Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jablečný koláč se skořicí a vanilkovým krémem

5. srpna 2012 v 1:37 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


Mezi jablečnými moučníky kraluje štrúdl, ale i jablečný koláč mu může nebezpečně šlapat na paty. Zvláště v případě, když bude vonět skořicí. V sezóně letních jablek bude nejšťavnatější a uvítáte i fakt, že jablíčka použijeme neloupaná. Po upečení se totiž tenká slupka doslova rozpustí na jazyku.



Jablečný koláč se skořicí a vanilkovým krémem

Potřebujeme:

  • listové těsto
  • 10 ks středně velkých letních jablek
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 čerstvá vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence

Způsob přípravy:

Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení a vyplníme ji tence vyváleným listovým těstem. Těsto na několika místech propícháme a hustě poklademe pokrájenými neloupanými letními jablky. Povrch bohatě zasypeme skořicovým cukrem. Kysanou smetanu prošleháme s vejci a třtinovým cukrem. Smetanový krém ovoníme vanilkou a vlijeme na koláč. Krém lijeme zvolna do jednoho místa, nejlépe do středu koláče. Krém se rozteče pod jablky a svrchní vrstva jablek se skořicí nezůstane potopená. Oceníme to při pečení, kdy skořicový cukr na jablkách zkaramelizuje. Koláč vložíme do dobře vyhřáté trouby a při teplotě 180 °C pečeme cca 45 minut.






Upečený koláč je příjemně sladký, voní po skořici a chuť jablek zůstává lahodně kyselkavá. Ve spojení se smetanovým krémem je tento koláč krásným pozdravem léta a v podstatě i rozloučením s jablky zvanými "letňáky". Jejich sezóna je krátká a k uskladnění se nehodí.



Jabloň - odrůda "Průsvitné letní" (Malus domestica)


Tato nejranější jabloň našich zahrad (nechybí ani v té naší) pochází z Pobaltí roku 1800 a je rozšířená všude v Evropě. V Anglii se letním jablkům této odrůdy říká White Transparent, u polských sousedů Papiroska, v Německu Weisser Klarapfel. Jabloň plodí velké množství žlutozeleně zbarvených plodů, které se vyznačují křehkostí a velkou šťavnatostí. Průsvitné letní konzumujeme ihned po utržení, neboť rychle moučnatí. Ke skladování je nevhodné, ale když se do uzrálého "letňáku" zakousneme, rozhodně jeho chuť oceníme. Na zahradě máme jeden velký a bujně rostoucí strom a nikdy se nestalo, že by byla nouze o česáče :-) K přímému konzumu jsou tato jablka ideální a nespornou výhodou je to, že patří k prvním odrůdám našich zahrad, které otevírají jablečnou sezónu. Neupéct si z nich alespoň jeden koláč by byla velká škoda.



Při prvním zakousnutí jsem měla pocit, že mi v ústech plavou malé jablečné ostrůvky v moři vanilkového smetanového krému ... a pak mě ze sna vytrhla křupavá skořicová krustička. Zahrada má mnoho podob, ale taková rychlá proměna několika jablek do podoby šťavnatého koláče je téměř nezapomenutelná událost. Alespoň já to tak cítím a nelituji času, který trávím popisováním jedné úplně obyčejné jablečné odrůdy, která možná roste zapomenuta někde kousek od vás u cesty a nikdo ji tam nečeše.


Všechny české zahrady jsou předurčeny k půvabu, který tam umí vnést ovocné stromy. Zvláště jabloně nemusí nikdy chybět. Mají totiž tu výhodu, že se jim daří i ve vyšších polohách a tak se úspěšně pěstují i ve výšce do 700 m n. m. Na jaře půvabně kvetou a s podzimem se z nich stávají štědré dárkyně šťavnatých plodů. I mimo ploty našich zahrad se dají objevit aleje pláňat a sladce kyselkavých letňáků. Z vlastnoručně nasbíraných plodů bude mít koláč chuť ještě o trošku sladší. Chuť letních jablek vynikne jen když jsou plody natrhané těsně před konzumací.

Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE. Ukončení se pomalu blíží, tak držím palce všem zúčastněným.

Další zajímavá letní soutěž běží na stránkách Olivové kuchařky, tak se zkuste zapojit.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pepa Pepa | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 8:55 | Reagovat

Mňam! Při popisu těch letních jablek se mi úplně sbíhají sliny. Doma jsme jim říkali "žňovky", protože se jedly v období žní. A v tomto druhu koláčku musí chutnat skvěle. Já peču podobný rychlý koláč, ale s hruškami, a ke skořici přihodím i kousek tlučeného hřebíčku a badyánu. Díky za inspiraci, vyzkoušim i jablečný. :-)

2 DolceVita DolceVita | Web | 5. srpna 2012 v 10:15 | Reagovat

[1]: Pepa:

Možností, jak se popasovat s jablky je opravdu mnoho. Období letňáků a žní je krátké, tak tento koláč je jen malou připomínkou jablek, která se houfně sypou do trávy a největší úroda putuje do kompostu. Na koláčový plech se jich nikdy moc nedostane. Už máme po "žňovkách" :-)

3 helena helena | Web | 5. srpna 2012 v 11:35 | Reagovat

Vypadá to úžasně.

4 DolceVita DolceVita | Web | 5. srpna 2012 v 12:10 | Reagovat

[3]: helena:

Jablečné koláče mají takový svůj skromný půvab, ale vůně je vždy předurčuje někam výš :-)

5 Lucka Lucka | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 12:21 | Reagovat

MŇAM! Jen ta představa blízkosti podobné dobroty... Nemůžu se dočkat, až mi bude vonět na stole :-)

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 5. srpna 2012 v 15:49 | Reagovat

Vanilka a jablka jdou k sobě skvěle.

7 Beránek Beránek | E-mail | 5. srpna 2012 v 16:55 | Reagovat

v jakém průměru zapékací mísy pečete? mě se nedaří sehnat žádnou kulatou formu nad 20cm a pod 200 :(

8 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 22:50 | Reagovat

Také mám něco v koláčové formě: http://toffo.blog.cz/1208/z-kolacove-formy-s-mangoldem-i-visnemi,
ty jablkové mám ráda ještě teple vlahé, je to luxus.

9 Livien Livien | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 23:07 | Reagovat

Nádhera! Skoro cítím, jak voní. Už jsem si vyndala listové těsto na rozmražení a hned zítra ho hodlám ozkoušet. :)

10 Angel Darkwood Angel Darkwood | Web | 6. srpna 2012 v 11:21 | Reagovat

Tak do tohoto koláče se musím pustit, vypadá opravdu báječně!=)

11 DolceVita DolceVita | Web | 7. srpna 2012 v 1:38 | Reagovat

[5]: Lucka:

Jablečné koláče nikdy nevoní dlouho :-)

12 zrzka zrzka | E-mail | Web | 7. srpna 2012 v 18:33 | Reagovat

tak jsem zkusila taky.. krom vanilkového aroma .. to se snad propadlo do země .. ale i tak dobrotka :)

13 CharlieBis CharlieBis | Web | 7. srpna 2012 v 21:24 | Reagovat

čau, omlouvám se že takhle otravuji.
Rozjíždím nový projekt www.mametalent.cekuj.net a potřeboval bych co nejvíce zpětných odkazů na stránky tak kdyby jste mohli umístit tuto reklamu někam na svoje stránky ,moc by mi to pomohlo. díky moc
---------------------------------------
Myslíš si že ty nebo někdo koho znám má Talent ? Natoč to a přidej to na www.mametalent.cekuj.net

14 DolceVita DolceVita | Web | 9. srpna 2012 v 8:08 | Reagovat

[6]: TlusŤjoch:

Jen nesmí do hry přijít ani špetka skořice, protože ta na sebe umí strhnout pozornost téměř nestydatě :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 9. srpna 2012 v 8:10 | Reagovat

[7]: Beránek:

Průměr mé zapékačky je 27 cm a je to optimální velikost.

16 DolceVita DolceVita | Web | 9. srpna 2012 v 15:34 | Reagovat

[12]: zrzka:

Jablka nikdy neumí zklamat :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 9. srpna 2012 v 15:36 | Reagovat

[10]: Angel Darkwood:

V jednoduchosti je krása :-)

18 Livien Livien | E-mail | Web | 9. srpna 2012 v 18:07 | Reagovat

Dneska jsem ho podle tohoto receptu dělala a byl naprosto dokonalý. Už není a zítra musím (prý povinně) udělat další. :D Už při pečení zavoněl úplně celý dům. Akorát nevím, jestli jsem neměla vajíčka nějaká menší, každopádně smetana se mi po nalití prostě nevlila dolů a zůstala skoro všechna nahoře na jablíčkách, takže to zítra budu muset vykoumat trochu jinak. :)

19 Madla Madla | Web | 10. srpna 2012 v 14:41 | Reagovat

Ach, ach, hned bych si ten voňavý skořicový zázrak dala! Letos nějak nekoláčuji, všechno domácí ovoce v nás mizí v tom nejpřirozenějším stavu (nebo v kombinaci s řeckým jogurtem s troškou medu), ale až dostanu od maminky šťavnatá letní jablíčka, rozhodně si vzpomenu na váš krásný recept a nějakou podobnou voňavou neřest určitě spáchám i ve své kuchyni. Ať je vaše léto krásně voňavé a protkané klidem a pohodou, Šárko!

20 DolceVita DolceVita | Web | 10. srpna 2012 v 15:24 | Reagovat

[18]: Livien:

Skořice provoní krásně celý dům, proto mám tyhle koláče velmi v oblibě :-) Pokud jde o vejce, je pravda, že já používám vejce domácí ve větší velikostní kategorii. Pokud budou vejce malá, tak dát raději 3 ks. Určitě se povede a nejlepší vizitka koláče je stejně ta, když z něj nezůstane ani drobek :-) Tak ať chutná a víkend voní jablky a skořicí.

21 DolceVita DolceVita | Web | 10. srpna 2012 v 15:30 | Reagovat

[19]: Madla:

Milá Madlo, letní parfémy jsou krásně utkané z prosluněných dnů a ty nejvoňavější akordy léta se ukrývají pod slupkou dozrálých plodů ovoce. Když na koláče zapomeneme a necháme se uhranout ovocem ve své naturální podobě, je to jenom dobře :-) Léto svádí k sladkým hříchům ... neptejte se co leží touto chvilkou u nás doma v horké troubě :-))) Zase jeden koláč pro milou návštěvu. Krásný víkend i tobě!

22 Misha Misha | Web | 11. srpna 2012 v 13:04 | Reagovat

Úžasný vyzkoušela jsem s pomocí mamky :))

23 Shine Shine | Web | 11. srpna 2012 v 13:05 | Reagovat

MilujI teNto koláč moje specialita.

24 Miladka Miladka | Web | 11. srpna 2012 v 15:43 | Reagovat

Zkusila jsem to a výborné...! :) Po půl hodině z něj zbyl jen plech jak se do něj děti pustily :D

25 DolceVita DolceVita | Web | 11. srpna 2012 v 22:44 | Reagovat

Misha - Shine - Miladka:

Jsem ráda, že jsem se koláčem trefila do chuti :-)

26 Lilly Lilly | E-mail | Web | 12. srpna 2012 v 0:15 | Reagovat

Ahoj, ak máš rada ŠATY, kamarátka rozbieha stránku na Facebooku práve o nich. Je tu - https://www.facebook.com/pages/%C5%A0aty/444457738910073 Práve začína a moc ľudí sa do toho nehrnie. Tak nás podpor a daj nám LIKE na stránku. Rada oplatím :) Veľmi ťa prosíím :)

27 Žanet Žanet | Web | 13. srpna 2012 v 17:35 | Reagovat

Mňam, jestli chutná tak, jak vypadá :) určitě musím zkusit :)

28 DolceVita DolceVita | Web | 14. srpna 2012 v 11:21 | Reagovat

[27]: Žanet:

Troufám si říct, že chutná ještě lépe. Fotografie nepředávají vůni a v jablečném koláči se skořicí jde o vůni až v první řadě :-)

29 hana hana | 14. srpna 2012 v 21:01 | Reagovat

Ve východních Čechách jim říkáme "ječnišťata". Vždycky si vzpomenu na stromy z dětství, a na tu jejich jablečnou vůni. Koláč vyzkouším, děkuji.

30 DolceVita DolceVita | Web | 15. srpna 2012 v 9:47 | Reagovat

[29]: hana:

Vzpomínky nacházíme všude. Na staré zahradě jsem nedávno česala "malináče", které tam před mnoha lety sázela babi s dědou. Také pro mě měly úplně jinou vůni než obyčejná jablka. Jablečný koláč je prostě nostalgie :-)

31 Jíťa Jíťa | 17. srpna 2012 v 5:20 | Reagovat

Tak včera jsem tento koláč upekla a zmizel velmi rychle! Byl skvělý a jednoduchý, díky za recept!

32 DolceVita DolceVita | Web | 17. srpna 2012 v 12:06 | Reagovat

[31]: Jíťa:

Díky za zprávu :-) Prima víkend!

33 Terezie Terezie | 24. srpna 2012 v 13:42 | Reagovat

Koláč vypadá dobře a určitě je i dobrý, ale použít kupované těsto? To není žádné pečení...

34 DolceVita DolceVita | Web | 25. srpna 2012 v 0:45 | Reagovat

[33]: Terezie:

Kdo má dost času, samozřejmě si s těstem vyhraje a připraví své vlastní - domácí. Ono to zase až tak dlouho netrvá, ale jsou chvíle, kdy se všechno stihnout nedá :-) A to tady nechci vypisovat, co jsem zrovna ve chvilce pečení koláče musela stihnout :-) V jistých chvílích sáhnu po dobrém kupovaném těstě docela bez výčitek. Např. ve Francii a Švýcarsku jsou hotová těsta ve vynikající kvalitě a tím pádem i ve velké oblibě. Jakmile se chci uklidnit a trochu relaxovat, vyhrnu si rukávy a ruce ponořím do těsta ... jsou to chvilky, která mám moc ráda.

35 SilviaSK SilviaSK | E-mail | 26. září 2012 v 11:35 | Reagovat

Ihneď ako som objavila Váš blog i stránku sa stali recepty, ktoré tu objavujem, niečím úplne novým v mojej kuchyni. Tento jablkový "zázrak" podľa Vás pripravujem už celé leto a stále ho "nemáme ešte dosť" !!!! ďakujem a teším sa na všetky Vaše nové príspevky i komenty :-)

36 DolceVita DolceVita | Web | 26. září 2012 v 12:31 | Reagovat

[35]: SilviaSK

Děkuji za návštěvu na mých stránkách a mám radost, že se vám tu líbí a recepty lákají k vyzkoušení. S jablky si můžeme podzim krásně užívat hodně dlouho. Nikdy nechutná jablečný moučník lépe než v tomto období dozrávání jabloní. Dobrou chuť a zdravím :-) Šárka

37 YVONA YVONA | 13. listopadu 2012 v 7:44 | Reagovat

NÁDHERA,JE VIDĚT ŽE SI ROZUMÍTE S VAŘEČKOU I FOTOAPARÁTEM,FAKT BOMBA PŘESNĚ JAK CHVÁLÍ NA SVÝCH STRÁNKÁCH PANÍ BRÝDOVÁ

38 Tomáš Tomáš | 16. září 2013 v 13:58 | Reagovat

Já bych možná jen potřeboval radu ohledně těsta. Zrovna o víkendu jsem se na koláč vrhnul a nevím, čím to bylo, ale těsto na dně bylo asi nedopečené. Je na to nějaký trik? Bohužel nemůžu s jistotou tvrdit, že jsem měl zapnutou spodní spirálu v troubě. Ale mohlo by to být třeba šťávou, kterou jablka pustí? Díky.

39 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:14 | Reagovat

[38]: Tomáš:

Omlouvám se za pozdní odpověď, byla jsem mimo republiku, ale asi neporadím, protože těsto by se mělo zcela normálně propéct, pokud bude trouba předem dostatečně rozehřátá na správnou teplotu. Pokud bylo těsto nedopečené (sic takovou zkušenost nemám), dalo by se snad ještě trochu dopéci nastavením času a hlavně zkontrolováním, zda spodní spirála trouby byla zapnuta. Já peču v horkovzdušné troubě, což mohu jen doporučit. Díky za dotaz a přeji pěkný podzim ve vůni dobrého a pěkně vypečeného jablkového koláče ;-) Šárka

40 http://www.fireboots.fr http://www.fireboots.fr | Web | 2. srpna 2016 v 11:40 | Reagovat

Na jaře půvabně kvetou a s podzimem se z nich stávají štědré dárkyně šťavnatých plodů. I mimo ploty našich zahrad se dají objevit aleje pláňat a sladce kyselkavých letňáků.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama