Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jihočeská kulajda, královna houbových polévek

14. srpna 2012 v 15:13 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Kulajdu můžeme směle považovat za královnu houbových polévek. Zejména těch letních. Na jihu Čech se královského žezla drží už pěkně dlouho a kdo pravou kulajdu ochutnal, ten si ji nejspíš bude hodně dlouho pamatovat. Je voňavá, na jazyku hebce hladí smetana a chuť čerstvých hříbků dotváří tu geniální kompozici prostého, leč dokonalého jídla, původem z jihočeské kuchyně. Ta byla vždycky jednoduchá, úsporná a plná sezónních dobrot ze zahrady i lesa. Za starých časů by se na stole potkal hrnec vydatné kulajdy s mísou čerstvě upečených vdolků. Všichni by to považovali za velmi kvalitní oběd :-) Vdolky jsem nenapekla, rodinka se spokojila s čerstvým chlebem, ale zastřené vejce by chybět nemělo.

Recept na poctivou "kulajdu" nechybí v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni, ale proč si ho znovu nepřipomenout i tady? Stačí trochu čerstvých hub (tentokrát jsem našla hromádku lišek a několik hříbků). Pro dietnější verzi polévky se použije nízkotučná smetana a dobrá zpráva je, že tato polévka se nemusí ani zahušťovat moukou. Jen za kopr bych se přimlouvala. Ten polévce dá příjemný vizuální i voňavý šmrnc, proto ho pozvěte ve finále do hrnce.


KULAJDA - jihočeská polévka s houbami, bramborem, smetanou a koprem

Co na ni potřebujeme?

  • hrst čerstvých hub (tentokrát jsem použila lišky a hříbky)
  • 3 větší brambory
  • špetka kmínu
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1 bobkový list
  • hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná, ale kdo hlídá linii, rozhodně sáhne po méně tučné)
  • hladké mouky na 1 lžíci (zahuštění lze vynechat)
  • 1 až 2 lžíce octa (podle chuti, ale raději méně)
  • čerstvá vejce - do každého talíře 1 ks zastřeného vejce
  • sekaný kopr nesmí chybět (v létě čerstvý, jinak sušený, mražený)
Jak ji připravíme?

Houby očistíme (už v lese) a doma je podle potřeby dočistíme a nakrájíme na plátky. Menší kousky rozpůlíme nebo je můžeme nechat i vcelku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby i brambory přidáme do hrnce, zalijeme vodou, okmínujeme, osolíme a přidáme všechno koření. Vaříme mírným varem cca 30 minut, tzn. do změknutí brambor. Poté přidáme smetanu. Pokud se rozhodneme zahušťovat smetanou, rozmícháme mouku ve smetaně a přidáme ji do polévky a dobře promícháme a zvolna provaříme. Hotovou kulajdu ochutíme podle potřeby solí a přikyselíme podle chuti. Přidáme drobně nasekanou koprovou nať a polévku podáváme. Podle možností si do každého talíře přidáme jedno čerstvé zastřené vejce. Vejce vaříme buď zvlášť v kastrolku s okyselenou vodou, ale můžeme je též vyklepnout rovnou do horké polévky a nechat je zvolna srazit. Stačí cca 3 minuty vařit velmi mírným varem a poté nechat ještě několik minut mimo tepelný zdroj dojít. Žloutky vajec musí být při podávání ještě poloměkké, schované za lehce sraženým bílkem (asi tak, jak vidíte na obrázku níže).


Dnes jsem si s polévkou při podávání tolik nepohrála, ale i tak byla dobrá.

Kulajda je v mých očích dokonalá letní, dietní, expresní polévka. Epesní záležitost pro potěchu žaludku. Když ji miluješ, není co řešit. S kulajdou se dá v létě krásně hřešit. Jen si trochu lámu hlavu, čím tuto smetanovou polévku zapíjet? Kofola by rozhodně nebyla to pravé ořechové :-)

Recept na kulajdu a jiné dobroty najdete na stránkách mé kuchařské knížky Rande s gurmánkou v české kuchyni.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE. Ukončení se pomalu blíží, tak držím palce všem zúčastněným.



 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jaroslava Jaroslava | E-mail | 14. srpna 2012 v 16:20 | Reagovat

kulajda to byla jedna z prvních polévek, kterou sem začala vařit,hned bych si dala, tak snad v neděli

2 DolceVita DolceVita | Web | 14. srpna 2012 v 16:23 | Reagovat

[1]: Jaroslava:

Já se musím přiznat, že kulajdu jsem začala vařit až jako jednu z posledních polévek. V podstatě v momentě, když jsem se nastěhovala do jižních Čech jsem objevovala kouzlo zdejších lokálních zdrojů a starých receptů :-) Je úžasná a když je z čeho, tak ji vařím. U nás je to záležitost letní, kdy je dostatek čerstvého kopru a nějaká ta čerstvá houba se tu vždycky najde :-)

3 Alis Alis | Web | 14. srpna 2012 v 18:46 | Reagovat

Ahoj Šárko, musím  s Tebou jen a jen souhlasit.... je kulajda královna houbových polévek!! Škoda, že u nás teď nějak přestaly růst houby, jinak bych se do ní také pustila!

4 DolceVita DolceVita | Web | 15. srpna 2012 v 9:49 | Reagovat

[3]: Alis:

Ani u nás nejsou houbové žně a každá houba se musí pořádně hledat, ale určitě období hojnosti nás ještě čeká, tak na kulajdu máme stále času dost :-)

5 Katerina Katerina | Web | 16. srpna 2012 v 11:33 | Reagovat

Dnes jsem objevila Vas blog. Je tu krasne a zajimavo. Budu se rada vracet! A kulajdu ja taky rada, bude u nas dnes vecer!

6 DolceVita DolceVita | Web | 16. srpna 2012 v 12:53 | Reagovat

[5]: Katerina:

Děkuji za návštěvu a za milý komentář :-) Snad se nějakými dalšími příspěvky trefím do chuti a nálady. Kulajda je moc příjemná záležitost, tak ať vám ta vaše chutná :-) Krásné léto. Šárka

7 Shine Shine | Web | 18. srpna 2012 v 18:48 | Reagovat

Tak tohle vařim moc ráda :-))

8 DolceVita DolceVita | Web | 19. srpna 2012 v 9:54 | Reagovat

[7]: Shine:

Když je z čeho vařit, vždycky mi na plotně zavoní kulajda :-) Krásnou a provoněnou neděli přeje Šárka

9 DolceVita DolceVita | Web | 23. srpna 2012 v 10:39 | Reagovat

Pokud vám nefungují komentáře, je to problém v administraci na www.blog.cz a doufám, že brzy bude vše zase OK. Díky za pochopení, technika je jen technika :-)

10 felixa felixa | E-mail | Web | 25. srpna 2012 v 0:50 | Reagovat

To ano, kulajda je pochoutka. Já jen občas žasnu čemu všemu lidé říkají kulajda. Zrovna minulý týden v restauraci - krom kyselosti ta polévka neměla s kulajdou nic společného :D
Ahoj, Šárko, těší mě, že jsem Tě opět našla po tom, co zrušili bloguje :)))

11 DolceVita DolceVita | Web | 26. srpna 2012 v 0:53 | Reagovat

[10]: felixa:

Souhlasím, že s kulajdou bývá někdy potíž, proto je asi nejlepší uvařit si ji pěkně doma :-)
Ahoj, také mě těší, že se naše cesty zase protínají :-))

12 Madla Madla | Web | 26. srpna 2012 v 11:17 | Reagovat

Kulajda je moje nejoblíbenější polévka! S čerstvými lesními houbami a čerstvým koprem prostě nemá chybu! A kulajda bez ztraceného vejce pro mě prostě není kulajda :-)

13 hawaii-holiday hawaii-holiday | Web | 29. srpna 2012 v 13:38 | Reagovat

Ahojte navštivte naši novou RPG stránku Hawaii Holiday. Vytvořte si zde postavu a můžete hrát každý den. Více na: http://hawaii-holiday.blog.cz/

14 DolceVita DolceVita | Web | 3. září 2012 v 10:45 | Reagovat

[12]: Madla:

Kulajda a kyselo, tím nikdy nepohrdnu. Protože jsem patriot, vařím častěji kulajdu, ale za dobrým kyselem si ráda zajedu do Krkonoš. Alespo%n jeden dobrý důvod, proč se přesunout z jihu směrem k severu :-)

15 simple elegant wedding dresses simple elegant wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat
16 plus size evening dress plus size evening dress | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:54 | Reagovat

people with scrambled thoughts think like this:I join told all above. Let's discuss this question.
http://www.queweddingdresses.org/mermaid-wedding-dress-style.html

17 shammer shammer | Web | 20. června 2015 v 3:39 | Reagovat

malá sms půjčka :-D

18 http://www.plomberie-draguignan.fr http://www.plomberie-draguignan.fr | Web | 2. srpna 2016 v 11:39 | Reagovat

Při sledování olympijských klání nebudu mít chuť zápasit v kuchyni se složitými recepturami a čínský způsob přípravy jídla mi půjde k duhu. Pro všechny případy si už teď nějakou kuchařku prolistuji a založím tam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama