Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Minutková roštěnka s houbami a bramboráčky s tvarohem

1. října 2012 v 14:33 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

Maso v minutkové úpravě sice netrvá "minutku", ale když ho správně připravíme, bude nás během chvilky na stole dojímat svou křehkostí a fantastickou šťavnatostí.

Minutková roštěnka s houbami a bramboráčky s tvarohem

(pro 2 osoby)

Potřebujeme:
  • 300 g hovězí roštěnky
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 100 g čerstvých hub
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 červená paprika
  • 1 chilli paprička
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 malá naběračka vývaru
  • sůl
  • pepř
Způsob přípravy:

Cibuli nakrájíme na klínky a orestujeme ji na malém množství oleje. Po chvilce přidáme na plátky nakrájené čerstvé houby a větvičku tymiánu. Osolíme a za stálého obracení osmahneme. K tomuto základu přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku a drobně nasekaný stonek řapíkatého celeru. Přiostříme nasekanou chilli papričkou. Podle chuti opepříme čerstvě mletým pepřem z mlýnku, přidáme rajský protlak a podlijeme malou naběračkou vývaru. V nouzi jen vodou. Za občasného míchání omáčku provaříme a zredukujeme do konzistence zahoustlé lesklé a voňavé šťávy.
V jiné pánvi, na malém množství oleje, si zprudka orestujeme na tenké nudličky nakrájenou roštěnku. Při restování by masa mělo být jen tolik, aby dno pánvičky bylo zaplněné, ale mezi jednotlivými kousky masa zůstalo pořád trochu místa. Maso se musí zprudka orestovat a to se nepodaří v momentě, když by pánvička byla plná masa. To raději budeme maso restovat po menších dávkách. Nudličky masa na horké pánvi obracíme tak dlouho, dokud nebudou osmahnuté a zatažené ze všech stran, ale stačí na to cca 3 minuty. Jedině tak zůstane maso uvnitř krásně šťavnaté a měkkoučké. Kousky masa opepříme a přesuneme do první pánvičky, ve které máme připravený houbový základ. Společně promícháme a krátce prohřejeme. Dlouhou tepelnou úpravou by maso ztvrdlo a už by se to nedalo napravit. Jako přílohu můžeme zvolit chléb, vařené brambory, bramborovou kaši, rýži atd., ale já dnes zvolila jemné bramboráčky s tvarohem, na které tu nechybí recept.
.


.

Bramboráčky s tvarohem

(pro 2 osoby)
.
Potřebujeme:
  • 3 ks středně velkých brambor
  • 3 lžíce strouhaného tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka provensálských bylinek
  • čerstvá zelená petrželka nebo pažitka
  • olej na smažení
.
Způsob přípravy:
.
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami do větší mísy. V míse brambory promícháme se strouhaným tvrdým tvarohem, jedním vejcem, solí, pepřem a zelenými bylinkami. Na teflonové pánvi rozehřejeme malé množství oleje a ze směsi brambor tvoříme malé hromádky, které roztáhneme a zploštíme do tvaru tenkých placiček. Z každé strany smažíme cca 3 minutky a ihned podáváme.

.
Tip do kuchyně:
.
Podle vlastní chuti můžete do bramborové směsi přidat i jiné výraznější koření, ale já s ohledem na fakt, že je připravuji jako přílohu k roštěnkám, kterým jsem dala pikantní chuť a krásně voní po houbách, zvolila jsem jemnější verzi bramboráčků bez česneku a výrazné majoránky. A to se mi rozhodně vyplatilo, protože bramboráčky na talíři nedominovaly, ale byly jen důstojnou přílohou k masu, které si podrželo veškerou chuťovou pozornost.V případě chutných roštěnek to jistě oceníte.

Jaké maso se hodí k přípravě minutky?
Rozhodně musíme sáhnout po kvalitním kousku masa. Připravovat na minutku můžeme jak plátky masa, tak nudličky nebo medailonky. Samostatnou kapitolou jsou bifteky a steaky. Před přípravou očistíme maso od šlach a přebytečného tuku. Nejvhodnější na minutku jsou roštěnky a hovězí svíčková. Z vepřového masa pak panenka, kotlety a kýta. Použít můžeme i kuřecí nebo krůtí prsa, ale nemusíme zapomínat ani na játra a zvěřinu. Je třeba připomenout, že bez dobré pánvičky se nám žádná minutka nepodaří.


Jakou minutkovou úpravu masa děláte nejčastěji? Jestli je trochu pikantní, můžete se s receptem přihlásit do soutěže o pěknou cenu ZDE.
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lily* Lily* | Web | 1. října 2012 v 15:20 | Reagovat

Jsem dostala hlad.. Škoda že kdybych vařila já dopadne to jako minutkové uhlí se seškvařenými zbytky, zničení pánve zdarma. Takže asi zůstanu u nutelly :D

(Rád/a čteš? Podpoř vznik nové povídky a ovlivni její téma! Viz můj blog, nezapomeň hlasovat!)

Díky, promiň za reklamu :D

2 Alis Alis | Web | 1. října 2012 v 15:51 | Reagovat

Ahoj Šárko, roštěnkou jsi mi udělala chutě:):) ale budu odolat! bramboráčky se strouhaným tvarohem jsou pro mně novinku, která stojí za vyzkoušení! Měj se moc hezky  a díky za inspiraci!

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. října 2012 v 16:07 | Reagovat

Ten tvaroh v bramboráčcích mne poněkud zaskočil...

4 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2012 v 17:07 | Reagovat

[2]: Alis:

Bramboráčky s tvarohem vznikly jako improvizace, kdy den před roštěnkou byly na plotně švestkové knedlíky a nespotřeboval se všechen nastrouhaný tvaroh. Ale není to jen upotřebení zbytku, protože v těchto bramboráčcích má tvaroh své logické opodstatnění :-) Bramboráčky jsou bez mouky (trochu je tím pádem zahušťuje) a také jeho jemnější chuť trochu srazí pikantní ostrost roštěnek, do kterých byly přidány čerstvé chilli papričky. Letos se mi je podařilo vypěstovat obzvláště pálivé :-) Měj se také prima. Š ;-)

5 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2012 v 17:10 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Na první pohled to vypadá, že tvaroh by mohl zradit dokonalou chuť bramboráčků, ale v komentáři výše jsem vysvětlila důvod, proč se tam objevil. Tyhle bramboráčky byly jen jemným doprovodem k pikantnímu masu, proto jsem zapracovala na tom, aby byly opravdu jemné a ne překořeněné, přečesnekované a ne přemajoránkované. I když proti klasickým českým bramboráčkům rozhodně nic nemám. Vždycky po nich voní kuchyň ještě druhý den :-) Toto byl jiný, lehce sofistikovanější případ. Stačí ochutnat ... tvaroh si i zde získá dokonalou důvěru :-)

6 Helli Helli | 7. října 2012 v 9:22 | Reagovat

Jídla z brambor zaujímají v mém žebříčku oblíbenosti ty nejvyšší příčky, takže bramboráčky s tvarohem k nim rozhodně přiřadím. Je to výborný nápad! Určitě mi budou stačit i bez masa.

7 replica rolex watches for men replica rolex watches for men | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:52 | Reagovat

I came across your site whiledoing a exploreon how to shed some pounds in Google. Great info here, l will bookmark it immediatelyfor future reading.
http://www.theirwatches.com/

8 Jaroslava Čápová Jaroslava Čápová | E-mail | 9. listopadu 2012 v 9:10 | Reagovat

Dobrý den,tak jsem nevěděla jak bych ty roštěnky dneska připravila. Váš recept vypadá dobře a mám pocit, že toho bude i více na tom talíři.Moc vás obdivuji.

9 Kejm Kejm | Web | 14. listopadu 2012 v 20:07 | Reagovat

to vypadá naprosto božsky! :)
máš/máte úžasný blog :)

10 ugg ultra tall ugg ultra tall | Web | 27. listopadu 2012 v 8:45 | Reagovat

Brand
This really is frequently the category of a corporation or simply a manufacturer product line. Organizations invest alot of time and expense working out the right good reputation a new product set. I by myself have got spent a lot of time at the computer hunting from the thesaurus, the ugg ultra tall a collection of synonyms plus bing searching for the right name for the latest challenge My ugg ultra tall business is working on. A fantastic name can collection your small business a part in addition to assist condition your organization's picture from the buyers intellect.

11 ugg boots uk ugg boots uk | Web | 6. prosince 2012 v 8:40 | Reagovat

I not really know just what exactly that is going to do to Jess - absolutely nothing beneficial, I reckon that. In addition to her previous person ugg boots uk.

12 princess wedding dresses princess wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:26 | Reagovat

I came across your site whiledoing a exploreon how to shed some pounds in Google. Great info here, l will bookmark it immediatelyfor future reading.
http://www.spelldress.net/evening-dresses.html

13 pretty prom dresses pretty prom dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:01 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama