Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Balkánská vaječná omeleta, skvělá snídaně na vidličku

4. července 2012 v 11:47 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sýry

Správný rozjezd do nového dne má na svědomí dobrá snídaně. Kdo drží svou hmotnost pod kontrolou, ten si z ranní snídaně už dávno udělal pravidelný a oblíbený rituál. Podle odborníků se právě snídaně na denním příjmu podílí rovnými 20 až 25 %, proto musí být pestrá a vyvážená.

Podle nálady střídám několik druhů snídaní, ale vždycky se nejvíc těším na vejce v různých podobách. V horkých letních dnech si ráda dám balkánskou omeletu, kterou v době hojnosti zeleniny a bylinek připravuji podle níže uvedeného receptu. Její chuť umocní konzumace na čerstvém povětří. Od takové letní snídaně se jen tak neodbíhá. Když je čas, přejde se zvolna od omelety k šálku horké kávy a když zavoní na stole ještě koláč s ovocem, je to dokonalá představa prázdnin. Navíc jsou to přesně ty chvilky, kdy mám možnost užít si svou letní kuchyň. V novém čísle Apetitu se právě o mé kuchyni objeví článek, tak Vás zvu na návštěvu ;-)


Balkánská omeleta

Pro 2 osoby potřebujeme:
  • 5 vajec
  • 100 ml minerálky
  • 2 drobně pokrájená rajčata
  • 100 g nastrouhaného balkánského sýra
  • lžíce zelené petrželky
  • trochu koprové natě
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení
  • plátek másla do talíře

Příprava:

Vejce rozšleháme s minerálkou, osolíme a opepříme. Rozpálíme pánev s olejem a vlijeme naběračku vaječné směsi. Hned přidáme nakrájená rajčata, strouhaný balkánský sýr a zelené natě. Omeletu smažíme v nepatrně vyšší vrstvě oleje než jsem běžně zvyklí. Nejprve po jedné straně a poté ji otočíme a osmažíme i po straně druhé. Nemá být připečená ani načervenalá. Smažíme ji do zlatova a když ji poctivě našleháme, pěkně se nám nafoukne. Na talíři omeletu přehneme, doprostřed vložíme tenký plátek másla, který se na horkém povrchu rychle rozpustí a omeleta bude mít příjemnou vůni. Na talíři ozdobíme sezónní zeleninou a čerstvými bylinkami.

Jaká je vaše nejlepší snídaně na vidličku?






Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 4. července 2012 v 13:04 | Reagovat

Zdravím do letní kuchyně, snad mi článek neunikne :)

Omeletka vypadá k nakousnutí, určitě si na ni někdy vzpomenu, na dovolenou se bude taky hodit!

2 Alis Alis | Web | 4. července 2012 v 13:29 | Reagovat

Ahoj Šárko, mňam..skvělá snídaně. U nás snídaně na vidličku většinou zachrání  vajíčka.. ať už míchaná nebo plněná:)
a toustíky, ty taky nejsou k zahození:)

3 Petra C. Petra C. | 4. července 2012 v 13:57 | Reagovat

Šárko, omeletka vypadá báječně! Tu letní kuchyni upřímně opět závidím :-) Já ji letos tak trochu také právě mám - jsme pod stanem. Takže jen koupit vajíčka a zítra snídaně ála Šárka může být ;-)

4 helena helena | Web | 4. července 2012 v 14:23 | Reagovat

Omeleta určitě chutná skvěle.
Co je fantazie,je letní kuchyn,
skvělé,užijte si ji.

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 4. července 2012 v 17:55 | Reagovat

Jenom vynechám kopr a pustím se do toho...

6 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2012 v 13:59 | Reagovat

[1]: Vilemína:

Také posílám letní pozdravy a přeji hodně kulinárních nápadů a s nimi i moře zábavy :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2012 v 14:01 | Reagovat

[2]: Alis:

Vajíčka a toustíky, to jde vyloženě k sobě. A když dojdou vajíčka, toustíky s marmeládou zachrání každou situaci. Včera jsem nachystala čerstvou rybízovou.

8 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2012 v 14:02 | Reagovat

[3]: Petra C.:

Jé, pod stanem je to fajn! Moc ráda vzpomínám na kempování. Vaření venku je vždycky pěkná improvizace, tak si to musíme užívat, protože léto tu máme poměrně krátké a než se nadějeme, hlásí se o slovo čas babího léta.

9 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2012 v 14:04 | Reagovat

[5]: TlusŤjoch:

Tak to je jako u nás doma :-) Zelené bylinky se občas odhazují v dál. Kopr co nejdál :-) Přitom já ho mám tak ráda. Chuť výrazná, jeho podstata velmi dekorativní, vůně pronikavá. Kopr je osobnost :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2012 v 14:07 | Reagovat

[4]: helena:

Díky :-) Není úplně podle mých představ, ale zjistila jsem, že se v ní dají dělat opravdové divy. Je to velmi funkční prostor a letní večery jsou pro letní kuchyně jako stvořené. Tak ať jich máme letos co nejvíce. Pěkné léto! Š. :-)

11 Helli Helli | 5. července 2012 v 18:56 | Reagovat

Hebounká nadýchaná omeleta potěší nejprve oko a hned potom i chuťové buňky. Mě navíc náramně těší zpráva o tom, že tvoje letní kuchyně bude v příštím vydání Apetitu. Na snímcích vidím i keramiku od Dáši Wallerové, ta tvému letnímu kuchyňskému azylu opravdu sluší. A na posledním snímku jsou snad, pokud dobře vidím, i perníčky z formiček?
Mít doma takový útulný a vzdušný kout, tak oželím i lecjakou prázdninovou výpravu do turistických destinací.

12 toffo toffo | 8. července 2012 v 15:46 | Reagovat

Nej snídaně na vidličku, vždy vajíčka, míchaná na másle, s opečenou šunkou, posypaná šnytlíkem, toast, sklenka džusu a silná káva.  Děkuji Helli za "teplý bonz :-)," Apetit už nekupuji, ale teď mám důvod.

13 Dora Dora | Web | 11. července 2012 v 20:18 | Reagovat

Tú krásnu letnú kuchyňu záááávidííím :-)))

14 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:36 | Reagovat
15 Pipi Pipi | Web | 25. července 2012 v 17:49 | Reagovat

Snídaně dle mého gusta! Sice často vařím ovesnou kaši, nebo se kolikrát ani nestihnu v klidu nasnídat (hrůza, já vím!), kdybych si ale mohla vybírat, dala bych si často vejce v různé úpravě - omeletka, míchaná vejce, nebo naměkko, ale i vajíčkový salát, chlebíček, nebo vejce benedikt. No prostě, nedá se svítit, vejce jsou úžasná... :-)

Na Apetití kuchyni se těším a předem gratuluji! :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 25. července 2012 v 23:59 | Reagovat

[11]: Helli:

Je pravda, že letní kuchyně se tu fotila, ale ta pravá atmosféra se tak lehce do objektivu dostat nedá. Však jsme ji pořádně před časem pokřtili :-) Maďarsko na sněhu bylo dokonalé! Keramika od Dáši mě obklopuje den co den. Ostatně až nyní vyjde nové číslo časopisu STYLE, bude tam o Dáše a její keramice zmínka. Náhledy už jsem viděla :)

17 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2012 v 0:03 | Reagovat

[12]: toffo:

Pro ranní uspokojení mi v tvém snídaňovém výčtu nechybí vůbec nic :-) Kávu do malého šálku si zpravidla dělám hned dvakrát za sebou. Snídaně mám z celého dne nejraději. Poslední roky mám na ně i dost času, což považuji za absolutní komfort. A ten bych přála každému.

18 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2012 v 0:05 | Reagovat

[13]: Dora:

Jé, a já občas reptám, že jsem ji chtěla udělat trochu jinak. Už nebudu a budu si jen přát lepší letní předpovědi počasí, abych si tu kuchyň na čerstvém vzduchu mohla o trochu víc užívat :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2012 v 0:13 | Reagovat

[15]: Pipi:

Vejce jsou fenomenální záležitost a díky nim se z ranních snídaní stal pěkný rituál ... když je na to čas. A právě ten čas na ranní snídani bych všem přála. V klidu a beze spěchu posedět nad něčím dobrým. Oblíbila jsem si v době zrání malin (na zahradě se jich letos urodilo) teplou ovesnou kaši :-)

20 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2012 v 0:15 | Reagovat

[15]: Pipi:

Děkuji za milou gratulaci! :-)

21 Jane Jane | E-mail | Web | 25. března 2015 v 9:46 | Reagovat

Super snídaně. Vajíčka hodně dělají v Anglii, servírují se na různé způsoby, nejznámější je samozřejmě kombinace se šunkou, poznávací zájezd do Anglie vás nadchne a to nejenom snídaní http://www.redoktravel.cz/poznavaci-zajezdy/89-anglie/vyhledavani/?typy=Pozn%C3%A1vac%C3%AD+z%C3%A1jezdy&lokalita=89

22 http://www.prieure-wariville.fr http://www.prieure-wariville.fr | Web | 2. srpna 2016 v 11:39 | Reagovat

Při sledování olympijských klání nebudu mít chuť zápasit v kuchyni se složitými recepturami a čínský způsob přípravy jídla mi půjde k duhu. Pro všechny případy si už teď nějakou kuchařku prolistuji a založím tam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama