
KUŘE NA PAPRICE
- 2 kuřecí stehna
- 2 lžíce tuku (sádlo, přepuštěné máslo, olej)
- 2 cibule
- 2 lžičky mleté červené papriky sladké
- špetka mleté papriky pálivé
- sůl
- 250 ml sladké smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 plátek másla
Taky dávám bobkový list, nové koření a ještě pár kuliček pepře. Máme ji rádi malounko nakyslou, takže do ní přidávám kapku octa, nebo přidám k sladké smetaně trochu zakysané. Je to opravdu moc dobré a levné jídlo, což zejména v této době ocení každý.
Ahoj Šárko. Kuře na paprice dělám podobně s tím, že používám ke smažení přepuštěné máslo místo oleje.Papriku nechávám rozvonět na osmahnuté cibulce (na chvíli stáhnu z plamene) a teprve potom vracím osmahnutá stehna a podlévám. Smetanu používám kysanou půl na půl se sladkou. Omáčku podle potřeby také dochucuji citronovou šťávou.Velkou výhodou tohoto pokrmu je, že se prakticky nedá pokazit.
Mnam, kure na paprice, nebo kralika,delala moje babicka a k nemu domaci houskovy knedlik, no ja se definitivne vzdy tak prejedla, ze jsem musela rozepnout knoflik;-)
Ale bylo jen u babicky,mamka ho nedelala,protoze tatka nejedl bile maso a k jinemu se ta omacka nehodila.Ale prave tu omacku ja muzu na litry,ani maso bych nemusela a skoda, preskoda, prave takove uzasne jidlo se skutecne nikdy v restauraci nenajde:-(
ahoj rozjíždím nový blog prosím mrkneš?, díky moc
http://haniny-plesove-a-svatebni-saty.blog.cz
Hm, když si vzpomenu na školní kuře na paprice, tak se mi orosí čelo. Ale vzhledem k tomu, jak nás babička zásobila mraženou drůbeží, budu muset odložit předsudky, protože Tvůj recept vypadá tak prostě a jednoduše, že to musí být dobré a chutné. (PS: třeba se to stane stejnou stálicí našeho stolu jako bramboráčky dělané podle tvého receptu.)
Neznám nikoho, koho by kuře na paprice urazilo. Já na něj mám blahé vzomínky z dětství a bylo to jedno z prvních jídel, které jsem se snažila uvařit ve své první kuchyni. Ač je mi ještě v tuto počínající noční hodinu ještě vedro, chuť na šťavnaté kousky bílého masíčka (maminka nám podávala omáčku vždy s kousky masa obranými od kosti a já to po ní přejala) potopené ve voňavé omáčce zůstává.Ačkoli dělám kuře na paprice jinak, hlavní je jemná papriková dochuť, kterou moc ráda zvýrazňuji přidáním papriky uzené, ta je v téhle omáčce prostě nepřekonatelná.
[1]: Soňa:
Divoké koření je vzrušující ingredience v každém hrnci :-) Moc ráda ho všude přidávám. Bobkový list si úspěšně pěstuji už pár let v květináči a když je svěžě zelený, vždycky moc krásně voní.
Krásné jaro, moc děkuji za milý komentář.
Šárka ;-)
[2]: Daysy:
Trochu kaloricky, ale sem tam se takový hřích dá odpustit :-)
[3]: Robka:
Je fajn, že si omáčky umíme krásně doladit do své vlastní chuti. To je to pravé omáčkové umění. U nás se zpravidla dělá taková jemnější, ale používám dobrou mletou papriku a ta to celé krásně zabarví a naparfémuje. Když se použije kuře z farmy, tak maso skvěle voní a vzniklý vývar si zaslouží jen samou chválu. No a dobrá smetana celé jídlo korunuje.
Na české omáčky si prostě potrpíme a je vidět, že je umíme naprosto bravurně a recepty máme pěkně vychytané :-)
[4]: H.U.
Smetanu dávat půl na půl je skvělý kompromis. O přepuštěném másle nemůže být pochyb. To je prostě ze všeho nejlepší a v jídle zanechává moc milou chuťovou stopu.
[5]: Magierin:
Domácí strava je plná úžasných vzpomínek, takže každé jídlo má krom chuti ještě svou vlastní historii. U takových receptů se moc hezky vzpomíná :-)
[7]: ovesná vločka:
Občas je fajn nechat kuchyň provonět nějakou domácí klasikou :-) Dělám to vždycky moc ráda a vždycky tím někoho doma potěším :-)
[9]: Madla:
Udělat dobrou omáčku je prostě kumšt. Zde jde o dobrou papriku až v první řadě :-) Ta prostě musí být excelentní.
Používám originální maďarskou a její vůní se nikdy nepřestanu kochat :-) Toto jídlo bylo takové téměř 100% domácí, neboť kuře bylo z farmy, smetana a máslo ze statku, cibule domácí :-) Chuť byla velmi opravdová a to se mi na tom všem líbilo ze všeho nejvíc. Tak ať žijí chutné české omáčky, byť jsou dědictvím maďarských sousedů, ale u nás za ta dlouhá léta dávno zdomácněly.
Měj se krásně a užívej jarní dny. Šárka ;-)
Trik s kůžičkou převezmu. "Na paprice" u nás frčí celkem často, nejčastěji z omáček, také vepřové. Ale přiznám, že se s ní tak krásně nemazlím, mohla bych svůj přístup zlepšit. Krutě excelentní omáčku "na paprice" jsme dlabali o prázninách 2010 u Hladíků na Zvoničce. I kluci funěli, než do sebe natlačili tu mega porci, ale opravdu se nedalo nic nenechat. A to jsou pak muka všežravá!
Dík za inspiraci Šárko. Málem bych zapoměl. Tak dlouho jsem tohle nevařil.
Napraveno:
http://www.moje-dobroty.cz/kure-na-paprice-3/
Kuře i slepice na paprice jsou prostě láska na věky zpečetěná omáčkou (po česku:)
[17]:
toffo:
Na Zvoničce je kuchyně opravdu krutě excelentní :-) Nazrál čas, abych si zase někdy naplánovala cestu do blažených míst krkonošských. Právě jsem se vrátila ze Šumavy a objevila tam také plno gastronomických krás, proto si říkám, že ta česká gastroturistika má hodně co nabídnout a je škoda se kvůli nově objeveným místům nevracet tam, kde to dobře znám :-)
[20]:
Pavel:
Láska k domácí kuchyni je v nás hluboce zakořeněná :-) Na některá jídla se prostě nikdy nedá zapomenout.
...až na tu "prasárnu" se zahušťováním "amerikou" /mouka rozkvedlaná v mléce, v lepším případě smetaně"... :)
Mouka se musí minimálně 20 min vařit, jinak ji jíte v podstatě syrovou a vaše střeva jednou hodně špatně dopadnou. Lepší je udělat si cibulovou jíšku a dále pokračovat dle tohoto receptu.
[23]: Michal:
I to je cesta ke zdárnému výsledku :-)
Tak tohle je klasikou i u nás doma :) Manžel se po tom pravidelně olizuje. Jen děti ještě chtějí, abych jim obírala kosti, lenoši jedni :)
Díky za připomenutí báječného receptu :)
Kuře na paprice patří mezi moje nejoblíbenější jídla od babičky. Připravuje je na pracovní desce ze žuly. Více o pracovních deskách na http://kuchynske-pracovni-desky.cz
KDYŽ PŘIDÁM DO CIBULKY NA TUKU ČERVENOU PAPRIKU, V ZÁVĚRU ZALIJI SMETANOU, ZDÁ SE MI, ŽE OMÁČKA DOSTANE MDLOU NAČERVENALOU BARVU. pROTO NEDÁVÁM PAPRIKU NA CIBULKU, ALE AŽ ZCELA NA ZÁVĚR ROZPUSÍM PAPRIKU DO MÁSLA, MÍRNĚ ZALIJI HORKOU VODOU A OMÁČKA MÁ BÁJEČNOU ČEVENOU BARVU. jE MOŽNÉ, ŽE JE TO TÍM?
a JEŠTĚ MÁM JEDEN DOTRAZ- KAŽDÝ DRUHÝ DEN VAŘÍM VÝVAT Z KUŘECÍCH KOSTER, MÁ JANTAROVOU BARVU A SKUTEČNĚ KUŘECÍ ČI SLEPIČÍ CHUT. aLE DÁM-LI VÝVAR DO LEDNIČKY POUŽIJI AŽ DRUHÝ DEN, UŽ TAKOVÝ ZDALEKA NENÍM DOKONE SE MI ZDÁ, JAKOBY ZAHNÍVALA. jE TO MOŽNÉ????
Ahoj dělám konkurz na spolu adminku nebo admina mé stránky jestli máš zájem tak mi napiš do komentářů :)
Ahoj, pomozte nám prosím v soutěži :)
Fotky snad potěší kluky i holky, kdyby se vám líbily, klidně sdílejte dál ;)
www.facebook.com/FajnTabloGymspit
U nás je oblíbená i slepice na paprice. Je to nejmilejší jídlo naší dcerky. Pokud nemám moc času (když vařím večer, dětem na druhý den) dělám to obráceně. Slépku šupnu do hrnce, uvařím, tím mám čas na jiné povinnosti, získám vývar i hotové maso. Teď už je to klasika - cibulka, přidat maso, zaprášit paprikou, moukou, zalít vývarem a provařit. Dochutit smetanou a máslem - smetanu taky používám obojí- sladkou i kysanou.
Ale je-li na vaření klid dělám kuře v podstatě stejně. Opravdu jedno z klasických jídel české kuchuně!
[25]: Eva:
Co by člověk pro dětičky neudělal? :-))) Moc dobře to znám. Staré recepty jsou jednoznačně půvabné a čas od času by měly na naší plotně zavonět a provonět celý příbytek. Vyvolá to krásné vzpomínky a to je to, co mám na jídle fakt moc ráda.
[27]: SlávekLaVarden:
Paprika se nejlépe rozpouští v tuku, proto ji Maďaři též rádi přidávají závěrem a nechají ji zvolna rozpustit na hladině ve vrstvičce plovoucího tuku. Báječně se k tomu hodí sádlo, na kterém se maďarská jídla zpravidla připravují.
Pokud jde o vývar, nemám s tím takovou zkušenost a čistý vývar do chladničky dávám též.
[30]: HaF:
Slepice na paprice je příjemná vzpomínka, kdy jsem ji dělávala také poměrně pravidelně. Mám moc ráda její tmavší maso a ta chuť se s kuřetem opravdu nedá srovnávat. Hlavně vývar je silný a to slouží slepici ke cti. Však o tom víme své, že? :-)
[31]: lola:
Tak to rozhodně! A dokonce nedávno jsem ho doma připravovala. Zcela náhodou se u nás doma vyskytl mladý kohoutek, tak jsem si říkala, že by byl hřích nejít na něj klasickou francouzskou cestou a neotevřít si k němu burgundské. Jednu lahev do hrnce, druhou do skleničky :-)
Hutná tmavá omáčka vonící po silném vývaru, který měl zásnuby s burgundským vínem ... to se nedá popsat, to se musí jíst :-)
taky se hlásím ke komunitě, která přidává uzenou papriku.ta to zvedá do nebe
Zdravím všechny!!! Chceš si přivydělat ? Mrkni na můj blog a zlepši si svou finanční situaci ;)
[5]:Tak mamka dělala "na paprice" i vepřovou kýtu, takže bych neřekla, že se omáčka k jiným masům nehodí. Dávám pod maso ještě kousíček špeku.
Hodně lidí dělá kuře na paprice se smetanou.. My doma děláme bez smetany,necháme jen omastek :) .
[39]: navia:
Vepřové na paprice je známá věc, díky za připomenutí. Pamatuji si vepřovou kýtu s jemnou paprikovou omáčkou ze školní jídelny. Býval to náš hit, na který jsme se skoro vždy těšily stejnou měrou, jakou na kuře na paprice. Naší dětské chuti jemné smetanové omáčky lahodily :-)
Proč ne, ale u sama jsem pro přidání smetany, aby vznikla ta charakteristická jemnost omáčky. Navíc i barva omáčky se se smetanou pěkně zjemní do světlých tónů.
Bez smetany se posouváme k dietnější verzi pokrmu, tak to se musí ocenit :-)
mňam.. ten obrázek vypadá velmi chutně ;) .. skoro začínám mít hlad :DD
už se chystám déle na kuře na paprice,ale není čas, jinak moc hezké to tu máš :-)
Paráda! Máš super blog, fakt se mi líbí))!
Jestli chceš, zavítej i na můj právě rozjíždějící se blog. Tvá návštěva mě rozhodně potěší! :)
Pa ;)
A. A stomach-cake!
http://www.felldress.org/wedding-dresses-v-neck-wedding-dresses.html
A. The baby, because he's a little Bigger!
http://www.latewatches.com/omega-seamaster.html
Tak další krásný zářez na vařečce. Holky (tchýňka se ženou) kuře dělají v papiňáku. Pak udělají jíšku, dají papriku, provaří a nakonec dají šlehačku. Tohle je minimálně o třídu jinde. Voňavý, hlaďounký a ta chuť ... Jsem rád, že jsme jim ukázali jak se vaří :-)
Návrhy interiérů kuchyní:
Kuchyňské dřezy kulatého tvaru:
http://www.stolarsky-eshop.cz/granitove-drezy/kulate-drezy-jednodrezy/
Hodí se do kuchyně betonová podlaha jako podklad pro plovoučku?
Já mám přece jen raději hranaté tvary dřezů, nej jsou granitové
Dělala jsem podle tohoto receptu kuře na smetaně a povedlo se a moc jsme si pochutnali. Výborné !!!
před časem jsem zpracovala článek i s recepty, tak můžete nakouknout. Mohu vám slíbit, že tímto způsobem nepřiberete, ale možná si vyrobíte pořádnou chuť :-)
Moc díky za článek, občas si kupuji kuře na paprice v pytlíku od Maggi, ale takhle od základu jsem ho zatím ještě nedělala, tak asi o víkendu vyzkouším :) Jinak zrovna ho budou mít v akci v Albertu, tak pokud máte rádi, tak doporučuji mrknout na leták > https://www.letakomat.cz/albert/ :)
Milá Šárko, kuře na paprice je opravdu evergreen, který potěší vždy a téměř každého :-) U nás doma přidáváme ještě pár kuliček nového koření a 2-3 lístky bobkového listu... Ale každá rodina má asi tu "svou nejlepší" :-)
Tak ať se daří a chutná!
Krásné jaro a moc děkuji za články
Soňa