Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Červenec 2012

Slevy - novodobý fenomén

26. července 2012 v 2:13 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Co rozhodně stojí za to!

Slevové portály se staly fenoménem Čechů a přes internet tak nakupují statisíce lidí. Slevy na jídlo, pobyty, sport, kosmetiku, nebo na zážitky - výjimkou nejsou ani 90% slevy na zboží i služby! Od jara 2010 se slevami všeho druhu doslova roztrhl pytel a jen málokomu nějaká ta výhodná internetová nabídka nezkřížila cestu.


Existuje množství prodejců slev, proto je praktické znát vyhledávač, kde jsou k mání všechny nabídky pohromadě. Nikdo se nemusí vzdát svého oblíbeného serveru, ale má možnost porovnat pestrou paletu nabídek a vybrat si tu nejzajímavější. Navíc ušetří i čas.

Právě za tímto účelem vznikl vyhledávač SKRZ.cz

Skrz.cz nabízí všechny slevy na českém internetu na jednom místě a navíc i sekci s akčním zbožím. Příjemná se jeví možnost využít služeb Ombudsmana, které tu jsou proto, aby napomohly vyřešení případných problémů našich klientů. Najdete zde slevy po celém Česku a snadno si vyberete i tu, která je blízko místa vašeho bydliště.

Všechny hromadné slevy pohromadě máte na SKRZ.cz jako na dlani. Pak už je jen na vás, čím se necháte zlákat. Víte, že nejoblíbenější slevy patří do kategorie gastronomických zážitků? Pokud jste už něco vyzkoušeli, dejte o svých zkušenostech vědět v diskuzi.

Ani já jsem neodolala a pár zajímavých voucherů vyzkoušela na vlastní kůži. Kouzlu cestování jsem podlehla v loňském roce a navštívila pár příjemných míst díky slevovým akcím a udělala si tak výlety po krásách naší vlasti. Jak se mi líbilo? To se dozvíte z níže uveřejněných příspěvků.


Zde se v loňském roce událo mé první podlehnutí. Užila jsem si báječný víkend v historickém domě ze 14. století a dostala chuť trávit všechny víkendy mimo dům :-)

Poobědvala jsem v první rakouské restauraci v Praze.
.

Víkend v Kroměříži byl jako stvořený pro návštěvu historického města, prohlídku Arcibiskupského zámku a vynechat jsem nemohla ani procházky v Podzámecké a Květné zahradě. Dokonalé ubytování v útulném penzionu bylo jen pomyslnou třešničkou. Ubytování v centru památkové rezervace navodilo pocit, že Kroměříž mám jako na dlani.

Penzion U Holubů

.
Žermanická přehrada - Soběšovice
Penzion Yacht Club Maják

Vysoké Tatry


Prvorepublikový hotel Beránek

Cesta za moravským vínem se tak docela nepovedla, protože musím udělit výtku za stravování.

Už brzy vyrážím do mé oblíbené restaurace na humry.

Čemu podlehnu příště, to ještě tak docela nevím, ale pravda je, že nabídky jsou lákavé a odolat není vůbec snadné. Jak jste na tom vy?

Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Čínské nudle ve woku s květákem a kuřecím masem

5. července 2012 v 12:23 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

Čínské nudle ve woku s kuřetem a květákem. U tohoto receptu je sympatické, že nemusíte mít klasické čínské recepty přímo "ve voku", neboť s dobrými surovinami se i bez hlubší znalosti čínského vaření dá připravit bezpočet zajímavých nudlových variací. Chce to jen velkou pánev, tzv. wok a pár minut času. Recepty s čínskými nudlemi považuji v letním čase přímo za ideální.

Každé čínské jídlo se musí chystat s důrazem na harmonickou vyváženost použitých surovin, neopomenout důraz na barvu, vůni a chuť. Někdy jen tak naslouchám vnitřnímu hlasu a připravím si čínskou rychlovku bez toho, abych postupovala podle receptu. Snažím se respektovat zásady čínské kuchyně a potom se mi dostaví ten známý blažený stav, kdy jsem odměněna pocitem spokojeného žaludku a silou klidné duše. Stačí k tomu pár běžných surovin a jeden pořádný wok, ve kterém se to všechno pěkně rozvoní. Pro tento případ nechávám všechny čínské kuchařské knihy ležet v knihovně a budu poslouchat svůj vnitřní hlas. Pouštím se do počítání nudliček a v hlavě si přepočítávám, kolik že těch čínských kuchařek vlastně doma mám?

Čínské nudle ve woku s květákem a kuřetem


pro 3 - 4 osoby potřebujeme:
  • čínské vaječné nudle (podle citu)
  • 1 malý květák
  • sůl
  • 2 ks kuřecích prsíček
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks jarních cibulek s natí
  • 2 zelené papriky nebo 1 zelená feferonka
  • 2 lžíce sojové omáčky (Soy Sauce - Mushroom Flavoured)
  • máčený škrob (1 lžíce Maizeny rozmíchaná ve 100 ml vody)

Nudle povaříme dle návodu 15 minut v osolené vodě a scedíme je. Krátce povaříme i květák a rozebereme ho na růžičky. Nic se nestane, když nudle uvaříme společně s květákem, jako to dělám já. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme zeleninu. Jarní cibulky nakrájíme na cca1,5 cmdlouhé kousky, přidáme proužky papriky a na nudličky nasekaný česnek. Krátce prohřejeme a do zeleninového základu přidáme pokrájené kuřecí maso z prsou. Zprudka osmahneme a přidáme na růžičky rozebraný vařený květák a nudle. Směs osmahneme a ochutíme sojovou omáčkou (ideálně s houbovou příchutí). Promícháme a po třech minutách přidáme máčený škrob. Pár minut zprudka zahřejeme, dobře promícháme a servírujeme do misek nebo hlubokých talířů.






Jak se dělá máčený škrob?
Maizena (kukuřičný škrob)nebo Solamyl (bramborový škrob) rozmícháme ve vodě. Po chvilce se usadí ke dnu a my do pánve vlijeme jen škrobovou vodu, která se stáním oddělila. Usazený škrob na dně nepoužíváme.



Dnes jsou čínská bistra na každém rohu, kuchyně na českých plotnách už dávno zlidověla, ale tím pádem přišla o nádech exotična. I tak ale věřím, že většina z nás má doma nějakou tu čínskou kuchařku a z času na čas se pustí do vaření nápaditých receptů z čínské kuchyně a snaží se o zachování autentické chuti. Podle čeho vaříte "čínu" vy?

Mé povídání o čínské kuchyni vyšlo před časem u příležitosti OH 2008 v Pekingu.
Článek s názvem "Komu by dnes císař uťal hlavu?" vyšel v LIDOVÝCH NOVINÁCH v magazínu PÁTEK.
OH 2012 už jsou zase za dveřmi :-) Při sledování olympijských klání nebudu mít chuť zápasit v kuchyni se složitými recepturami a čínský způsob přípravy jídla mi půjde k duhu. Pro všechny případy si už teď nějakou kuchařku prolistuji a založím tam, kde si o to mé chuťové papily řeknou :-)

Čínské recepty - filozofie a vaření - kdo vaří rád, bude si to užívat. Většinou jde o jídla, která mohou být do 15 minut na stole v plné parádě.

Pojďme si společně přepočítat čínskou kulinární literaturu v českých knihovnách :-) Podle čeho vaříte vy a co máte na "číně" nejraději?


Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Balkánská vaječná omeleta, skvělá snídaně na vidličku

4. července 2012 v 11:47 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sýry

Správný rozjezd do nového dne má na svědomí dobrá snídaně. Kdo drží svou hmotnost pod kontrolou, ten si z ranní snídaně už dávno udělal pravidelný a oblíbený rituál. Podle odborníků se právě snídaně na denním příjmu podílí rovnými 20 až 25 %, proto musí být pestrá a vyvážená.

Podle nálady střídám několik druhů snídaní, ale vždycky se nejvíc těším na vejce v různých podobách. V horkých letních dnech si ráda dám balkánskou omeletu, kterou v době hojnosti zeleniny a bylinek připravuji podle níže uvedeného receptu. Její chuť umocní konzumace na čerstvém povětří. Od takové letní snídaně se jen tak neodbíhá. Když je čas, přejde se zvolna od omelety k šálku horké kávy a když zavoní na stole ještě koláč s ovocem, je to dokonalá představa prázdnin. Navíc jsou to přesně ty chvilky, kdy mám možnost užít si svou letní kuchyň. V novém čísle Apetitu se právě o mé kuchyni objeví článek, tak Vás zvu na návštěvu ;-)


Balkánská omeleta

Pro 2 osoby potřebujeme:
  • 5 vajec
  • 100 ml minerálky
  • 2 drobně pokrájená rajčata
  • 100 g nastrouhaného balkánského sýra
  • lžíce zelené petrželky
  • trochu koprové natě
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení
  • plátek másla do talíře

Příprava:

Vejce rozšleháme s minerálkou, osolíme a opepříme. Rozpálíme pánev s olejem a vlijeme naběračku vaječné směsi. Hned přidáme nakrájená rajčata, strouhaný balkánský sýr a zelené natě. Omeletu smažíme v nepatrně vyšší vrstvě oleje než jsem běžně zvyklí. Nejprve po jedné straně a poté ji otočíme a osmažíme i po straně druhé. Nemá být připečená ani načervenalá. Smažíme ji do zlatova a když ji poctivě našleháme, pěkně se nám nafoukne. Na talíři omeletu přehneme, doprostřed vložíme tenký plátek másla, který se na horkém povrchu rychle rozpustí a omeleta bude mít příjemnou vůni. Na talíři ozdobíme sezónní zeleninou a čerstvými bylinkami.

Jaká je vaše nejlepší snídaně na vidličku?






Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)