycky chutnalo upečené z kameninového pekáče. Jenže pak to nebylo moderní, tak se všechno kameninové a hliněné nádobí vyházelo a koupilo se plechový. U nás letos husa nebude, chybí prostě nějaká ta nálada a nechci se do husí akce nutit. Nebylo by špatné někam zajít, dokonce i naše malá vesnice jde s trendem a husí menu nám o víkendu vaří tak půl kilometru od domu.

10 Kerria Kerria | Web | 9. listopadu 2012 v 20:30 | Reagovat

Domácí husička už čeká v ledničce. Díky za okénko do historie i za postřehy k pečení. Je to moje první husička, dušák naštěstí mám, maminka ho používala i na obyčejnou vepřovou pečeni a já to od ní odkoukala. Jen jsem dodnes nevěděla, že se těm pekáčům tak říká.

11 Petr Staníček Petr Staníček | E-mail | 10. listopadu 2012 v 0:22 | Reagovat

Nějaký tip na husu jinak než s knedlíkem zelím? Knedlíky moc nejíme a zelí jsme teď měli docela dost. Díky!

12 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:01 | Reagovat

[11]: Petr Staníček:

Jednoznačně mohu doporučit bramborové lokše :-)

Recept na bramborové placky - lokše
http://dolcevita.blog.cz/1111/bramborove-lokse

13 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:02 | Reagovat

[1]: Japonský dům a rozhovory:

Je fajn, že na sv. Martina je možnost si tradiční menu s husou dát i v restauraci. Všimla jsem si, že jich je mnoho, které na tradiční oslavy Martina s husou nezapomínají :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:06 | Reagovat

[2]: Honza:

Tradice je tradice :-) Jak s husou, tak s dobrým nádobím. I já mám doma římský hrnec, na který nedám dopustit. Rozměrem mi neumožňuje péci v něm celou husu, ale na ostatní pečeně je naprosto ideální a dokonalý. Ať se vám hostina vydaří jako každoročně a oslavy sv. Martina si patřičně užijte ve společnosti dobrých přátel a husí pečeně s patřičným doprovodem. Bez dobrého zelí a knedlíků se to neobejde. Kdo knedlíky nerad, ten si s chutí může dát bramborové lokše a nebude litovat. Prima víkend! ;-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:06 | Reagovat

[3]: Honza:

Díky za fantastické fotky! :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:08 | Reagovat

[4]: Bloud.Well.Bloud:

Já je dnes také odpočítávám :-)
Jdeme vypečenou husu ochutnat k sousedům, tak raději ani nesnídám :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:09 | Reagovat

[5]: TlusŤjoch:

To je vážně delikateska!
Tak jedno virtuální pozvání na skleničku husích jater :-)

Recept na husí játra v sádle
http://dolcevita.blog.cz/1201/husi-jatra-v-sadle

18 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:15 | Reagovat

[6]: Milan Havlik:

České tradice jsou hezké a některé poněkud kalorické, ale vždy se to vykompenzuje tím, že se u prostřeného stolu družíme a hodujeme s těmi, se kterými je nám nejlépe. A to mám ze všeho nejraději. Vařím pro atmosféru a pro radost z takového počínání :-)

Husí menu s olivovým olejem? Olivový olej je elixír na všechno, ale husí pečeně a české dušené zelí se bez něj obejde, to vám dávám za pravdu.

Díky za milý komentář a přeji Vám hezké svatomartinské oslavování s tradičním menu a ve sklence s mladým svatomartinským vínkem. Šárka Škachová ;-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:18 | Reagovat

[7]: Karolína:

Děkuji za zprávu a také přeji hezké svatomartinské oslavy :-)
Tradice žijí v nás a je fajn si je neustále připomínat.

20 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 9:26 | Reagovat

[9]: toffo:

Kameninové nádobí je opravdu funkční a krásné. I dnes se dají pořídit pěkné kousky, ale z kuchyně je vytlačují moderní materiály a ty nejsou tak oduševnělé. Pořídila jsem si pár litinových kousků, ale když se peče kachna, většinou dojde na starý pekáč "dušák" s víkem. Ten voní vzpomínkami na minulá léta a vždycky se v něm všechno skvěle upeče :-) I u nás se všude hoduje a tak není problém si husí menu ochutnat i mimo svou vlastní plotnu. Včera jsme byla na hrázi rybníka a dala si v malé hospůdce rybí menu z čerstvě vylovených ryb. Dnes tam mají husí pečeni se zelím a bramborovým knedlíkem. Jestli půjdu kolem, určitě tam vezmu za kliku :-) Naše husa už odpočívá v lednici, ale ještě není rozhodnuto, zda se zítra upeče nebo jestli se nebude z lednice stěhovat do mrazničky a čekat až na svátky vánoční, kdy se sejde početnější rodina. Uvidíme :-)

21 Honza Honza | 10. listopadu 2012 v 9:29 | Reagovat

[11]:  kuskus!

22 toffo toffo | 10. listopadu 2012 v 13:56 | Reagovat

[11]: śoulet!

23 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 15:26 | Reagovat

[10]: Kerria:

No tak to popřeji, aby se první husí pečeně podařila co nejbáječněji a vnesla domů nejen příjemnou vůni, ale také hromadu pohody :-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2012 v 15:29 | Reagovat

Co k huse, když ne knedlíky nebo lokše?

Honza: kuskus!
toffo: šoulet!

100 % dobrá volba.

P.S.
Právě jsem se vrátila z ochutnávky z jedné místní hospůdky. Pečené husí stehno, kousek nádivky, několik plátků kyprých bramborových knedlíků a bílé zelí připravené po moravském způsobu. Výtečné a nebylo tomu co vytknout! Snad jen ... že jsem si nedala svatomartinské víno nebo pivo. Mea culpa! Nemám jezdit autem, ale chodit pěšky :-)

25 Petr Staníček Petr Staníček | E-mail | 10. listopadu 2012 v 18:59 | Reagovat

Díky - nešlo mi ani tak o přílohu, jako spíš o jinou přípravu. Kuskus ani šoulet nemůžu (všude lepek). Nakonec jsem koupil dvě husí stehna, kachní žaludky, husí sádlo a bude konfit! A k tomu vymyslím něco ze sladkých brambor a nějaký salát. Pak případně poreferuju.

26 Petr Staníček Petr Staníček | E-mail | 10. listopadu 2012 v 19:00 | Reagovat

[25]: (A lokše taky ne, samá mouka.)

27 buchtalin buchtalin | 10. listopadu 2012 v 21:39 | Reagovat

Husu, nebo kachnu budu pect az v patek. Ja je pecu dvanact hodin a vzdycky se povedou. Masicko je stavnate a krehke. Novinkou pro me je,ze se k nim jedi lokse. To neznam a musim vyzkouset. Pecou se u vas na Martina take Martinske rohlicky/kolace?

28 Janysek21 Janysek21 | 10. listopadu 2012 v 23:20 | Reagovat

Jéžiš Mariáá, jsem tu poprvé a hned takový nářez! Mám chuť na tu upečenou husu, fotky jsou báječný.

29 Hanka Hanka | Web | 11. listopadu 2012 v 0:04 | Reagovat

Právě jsem se vrátila od Petry Veselé a jejího kávového kurzu, šoupla jsem husu do trouby a jdu plná příjemných dojmů spát! Ráno zadělám na knedlíky, dám vařit drůbkovou polévku, nachystám dvoje zelí - červené a kysané, zaběhnu v 11.00 pro svatomartinské vínko do naší oblíbené vinotéky, vytáhnu po třinácti hodinách husu z trouby a budeme si pochutnávat!
Už teď mohu prohlásit, že je to jeden z báječných víkendů - nechť žijí tradice!

30 toffo toffo | 11. listopadu 2012 v 14:12 | Reagovat

[25]: tak kdyby šlo o přílohu, tak třeba něco na způsob valašského kontrabáše, zapečená pohanka, brambory a kyselé zelí. Chutě české husy zachovány. Jinak - inspirativní co do husích pochoutek je Muž v zástěře - Achille Gregor, ruská husa, dušená s kořenovou zeleninou a s houbovou omáčkou, lyonská - pečená s kořenovou zeleninou podlévaná červeným vínem, ragů s jablky, husa s nádivkou z Bordeaux, anglická taktéž s nádivkou podávaná s jablečnou kaší. Co třeba dýňové pyré jako příloha?

31 Lucretat Lucretat | 11. listopadu 2012 v 16:24 | Reagovat

Tak jsem dnes úspěšně zvládl své první svatomartinské domácí posvícení. U nás se tenhle svátek nikdy neslavil, tak jsem se rozhodl to změnit. Svátků a dobrot přece není nikdy dost :)
Husa z farmářských trhů byla skvělá, nakapala nám i do půlky sádelníku. Z vnitřností jsem udělal paštiku (ale pro velké množství bůčku měla chuťově spíš blíž k jitrnici) a strávníci ji zdlubli jedna dvě :) Červené a bílé zelí, zelený karlovarský knedlík vařený ve folii a prostíralo se. Svátek jak vyšitej, teď si jdu trochu poválet maso zase já :)

32 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2012 v 9:22 | Reagovat

[27]: buchtalin:

Husa a lokše je velmi povedené spojení. Kdo nevyzkošel, ten se šidí o zajímavý chuťový zážitek :-) I když na tom našem českém zelí s knedlíkem je stále mnoho nehynoucích půvabů, proto se u nás husa připravuje právě s touto přílohou nejčastěji. Ale martinské rohlíky nechybí. Posílám vám odkaz na článek i s receptem.

http://www.gurmanka.cz/2010/11/svatomartinske-podkovy-s-makovou-nadivkou

33 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2012 v 9:23 | Reagovat

[28]: Janysek21:

Vypečená husa většinou nikoho nenechá v klidu. Někomu se sbíhají sliny, druzí se děsí z přemíry kalorií :-) Ale husí maso samo o sobě tučné není. Chce to šetřit s přílohou a na talíři zbytečně moc nemastit :-)

34 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2012 v 9:26 | Reagovat

[29]: Hanka:

Hanko, to je dokonalé! Hned bych si ten tvůj den prožila podle tebou popsaného scénáře :-) Kávu miluji a tak by mi takový kurz rozhodně přišel k duhu. A o svatomartinské huse nemá cenu přemýšlet. Ať žijí naše české tradice! :-)

35 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2012 v 9:29 | Reagovat

[30]: toffo:

To je tolik možností, kudy se s husou v ruce můžeme ubírat :-) Chce si to dobře promyslet a potom se vydat některým z kulinárních směrů. Máš pravdu, že Achille Gregor ve svém Muži v zástěře nápady jenom hýří. Navíc je to neuvěřitelně vtipná a zábavná kuchařka :-) Patřila k prvním kouskům gastronomické literatury a dnes patří k těm nejoblíbenějším a asi to tak pořád zůstane. Autorovy úvodníky jsou nepřekonatelné. Kuchařky by měly psát jen kuchaři/humoristi, kteří toto umění dokáží literárně povýšit :-)

36 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2012 v 9:33 | Reagovat

[31]: Lucretat:

České tradice jsou zábavné! :-) Vždy když jsem se do něčeho pouštěla poprvé, měla jsem z toho báječný zážitek a kochala se už jenom tou přípravou, jak to celé udělám. Jasně že byly i obavy, zda to vůbec dopadne tak, jak má :-) Vždycky to bylo skvělé už jenom tím, že jsem na dobré jídlo někoho pozvala a hodovalo se v družné zábavě. Ono to všechno stejně není jen o vaření, ale patří k tomu i to naše lidské veselení. Jen blázen by se toho vzdával :-) Díky za milý komentář a za odvahu pustit se do své první husy :-) Jak to tak čtu, dopadlo všechno fantasticky! Velká gratulace ;-)

37 Alis Alis | Web | 12. listopadu 2012 v 16:09 | Reagovat

Ahoj Šárko,moc Tě zdravím! Husička nechyběla v neděli k obědu ani u nás!  Moc mě zaujal Tvůj recept- lokše jako příloha!  Lokše vyzkouším co nejdřív...akorát husička ta bude až zase za rok:)

38 Vilemína Vilemína | Web | 27. listopadu 2012 v 23:58 | Reagovat

[25]: Husa na víně, s jablky a švestkami

http://www.wineofczechrepublic.cz/akt616-svatomartinske-cervene-a-pecena-husa-cz.html?all=true

Dělala jsem tak kachnu, výborná.

(Je prolétávám, zdravím, času se nedostává - ale vidím, že celkem nikomu.
Gratuluji, Šárko, k novým aktivitám i Blogu roku!)

39 Standa Standa | Web | 29. listopadu 2012 v 13:56 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny, jen když tu fotku s finálním výsledkem vidím. Není nic lepšího nez svatomartinská husička, pěkně s knedlíkem a se zelím, k tomu vychlazené pivečko.

40 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 1:02 | Reagovat

[37]: Alis:

Ahoj :-) Lokše se nemusí dělat jen s vypečenou husou, ale jsou výtečné i s mákem a cukrem. Jak mohu, tak si je moc ráda dám, jsou opravdu senzační. Krásný advent přeji. Šárka

41 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 1:03 | Reagovat

[39]: Standa:

Dokonalá sestava. A bez vychlazeného pivečka by to vážně nešlo :-)

42 mkmkm mkmkm | 20. prosince 2012 v 10:16 | Reagovat
43 glammie glammie | Web | 23. prosince 2012 v 12:11 | Reagovat

Páni, to vypadá opravdu chutně:)

44 HaF HaF | Web | 24. prosince 2012 v 20:01 | Reagovat

Přeji pohodové svátky a mnoho zdraví v roce 2013.

45 Cholesterol Cholesterol | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 23:39 | Reagovat

Půl dvanácté v noci a já tu slintám nad husí pečení a to je dávno po dni sv. Martina. Snědl (spíš sežral) bych celý pekáč husičky! Zalil bych plzeňským a usnul. Už jsem se skoro ovládal, pak bohužel kliknul na odkaz s husími játry, taky nebe na zemi. Proč tahle husí, božská věc je tak nezdravá! Mému cholesterolu nad 7 tyhle články ke klesání nepomáhají. Tenhle aspekt vyšší sluha, hospodář, ani babička s kachlovými kamny neřešili. Moderní doba je krutá, lepší případné důvody své zkázy nevědět!

46 Kamila Kamila | Web | 13. ledna 2013 v 16:04 | Reagovat

Bože, já dostala takovej hlad Oo úplně slintám :D

47 Daniel Daniel | E-mail | Web | 25. ledna 2013 v 17:33 | Reagovat

Hm, husicka na pekaci vypada luxusne! Jeste si k ni dat vychlazenyho Budvara nebo nejaky dobry vinecko a potom usnout. :)) Kachna je jedno z nejlepsich jidel co znam!

48 Jiřík Jiřík | Web | 28. ledna 2013 v 15:25 | Reagovat

Krásná, utíram slinu :D

Normálně to dělám podle tohoto receptu:

http://www.tradicnirecepty.cz/hlavni-chody/svatomartinska-husa/

Ale zas mam další inspiraci :D kombinace, kombinace!

Super blog! :)

49 DolceVita DolceVita | Web | 31. ledna 2013 v 15:03 | Reagovat

[48]: Jiřík:

Díky :D Inspirace není nikdy dost a i tradiční postupy se mohou malinko lišit. Ve výsledku se ale vždy musíme dopracovat k báječně vypečené huse :-)

50 Jiřík Jiřík | Web | 5. února 2013 v 11:13 | Reagovat

Totálně souhlasim!

A prosím foťte, jak fotíte- je to super!

51 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2013 v 12:45 | Reagovat

[50]: Jiřík:

Díky ;-)

52 Karel Karel | 7. listopadu 2013 v 19:56 | Reagovat

Nic proti receptu, ale zkuste pomalé pečení na nízkou teplotu cca 70-80 stupňů 12 hodin a poslední půl hodiny sundat vrchní pekáč a dopéct kůrčičku na 180 stupňů! A potom napište zážitky!

53 Hana Hana | E-mail | 10. listopadu 2013 v 7:35 | Reagovat

dnes máme hody a tak peču tradiční husu,vycpanou jabkama tak jak mne to nauřila babička, před několika lety jsem si na mém milovaném muži vykvíkala keramický pekáč na husu s komínkem. mňam. husička v něm upečená se jen rozplývá na mlsném jazyku. Všem doporučuji zainvestovat na pečení masa.. chutná to jinak než z kovového pekáčku.a na Šárčinu kuchařku se zas ráda podívám, je to mnamka

54 Hana Hana | E-mail | 10. listopadu 2013 v 7:37 | Reagovat

[45]:

pokud se nepletu tak mám husu v mé cholesterolové kuchařce jako dietu, samozřejmě k ní nemohu sežrat kilo sádla, ale zelíčko a čisté maso .

55 Kája Kája | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 12:30 | Reagovat

Na huse si taky ráda pochutnám ale na její přípravu si většinou nenajdu dost času, takže chodíme spíš na kulinářské akce kde jí mají pěkně vymazlenou :)

56 karlos karlos | E-mail | 9. listopadu 2014 v 13:07 | Reagovat

[1]:Proboha jaká velká práce husa,sůl,kmín pekáč trochu vody
trouba a fertig.

57 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 11. listopadu 2014 v 16:18 | Reagovat

[53]: Hana:

Bez pořádné pečicí nádoby se husa neupeče, to je svatá pravda :-) Taková investice se vždy vyplatí.

58 Lena Lena | E-mail | 15. prosince 2014 v 21:15 | Reagovat

Dobrý den mám dotaz můžu péct kachnu v zapékací misce nebo musím mít pekáček. Děkuji za odpověď

59 dismast dismast | Web | 19. června 2015 v 8:48 | Reagovat

pujcky na ruku praha :-(

60 Martin Martin | E-mail | Web | 20. října 2015 v 15:52 | Reagovat

Děkuji za pěknou inspiraci, ta fotografie husy v pekáči voní na dálku z obrazovky monitoru. My jsme si zkusili takovou menší generálku , vzhledem ke krásně teplému počasí tak trochu vzpomínku na léto. Dělali jsme husu na venkovním grilu, a také to jde dobře. S regulací se dosáhne docela snadno teploty kolem  120-130 stupňů, a husa krásně voní po dřevěném uhlí a kmínu
http://www.zabijacky.cz/news/svatomartinska-husa/ . Pravda je , že knedlíky ze zelím na grilu nedáme :(

61 Jitka Jitka | Web | 11. listopadu 2015 v 16:47 | Reagovat

Přímo se mi sbíhají sliny.. a ten obrázek mě vážně dostal. :) Chci husu, husu, husu! :D

62 Janička Janička | 8. prosince 2015 v 9:20 | Reagovat

Ahoj holky,
musím se podělit o nejúžasnější video - nejromantičtější požádání o ruku v kině. Je to nejlepší video, které jsem kdy viděla.
To musíte vidět. Odkaz zde:

https://www.youtube.com/watch?v=11v5dQzUyZg&index=1&list=PL3ht8uelp-gqO_tRQ_cSGwS_sipcyJo6-

PS: Pokud chcete aby se vám také něco takového splnilo, pošli to minimálně 5 lidem. Já rozdhodně sdílím :-*

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama