Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pyré z pečené dýně

1. listopadu 2012 v 12:46 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Zelenina

Pyré z pečené dýně

  • 1 dýně Hokkaidó
Dýni omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka. Nakrájíme ji i se slupkou na menší kousky a ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme do změknutí. Měkkou dýni propasírujeme přes síto nebo umixujeme.


Malá vychytávka, aby se nám pyré lépe mixovalo. Pečené kousky dýně vložím ho kastrolku, kde je zaliji malým množstvím čaje, zahřeji a poté rozmixuji. Když předem vím, že toto pyré použiji do nějaké sladké receptury, čaj může být slazený medem. V opačném případě použiji čaj neslazený.


Takto připravené pyré si můžeme připravit do zásoby a v dobře utěsněné plastové misce ho uchovat v mrazničce na pozdější využití.

Ochucené pyré na sladko:
Dýňové pyré můžeme osladit medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Pro zvýraznění vůně lze přidat špetku skořice, vanilky, zázvoru i muškátového oříšku. Vynikající kombinace dosáhneme přidáním ovoce (např. nastrouhaného jablka nebo kousků meruněk), rozinek a ořechů.

Takto ochucené pyré se hodí k lívanečkům, palačinkám, jako náplň do koláčků nebo do sladké rýže a jogurtu. Připravila jsem s ním i recept na sladké muffiny a dýňovou bábovku. Dýně nikdy nezklame. Jako dekorace je v podzimním čase nenahraditelné a nepřehlédnutelná a v jídle nemá konkurenci. Ta její barva je prostě fascinující a pro všechny její mimořádné vlastnosti mám dýně moc ráda ve všech podobách.

Protože bez dýňového pyré by se neobešly ostatní recepty, které jsem připravila pro vysílání ČT 1, přidávám i odkaz na televizní archiv, kde jsou k nalezení všechny recepty, které se točí kolem dýní.
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Soňa Soňa | E-mail | 1. listopadu 2012 v 12:57 | Reagovat

Dobrý den Šárko,velice mě inspirujete svými stránkami a recepty - moc Vám za ně děkuji!
Dýňová jídla miluji, i když jsem je do jídelníčku zařadila teprv nedávno...nějak "nebyly dýně" :-)
Protože jsem samouk, nevěděla jsem, že je lepší dýni péct a tak připravuji dýňové pyré (a základ na polévku) tak, že nechám zesklovatět cibulku na trošce oleje, přidám nakrájenou dýni a jen mírně podliji a dusím do měkka. Na sladko jsem jen vynechala tu cibulku :-)

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 13:06 | Reagovat

[1]: Soňa:

Hezký den, Soňo. Jsou různé způsoby, jak se k dýňovému pyré propracovat, ale když ji nakrájenou na kousky vložíme do trouby a upečeme, máme s tím opravdu minimum práce a zašpiněného nádobí :-) Musí se ale jednat o dýni Hokkaidó, která se peče i se slupkou. Ve finále nám měkká pečená slupka udělá i pěkně výraznou barvu v jídle. Dýně jsou inspirativní surovina a mám je opravdu moc ráda. Z tohoto důvodu ještě pár receptů přidám, protože se hodí k podzimu a dušičkovému počasí. Snad se bude něco z toho líbit :-) zdravím a přeji pěkný a barevný podzim. Šárka

3 Soňa Soňa | E-mail | 1. listopadu 2012 v 13:12 | Reagovat

[2]:Děkuji :-) Budu se moc těšit na další recepty! Ať se Vám daří! Přeji krásný den a nádherný podzim. Soňa

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. listopadu 2012 v 13:28 | Reagovat

Fakt.
Na lívanečky jako dělané.

5 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 1. listopadu 2012 v 14:17 | Reagovat

No na dýňové pyré tedy nemám moc chuť, ale jak se koukám recept je to dobrý a může to být i zdravé, a tak někdy bychom to mohla vyzkoušet. Docela zajímavé ;)

6 Alis Alis | Web | 1. listopadu 2012 v 15:18 | Reagovat

Ahoj Šárko, s dýňovým pyrém jsi mi  přímo kápla do noty:) Mám ho totiž moc ráda. Já dýni na pyré dusím. Pečenou dýni mám moc ráda posypanou  nivou a oříšky. Měj se moc hezky a díky za inspiraci!

7 Veronika Veronika | 1. listopadu 2012 v 15:39 | Reagovat

Tak koukám, že si "zahrál" i nový litináč:)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 15:55 | Reagovat

[4]: TlusŤjoch:

Podzim je na lívanečky také jako dělaný :-) Nevím proč, ale v létě na ně tolik chutí nemám. Když by měly být s dýňovým pyré, tak se štědrou dávkou skořice.

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 15:56 | Reagovat

[5]: Japonský dům:

Samo o sobě je dýňové pyré možná tak trochu bezduché, ale když se šikovně zakomponuje do nějaké receptu, hned z toho ta dýně vyjde vítězně :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 16:03 | Reagovat

[6]: Alis:

Ahoj :-) Dříve jsem také dýni dusila, ale v poslední době jsem celou tu práci svěřila do náruče horké trouby. Na plechu se dýně pěkně propeče a změkne. Potom už stačí jen rozmixovat a použít do nějaké šikovného receptíku. Sladké či slané, to už je jen naše volba. Podzim je fajn a nabízí nám hodně podnětů ke kulinárnímu experimentování v kuchyni :-)

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 16:05 | Reagovat

[7]: Veronika:

Přesně tak :-) Ale je to jedna velká náhoda. Nejdříve byl litiňáček doma pro radost a potom přišla nabídka na vysílání. Výběr tématu byl tím pádem pro mě jasný :-) Podzim - dýně + stylová nádoba k tomu.

12 Veronika Veronika | 1. listopadu 2012 v 16:23 | Reagovat

Ten "hrnec" je fakt luxusní, litina je podceňovaná, na dušení neexistuje nic lepšího. Já k vám "chodím" často, mám i kuchařku, je bezva. Chtěla jsem se zeptat, na stránkách jsem našla odkaz na praktické kulinárium, jsou tam úžasné recepty, většinu jsem mockrát uvařila, ale nepřibývají nové, je to hrozná škoda. Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte proč.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 16:27 | Reagovat

[12]: Veronika:

Pokud vím, tak Yva (autorka těchto skvělých stránek) z osobních důvodu práci na nich přerušila, ale věřím tomu, že jakmile to bude zase možné, na svou krásnou předchozí práci naváže a bude zase mezi námi se svou noblesou a novými recepty. Osobně ji také moc postrádám.

14 Veronika Veronika | 1. listopadu 2012 v 16:31 | Reagovat

Aha, děkuji za komentář, taky se budu těšit.

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 16:32 | Reagovat

[12]: Veronika:

Ještě na skok k litině. Je opravdu výjimečná a takové kousky nádobí s námi přežijí úplně všechno. Nesou otisk své doby a přesto nestárnou. To se bohužel nedá povědět o komerčních kouscích nádobí, kterými jsme v dnešní době zavaleni. Jsem moc ráda, že se kuchařka líbí a že se setkáváme i zde na stránkách. Jistě by bylo snem každého autora kuchařky prohodit se svými čtenáři pár slov. Z tohoto důvodu můžeme poděkovat internetovým vymoženostem :-) Mám radost z takových setkání a budu se snažit přijít na stránky s novými nápady. Jinak je moc fajn projít si všechny doporučované weby na mých stránkách. Najde se tam opravdu mnoho inspirace a vedou je zásadně vždy milí lidé. Mám tu čest, že se s mnohými z nich znám osobně a nedám na ně dopustit :-) Kolem jídla se vždy tvoří prima parta lidí a to je na něm to bezvadné.

16 Veronika Veronika | 1. listopadu 2012 v 17:24 | Reagovat

S litinou máte naprostou pravdu, mám taky pár kousků, vaří v jednom kuse, podle počtu strávníků. Než jsem si o tom něco přečetla, tak se mi to taky zdálo jako "závan starých časů", že se to do moderní gastronomie nehodí. Samozřejmě opak je pravdou, ale každý na to asi musí přijít sám - dozrát. Nebo se nechat popostrčit na takových stránkách, jako máte Vy, Cuketka, Yva, Bali, Michaela S. atd. V tomto je internet super, ale toho času co tu strávím... Mějte se moc hezky.

17 Klára Klára | Web | 1. listopadu 2012 v 18:49 | Reagovat

Díky Vašemu vystoupení v Sama doma mám doma již několik sklenic dýňového pyré a toužím po hrnci "dýňáku" :-) Děkuji za inspiraci....

18 Madla Madla | Web | 2. listopadu 2012 v 16:22 | Reagovat

Pyré z pečené dýně je vždy fantastické. Já mám teď v lednic zásobu sladkého - pečenou dýni jsem umixovala se 100% hruškovým džusem a ovoněla pomerančovou kůrou. Z části jsem udělala poháry s medem oslazeným tvarohem a ze zbytku budu kouzlit dýňové dobroty (až záda dovolí :-(). Budou dýňové koblížky :-)

19 yannka yannka | 3. listopadu 2012 v 12:43 | Reagovat

Pro dýňové pyré nacházím poslední dobou stále více využití! V mrazáku zabírá méně místa než nakrájená dýně. Dýni teda peču "po americku" jen rozpůlenou, odpadá mi tím krájení:) Takto vzniklé pyré používám i do Tvého báječného koláče. Teď hledám ten správný recept na dýňové gnocchi - nemáš náhodou něco v repertoáru?:)

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 9:56 | Reagovat

[18]: Madla:

Sama dýně ani netuší, co všechno s ní šikovný kuchař dokáže udělat. Tvé nápady jsou toho důkazem :-) Včera jsem náhodou zašla na nápadité podzimní menu a dala si polévku s kaštany, dýní a vařenými krupkami. Moc dobrá a zajímavá. I v polévkové disciplíně jsou tu ještě neprobádané obzory :-) Ať se ti hezky s tou dýní kouzlí. Krásnou neděli přeje Šárka

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 10:05 | Reagovat

[19]: yannka:

Máš pravdu, že pyré zabere méně místa než dýně krájená. Vlastně jsem na to v těchto souvislostech nikdy nepomyslela :-) Dýňové gnocchi už jsem zkoušela a mohu ti dát jeden recept, který byl uveřejněn v mé kuchařce pod názvem DOMÁCÍ NADÝCHANÉ BRAMBOROVÉ NOKY (z poměru brambor trochu odeberu a přidám několik lžic dýňového pyré) - vyladit poměr musíš podle sebe, protože to dělám většinou tak nějak okometricky :-)

Recept na bramborové noky:

900 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
1 vejce
275 g hladké mouky
sůl
50 g másla na omaštění

Brambory nastrouháme na struhadle s jemnými slzičkami a osolíme. Přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto na noky. Z těsta rozválíme tenké válečky a ukrajujeme malé kousky. Zavaříme do vroucí vody a jakmile vyplavou, jsou noky hotovy.

Vůbec to není špatný nápad s těmi noky! Všechny suroviny jsou doma, mohla bych něco vyzkoušet k obědu :-) Dnes nebyly žádné pevné plány. Prima neděli přeji. Šárka ;-)

22 yannka yannka | 4. listopadu 2012 v 19:55 | Reagovat

Díky moc! Bramborové noky patří k těm receptům z Tvé knihy, které jsem ještě nezkusila - možná tedy začnu rovnou s dýňovou variantou. Úplně je vidím s máslem a šalvějí:)

23 karen millen dresses uk karen millen dresses uk | E-mail | Web | 27. listopadu 2012 v 8:43 | Reagovat

Now, obtaining as opposed Allan by using Adam, karen millen dresses uk will there be virtually any reason behind united states to never believe human beings are karen millen dresses uk usually not brand names and also models are usually not individuals?

24 bonnett bonnett | Web | 20. června 2015 v 15:37 | Reagovat

cofidis půjčka zkušenosti :-|

25 keyhole keyhole | Web | 22. června 2015 v 0:08 | Reagovat

pujcky 4500 :-)

26 Jindra F. Jindra F. | Web | 12. ledna 2016 v 12:19 | Reagovat

Dýně Hokkaido má měkkou slupku? Asi nevím, která to je. Měla jsem na chatě dýni pečenou na špízu a tam mi ta tvrdá slupka vadila, ale to byla taková ta, co se vyřezává na lucernu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama