Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Řecký salát po kterém se tančí

3. června 2012 v 12:39 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Saláty


Řecký salát - Choriatiki, je tak řecky autentický, jako Anthony Quiin v roli Řeka Zorby.
.
Od třicátých let 20. století jsou ideálními mírami 90/60/90 a nic se na tom nemění ani dnes. Otevřela jsem lednici, přeměřila zásoby a rozhodla se jít naproti ideálu. K večeři je nejlepší volba salát. Kdo by neznal řecký salát Choriatiki? Navštivte Řecko a dostanete ho v každé taverně. Je krásně barevný a mám pocit, že si do talíře dávám všechny krásy léta. Co na tom, že tenhle salát se může zdát poněkud okoukaný? Je fajn, že při jeho přípravě se nenajde žádný prostor pro chybu a v honbě za božskou chutí Řecka nemusíme šplhat na kuchařský Olymp. Většinu surovin koupíme během léta v obchodě a některé si při troše štěstí můžeme vypěstovat i pod českým letním sluncem. Stačí jen nakrájet a zamíchat.

Nic mi nestojí v cestě vydat se za kulinárními vzpomínkami a za ideálními mírami cestou salátové magie. Připravím si každý den jeden úžasný salát a své počínání nechám řídit chutí a náladou. Skrze salátové recepty se dá krásně cestovat po celém světě. Zrovna teď si letím na skok do Řecka a jdu si nachystat ten nejautentičtější salát, který vede řeckou hitparádu salátového menu. Dnes to nebude poprvé a ani naposledy. Jsou záležitosti, pro které mám slabost a tento salát je jednou z nich. Nesmím zapomenout zasednout ke stolu s pohodlným obutím ;-)
.
Řecký salát - Choriatiki

nesmí chybět:
  • čerstvá a dobře uzrálá zelenina - nejlépe stejný díl rajčat, okurky a papriky
  • červená cibule
  • černé olivy
  • panenský olivový olej
  • citrónová šťáva
  • řecký sýr feta
  • mořská sůl
  • oregano
  • pohodlná obuv (nesmím podcenit !!!)
.

Zeleninu nakrájíme na větší kousky (záměrně nic nevážím, protože řecké vaření je tak trochu o citu pro věc a rozhodně k němu nepatří stres z toho, že toho či onoho je méně než by mělo být), promícháme a vložíme do salátových misek. Poklademe proužky červené cibule. Salátovou zálivku připravíme smícháním olivového oleje s citrónovou šťávou a solí. Salát přelijeme zálivkou, ozdobíme černými olivami a výsledek korunujeme řeckým sýrem a lístky oregana. Salát podáváme s kouskem pečiva a skleničkou vína. Na stole by měl být k dispozici olivový olej, citrón i sůl. Ať si každý doladí chuť podle svého gusta sám.
Kali orexi! - Dobrou chuť

S jídlem žádný spěch, ale až dojíte, budou se hodit ty zmiňované pohodlné boty :-)

Víte co se dělá v Řecku po večeři?

Jde se tančit.



Stará filmová lahůdka:
Znáte Kazantzakisův nejslavnější román Řek Zorbas (Bios kai politeia tu Alexis Zorba, v doslovném překladu O životě a činech Alexise Zorbase? Prý vznikl nejen z autorovy upřímné touhy zpodobnit svéráznou lidovou postavu dlouholetého přítele Georgiose, s nímž si r. 1919 najal pilu ve vesnici Pastrov v kraji Mani na Peloponésu, ale i z příčin daleko hlubších, jež souvisejí s podstatou Kazantzakisovy tvorby. Zorbas - prostý venkovan, žijící v souladu s přírodou a s jejími přirozenými zákony, člověk, který dovede vychutnat všechny krásy života a smířit se s jeho ranami, člověk s bezprostředním vztahem k lidem - to je tak trochu Kazantzakisův ideál, meta jeho filosofického i tvůrčího úsilí. A tak k nám Zorbasův příběh mluví dvojí řečí - zaujme nás nejen poutavostí a neuvěřitelnou pestrostí osudu svého hrdiny, ale také otázkami po smyslu života, tajemství smrti, podivuhodné složitosti lidských vztahů. Román (česky vyšel poprvé r. 1967 pod názvem Alexis Zorbas) byl přeložen do mnoha jazyků a vyšel ve čtyřiceti zemích. Mimořádně úspěšně byl zfilmován v řecko-americké koprodukci s Anthony Quiinem v titulní roli. Jsem pyšná, že tenhle román mám ve své knihovně!

Po hodně dlouhé době jsem zavzpomínala na film Řek Zorba a utvrdila se, že velká filmová poselství nestárnou. Nechala jsem se vtáhnout do děje a zažila zase ty pozitivní pocity, jaké mi umí dát Řecko. Řek Zorba je film prošpikovaný živočišnou chutí po životě. Najdu v něm návod na radost ze života vždycky. Je to film plný emocí a je postaven na fascinujícím výkonu herce. Kasovní trhák by se z něj dnes rozhodně nestal, protože nostalgické časy Řeka Zorby se už nevrátí... Dávno jsem neprotančila řeckou noc, ale kdo ví ... jsem nenapravitelná optimistka a milovnice života, která věří, že ještě dobré časy přijdou. Jen JÁ vládnu nad každou svou minutou. Někoho s duší Řeka Zorby totiž znám. Kdyby mě vyzval k tanci, tak rozhodně neodmítám :-)


Filmové poselství
Při plavbě na Krétu se mladý anglický spisovatel seznamuje se svérázným Řekem. Mladý spisovatel se cestou na Krétu, kde se chystá převzít pozemky zděděné po svém otci, seznámí se Řekem Zorbou. Introvertní mladík je z bodrého a neodbytného Řeka trochu rozpačitý, postupně ale roztává a nakonec mu nabídne, aby se na Krétu vydal s ním. Tímto okamžikem se rozehrává příběh, jehož hlavním hrdinou je Alexis Zorba, člověk, který v životě už lecčíms prošel. Je to nenapravitelný snílek, pro něhož je všechno jasné a jednoduché, stačí si jen vybrat správnou cestu. Jeho svérázná životní filozofie má v sobě poselství: život se má žít naplno, a ať je člověk šťastný nebo zoufalý, stačí si zatančit - a naděje se zase vrátí... Vždyť jednou prohrou život nekončí!

Kdo byl Anthony Quiin?
herec / producent / režisér / skladatel
Rodné jméno:
Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn
Národnost:
mexická
Narození:
21.4.1915, Chihuahua, Mexiko
Úmrtí:
3.6.2001, Boston, Massachusetts, USA

To, že jsem se trefila dnem zveřejnění článku do data úmrtí geniálního herce, je prima náhoda :-) A na prima náhody jsem nikdy nepřestala věřit.

Tak hodně protančených letních nocí všem :-)
Co vy a řecké vzpomínky?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 FanFiction-Klub FanFiction-Klub | Web | 3. června 2012 v 12:48 | Reagovat

Ahoj :) Najskôr asi patríš k ľuďom, ktorí keď uvidia reklamu, bez milosti ju vymažú. Prosím ťa, aspoň v tomto prípade nám venuj minútku pozornosti :) V prípade že rada píšeš, chceš sa stať spisovateľkou alebo žurnalistkou, navyše máš dostatok fantázie, navštív náš blog, ktorý je akýmsi centrom príbehov- fanfictions, no zároveň aj strediskom potencionálnych spisovateľov, ktorí sa neboja ukázať svetu svoj talent. Ak medzi nich patríš aj ty, neváhaj a zaregistuj sa u nás. Podrobné info nájdeš na blogu. Vopred ti Ďakujeme :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. června 2012 v 12:49 | Reagovat

Řek Zorba je báječný film.

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. června 2012 v 12:53 | Reagovat

... četla jsi od Kazantzakise i "Poslední pokušení"?

4 laska-vs-nenavist laska-vs-nenavist | Web | 3. června 2012 v 13:03 | Reagovat

Tak ten salát vypadá jako doost luxoozně !!

5 Madla Madla | Web | 3. června 2012 v 13:14 | Reagovat

Hmmmm, libě si tu mručím pod fousy a už se nemůžu dočkat okamžiku, kdy dostaneme první sluncem prohřátá rajčátka od tchána, protože v tomhle nádherném svěžím a barevném letním salátu budou hrát prim!

6 Šeříková Šeříková | Web | 3. června 2012 v 13:25 | Reagovat

Salát bych si dalaa :-)

7 Nikolas Nikolas | Web | 3. června 2012 v 13:45 | Reagovat

Zrovna dneska jsem si říkala, že bych si dala salát. Díky za tip, možná vyzkouším, pokud se mi bude chtít skočit do obchodu pro sýr feta. :)

8 jedna-si-muska jedna-si-muska | Web | 3. června 2012 v 14:20 | Reagovat

Řecká kuchyně je skvělá, oni jsou prostě přes ty saláty experti. :))
Navnadila jste mě, myslím, že hned zítra si ho udělám k obědu. :)

9 Sances Sances | Web | 3. června 2012 v 14:34 | Reagovat

Vypadá velice chutně!

10 helena helena | Web | 3. června 2012 v 14:42 | Reagovat

Salát vypadá chutně,ale největší radost jsi mi udělala Anthony Quiinem,ten člověk měl charisma.Díky.

11 Alis Alis | Web | 3. června 2012 v 15:26 | Reagovat

Salát musí být výborný. Až koupím fetu tak ho vyzkouším!!!

12 Jája Jája | 3. června 2012 v 20:40 | Reagovat

Ale dává se tam vinný ocet, ne citron...

13 Margaritha Margaritha | 3. června 2012 v 23:58 | Reagovat

Velke recke pozdravy z maleho ostrova. Je to i muj nejoblibenejsi salat a delam ho zrovna tak, jak se tu pise. Nic nevazim, jen krajim a nicim nesetrim. Pokud jde o citron, tak se bez nej nase kuchyne neobejde. Kdyz chybi ocet, nahrazujeme ho prave citronem. Je citit, ze mate ten spravny recky cit :))) Vsimla jsem si, ze reckych receptur je tu uverejneno uz nekolik - mate na recko nejakou osobni vazbu? Srdecne zdravi Margaritha.

S olivovým olejem a citronem si salat opravdu vystaci.

14 Margharitha Margharitha | 4. června 2012 v 0:03 | Reagovat

[12]:

Jaja - nemate tak docela pravdu, protoze kdyz kyselit, tak citron je k tomu prirodou primo stvoren. Vinny ocet se muze dat uplne vsude, ale s citronem si v Recku velmi rozumime. Bez salatu vseho druhu si zivot predstavit nedovedu :)

15 Marie Marie | 4. června 2012 v 1:10 | Reagovat

Miluju jak Řecko, tak Řeka Zorbu. Ten film má myšlenkovou hloubku, do které se dokáže ponořit jen člověk se srdcem na správném místě. Nejprve jsem se zamilovala do knihy, ale musím říct, že film se povedl naprosto mistrovsky. Tolik se ten svět od doby jeho natočení změnil k horšímu, nemyslíte? Salát je dokonalý, jako všechny recepty zde. Děkuji za milé vzpomínání. Jak to děláte, že umíte nasytit vždycky i duši?

16 toffo toffo | 4. června 2012 v 7:04 | Reagovat

Když jsem dočetla, byla jsem chvilku zkoprnělá, jako by si mi stála za zády a pojmenovala to, všechno. No a je to jasné,tančit, tančit, ještě že mám doma tu malou tanečnici, která se mlsně oblízne nad fetou, olivami, rajčátkem... Dostat se opět do Řecka, ani si ty jejich dary nemíchám v misce, nedočkavě bych zakrajovala, zakusovala, ulamovala a topila v pravých chutích.

17 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:48 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Bohužel, zatím nečetla. Možná by to byla fajn četba na letošní léto :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:49 | Reagovat

[4]: laska-vs-nenavist:

Vypadá hodně řecky :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:51 | Reagovat

[5]: Madla:

Rajčata se slunečním make-upem :-) Též je netrpělivě očekávám, proto ve svém skleníku poctivě kropím, aby to bylo už brzy :-)

20 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:52 | Reagovat

[6]: Šeříková:

Bez salátu ani den! :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:53 | Reagovat

[7]: Nikolas:

Feta má výhodu, že se může déle skladovat, proto je fajn se na léto předzásobit :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:56 | Reagovat

[8]: jedna-si-muska:

Řecká kuchyně má zvláštní půvaby. Ale chutná mi vždycky lépe v řeckém ovzduší, kde není kolem žádný spěch a před sebou vidím jen nekonečnou modrou hloubku nebe a vody.

23 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 15:57 | Reagovat

[9]: Sances:

Zelenina je přitažlivá :-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 22:56 | Reagovat

[10]: helena:

AQ byl prototypem muže, který rozhodně nebyl prvoplánově krásný, ale vlastnil obrovské charisma. Ani nevím jak se to stalo, že mi přišlo na mysl zakomponovat jeho velikost do receptu na řecký salát :-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 22:59 | Reagovat

[11]: Alis:

To schvaluji. Žádný jiný sýr tam nemůže být, protože feta je v něm naprosto dokonalá.

26 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 23:00 | Reagovat

[12]: Jája:

Ocet a citrón jsou něco jako pokrevní bratři :-)

27 DolceVita DolceVita | Web | 4. června 2012 v 23:05 | Reagovat

[13]: Margaritha:

Moc zdravím a díky za zprávu ze břehu řeckého ostrova :-) Některé řecké recepty jsem si velmi oblíbila a vařím je poměrně často i doma. V Řecku jsem byla, ale autentickou domácí kuchyni jsem neměla možnost ochutnat. Pokrmy servírované v hotelu byly poněkud evropské a na tavernu už nebylo moc místa v žaludku. Ještě že mám pár řeckých přátel, od kterých mohu nasát trochu té inspirace :-) Zdravím a zase někdy v Řecku!

28 DolceVita DolceVita | Web | 5. června 2012 v 19:07 | Reagovat

[15]: Marie:

Staré filmy nestárnou, protože je v nich kus nás samotných a možná se tam někde v hloubce myšlenek poznáváme ... :-)

Jídlo, to jsou vždycky velké emoce, a tak i barevný řecký salát nutně musel vyvolat i jiné vzpomínky než jen strohý popis nutných ingrediencí na jeho přípravu :-)

Díky za milou zprávu!

29 DolceVita DolceVita | Web | 5. června 2012 v 19:11 | Reagovat

[16]: toffo:

Je zvláštní, co všechno se v souvislosti s Řeckem člověku vybaví. Někdo vidí jenom současnou ekonomickou krizi, druhý spatřuje tu lidskou bezprostřednost a radost ze života, který je Řekům tak vlastní. Mnohokrát jsem tam nebyla, ale je to místo, které mi nechalo v duši dost hlubokou stopu.

I takový řecký salát je dobrá záminka si zavzpomínat :-) A nakonec ten tanec nemůže nikdy a ničemu škodit :-)))

30 Sab Sab | Web | 6. června 2012 v 14:05 | Reagovat

mňaaaam :))

31 artemida149 artemida149 | E-mail | Web | 12. června 2012 v 14:23 | Reagovat

Miluju řecké jídlo, a zejména řecké saláty právě. :) Nejen, že takový salát je zdravý ale taky i chutný. ^^

32 DolceVita DolceVita | Web | 13. června 2012 v 13:54 | Reagovat

[31]: artemida149:

Žádný stůl by se neměl prostírat bez salátu a Řekové o tom ví své. Jsme na stejné vlně ;-)

33 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:35 | Reagovat
34 one shoulder prom dresses one shoulder prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:15 | Reagovat

Q. What did the big firecracker say to the little firecracker?
http://www.untildress.net/flower-girl-dresses.html

35 vintage hair accessories vintage hair accessories | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:31 | Reagovat

A. Stick with me and we will go places!
http://www.untildress.net/

36 http://www.le-trappeur.fr http://www.le-trappeur.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:37 | Reagovat

před časem jsem zpracovala článek i s recepty, tak můžete nakouknout. Mohu vám slíbit, že tímto způsobem nepřiberete, ale možná si vyrobíte pořádnou chuť :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama