Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Čínské nudle ve woku s květákem a kuřecím masem

5. července 2012 v 12:23 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

Čínské nudle ve woku s kuřetem a květákem. U tohoto receptu je sympatické, že nemusíte mít klasické čínské recepty přímo "ve voku", neboť s dobrými surovinami se i bez hlubší znalosti čínského vaření dá připravit bezpočet zajímavých nudlových variací. Chce to jen velkou pánev, tzv. wok a pár minut času. Recepty s čínskými nudlemi považuji v letním čase přímo za ideální.

Každé čínské jídlo se musí chystat s důrazem na harmonickou vyváženost použitých surovin, neopomenout důraz na barvu, vůni a chuť. Někdy jen tak naslouchám vnitřnímu hlasu a připravím si čínskou rychlovku bez toho, abych postupovala podle receptu. Snažím se respektovat zásady čínské kuchyně a potom se mi dostaví ten známý blažený stav, kdy jsem odměněna pocitem spokojeného žaludku a silou klidné duše. Stačí k tomu pár běžných surovin a jeden pořádný wok, ve kterém se to všechno pěkně rozvoní. Pro tento případ nechávám všechny čínské kuchařské knihy ležet v knihovně a budu poslouchat svůj vnitřní hlas. Pouštím se do počítání nudliček a v hlavě si přepočítávám, kolik že těch čínských kuchařek vlastně doma mám?

Čínské nudle ve woku s květákem a kuřetem


pro 3 - 4 osoby potřebujeme:
  • čínské vaječné nudle (podle citu)
  • 1 malý květák
  • sůl
  • 2 ks kuřecích prsíček
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks jarních cibulek s natí
  • 2 zelené papriky nebo 1 zelená feferonka
  • 2 lžíce sojové omáčky (Soy Sauce - Mushroom Flavoured)
  • máčený škrob (1 lžíce Maizeny rozmíchaná ve 100 ml vody)

Nudle povaříme dle návodu 15 minut v osolené vodě a scedíme je. Krátce povaříme i květák a rozebereme ho na růžičky. Nic se nestane, když nudle uvaříme společně s květákem, jako to dělám já. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme zeleninu. Jarní cibulky nakrájíme na cca1,5 cmdlouhé kousky, přidáme proužky papriky a na nudličky nasekaný česnek. Krátce prohřejeme a do zeleninového základu přidáme pokrájené kuřecí maso z prsou. Zprudka osmahneme a přidáme na růžičky rozebraný vařený květák a nudle. Směs osmahneme a ochutíme sojovou omáčkou (ideálně s houbovou příchutí). Promícháme a po třech minutách přidáme máčený škrob. Pár minut zprudka zahřejeme, dobře promícháme a servírujeme do misek nebo hlubokých talířů.






Jak se dělá máčený škrob?
Maizena (kukuřičný škrob)nebo Solamyl (bramborový škrob) rozmícháme ve vodě. Po chvilce se usadí ke dnu a my do pánve vlijeme jen škrobovou vodu, která se stáním oddělila. Usazený škrob na dně nepoužíváme.



Dnes jsou čínská bistra na každém rohu, kuchyně na českých plotnách už dávno zlidověla, ale tím pádem přišla o nádech exotična. I tak ale věřím, že většina z nás má doma nějakou tu čínskou kuchařku a z času na čas se pustí do vaření nápaditých receptů z čínské kuchyně a snaží se o zachování autentické chuti. Podle čeho vaříte "čínu" vy?

Mé povídání o čínské kuchyni vyšlo před časem u příležitosti OH 2008 v Pekingu.
Článek s názvem "Komu by dnes císař uťal hlavu?" vyšel v LIDOVÝCH NOVINÁCH v magazínu PÁTEK.
OH 2012 už jsou zase za dveřmi :-) Při sledování olympijských klání nebudu mít chuť zápasit v kuchyni se složitými recepturami a čínský způsob přípravy jídla mi půjde k duhu. Pro všechny případy si už teď nějakou kuchařku prolistuji a založím tam, kde si o to mé chuťové papily řeknou :-)

Čínské recepty - filozofie a vaření - kdo vaří rád, bude si to užívat. Většinou jde o jídla, která mohou být do 15 minut na stole v plné parádě.

Pojďme si společně přepočítat čínskou kulinární literaturu v českých knihovnách :-) Podle čeho vaříte vy a co máte na "číně" nejraději?


Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daniel Hloušek Daniel Hloušek | E-mail | Web | 5. července 2012 v 12:41 | Reagovat

Asi před pěti minutami jsem dojedl a opět mám hlad... :-D

2 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2012 v 17:03 | Reagovat

[1]: Daniel Hloušek:

Já foodblogy nemám ráda :-) Přesně ty stejné pocity si odnáším, když brouzdám po stránkách s touto voňavou tematikou :-)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 5. července 2012 v 19:05 | Reagovat

Jídla z woku
lahodí oku!

4 helena helena | Web | 6. července 2012 v 11:06 | Reagovat

Já zahušt'uji hodně škrobem s vodou,ale vlívám to rozkvedlané všechno.ted' tady čtu,že to nepoužíváš,můžu vědět proč?
Myslím,že mi ta odstátá voda pokrm nezahustí tak,jak chci.

5 emik97 emik97 | Web | 6. července 2012 v 18:34 | Reagovat

Ahoj:) Hele ty nudle ,to máš takové ty z pytlíka za 5 kč? nebo nějaké speciální?:))

6 Daniel Hloušek Daniel Hloušek | E-mail | Web | 8. července 2012 v 10:09 | Reagovat

[2]: Alespoň pak člověk narazí na nové nápady, ale za cenu toho, že bude chvíli hladovět.. :-D :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2012 v 12:02 | Reagovat

[4]: helena:

Hezký den. V tomto receptu dojde k zahuštění už sojovou omáčkou, protože houbová má daleko hustší konzistenci než klasická. Proto přidávám jen trochu škrobové vody, aby jídlo nebylo moc klihovaté. Ale v jiných případech samozřejmě máčený škrob použiji celý. Ostatně k čínským recepturám bych se ještě chtěla během léta vrátit a obohatit jimi svůj web. Vařím je poměrně často a pochvaluji si rychlost, s jakou se takové jídlo dostane na stůl :-) Krásný letní čas přeje Šárka

8 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2012 v 12:04 | Reagovat

[3]: Tlusťjoch:

Čínská jídla z woku
lahodí oku!
Kdo vaří ve woku
dožije se sta roků :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2012 v 12:07 | Reagovat

[5]: emiko97:

Jsou to klasické čínské nudle, které se musí předem cca 15 minut vařit a poté upravovat ve woku. Nejsou to ty polévkové z pytlíku :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2012 v 12:07 | Reagovat

[6]: Daniel Hloušek:

Je to zkouška pevné vůle :-)

11 library12 library12 | Web | 10. července 2012 v 22:28 | Reagovat

skuste moj novy blog :)

12 Kristýna Spěváková Kristýna Spěváková | E-mail | Web | 11. července 2012 v 8:07 | Reagovat

Ahoj,

máš hezký blog, byla bych ráda, kdyby jsi viděl/a i můj blog :)

www.bizuteriesperky.blog.cz

13 helena helena | Web | 13. července 2012 v 18:48 | Reagovat

[7]: Díky.

14 krtecek krtecek | 18. července 2012 v 23:18 | Reagovat
15 krtecek krtecek | Web | 18. července 2012 v 23:23 | Reagovat

Něco na chuť

16 KATHRINE KATHRINE | 20. července 2012 v 14:01 | Reagovat

ahoj, na jednom webu jsem našla VIDEO K FILMU BREAKING DAWN PART TWO (ROZBŘESK ČÁST DVA):

http://hannah-montana-twilight.cz/?mn_post=7106

17 Gef Gef | 23. července 2012 v 21:38 | Reagovat

Super recept :-) doporučuju ještě http://skvelerady.cz

18 hra-fantasyrama hra-fantasyrama | Web | 24. července 2012 v 11:20 | Reagovat

Tyjo vypadá to skvěle. Díky za recept a nápad, určitě to vyzkouším

19 Lady D Lady D | Web | 24. července 2012 v 16:04 | Reagovat

tak to vypadá opravdu báječně

20 Lussy Lussy | Web | 25. července 2012 v 21:53 | Reagovat

Určitě vyzkouším :-)
Podívej se prosím na můj blog.

21 Zdenek Zdenek | 27. července 2012 v 22:48 | Reagovat

Šárko, Vy ale umíte dělat chutě. :) ... a zrovna ve chvili, kdy mám otevrenou láhev nádherného vína (Pascal-Jolivet), ke kterému nemám co dobrého na zub. ... :( :) ... moje chyba...
Ty nudle zkusím a masíčko nahradím něčím dobrým z rostlinek.
Těším se na další Vaše nápadité kreace.

22 DolceVita DolceVita | Web | 28. července 2012 v 4:01 | Reagovat

[21]: Zdenek:

Zdeňku, Pascal-Jolivet je krásným vyjádřením přírody. S takovým vínem se dá být klidně i o samotě :-) Já dnes shodou okolností seděla až do časných ranních hodin ve společnosti nádherných sýrů a příjemného vína z moravských vinic :-)

Ve společnosti vína čas krásně a rychle ubíhá :-) Hezké časné ráno přeji!

23 Zdenek Zdenek | 29. července 2012 v 23:13 | Reagovat

[22]: Šárka:

"S takovým vínem se dá být klidně i o samotě :-)"

Však jsem taky byl.

24 DolceVita DolceVita | Web | 30. července 2012 v 9:37 | Reagovat

[23]: Zdenek:

Být s vínem o samotě je fajn, protože se vínu lépe naslouchá :-) Určitě je rozumné, když v těchto komorních chvílích není jazyk podplacen žádným kouskek uzeného či aromatického sýra, protože by se mohl stát náchylným pokládat i méně sofistikované víno za vynikající. Jsem pro, aby nebyla narušena objektivnost nosu i jazyka a nerozptylovat jejich soustředěnost a pozornost směrem ke kulinárním radostem :-)Jedině pak se nám víno otevře a všechny tóny chuti obejmou ústa a zazní na jazyku :-)

Já to své ochutnávání pojala naprosto špatně a má fantazie se od obsahu vinné sklenky vydala směrem k sýrům, čímž jsem se ochudila o rozluva s vínem ve sklence a tím pádem dnes nemám pocit, že by to bylo setkání s nezapomenutelným vinným zážitkem :-)

25 Viera Viera | E-mail | 5. září 2012 v 16:16 | Reagovat

Skvele...a chutilo..podarilo sa aj mne.
Sarka, nemate nahodou dobry rezept na ryzu zvanu dzuvec? Zdravim

26 off the shoulder wedding dresses off the shoulder wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:37 | Reagovat

I completely agree with the above comment,.
http://www.standdress.com/

27 Marek Marek | E-mail | Web | 11. února 2013 v 0:16 | Reagovat

Nedávno jsem uvažoval, jaký wok koupit.
http://panev-wok.cz/kde-koupit-litinovou-panev
Nakonec u mě vyhrál materiál litina. Jě těžká, ale má výborné vlastnosti.
Pokud budete někdo kupovat wok, tak za mě určitě doporučuji litinu.

Už jsem v něm vařil nudle, rýži, maso, vše děláno v páře a chutnalo to o dost lépe jak v obyčejném hrnci.

28 Vendy Vendy | E-mail | 11. března 2013 v 14:16 | Reagovat

Zkusila jsem z těchto stránek spoustu receptů a toto je jediný,který se mi nepovedl. Jídlo mi přišlo bez chutě,ale možná jsem tam dala moc květáku,přišlo mi to hrozně sladké :-( Prosím více takových receptů s čínskými nudlemi..

29 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:58 | Reagovat

[25]: Viera:

Díky za zprávu! Bohužel jsem ji objevila až nestydatě pozdě ... bohužel. Pokud jde o recept na rýži v balkánském stylu, djuvec, tak recept mám rodinný a docela často si tohle skvělé jídlo doma vařím. Určitě ho sem také přidám, protože to je prima kombinace rýže a zeleniny.

30 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:59 | Reagovat

[27]: Marek:

Naprostý souhlas! Bez pořádně velkého a woku ze solidního materiálu se žádná kuchyně neobejde.

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 17:01 | Reagovat

[28]: Vendy:

I to se může stát :-) Mně to opravdu moc chutnalo a ocenila jsem právě zde skvělou chuť kvalitní sojové omáčky. Děkuji za zkoušení mých receptů, moc si toho vážím a děkuji za každý postřeh. Zdravím, Šárka ;-)

33 martin martin | 4. září 2013 v 20:10 | Reagovat

Cinske nudle je nase oblibene jidlo a dolcevita oblibeny blog.

jen tentokrat i kdyz jsme postupovali presne podle receptu od prvni chvile bylo videt, ze vysledek bude jiny.
Ze zeleniny se v zadnem pripade neudelalo tolik "vypeku" jako zde na foto a po pridani nemarinovaneho, pouze nakrajeneho masa se trocha udelala ale rozhodne ne takove mnozstvi stavy a barvy jako zde na fotos.
Jidlo bylo dobre ale vysledek opravdu barevne i konzistenci dost jiny.

Martin

34 http://www.photostories.fr http://www.photostories.fr | Web | 2. srpna 2016 v 11:37 | Reagovat

Při sledování olympijských klání nebudu mít chuť zápasit v kuchyni se složitými recepturami a čínský způsob přípravy jídla mi půjde k duhu. Pro všechny případy si už teď nějakou kuchařku prolistuji a založím tam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama