Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zelný salát s podmáslím - Coleslaw

3. října 2012 v 11:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Saláty

Zelný salát s podmáslím, také zvaný salát Coleslaw. Zelné saláty jsou tím nejlepším, co si můžeme ze syrového zelí připravit. Podáváme je jako přílohu nebo jen tak s krajíčkem celozrnného chleba. Protože zelný salát přečká bez úhony i několik dnů v ledničce, je to ideální jídlo do zásoby.

Tradiční český jídelníček se bez zelí neobejde. A neobejde se bez něj ani náš organismus, protože zelí je unikátní. Hodně zasytí a jeho kalorická hodnota se drží dosti nízko. Jde jen o to, jak s ním v kuchyni naložíme. Evergreenem na českém stole je knedlo-vepřo-zelo, ale co teprve dokřupava vypečená kachna s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem? O vypečené huse ani nemluvě. Raději všechny myšlenky odvádím od chutných hříchů směrem ke zdravému vaření se zelím, které je plné vitamínů a prospěje v podzimním období i našemu imunitnímu systému. Ať žijí všechny zelné saláty! Já je mám moc ráda. Nikdy jich nepřipravuji malé množství, ale pořádně velikou mísu. Nejčastěji podle tohoto receptu níže.

Zelný salát s podmáslím - salát Coleslaw
(pro 6 až 8 osob)

Potřebujeme:

  • 1 menší hlávku bílého zelí
  • sůl
  • 4 středně velké mrkve
  • 2-3 ks šalotky
  • 4 lžíce šlehaného podmáslí
  • 1 lžička dobré hořčice (jsem pro ostřejší dijónskou)
  • 2 lžíce jemného vinného octu nebo čerstvá citrónová šťáva
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (event. cukr)
  • čerstvě mletý pepř
  • s oblibou přidávám i kousek chilli papričky
Způsob přípravy:

Zelí nakrouháme na tenké nudličky do velké mísy. Přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev, jemně nasekanou cibuli a vše smícháme se solí a pepřem. Je důležité zelí dobře rukama promačkat. Tím se zelí uvolní, pustí šťávu a začne být povolnější. V jiné misce si připravíme zálivku. Smícháme podmáslí s hořčicí, medem, citrónovou šťávou a metličkou šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a krémová emulze. Vmícháme ji zelného salátu a necháme v chladu dobře proležet nejlépe do druhého dne. Jak jsem se zmínila, já si do salátu přídávám ještě trochu čerstvé chilli papričky.

Salát je úžasný jen tak samotný, ale když si ho přidáme ke kousku masa nebo ryby, budeme mít chutnou a zdravou přílohu.

Kde se vzal název Coleslaw?
Termín "Coleslaw" pochází z 18. století z nizozemského pojmu koolsla zkrácením slova koolsalade, což znamená jednoduše - zelný salát. Ten pochází původem z irské kuchyně a býval připravován v chladném období ze zbylé zeleniny a smetany. Prý se původně podával teplý.

Při jeho přípravě se často používá smetana (sladká i kysaná), majonéza i jogurt. Záleží jen na chuti, ale rozhodně platí pravidlo, že čím méně, tím lépe. Zelí se po odležení umí ochutit krásně samo. Se zelnými saláty se dá i pěkně experimentovat. Někdy přidávám trochu čerstvého křenu a tenkých plátků jablek.

Jaký vztah k zelným salátům máte vy?
Já velmi kladný, a to za každého počasí.
Co asi budu mít dnes k obědu? :-)


Jestli doma připravujete nakládané zelí podle pikantního receptu, můžete se s receptem přihlásit do soutěže o pěknou cenu ZDE.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 nikol nikol | 3. října 2012 v 12:38 | Reagovat

To vypadá mňamózně!

2 HanaS HanaS | 3. října 2012 v 13:33 | Reagovat

Celý minulý týden jsem se tímto obrázkem a receptem kochala ve Vašem kalendáři. Recept je už i vyzkoušen. To mi připomíná, zda jsou již k mání kalendáře na rok 2013 a zda opět ve dvou variantách. Děkuji a přeji hezký den :)

3 DolceVita DolceVita | Web | 3. října 2012 v 13:37 | Reagovat

[2]: HanaS:

Milá Hanko,
kalendáře v prodeji již jsou, ale letos jen jedna verze pod názvem Domácí kuchyně 2013 - nechybí tam ani sladké recepty. Protože zelných salátů není opravdu nikdy dost, rozhodla jsem se tento recept přidat na stránky blogu. Zelí je zdravé a je ho všude dost :-)

Krásný den a moc zdravím.
Šárka ;-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 3. října 2012 v 13:38 | Reagovat

[1]: nikol:

Je to recept v duchu "hodně muziky za minimum peněz" a navíc je to dobré a zdravé a když se to hned nesní, tak to vydrží. Takových receptů zase moc není :-)

5 Alis Alis | Web | 3. října 2012 v 18:12 | Reagovat

Ahoj Šárko, Coleslaw patří k mým oblíbeným salátům :). Dělávám ho jedlíkům dost často. Akorát místo s podmáslím ho dělávám se zakysanou smetánkou.  A opravdu nejlepší je druhý den, když se pěkně rozleží:) Chilli paprička je super vychytávka, kterou příště vyzkouším.

6 toffo toffo | 3. října 2012 v 20:29 | Reagovat

Mám ráda tenhle zelný:
http://toffo.blog.cz/1007/hali-beli-zeli
Coleslaw k nám do kuchyně přišel po první návštěvě v KFC, v mé receptuře je majonéza.

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 4. října 2012 v 15:11 | Reagovat

Jasně, salát je cool!

8 martin martin | 4. října 2012 v 18:37 | Reagovat

me se strasne libi ty hrnce!!!
jsou asi odjinud, co?

salat nekdy zkusim, coleslaw mame radi

9 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2012 v 16:51 | Reagovat

[8]: martin:

Martine, hrnce se dají objednat v tomto francouzském obchůdky. Osobně jsem si je tam koupila i já a majitelka (paní Dagmar) je moc milá a můžete se s ní domluvit i na konkrétní barvě nádobíčka. Pokud budete něco potřebovat, ozvěte se, já se s ní osobně znám :-) Zde je odkaz:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/francouzsky-obchudek

10 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2012 v 16:55 | Reagovat

[5]: Alis:

Salátu se vždycky sní plná mísa a jde do něj dát opravdu i majolka/smetana/jogurt, atd. Nápad s podmáslím jsem odkoukala od jednoho šikovného kuchaře, který tvrdí, že podmáslí je do zelného salátu to pravé :-) Mně zelný salát chutná i jen tak. Osolit, hodně pomačkat, opepřit a zakápnout olejem. Po odležení je skvělý. A co teprve kysané zelíčko. Domácí :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2012 v 16:56 | Reagovat

[6]: toffo:

Líbí se mi všechny ty zelné inspirace. Určitě si během zimy zelný salát v několika verzích zase připomenu. Nejlepší způsob, jak se nadopovat vitamíny :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2012 v 16:57 | Reagovat

[7]: TlusŤjoch:

Kdo ho nejí, je v.l :-)

13 toffo toffo | 5. října 2012 v 18:45 | Reagovat

Nejlepší, nejchutnější a nejlevnější. Můžu  ještě nastrouhat mrkev, ale to dá v zimě někdy práci, koupit dobrou, nehořkou.

14 Helli Helli | 7. října 2012 v 14:53 | Reagovat

Varianta salátu s podmáslím je náramně dobrá. Mně osobně chutná mnohem víc než s majonézou nebo smetanou.

15 dajlee dajlee | 14. října 2012 v 9:52 | Reagovat

vypadá to moc dobře :))

16 wax wax | E-mail | 7. dubna 2013 v 14:36 | Reagovat

Zásadní věc. Řapíkatý celer a estragon (třeba jen v octu). Tak to vidím já. Plus místo medu hnědý cukr a trocha majonezy už ale tak zásadní asi není :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama