Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Říjen 2012

Dýňová polévka s medem a jablkem

17. října 2012 v 13:28 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené


Jemná dýňová polévka s medem a jablkem nejen že zahřeje, ale prozáří i šedý podzimní den svou optimistickou barvou.
Jak uvařit dýňovou polévku tak, aby jí přišly na chuť i děti? Měla by být pěkně hladká, na chuti jemná, bez rušivých vlivů koření a pikantních tónů česneku. Recept jsem vymyslela tak, aby v téhle dýňové polévce bylo všechno pěkně v rovnováze a nemusela jsem odbíhat nikam k exotickému koření. Stačí na ni jen dary podzimu z naší české zahrádky.



DÝŇOVÁ POLÉVKA S MEDEM A JABLKEM

Potřebujeme:
  • 1 dýně Hokkaidó
  • 1 jablko
  • 50 g másla
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce lesního medu
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • 70 ml smetany
  • 1 lžička dýňového oleje
  • dýňová semínka
Způsob přípravy:

Dýni omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka. Nakrájíme ji na menší kostky i se slupkou a na rozpuštěném másle krátce orestujeme i s kousky neloupaného jablka a snítkou tymiánu. Přidáme med a zalijeme zeleninovým vývarem. Mírným varem povaříme do změknutí (cca 20-25 minut) a poté rozmixujeme na hladký krém. Podle chuti můžeme lehce přisolit.
Polévku na talíři pokapeme lžičkou dýňového oleje, dochutíme lžící smetany a přikrášlíme dýňovými semínky. Ta můžeme předem opražit na suché pánvi nebo je na několik hodin namočit do studené vody, čímž se lépe rozvine jejich chuť.
Recept byl připraven pro televizní pořad ČT 1 - Sama doma

malá fotoreportáž k receptu:





Všechny dýně nejsou jedlé, ale mají jedno společné. Jsou krásně zdobné a tak se hodí nejen do hrnce, ale také na podzimní výzdobu našeho příbytku.


z archivu ČT 1


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Stylový litinový hrnec ve tvaru dýně

14. října 2012 v 12:33 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Co rozhodně stojí za to!

Dýňový litiňák od Staubů - nový Mercedes mezi mými hrnci
Až ho zaparkuji mezi všechny ostatní, bude z celé mé plechové kavalerie vyčnívat jako nový model slavné značky. Na kuchařské výlety s ním budu jezdit jen v neděli a ve svátek a s tou největší péči ho budu leštit a opečovávat. Nikdy nebude garážovat za dvířky kuchyňské linky, abych se mohla kochat pohledem. Tím pádem nepředstavuje pro mé staré dobré hrnce prakticky žádné větší ohrožení. Je to jen můj nový hrnec! Ale jednu zvláštnost přeci jen má. Má zvláštní tajné poslání a navíc je to hrnec plný mé vášně.


Jak se tak podzim nesl ve znamení oranžových tónů, všude kolem zářivě provokovaly baculaté dýně, uvědomila jsem si, že v mé kuchyni je díky oranžové barvě jako venku na podzim, když zlátne listí a třpytí se v blednoucím a stále vysílenějším slunečním svitu. Chtělo by to tu kuchyňku něčím rozsvítit? Rozhodla, jsem se s konečnou platností, že si "ho" letos koupím. Když ho spatřím někde na fotografii, vždycky nad ním toužebně vydechnu. Ách, ten je tak krásný. Teď už se blýská u mě doma a máme ze sebe navzájem radost. Společně s podzimem mě ten hrnec velmi inspiruje.


A jak už to s novými hrnci bývá, jsou tu s námi proto, abychom si s nimi hráli na plotně. Hlavně proto ho mám. Letos jsem vymyslela pár nových dýňových nápadů, kterými jsem obohatila náš domácí repertoár. A to jsem ještě netušila, že hrnec dostane příležitost blýsknout se i před televizními kamerami :-) O tom zase příště - a rovnou s receptem.
Než jsem si ho pořídila, trochu jsem se seznámila s jeho historií a položila si sama pár otázek na tělo. Možná by vás mohlo zajímat, proč je nádobí od firmy Staub tak oblíbené? Třeba i vy uvažujete o nějaké investici do solidního nádobí.

Řečeno slovy slavného šéfkuchaře a šiřitele vzletné francouzské gastronomie, Paula Bocuse: "Kdybych měl mít jen jedno jediné tajemství, byl by to dokonale vyvinutý výrobek".

Čím je výjimečné nádobí značky Staub?
Staub
2, rue Saint Gilles
FR-68230 Turckheim
Francie
www.staub.fr

Pro mě jednoznačně kvalitou a stylovým designem. Ne nadarmo se takové kousky nádobí těší oblibě mezi nejlepšími kuchaři na světě. Nádobí je vhodné jak na vaření, tak i na servírování. Ať se podíváte na každý kousek, všechny vynikají špičkovou kvalitou. Smaltované litinové nádobí Staub se vyrábí ve Francii a má svou dávnou historii, kdy výrobci šli neúnavně po cestě k dokonalosti. První hrnce "Les Cocottes" byly vyrobeny v roce 1974. Závody Staub byly založeny Francisem Staubem v Alsasku, v kraji známém svou dokonalou kuchyní. Chcete-li dnes vnést do své kuchyně francouzský charm, toto nádobí je tím pravým. Používat se dá na jakýchkoli plotnách, včetně indukčních. A to je můj případ.

Přednosti litiny:
Odlévané smaltované železo je zdravý, tradiční, vysoce odolný materiál, který je perfektní pro pozvolné a dlouhé vaření. Výborně udržuje teplotu a zajišťuje její rovnoměrnou distribuci. Nádobí Staub je smaltované po obou stranách, takže má mimořádnou kvalitu a extrémně dlouhou životnost. Smaltovaná litina vzniká spojením železa bohatého na uhlík s vrstvou smaltu, který se skládá především ze skloviny. Výborně udržuje teplo, ale dokáže perfektně zadržet i chlad. Kdo už jednou v litině vařil, ten ví, že čím častěji se nádobí používá, tím je to pro něj lepší. Vnitřní strana se ošetřuje přeleštěním kapkou rostlinného oleje.


Udělala jsem si z toho patřičný závěr:
Jednoznačně to jsou hrnce pro lidi, kteří vaří s opravdovou vášní a jsou schopni i vášnivě investovat. Jestli se taková investice vyplatí? Dá se snad vášeň měřit penězi? Míru vášně má každý z nás posazenou někde jinde. Mám doma kousek nádobí, o kterém se dá říct, že se i dědí. Když já sama mám ráda pár kuchyňských drobností po mé babičce a mamce, proč by mé dcery neměly milovat mé hrnce? J

Jestli to cítíte zrovna tak, tak mi rozumíte. Oranžová barva je veskrze pozitivní, podněcuje apetit a vytváří dobrou náladu. A nálada? O té se říká, že je vášní ducha.

Až se mé dcery zeptají, co to mám doma za nový hrnec, vím jak odpovím.
"Je to hrnec plný mé vášně a koupila jsem si ho z lásky."
Však ony to jednou pochopí.
Až tu jednou nebudu, pod pokličkou najdou voňavý pramínek vzpomínek, který se jim nikdy nevyvoní.

Máte také doma nějaké zajímavé kousky nádobí, které se dědí z generace na generaci? Zajímá mě, jak se k vám domů dostaly a jakou péči jim věnujete. Také si myslíte, že špetka nostalgických vzpomínek patří do každé kuchyně? Já jsem o tom přesvědčená :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zelný salát s podmáslím - Coleslaw

3. října 2012 v 11:55 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Saláty

Zelný salát s podmáslím, také zvaný salát Coleslaw. Zelné saláty jsou tím nejlepším, co si můžeme ze syrového zelí připravit. Podáváme je jako přílohu nebo jen tak s krajíčkem celozrnného chleba. Protože zelný salát přečká bez úhony i několik dnů v ledničce, je to ideální jídlo do zásoby.

Tradiční český jídelníček se bez zelí neobejde. A neobejde se bez něj ani náš organismus, protože zelí je unikátní. Hodně zasytí a jeho kalorická hodnota se drží dosti nízko. Jde jen o to, jak s ním v kuchyni naložíme. Evergreenem na českém stole je knedlo-vepřo-zelo, ale co teprve dokřupava vypečená kachna s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem? O vypečené huse ani nemluvě. Raději všechny myšlenky odvádím od chutných hříchů směrem ke zdravému vaření se zelím, které je plné vitamínů a prospěje v podzimním období i našemu imunitnímu systému. Ať žijí všechny zelné saláty! Já je mám moc ráda. Nikdy jich nepřipravuji malé množství, ale pořádně velikou mísu. Nejčastěji podle tohoto receptu níže.

Zelný salát s podmáslím - salát Coleslaw
(pro 6 až 8 osob)

Potřebujeme:

  • 1 menší hlávku bílého zelí
  • sůl
  • 4 středně velké mrkve
  • 2-3 ks šalotky
  • 4 lžíce šlehaného podmáslí
  • 1 lžička dobré hořčice (jsem pro ostřejší dijónskou)
  • 2 lžíce jemného vinného octu nebo čerstvá citrónová šťáva
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (event. cukr)
  • čerstvě mletý pepř
  • s oblibou přidávám i kousek chilli papričky
Způsob přípravy:

Zelí nakrouháme na tenké nudličky do velké mísy. Přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev, jemně nasekanou cibuli a vše smícháme se solí a pepřem. Je důležité zelí dobře rukama promačkat. Tím se zelí uvolní, pustí šťávu a začne být povolnější. V jiné misce si připravíme zálivku. Smícháme podmáslí s hořčicí, medem, citrónovou šťávou a metličkou šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a krémová emulze. Vmícháme ji zelného salátu a necháme v chladu dobře proležet nejlépe do druhého dne. Jak jsem se zmínila, já si do salátu přídávám ještě trochu čerstvé chilli papričky.

Salát je úžasný jen tak samotný, ale když si ho přidáme ke kousku masa nebo ryby, budeme mít chutnou a zdravou přílohu.

Kde se vzal název Coleslaw?
Termín "Coleslaw" pochází z 18. století z nizozemského pojmu koolsla zkrácením slova koolsalade, což znamená jednoduše - zelný salát. Ten pochází původem z irské kuchyně a býval připravován v chladném období ze zbylé zeleniny a smetany. Prý se původně podával teplý.

Při jeho přípravě se často používá smetana (sladká i kysaná), majonéza i jogurt. Záleží jen na chuti, ale rozhodně platí pravidlo, že čím méně, tím lépe. Zelí se po odležení umí ochutit krásně samo. Se zelnými saláty se dá i pěkně experimentovat. Někdy přidávám trochu čerstvého křenu a tenkých plátků jablek.

Jaký vztah k zelným salátům máte vy?
Já velmi kladný, a to za každého počasí.
Co asi budu mít dnes k obědu? :-)


Jestli doma připravujete nakládané zelí podle pikantního receptu, můžete se s receptem přihlásit do soutěže o pěknou cenu ZDE.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Minutková roštěnka s houbami a bramboráčky s tvarohem

1. října 2012 v 14:33 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

Maso v minutkové úpravě sice netrvá "minutku", ale když ho správně připravíme, bude nás během chvilky na stole dojímat svou křehkostí a fantastickou šťavnatostí.

Minutková roštěnka s houbami a bramboráčky s tvarohem

(pro 2 osoby)

Potřebujeme:
  • 300 g hovězí roštěnky
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 100 g čerstvých hub
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 červená paprika
  • 1 chilli paprička
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 malá naběračka vývaru
  • sůl
  • pepř
Způsob přípravy:

Cibuli nakrájíme na klínky a orestujeme ji na malém množství oleje. Po chvilce přidáme na plátky nakrájené čerstvé houby a větvičku tymiánu. Osolíme a za stálého obracení osmahneme. K tomuto základu přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku a drobně nasekaný stonek řapíkatého celeru. Přiostříme nasekanou chilli papričkou. Podle chuti opepříme čerstvě mletým pepřem z mlýnku, přidáme rajský protlak a podlijeme malou naběračkou vývaru. V nouzi jen vodou. Za občasného míchání omáčku provaříme a zredukujeme do konzistence zahoustlé lesklé a voňavé šťávy.
V jiné pánvi, na malém množství oleje, si zprudka orestujeme na tenké nudličky nakrájenou roštěnku. Při restování by masa mělo být jen tolik, aby dno pánvičky bylo zaplněné, ale mezi jednotlivými kousky masa zůstalo pořád trochu místa. Maso se musí zprudka orestovat a to se nepodaří v momentě, když by pánvička byla plná masa. To raději budeme maso restovat po menších dávkách. Nudličky masa na horké pánvi obracíme tak dlouho, dokud nebudou osmahnuté a zatažené ze všech stran, ale stačí na to cca 3 minuty. Jedině tak zůstane maso uvnitř krásně šťavnaté a měkkoučké. Kousky masa opepříme a přesuneme do první pánvičky, ve které máme připravený houbový základ. Společně promícháme a krátce prohřejeme. Dlouhou tepelnou úpravou by maso ztvrdlo a už by se to nedalo napravit. Jako přílohu můžeme zvolit chléb, vařené brambory, bramborovou kaši, rýži atd., ale já dnes zvolila jemné bramboráčky s tvarohem, na které tu nechybí recept.
.


.

Bramboráčky s tvarohem

(pro 2 osoby)
.
Potřebujeme:
  • 3 ks středně velkých brambor
  • 3 lžíce strouhaného tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka provensálských bylinek
  • čerstvá zelená petrželka nebo pažitka
  • olej na smažení
.
Způsob přípravy:
.
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami do větší mísy. V míse brambory promícháme se strouhaným tvrdým tvarohem, jedním vejcem, solí, pepřem a zelenými bylinkami. Na teflonové pánvi rozehřejeme malé množství oleje a ze směsi brambor tvoříme malé hromádky, které roztáhneme a zploštíme do tvaru tenkých placiček. Z každé strany smažíme cca 3 minutky a ihned podáváme.

.
Tip do kuchyně:
.
Podle vlastní chuti můžete do bramborové směsi přidat i jiné výraznější koření, ale já s ohledem na fakt, že je připravuji jako přílohu k roštěnkám, kterým jsem dala pikantní chuť a krásně voní po houbách, zvolila jsem jemnější verzi bramboráčků bez česneku a výrazné majoránky. A to se mi rozhodně vyplatilo, protože bramboráčky na talíři nedominovaly, ale byly jen důstojnou přílohou k masu, které si podrželo veškerou chuťovou pozornost.V případě chutných roštěnek to jistě oceníte.

Jaké maso se hodí k přípravě minutky?
Rozhodně musíme sáhnout po kvalitním kousku masa. Připravovat na minutku můžeme jak plátky masa, tak nudličky nebo medailonky. Samostatnou kapitolou jsou bifteky a steaky. Před přípravou očistíme maso od šlach a přebytečného tuku. Nejvhodnější na minutku jsou roštěnky a hovězí svíčková. Z vepřového masa pak panenka, kotlety a kýta. Použít můžeme i kuřecí nebo krůtí prsa, ale nemusíme zapomínat ani na játra a zvěřinu. Je třeba připomenout, že bez dobré pánvičky se nám žádná minutka nepodaří.


Jakou minutkovou úpravu masa děláte nejčastěji? Jestli je trochu pikantní, můžete se s receptem přihlásit do soutěže o pěknou cenu ZDE.
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
.

Podzimní soutěž - pojďte vařit s námi recepty na zahřátí

1. října 2012 v 14:11 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Zajímavé odkazy!
Podzimní soutěž o titanový nůž bude opravdu pěkně nabroušená.
Léto je nenávratně pryč a pomalu nastává čas dlouhých večerů. Naší pozornosti neujde nic, co nás zahřeje. Na čaj s rumem letos raději zapomenu a natáhnu si teplý svetr a vlněné ponožky. Když ani to nepomůže, zatopím v krbu. S jistotou vím, že budu přemýšlím o tom, co dobrého si na zahřátí uvařím. Bude to něco pikantního a pěkně naostřeného! A to je i předmětem této podzimní soutěže.
.

Uvařte dobrotu pikantní a pořádně nabroušenou chilli papričkami nebo jiným ostřejším kořením. Ať je to jídlo, které pořádně zahřeje po těle. Když si najdete čas a uvaříte recept, který nebude postrádat pikantní ostrost, nafotíte ho a spolu s popisem zašlete do poloviny měsíce listopadu na adresu info@gurmanka.cz, bude zde zveřejněn v soutěžní rubrice a možná právě ten Váš recept bude vyhodnocen jako vítězný. Z tohoto malého soutěžního klání si odnesete i pěknou cenu. Podmínkou soutěže je, že maximální počet receptů nepřesáhne 3 příspěvky.
.
Soutěž je pořádána ve spolupráci s panem Petrem Bartoňem, zástupcem společnosti Titanové pánve.cz , který do soutěže věnuje báječnou cenu v podobě parádně nabroušeného nože.
.
Značkový sortiment za skvělé ceny si můžete prohlédnout a zakoupit i mimosoutěžně. Více o titanových a diamantových nožích zde.
diamantové a titanové nože
Přejeme všem čtenářům krásný a voňavý podzim!
.
.
Ať se vám všem dobře daří a vaří!
Něco pro inspiraci z mé kuchyně:
Indian Vindaloo Curry - pekelně ostré a vzrušující


SOUTĚŽNÍ RECEPTY:
  1. Kuřecí paličky v pálivé omáčce - autor receptu / Pablo - recept ZDE
  2. Fenomenální vietnamská polévka Pho Bo - autor receptu / Pablo - recept ZDE
  3. Pekelné dršťky - dršťky na pikantní způsob - autor receptu / Otto Plášek - recept ZDE
  4. Kuřecí kousky s chilli a sezamem - autor receptu / Otto Plášek - recept ZDE
  5. Steak z hovězího pupku - flank steak - autor receptu / Otto Plášek - recept ZDE
  6. Ohnivá hřejivá zelňačka - autorka receptu / Petra Culková - recept ZDE
  7. Rizoto v čínsko-vietnamském stylu - autor receptu / Pablo - recept ZDE
  8. Flamendr podle Jessy - autorka receptu / Markéta Heinrichová - recept ZDE
  9. Baq Ti Xcacau - autorka receptu / Marie Tomšů www.toffo.blog.cz - recept ZDE
  10. Pikantní dýňový kotlík - autorka receptu / Helena Baker / http://www.bakerwine.cz/ - recept ZDE
  11. Tak trochu jiný "guláš" - autorka receptu / Helena Baker / http://www.bakerwine.cz/ - recept ZDE
  12. Pikantní kuřecí maso s dýní a cizrnou - autorka receptu / Jaroslava Oumarová /
    http://mlsoty1.sweb.cz/ - recept ZDE
  13. Dračí tlamy - autorka receptu / Jaroslava Oumarová / http://mlsoty1.sweb.cz/ - recept ZDE
  14. Hokkaidó v tortille - autorka receptu / Jaroslava Oumarová / http://mlsoty1.sweb.cz/ - recept ZDE
  15. Ohnivý krůtí steak na fazolích a čerstvé zelenině - autor receptu / Jiří Urbášek / http://fb.com/jirkuvjidelnicek - recept ZDE
  16. Vegetariánské chilli con carne s hřebíčkovou rýží - autorka receptu: Zuzka Schreiberová alias slečna KosherStyle / www.facebook.com/kosherstyle - recept ZDE
  17. Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West - autorka receptu / Helena Baker / http://www.bakerwine.cz/ - recept ZDE
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)