Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dýňová polévka s medem a jablkem

17. října 2012 v 13:28 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené


Jemná dýňová polévka s medem a jablkem nejen že zahřeje, ale prozáří i šedý podzimní den svou optimistickou barvou.
Jak uvařit dýňovou polévku tak, aby jí přišly na chuť i děti? Měla by být pěkně hladká, na chuti jemná, bez rušivých vlivů koření a pikantních tónů česneku. Recept jsem vymyslela tak, aby v téhle dýňové polévce bylo všechno pěkně v rovnováze a nemusela jsem odbíhat nikam k exotickému koření. Stačí na ni jen dary podzimu z naší české zahrádky.



DÝŇOVÁ POLÉVKA S MEDEM A JABLKEM

Potřebujeme:
  • 1 dýně Hokkaidó
  • 1 jablko
  • 50 g másla
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce lesního medu
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • 70 ml smetany
  • 1 lžička dýňového oleje
  • dýňová semínka
Způsob přípravy:

Dýni omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka. Nakrájíme ji na menší kostky i se slupkou a na rozpuštěném másle krátce orestujeme i s kousky neloupaného jablka a snítkou tymiánu. Přidáme med a zalijeme zeleninovým vývarem. Mírným varem povaříme do změknutí (cca 20-25 minut) a poté rozmixujeme na hladký krém. Podle chuti můžeme lehce přisolit.
Polévku na talíři pokapeme lžičkou dýňového oleje, dochutíme lžící smetany a přikrášlíme dýňovými semínky. Ta můžeme předem opražit na suché pánvi nebo je na několik hodin namočit do studené vody, čímž se lépe rozvine jejich chuť.
Recept byl připraven pro televizní pořad ČT 1 - Sama doma

malá fotoreportáž k receptu:





Všechny dýně nejsou jedlé, ale mají jedno společné. Jsou krásně zdobné a tak se hodí nejen do hrnce, ale také na podzimní výzdobu našeho příbytku.


z archivu ČT 1


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | 17. října 2012 v 13:47 | Reagovat

Není to moc sladké?

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 13:53 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Není :-) Zeleninový vývar se používá osolený a výsledná chuť je příjemná.

3 Martina Martina | Web | 17. října 2012 v 15:05 | Reagovat

Tento díl jsem v televizi viděla a moc se mi líbil. Vyzkouším. Děkuji za tip.

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 16:30 | Reagovat

[3]: Martina:

Mohu doporučit k vyzkoušení. Chuť se krásně změní přidanými bylinkami a trochu medu této polévce příjemně prospěje. Ve finále je jemná, hladá, krémová. Řekla bych, že dětské chuti musí lahodit. Kdo má rád pikantnější chutě, může si přímo do talíře přidat trochu chilli nebo česneku :-)

5 Alis Alis | Web | 17. října 2012 v 18:34 | Reagovat

Ahoj Šárko,moc Tě zdravím!! Dýňovou polévku jsem objevila teprve před pár lety a od té doby ji jedlíkům zařazuji do jídelníčku :) a po Tvém dnešním receptu budeme mít další varinatu.. s jablíčkem. Určitě ji ještě stihnu  připravit a dám vědět,jak chutnalo!! Šárko, mej se moc hezky!!

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. října 2012 v 21:17 | Reagovat

[5]: Alis:

Ahoj, také zdravím :-) Dýňové polévky můžeme tvořit s menšími obměnami každou sezónu pokaždé jinak. Budu se těšit na tvé nápady, ale tuhle variantu s jablky doporučuji vyzkoušet. Je na chuti moc příjemná. Měj se také hezky ;-)

7 Kačka Kačka | E-mail | 18. října 2012 v 20:07 | Reagovat

Dýňová jídla (nejen polévky) milujeme a i tato polévka je určitě super. Podle vašeho blogu vaříme dost receptů, ale při čtení tohoto jsem se musela smát - 1 dýně Hokkaidó ... 50 g másla ...bez ohledu na váhu dýně ;-)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. října 2012 v 0:13 | Reagovat

[7]: Kačka:

:-) S ohledem na váhu dýně! Byla mrňavá :-) Ale to bylo asi tím, že jsem si ji sama vypěstovala a nebyl to žádný mimořádně gigantický exemplář. Jen malá a roztomilá oranžová dýňová bambulka :-))) Uvedené množství másla stačilo.

9 cakedays cakedays | E-mail | Web | 20. října 2012 v 20:59 | Reagovat

mňam, ta vypadá úžasně!

10 def0 def0 | 21. října 2012 v 13:52 | Reagovat

Výborná, prostě výborná! Věděl jsem to, už když jsem včera uviděl recept. Dnes vyzkoušeno, nejlepší dýňová. Díky.

11 Alis Alis | Web | 23. října 2012 v 14:24 | Reagovat

Ahoj Šárko, moc Tobě a samozřejmě Tvému blogu :) gratuluji k vítězství v "naší" kategorii o blog roku 2012!!! Doufám, že i celkové vítězství bude patřit Tvému blogu - moc si ho zasloužíš!! Držím palce!!!!

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. října 2012 v 1:51 | Reagovat

[9]: cakedays:

Díky ;-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. října 2012 v 1:51 | Reagovat

[10]: defo:

Potěšení na mé straně ;-) Díky za vyzkoušení!

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. října 2012 v 1:55 | Reagovat

[11]: Alis:

Milá Alis, děkuji za gratulaci :-) Jsem ráda, že v naší kategorii byla tak výtečná společnost!!!

15 unique wedding gowns unique wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:19 | Reagovat

Q. What kind of egg did the bad chicken lay?
http://www.felldress.org/

16 Kejm Kejm | Web | 14. listopadu 2012 v 20:07 | Reagovat

škoda že se mi dítě zhnusila:(
vypadá krásně!

17 vibram five fingers kso vibram five fingers kso | Web | 6. prosince 2012 v 8:42 | Reagovat

And after vibram five fingers kso, the next day, this grew to be a whole lot a lesser amount of interesting.

18 Martin Martin | 18. ledna 2013 v 19:14 | Reagovat

dneska jsem za babicu - misto jablka mrkev a misto cerstvych bylinek susene...
alespon ze mam hokaido a ne cuketu...

uz se tesim, bude k veceri

19 fake audemars piguet millenary watches fake audemars piguet millenary watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:22 | Reagovat
20 sexy evening dresses sexy evening dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:17 | Reagovat
21 Beatriceanthia Beatriceanthia | E-mail | 26. listopadu 2013 v 3:18 | Reagovat
22 Kaca Kaca | Web | 19. března 2015 v 11:25 | Reagovat

Your website includes a really cool blueprint.

23 Wendy Wendy | Web | 25. března 2015 v 19:58 | Reagovat

Díky za informace

24 Terka Terka | Web | 25. března 2015 v 19:58 | Reagovat

Krásné fotky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama