Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Minestrone - dokonalá polévka i na léto

27. června 2012 v 18:28 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Když se řekne teplá polévka, těžko si ji přiřadit k létu. Ale pokud bude řeč o italské minestrone, nezaváhám ani chvilku a s chutí si ji dám. Je to polévka, která umí zastoupit i hlavní chod, ale nejvíc na ní oceňuji to, že v každém ročním období chutná jinak.

MINESTRONE

Minestrone je nejznámější a nejoblíbenější italská zeleninová polévka. Je hustá a plná zeleniny, proto se může podávat jako hlavní chod. I když recept pochází z tzv. chudé kuchyně (cucina povera), polévka je na zeleninu velmi bohatá. Může se v ní sejít až na 15 druhů dle sezóny. Na tuto polévku neexistuje univerzální recept. Její chuť se mění vlivem ročních období a v každém kraji se vaří trochu jinak. Vyzkoušejte skvělou vegetariánskou verzi v letním pojetí.

.

Italská polévka MINESTRONE v letní verzi

Potřebujeme:

· 4 lžíce olivového oleje
· 600 g čerstvé sezónní zeleniny podle chuti (rajčata, cibule, hrášek, fazole, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, mangold, kapusta, pórek, česnek, brokolice, květák, petržel, atd.).
· 3 brambory
· mořská sůl
· špetka čerstvě mletého pepře

přímo do každého talíře:

· čerstvá bazalka na ozdobu
· 1 lžička strouhaného parmazánu
· 1 lžička janovského pesta

V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme pokrájenou cibuli. Poté přidáme na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, brambory a krátce osmahneme. Přidáme další zeleninu nakrájenou na drobnější kousky. Rajčata předem spaříme, oloupeme a použijeme jen dužinu. Fazole je třeba den předem namočit. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou tak, aby dosahovala do ¾ výšky hrnce. Osolíme, lehce opepříme a pod poklicí vaříme na středním plameni cca 15 minut. Z hotové polévky odebereme 1 vrchovatou naběračku měkké zeleniny, kterou propasírujeme a vrátíme zpět do hrnce. Polévku servírujeme horkou a do každého talíře přidáme 1 lžičku janovského bazalkového pesta, trochu strouhaného parmazánu a krášlíme čerstvými lístky bazalky. Jestli budete minestrone vařit doma, tak myslete na to, že na ni neexistuje univerzální recept a můžete si ji udělat v podstatě podle sebe :-) Není to sympaticky italské?

Byl horký letní večer, polévku jsem si dala vlažnou. Protože se lehká zeleninová polévka k létu naprosto ideálně hodila, důstojně zastoupila hlavní chod. A po dobrém hlavním chodu jsme se doma přesunuli rovnou k prvnímu letošnímu borůvkovému koláči. Recept byl "starý rodinný", vynikající borůvky už hojně rostou v České Kanadě :-)

Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 27. června 2012 v 18:36 | Reagovat

Italové holt vědí, jak na to.

2 Madla Madla | Web | 27. června 2012 v 21:52 | Reagovat

Co kuchař/ka, to jiná minestrone. Taky ji dělám moc a moc ráda, pěkně hustou, aby zastoupila i hlavní chod a já pak mohla s klidným svědomím přejít pěkně k dezertu, nejlépe k dobré domácí zmrzlině :-)
I u nás už hrají v kuchyni prim české borůvky, zakompovala jsem je do nepečeného dortíku s čokoládou a cukrářskými piškoty. A zítra jdu koupit další litr a vytvořím z nich (snad :-)) borůvkovou zmrzlinu s limetkami.
Ať žije léto! A ať si ho Šárku užijete s celou rodinou co nejlépe a do sytosti :-)

3 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2012 v 10:38 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Vědí, jak si to zbytečně nekomplikovat :-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2012 v 10:40 | Reagovat

[2]: Madla:

Určitá pravidla tam jsou, ale jakmile je po ruce čerstvá zelenina, klidně se může zapojit do hry a výsledek bude vždy ohromující. Tedy pokud milujeme zeleninu :-)

5 moon moon | 28. června 2012 v 11:17 | Reagovat

Vařím ji docela často v průběhu celého roku. Zajímalo by mě, jak je to ale s délkou vaření. Někdo říká docela krátce, ale třeba Marcella Hazan píše i několik hodin (jestli si to dobře pamatuji). Já to dělám samozřejmě podle sebe :)

6 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2012 v 2:08 | Reagovat

[5]: moon:

Dělka vaření je dobrá otázka :-) Letní verzi vařím kratší dobu. V podstatě stačí půlhodinka. Dělám to tak, že různé druhy zeleniny zvolna během varu do polévky přihazuji. Co do hrnce přijde naposledy, to je krásně křupavé a ponechá si i pěknou svěží barvu. Zimní variantu polévky si poskládám zase z jiných surovin a tam ji nechám vařit klidně i déle. Je to vlastně tak nějak o citu kuchaře :-)

7 Danysek Danysek | 1. července 2012 v 14:55 | Reagovat

ahojky,mám založené nové stránky,můžeš mrknout.Udělala jsem si obchůdek se svými výrobky :) http://www.koralky10.estranky.cz/

8 *Natuš* *Natuš* | Web | 1. července 2012 v 19:10 | Reagovat

ta vypadá dobřee

9 yannka yannka | 2. července 2012 v 10:33 | Reagovat

I u nás došlo o víkendu na první borůvkový koláč dle tvého receptu. Už víme, že je dobrý, ale pokaždé nás znovu ohromí, jak moc:)

10 DolceVita DolceVita | 3. července 2012 v 15:05 | Reagovat

[9]: yannka:

Borůvkové poblouznění na vlastní ústa mám už také za sebou. Opět jsem setrvala u svého starého receptu a bude to tak určitě i příští léto :-)

11 Pipi Pipi | Web | 3. července 2012 v 18:15 | Reagovat

To je přesně můj "typ" polévky! Hustá, plná zeleniny a těstovin, nebo luštěniny a pokaždé jiná.

Paradoxně ji mám zafixovanou /možná právě kvůli množství různých surovin/ jako složitější a pracnější a dosud nikdy jsem se k její výrobě neodvážila...

12 DolceVita DolceVita | Web | 3. července 2012 v 20:32 | Reagovat

[11]: Pipi:

Pravda je, že chvilku trvá proces čištění a krájení zeleniny, ale všechno se to děje v blízkosti vařící se polévky, která s každým novým druhem zeleniny o něco lépe zavoní :-)

13 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:37 | Reagovat
14 Helena Helena | E-mail | 31. července 2012 v 21:25 | Reagovat

Tak já sklidila doma dnes s touto polévkou značný úspěch napříč generacemi (2,5 letá dcera, babička i manžel), pracná není mylsím - cuketa se neloupe, jen klasika, celer, petržel, brambor. Přidala jsem i snítku šalvěje, petrželky a libečku do vývaru. Pravda, neměla jsem namočené luštěniny, tak jsem použila plechovku známé "tančící" zeleniny - mix mexico a namísto parmezánu eidamek, no a s tou houstičkou osmaženou opravdu luxus:-) K paní Šárce na blog chodím na jistotu! Mňam.

15 DolceVita DolceVita | Web | 1. srpna 2012 v 16:55 | Reagovat

[14]: Helena:

Hezký letní den :-) Dobrá polévka plná zeleniny se umí zavděčit opravdu napříč generacemi. Osmažené pečivo tomu dodá trochu jiný šmrnc a krásně nás zasytí, což je v případě této lehké zeleninové polévky bonus navíc. Potěšení je na mé straně a mám radost, že chutnalo. Však jste si to šikovně a mistrovsky uvařila sama a dodala tomu vlastní rukopis, jak se říká :-) Děkuji a pohodové léto přeji.

16 Lucka Lucka | Web | 29. srpna 2012 v 19:59 | Reagovat

Minestrone miluju, děti mi bohužel poslední dobou zeleninu bojkotují. Ale určitě si ji zase někdy udělám alespoň pro sebe.

17 DolceVita DolceVita | Web | 30. srpna 2012 v 0:36 | Reagovat

[16]: Lucka:

Je to vyloženě moc příjemná polévka :-)

18 notverysmart notverysmart | 6. září 2012 v 15:11 | Reagovat

Ahoj máš pěkný blog. Koukenš se na můj http://notverysmart.blog.cz/

19 2013 hom.neting dresses 2013 hom.neting dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:15 | Reagovat
20 http://www.garage-malaval01.fr http://www.garage-malaval01.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:36 | Reagovat

před časem jsem zpracovala článek i s recepty, tak můžete nakouknout. Mohu vám slíbit, že tímto způsobem nepřiberete, ale možná si vyrobíte pořádnou chuť :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama