Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Stylový litinový hrnec ve tvaru dýně

14. října 2012 v 12:33 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Co rozhodně stojí za to!

Dýňový litiňák od Staubů - nový Mercedes mezi mými hrnci
Až ho zaparkuji mezi všechny ostatní, bude z celé mé plechové kavalerie vyčnívat jako nový model slavné značky. Na kuchařské výlety s ním budu jezdit jen v neděli a ve svátek a s tou největší péči ho budu leštit a opečovávat. Nikdy nebude garážovat za dvířky kuchyňské linky, abych se mohla kochat pohledem. Tím pádem nepředstavuje pro mé staré dobré hrnce prakticky žádné větší ohrožení. Je to jen můj nový hrnec! Ale jednu zvláštnost přeci jen má. Má zvláštní tajné poslání a navíc je to hrnec plný mé vášně.


Jak se tak podzim nesl ve znamení oranžových tónů, všude kolem zářivě provokovaly baculaté dýně, uvědomila jsem si, že v mé kuchyni je díky oranžové barvě jako venku na podzim, když zlátne listí a třpytí se v blednoucím a stále vysílenějším slunečním svitu. Chtělo by to tu kuchyňku něčím rozsvítit? Rozhodla, jsem se s konečnou platností, že si "ho" letos koupím. Když ho spatřím někde na fotografii, vždycky nad ním toužebně vydechnu. Ách, ten je tak krásný. Teď už se blýská u mě doma a máme ze sebe navzájem radost. Společně s podzimem mě ten hrnec velmi inspiruje.


A jak už to s novými hrnci bývá, jsou tu s námi proto, abychom si s nimi hráli na plotně. Hlavně proto ho mám. Letos jsem vymyslela pár nových dýňových nápadů, kterými jsem obohatila náš domácí repertoár. A to jsem ještě netušila, že hrnec dostane příležitost blýsknout se i před televizními kamerami :-) O tom zase příště - a rovnou s receptem.
Než jsem si ho pořídila, trochu jsem se seznámila s jeho historií a položila si sama pár otázek na tělo. Možná by vás mohlo zajímat, proč je nádobí od firmy Staub tak oblíbené? Třeba i vy uvažujete o nějaké investici do solidního nádobí.

Řečeno slovy slavného šéfkuchaře a šiřitele vzletné francouzské gastronomie, Paula Bocuse: "Kdybych měl mít jen jedno jediné tajemství, byl by to dokonale vyvinutý výrobek".

Čím je výjimečné nádobí značky Staub?
Staub
2, rue Saint Gilles
FR-68230 Turckheim
Francie
www.staub.fr

Pro mě jednoznačně kvalitou a stylovým designem. Ne nadarmo se takové kousky nádobí těší oblibě mezi nejlepšími kuchaři na světě. Nádobí je vhodné jak na vaření, tak i na servírování. Ať se podíváte na každý kousek, všechny vynikají špičkovou kvalitou. Smaltované litinové nádobí Staub se vyrábí ve Francii a má svou dávnou historii, kdy výrobci šli neúnavně po cestě k dokonalosti. První hrnce "Les Cocottes" byly vyrobeny v roce 1974. Závody Staub byly založeny Francisem Staubem v Alsasku, v kraji známém svou dokonalou kuchyní. Chcete-li dnes vnést do své kuchyně francouzský charm, toto nádobí je tím pravým. Používat se dá na jakýchkoli plotnách, včetně indukčních. A to je můj případ.

Přednosti litiny:
Odlévané smaltované železo je zdravý, tradiční, vysoce odolný materiál, který je perfektní pro pozvolné a dlouhé vaření. Výborně udržuje teplotu a zajišťuje její rovnoměrnou distribuci. Nádobí Staub je smaltované po obou stranách, takže má mimořádnou kvalitu a extrémně dlouhou životnost. Smaltovaná litina vzniká spojením železa bohatého na uhlík s vrstvou smaltu, který se skládá především ze skloviny. Výborně udržuje teplo, ale dokáže perfektně zadržet i chlad. Kdo už jednou v litině vařil, ten ví, že čím častěji se nádobí používá, tím je to pro něj lepší. Vnitřní strana se ošetřuje přeleštěním kapkou rostlinného oleje.


Udělala jsem si z toho patřičný závěr:
Jednoznačně to jsou hrnce pro lidi, kteří vaří s opravdovou vášní a jsou schopni i vášnivě investovat. Jestli se taková investice vyplatí? Dá se snad vášeň měřit penězi? Míru vášně má každý z nás posazenou někde jinde. Mám doma kousek nádobí, o kterém se dá říct, že se i dědí. Když já sama mám ráda pár kuchyňských drobností po mé babičce a mamce, proč by mé dcery neměly milovat mé hrnce? J

Jestli to cítíte zrovna tak, tak mi rozumíte. Oranžová barva je veskrze pozitivní, podněcuje apetit a vytváří dobrou náladu. A nálada? O té se říká, že je vášní ducha.

Až se mé dcery zeptají, co to mám doma za nový hrnec, vím jak odpovím.
"Je to hrnec plný mé vášně a koupila jsem si ho z lásky."
Však ony to jednou pochopí.
Až tu jednou nebudu, pod pokličkou najdou voňavý pramínek vzpomínek, který se jim nikdy nevyvoní.

Máte také doma nějaké zajímavé kousky nádobí, které se dědí z generace na generaci? Zajímá mě, jak se k vám domů dostaly a jakou péči jim věnujete. Také si myslíte, že špetka nostalgických vzpomínek patří do každé kuchyně? Já jsem o tom přesvědčená :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Petra C. Petra C. | E-mail | 14. října 2012 v 12:39 | Reagovat

Páni! To je informací. Ale "dýňák" je každopádně překrásný :-) Už nějakou dobu uvažuji, že litinový hrnec v mé výbavě chybí. Takže děkuji za hezký tip.

2 blanca blanca | 14. října 2012 v 13:00 | Reagovat

Tvůj hrnec jsem obdivovala už na některých fotografiích a znovu mě uchvátil v tvém televizním vystoupení. Krása :-)

3 Helli Helli | 14. října 2012 v 13:02 | Reagovat

Šárko, to zní jako vyznání lásky, té ohnivě oranžové. Já mám doma jeden stařičký litinový kousek, a sice formu na bábovku. Zvenku modrá, zevnitř bílá. Nějaký blázen nebo notně neinformovaný člověk ji kdysi odložil u popelnic, možná proto, že měla ulomené jedno ouško a zvenku byla celá ulepená takovou tou zapečenou černotou. Nelenila jsem, hned ji uchvátila a odnesla domů. Po delším máčení ve dřezu se mi podařilo odstranit staré stopy po pečení a od té doby forma bezkonkurenčně slouží. Kam se hrabe moderní silikon!

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. října 2012 v 13:10 | Reagovat

Důležitější je obsah hrnce!

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. října 2012 v 17:18 | Reagovat

[1]: Petra C.

Než jsem se rozhodla pro tuto investici, hodně jsem to zvažovala. Bylo mi líto se o nastřádané informace nerozdělit s ostatními, tak jsem je pěkně utřídila a zveřejnila :-) Kdybych náhodou nákupu hrnce litovala, abych věděla proč to nemám dělat :-)

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. října 2012 v 17:20 | Reagovat

[2]: blance:

Děkuji :-) Do TV jsem si ho vzala proto, aby odpoutal pozornost :-))
A myslím si, že se mu to podařilo. Navíc byl k tématu vaření z dýní naprosto nepostradatelný :-)

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. října 2012 v 17:25 | Reagovat

[3]: Helli:

V oranžové barvě zalíbení mám :-) Tím se netajím. Tuhle vášeň má kuchyňka prozrazuje a navíc jsem celý obývací prostor v domě pro hosty naladila také do této příjemné barvičky. Ani jsem o tom předem nijak zvlášť nepřemýšlela. Prostě jsou barvy, ke kterým jsme přitahováni nějakým zvláštním magnetismem. Ve svém šatníku ale nic oranžového nemám. Pokud pominu bezpečnostní vestu do auta :-)

Tvůj zachráněný litiňáček bych chtěla jednou vidět. Je to nádobí, které nestárne. I když utrpí nešetrným zacházením rány, dá se zase vyhojit a bude sloužit do roztrhání těla. Litina je nezničitelná a nese s sebou proto hodně vzpomínek. Já mám staré kousky nádobí ze všeho nejraději. Gratuluji k pěknému kousku nádobíčka, který bydlí s tebou doma. Jistě nikdy nezahálí a stále tě inspiruje :-)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. října 2012 v 17:28 | Reagovat

[4]: TlusŤjoch:

To je právě něco, co se mým hrncům nestává :-) Nejsou bezobsažné. Všechny jsou téměř pořád v jednom kole. Z plotny na stůl ... od stolu zase na plotnu. Když už je mám pořád na očích, mohou být i krásné a nebudu je podceňovat pro krásu povrchnosti. Duše každého hrnce je schovaná pod pokličkou :-)

9 Klára Klára | 15. října 2012 v 6:37 | Reagovat

Šárko, ten Váš výstup v televizi jsem neměla vidět. zařekla jsem se, že letos si ušetřím nervy i práci a nic z té prokleté dýně dělat nebudu, protože to stejně děti nejí. A už mám 4 sklenice dýňového pyré:-).Hrnce jsem si také všimla, je nádherný.....

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. října 2012 v 10:23 | Reagovat

[9]: Klára:

Dýně je inspirativní součástí podzimu :-) Nikdy neodolám tomu, abych si z ní něco dobrého neudělala. A letos jsem zase o trochu rozšířila náš domácí dýňový repertoár. Dýňové pyré je opravdu hravý materiál a dá se z něj připravit mnoho dobrot. Ještě jsem nestihla přidat recepty na "televiziní dobroty", ale mám to v plánu. Dýně tu s námi ještě nějaký čas budou. Děkuji za milou zprávu :-)

11 toffo toffo | 16. října 2012 v 15:34 | Reagovat

Pan božský mezi hrnci. Je to fešák a krásný kus, který je hoden obdivu. Sama zatím doma žádnou děděnou památku nemám, všechny poklady jsou u mámy. Kameninové bábovky, talíř ze všerubské kameniny,vše jde do asi linie mé prababičky. Dokonce od mé pratety dostala památku po své mamince- mé babičce a její sesgře, podložku pod hrnce, kterou šily jako malé holky ve škole z korálků, vypadají jako vyšívané křížkovým stehem. Já mám zálusk na skleněnou salátovou mísu,která se válí ve sklepě na chatě,zdobená je po obvodu skleněnými kuličkami. Takovou zase mívala moje druhá babička, když jsme k ní jezdili na nedělní obědy, býval v ní obvykle okurkový salát.

12 patekf patekf | E-mail | 17. října 2012 v 9:49 | Reagovat

Přestávám tento blog sledovat, je zde poslední dobou příliš mnoho reklamních článků. Je to dle mého názoru škoda.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 12:51 | Reagovat

[11]: toffo:

Keramika je úžasná záležitost a má doslova i duši. Ráda nakupuji tam, kde se mohu s keramikou a tvůrci senámit. Také pár kousků v kuchyni mám a jsou báječné. Litinové nádobí také nikdy nezahálí, protože se v něm báječně vaří a jídlo vydrží velmi dlouho teplé. Když hrnec ještě pěkně vypadá, sluší mu to na stole dvojnásobně a je to jako za starých časů, kdy se doprostřed stolu postavil hrnec s polévkou a každý si nabral kolik chtěl. Čím je hrnec větší, tím je pochopitelně sympatičtější. Tento zase tak veliký není, ale je zdobný a mám z něj radost.

Skleněná místa s kuličkami po obvodu. Pamtuji si ji :-) I u nás v ní býval často okurkový nebo hlávkový salát. A mívali jsme k ní ještě menší salátové mističky. Jestli budu mít trochu štěstí, tak tahle miska by měla být v kredenci u mé maminy :-) Prověřím to.

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 13:00 | Reagovat

[12]: patekf:

Ruku v ruce s reklamou na podzimní čas a dýně jde i tento hrnec v podzimním tvaru. Není to reklama na výrobce, ten ji nepotřebuje, neboť jeho výrobky si dělají reklamu svou kvalitou již od minulého století. Je to jen rozdělení se o malou radost z pořízení pěkného kuchyňského pomocníka, který se bude objevovat na fotkách s mými recepty. Na blogu je běžné, že si sdělujeme dobré tipy jak na potravinářské produkty, knihy nebo třeba pěkné nádobí. Pakliže je to potravina či věc s "rodokmenem", proč ho nezmínit? Myslím si, že i to do gastronomie patří a mělo by nás to zajímat.

Díky za zprávu. Poslední dobou jsem se snažila uspořádat několik zajímavých soutěží pro čtenáře a propojila je s představením některých kvalitních kuchyňských výrobků, o které se tu i soutěží. Vždy se o takové spoupráci zmíním předem. Nemyslím si, že je to špatná věc. Sama se snažím do takových soutěží přispět i svou troškou do mlýna a podarovat zúčasntěné knihou či kalendáři. Pro své čtenáře takové věci dělám ráda a nemyslím si, že by na tom bylo něco špatného :-)

15 Mautycka Mautycka | 17. října 2012 v 14:28 | Reagovat

Vlastním litinovou pánev, kterou moje babička koupila mamince do výbavy a maminka ji věnovala mně. Pojí se výhradně s pečením bramboráků, což je pro mně slavnost, je to moje zamilované jídlo a smažení na litině je rituál, bez kterého mi prostě tolik nechutnají. Asi je to právě tím pramínkem vzpomínek, který z té litiny voní.
Na litinový hrnec či hrncopekáč mám také zálusk, ale zatím jsem nenašla takový, do kterého bych se zmailovala a zároveň si ho mohla dovolit...
Váš dýňohrnec je ovšem vskutku luxusní kousek a usím se přiznat, že vám jej nehorázně celým srdcem závidím! Tak ať slouží.

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 16:18 | Reagovat

[15]: Mautycka:

Tak krásně je to celé napsané, že jste v tomto komentáří to poselství poctivého nádobí, co se dědí z generace na generaci vystihla naprosto dokonale. Vzít ho do ruky je opravdu rituál a pramínek vzpomínek z něj rozhodně voní. Z toho mého zánovního kousku zatím nic z toho nevoní, ale budu se snažit do tohoto hrnce vmáčknout duši, kterou ... snad někdy jednou ... z mých nejbližších někdo objeví. V podstatě jsem začala pracovat na vzpomínkách tak trochu s náskokem :-) Také se mi lítí to postesknutí, že si ho jen tak nemůžeme dovolit. S tím máte naprostou pravdu! Není levný, proto jsem se velmi dlouho rozpakovala, zda do něj investovat. V podstatě jde o to, umět si to celé potom náležitě zdůvodnit. A já moc dobře vím, co pro vás znamená litinová pánev po mamince. Je to rodinný klenot, který udělá víc užitku než drahý šperk. Jsem potěšena, že jste mě tak dokonale pochopila. Je moc milé číst Váš komentář. Děkuji za něj a posílám pozdravy do vaší vlídně kuchyně :-) Mějte se moc krásně. Šárka

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 16:22 | Reagovat

oprava: ... se mi líbí :-)

18 toffo toffo | 18. října 2012 v 14:40 | Reagovat

[12]: patekf:
já jsem taky dělala reklamu na hrnec:-)
http://toffo.blog.cz/1010/inovace-reidlingu-a-oda-na-litinovy-kastrol
a dokonce klamavou, hrnec není litina, nýbrž posmaltovaný ocelový plech!

19 replica rolex watches replica rolex watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:31 | Reagovat
20 Michael Kors Canada Michael Kors Canada | E-mail | Web | 27. listopadu 2012 v 4:16 | Reagovat

Everything has been declared in analytical address so that clairvoyant could get best advice and apprentice abounding things. This is one of the best blogs I accept read.

21 Tiffany and Co Outlet Tiffany and Co Outlet | E-mail | Web | 27. listopadu 2012 v 4:16 | Reagovat

Tremendous! This particular is all I can think pertaining to a blog post like this excellent. This kind of is literally a notably explanatory article post on the blog.

22 Barka Barka | Web | 19. února 2013 v 10:31 | Reagovat

Překrásný litináč. Uvnitř je stejně dýňový smalt jako zvenku? Od staubu se mi hrozně líbí litinové minis...

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:27 | Reagovat

[22]: Barka:

Litináč od Staubu je uvnitř matně tmavý, jasná dýňová barva je jen na povrchu, ale vaří se v něm skvělě. Navíc udělá hodně parády i v čase, kdy se v něm nevaří a to je moc fajn :-) Litinové nádobí nikdy nezklame, je to prostě takový šperk do kuchyně.

24 Lucka Lucka | E-mail | 18. dubna 2013 v 10:31 | Reagovat

Zdravím, ten hrnec vypadá opravdu luxusně. Díky za článek plný informací. Chystám se kupovat nový hrnec a litina je u nás jasná volba :) A ačkoliv značka Staub vypadá solidkně, nedá mi to a chci se zeptat, zda se tu nenajde někdo, kdo má litinu od značky Carl Victor? Jak se na ni vaří? Pokud ano, dejte prosím info.
Díky

25 Hanka Hanka | 18. dubna 2013 v 15:13 | Reagovat

Zdravím, hrnec Carl Victor mám doma asi 2 roky a spokojenost. Jídlo se nepřipaluje, dobře vede teplo, snadno se umývá. V kuchyni je to opravdu pomocník. Bohužel s ostatní litinou ho srovnat nemůžu, ale já jsem spokojená. Posílám odkaz na info o výrobci. http://www.dommo.cz/Vyrobce/Carl-Victor

26 one shoulder wedding dresses one shoulder wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:47 | Reagovat
27 nádobí nádobí | E-mail | Web | 27. června 2013 v 14:39 | Reagovat

Litinové nádobí je skutečně kvalitnější, než klasické. Docela fajn recenze o něm je na http://kvalitni-hrnce.cz/

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. července 2013 v 14:07 | Reagovat

Litinové nádobí je opravdu prvotřídní záležitost, která dělá naše vaření radostnějším. Kdo si takový kousek kupuje, nejdříve o koupi přemýšlí a potom se z obyčejného kastrolu raduje při každém použití. Moc ráda jsem si vzala čas a svůj hrnec na svém blogu vychválila :-) Však si to zaslouží.

29 Kamila Kamila | 9. ledna 2014 v 7:19 | Reagovat

Úplně vás chápu. Vaše slova plně vystihují mé myšlenky o dýńovém hrnci Staub. Také jsem o něm mějaký rok snila a na právě uplynulé vánoce jsem si ho dopřála. A ke všemu, byl za cenu jako nikdy předtím. Je nádherný, mám z něj velikou radost. Zatím v něm vařím všechno. Peču, dusím, vařím. Škoda, že jsem vás s ním neviděla v televizi. Váš blog jsem objevila nedávno, až při schánění hrnce.

30 Marta Marta | 1. srpna 2014 v 7:19 | Reagovat

[13]:Reaguji na váš článek o keramice. Nevím odkud jste, ale pokud máte ráda keramiku, zajed´te si na hrnčířský jarmark do Kunštátu na Moravě. To je něco. Bývá vždy 3.víkend v září. Je tam přes 200 výrobců a zrak přechází. A ještě k té skleněné misce s kuličkami. Mohla byste ji vyfotit a dát sem na stránky. Ráda bych ji viděla. Děkuji.

31 Evík Evík | E-mail | Web | 19. května 2015 v 11:33 | Reagovat

Ten je boží, překrásný design, na chalupu perfektní. Líbí se mi i čistá elegance litinového nádobí LAVA METAL https://www.dommo.cz/

32 Tereza Tereza | E-mail | Web | 6. října 2017 v 13:37 | Reagovat

Jo je opravdu pěkný ale je potřeba brát v úvahu, že není litina jako litina. Bohužel.Tady je srovnání litinového nádobí (web).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama