Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Červen 2012

Minestrone - dokonalá polévka i na léto

27. června 2012 v 18:28 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Když se řekne teplá polévka, těžko si ji přiřadit k létu. Ale pokud bude řeč o italské minestrone, nezaváhám ani chvilku a s chutí si ji dám. Je to polévka, která umí zastoupit i hlavní chod, ale nejvíc na ní oceňuji to, že v každém ročním období chutná jinak.

MINESTRONE

Minestrone je nejznámější a nejoblíbenější italská zeleninová polévka. Je hustá a plná zeleniny, proto se může podávat jako hlavní chod. I když recept pochází z tzv. chudé kuchyně (cucina povera), polévka je na zeleninu velmi bohatá. Může se v ní sejít až na 15 druhů dle sezóny. Na tuto polévku neexistuje univerzální recept. Její chuť se mění vlivem ročních období a v každém kraji se vaří trochu jinak. Vyzkoušejte skvělou vegetariánskou verzi v letním pojetí.

.

Italská polévka MINESTRONE v letní verzi

Potřebujeme:

· 4 lžíce olivového oleje
· 600 g čerstvé sezónní zeleniny podle chuti (rajčata, cibule, hrášek, fazole, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, mangold, kapusta, pórek, česnek, brokolice, květák, petržel, atd.).
· 3 brambory
· mořská sůl
· špetka čerstvě mletého pepře

přímo do každého talíře:

· čerstvá bazalka na ozdobu
· 1 lžička strouhaného parmazánu
· 1 lžička janovského pesta

V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme pokrájenou cibuli. Poté přidáme na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, brambory a krátce osmahneme. Přidáme další zeleninu nakrájenou na drobnější kousky. Rajčata předem spaříme, oloupeme a použijeme jen dužinu. Fazole je třeba den předem namočit. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou tak, aby dosahovala do ¾ výšky hrnce. Osolíme, lehce opepříme a pod poklicí vaříme na středním plameni cca 15 minut. Z hotové polévky odebereme 1 vrchovatou naběračku měkké zeleniny, kterou propasírujeme a vrátíme zpět do hrnce. Polévku servírujeme horkou a do každého talíře přidáme 1 lžičku janovského bazalkového pesta, trochu strouhaného parmazánu a krášlíme čerstvými lístky bazalky. Jestli budete minestrone vařit doma, tak myslete na to, že na ni neexistuje univerzální recept a můžete si ji udělat v podstatě podle sebe :-) Není to sympaticky italské?

Byl horký letní večer, polévku jsem si dala vlažnou. Protože se lehká zeleninová polévka k létu naprosto ideálně hodila, důstojně zastoupila hlavní chod. A po dobrém hlavním chodu jsme se doma přesunuli rovnou k prvnímu letošnímu borůvkovému koláči. Recept byl "starý rodinný", vynikající borůvky už hojně rostou v České Kanadě :-)

Nepřehlédněte velkou letní soutěž s titanovým nádobím. Vše důležité se dozvíte ZDE.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Řecký salát po kterém se tančí

3. června 2012 v 12:39 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Saláty


Řecký salát - Choriatiki, je tak řecky autentický, jako Anthony Quiin v roli Řeka Zorby.
.
Od třicátých let 20. století jsou ideálními mírami 90/60/90 a nic se na tom nemění ani dnes. Otevřela jsem lednici, přeměřila zásoby a rozhodla se jít naproti ideálu. K večeři je nejlepší volba salát. Kdo by neznal řecký salát Choriatiki? Navštivte Řecko a dostanete ho v každé taverně. Je krásně barevný a mám pocit, že si do talíře dávám všechny krásy léta. Co na tom, že tenhle salát se může zdát poněkud okoukaný? Je fajn, že při jeho přípravě se nenajde žádný prostor pro chybu a v honbě za božskou chutí Řecka nemusíme šplhat na kuchařský Olymp. Většinu surovin koupíme během léta v obchodě a některé si při troše štěstí můžeme vypěstovat i pod českým letním sluncem. Stačí jen nakrájet a zamíchat.

Nic mi nestojí v cestě vydat se za kulinárními vzpomínkami a za ideálními mírami cestou salátové magie. Připravím si každý den jeden úžasný salát a své počínání nechám řídit chutí a náladou. Skrze salátové recepty se dá krásně cestovat po celém světě. Zrovna teď si letím na skok do Řecka a jdu si nachystat ten nejautentičtější salát, který vede řeckou hitparádu salátového menu. Dnes to nebude poprvé a ani naposledy. Jsou záležitosti, pro které mám slabost a tento salát je jednou z nich. Nesmím zapomenout zasednout ke stolu s pohodlným obutím ;-)
.
Řecký salát - Choriatiki

nesmí chybět:
  • čerstvá a dobře uzrálá zelenina - nejlépe stejný díl rajčat, okurky a papriky
  • červená cibule
  • černé olivy
  • panenský olivový olej
  • citrónová šťáva
  • řecký sýr feta
  • mořská sůl
  • oregano
  • pohodlná obuv (nesmím podcenit !!!)
.

Zeleninu nakrájíme na větší kousky (záměrně nic nevážím, protože řecké vaření je tak trochu o citu pro věc a rozhodně k němu nepatří stres z toho, že toho či onoho je méně než by mělo být), promícháme a vložíme do salátových misek. Poklademe proužky červené cibule. Salátovou zálivku připravíme smícháním olivového oleje s citrónovou šťávou a solí. Salát přelijeme zálivkou, ozdobíme černými olivami a výsledek korunujeme řeckým sýrem a lístky oregana. Salát podáváme s kouskem pečiva a skleničkou vína. Na stole by měl být k dispozici olivový olej, citrón i sůl. Ať si každý doladí chuť podle svého gusta sám.
Kali orexi! - Dobrou chuť

S jídlem žádný spěch, ale až dojíte, budou se hodit ty zmiňované pohodlné boty :-)

Víte co se dělá v Řecku po večeři?

Jde se tančit.



Stará filmová lahůdka:
Znáte Kazantzakisův nejslavnější román Řek Zorbas (Bios kai politeia tu Alexis Zorba, v doslovném překladu O životě a činech Alexise Zorbase? Prý vznikl nejen z autorovy upřímné touhy zpodobnit svéráznou lidovou postavu dlouholetého přítele Georgiose, s nímž si r. 1919 najal pilu ve vesnici Pastrov v kraji Mani na Peloponésu, ale i z příčin daleko hlubších, jež souvisejí s podstatou Kazantzakisovy tvorby. Zorbas - prostý venkovan, žijící v souladu s přírodou a s jejími přirozenými zákony, člověk, který dovede vychutnat všechny krásy života a smířit se s jeho ranami, člověk s bezprostředním vztahem k lidem - to je tak trochu Kazantzakisův ideál, meta jeho filosofického i tvůrčího úsilí. A tak k nám Zorbasův příběh mluví dvojí řečí - zaujme nás nejen poutavostí a neuvěřitelnou pestrostí osudu svého hrdiny, ale také otázkami po smyslu života, tajemství smrti, podivuhodné složitosti lidských vztahů. Román (česky vyšel poprvé r. 1967 pod názvem Alexis Zorbas) byl přeložen do mnoha jazyků a vyšel ve čtyřiceti zemích. Mimořádně úspěšně byl zfilmován v řecko-americké koprodukci s Anthony Quiinem v titulní roli. Jsem pyšná, že tenhle román mám ve své knihovně!

Po hodně dlouhé době jsem zavzpomínala na film Řek Zorba a utvrdila se, že velká filmová poselství nestárnou. Nechala jsem se vtáhnout do děje a zažila zase ty pozitivní pocity, jaké mi umí dát Řecko. Řek Zorba je film prošpikovaný živočišnou chutí po životě. Najdu v něm návod na radost ze života vždycky. Je to film plný emocí a je postaven na fascinujícím výkonu herce. Kasovní trhák by se z něj dnes rozhodně nestal, protože nostalgické časy Řeka Zorby se už nevrátí... Dávno jsem neprotančila řeckou noc, ale kdo ví ... jsem nenapravitelná optimistka a milovnice života, která věří, že ještě dobré časy přijdou. Jen JÁ vládnu nad každou svou minutou. Někoho s duší Řeka Zorby totiž znám. Kdyby mě vyzval k tanci, tak rozhodně neodmítám :-)


Filmové poselství
Při plavbě na Krétu se mladý anglický spisovatel seznamuje se svérázným Řekem. Mladý spisovatel se cestou na Krétu, kde se chystá převzít pozemky zděděné po svém otci, seznámí se Řekem Zorbou. Introvertní mladík je z bodrého a neodbytného Řeka trochu rozpačitý, postupně ale roztává a nakonec mu nabídne, aby se na Krétu vydal s ním. Tímto okamžikem se rozehrává příběh, jehož hlavním hrdinou je Alexis Zorba, člověk, který v životě už lecčíms prošel. Je to nenapravitelný snílek, pro něhož je všechno jasné a jednoduché, stačí si jen vybrat správnou cestu. Jeho svérázná životní filozofie má v sobě poselství: život se má žít naplno, a ať je člověk šťastný nebo zoufalý, stačí si zatančit - a naděje se zase vrátí... Vždyť jednou prohrou život nekončí!

Kdo byl Anthony Quiin?
herec / producent / režisér / skladatel
Rodné jméno:
Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn
Národnost:
mexická
Narození:
21.4.1915, Chihuahua, Mexiko
Úmrtí:
3.6.2001, Boston, Massachusetts, USA

To, že jsem se trefila dnem zveřejnění článku do data úmrtí geniálního herce, je prima náhoda :-) A na prima náhody jsem nikdy nepřestala věřit.

Tak hodně protančených letních nocí všem :-)
Co vy a řecké vzpomínky?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)