Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Listopad 2012

Svatomartinská pečená husa

9. listopadu 2012 v 2:54 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso


Dobře propečená svatomartinská husa patří v den sv. Martina na pekáč. Tam se prý dostala husa za trest. Legenda praví, že se husám stalo osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Rušily prý slovo boží natolik, že je za to stihnul trest a musely na pekáč. Existuje ještě druhá legenda, která říká, že svatý Martin se před volbou biskupem rozhodl skrývat a ukryl se v husníku. Kejhavé husy ho svým křikem prozradily. Upečená husička měla i svůj řád, jak se podělit o propečené maso. Nejnižší sluha dostával vždy křídla. Prý proto, aby při práci lítal jako čamrda. Vyšší sluha se těšil ze stehna, ale hospodářovi patřil celý zbytek husy v pekáči.

Věřilo se, že kůže z husích nohou má zázračné léčivé účinky. Vložíme-li ji do střevíců pod chodidla, nebudou se nejméně celý rok potit. Kousek kůže mezi prsty se postará o to, aby se neobjevilo žádné kuří oko.

Ke svatomartinské tradici patří i košt mladého vína. Zvyk otevírání mladých vín pochází z doby císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.


SVATOMARTINSKÁ HUSA dozlatova vypečená
  • 1 husa
  • sůl
  • kmín
  • voda
  • pekáč dušák
Za dob našich babiček se husa pekla v kachlových kamnech, kde se teplota krásně regulovala druhem spalovaného dříví a hospodyně nic nevěděly o možnostech chytrých elektrických trub, které umí nastavit přesnou teplotu na přání. Moderní hospodyně možná zase neví nic o pekáči dušáku a není divu, že ho nejspíš ani nemá doma. Nevadí. Jde to i bez něj.

Husu před samotnou přípravou necháme alespoň den odležet v chladu. Doporučuje se husu před pečením pořádně protáhnout za nohy i křídla. Tím se maso uvolní od kůže a bude se lépe propékat.

Husu dobře očistíme, z vyjmutých drobů navaříme polévku, křídla před prvním záhybem zakrátíme. Takto připravenou husu osolíme uvnitř i vně, dobře ji okmínujeme a vložíme do pekáče prsíčky dolů. Když břišní dutinu vyložíme půlkami odjádřených jablek, bude pečínka ještě voňavější.

Podlijeme malým množstvím vody. Husu nejprve vkládáme na pár minut do hodně rozpálené trouby (cca na 240 °C) a krátce ji předpečeme. Nyní využijeme služeb pekáče dušáku a celou husu přiklopíme. Dušák = velký pekáč s víkem, tzv. dva pekáče složené na sebe, kam se dá celá husa dobře zaklopit. Pokud ho nemáme, vypomůžeme si alobalem a pekáč s husou neprodyšně uzavřeme. Teplotu trouby zmírníme na 180 až 190 °C a pečeme cca 2 hodiny za občasného podlévání a sbírání vypečeného sádla. Po hodině pečení nezapomeneme husu obrátit. Když je husa měkká, odklopíme ji a vypečeme dozlatova a dokřupava kůrčičku. Husu vyjmeme z pekáče, naporcujeme ji a uchováme v teple. Mezitím slijeme z výpeku sádlo, do pekáčku nalijeme naběračku vody, všechnu připečenou šťávu na stranách pekáčku stáhneme a povaříme. Nakonec trochu přimastíme vypečeným husím sádlem a podle chuti dosolíme. Na talíři porce husy přeléváme vypečenou šťávou a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s dušeným hlávkovým zelím. Tradiční přílohou k svatomartinské huse jsou bramborové lokše maštěné husím sádlem.

Recept na bramborové placky - lokše

Recept na husí játra v sádle


Husa česká je naším národním plemenem.

Mladá husička nebývá tučná, proto je dobré přidat pod ni do pekáče kousek sádla. Tučnou husu pečeme zvolna, aby z ní tuk vyprýštil a my ho mohli během pečení sbírat. Proto je důležité tučnější části husy v průběhu pečení propichovat a maso důsledně přelévat výpekem. Jedině tak bude husa dozlatova vypečená.

Tak ji nespalte a nechte si chutnat :-)



Pečete na Martina husu doma nebo si na husí hody raději někam zajdete?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Muffiny s dýní a rozinkami

4. listopadu 2012 v 12:04 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Muffiny s dýní a rozinkami - jedna z mnoha možností, jak dýni použít ve sladké kuchyni. Dýně určitě není na celém podzimu tím nejzajímavějším, ale když se s ní přesuneme do tepla kuchyně, postará se nám o zábavu na dlouhé týdny. Stačí vzít pár jiných úžasných surovin a přeměnit ji v pár lahodných receptů. Třeba muffiny! To je jen malá sladká odměna, která potěší celou rodinu.


MUFFINY S DÝNÍ A ROZINKAMI
Na přípravu těsta potřebujeme dvě míchací misky.

Do misky č. 1 dáme "mokré" ingredience
  • 1 velký bílý jogurt (400 g) - kelímek nevyhazujeme, poslouží nám jako odměrka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
2 celá vejce

Obsah misky promícháme.

Do misky č. 2 dáme "suché" ingredience
  • 1 plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky (možno i celozrnné)
  • ½ jogurtového kelímku cukru
  • ½ kelímku strouhaného kokosu
  • 1 sáček prášku do pečiva
Obsah misky promícháme.

Misku č. 1 vsypeme do misky č. 2 a lehce promícháme. Přidáme ½ kelímku dýňového pyré z pečené dýně a hrst rozinek. Recept na dýňové pyré - ZDE.

Těsto převracíme lehce, aby směs zůstala nadýchaná. Lžící klademe hromádky těsta do formiček na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut.


Ostatní dýňové recepty, které jsem připravila pro vysílání ČT 1, jsou k nalezení v televizním archivu.

.
příští vysílání bude 6.11.2012
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pyré z pečené dýně

1. listopadu 2012 v 12:46 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Zelenina

Pyré z pečené dýně

  • 1 dýně Hokkaidó
Dýni omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka. Nakrájíme ji i se slupkou na menší kousky a ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme do změknutí. Měkkou dýni propasírujeme přes síto nebo umixujeme.


Malá vychytávka, aby se nám pyré lépe mixovalo. Pečené kousky dýně vložím ho kastrolku, kde je zaliji malým množstvím čaje, zahřeji a poté rozmixuji. Když předem vím, že toto pyré použiji do nějaké sladké receptury, čaj může být slazený medem. V opačném případě použiji čaj neslazený.


Takto připravené pyré si můžeme připravit do zásoby a v dobře utěsněné plastové misce ho uchovat v mrazničce na pozdější využití.

Ochucené pyré na sladko:
Dýňové pyré můžeme osladit medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Pro zvýraznění vůně lze přidat špetku skořice, vanilky, zázvoru i muškátového oříšku. Vynikající kombinace dosáhneme přidáním ovoce (např. nastrouhaného jablka nebo kousků meruněk), rozinek a ořechů.

Takto ochucené pyré se hodí k lívanečkům, palačinkám, jako náplň do koláčků nebo do sladké rýže a jogurtu. Připravila jsem s ním i recept na sladké muffiny a dýňovou bábovku. Dýně nikdy nezklame. Jako dekorace je v podzimním čase nenahraditelné a nepřehlédnutelná a v jídle nemá konkurenci. Ta její barva je prostě fascinující a pro všechny její mimořádné vlastnosti mám dýně moc ráda ve všech podobách.

Protože bez dýňového pyré by se neobešly ostatní recepty, které jsem připravila pro vysílání ČT 1, přidávám i odkaz na televizní archiv, kde jsou k nalezení všechny recepty, které se točí kolem dýní.
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)