Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jarní chřestový koláč a jiné chřestové lahůdky

19. dubna 2012 v 17:52 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení



Povstaňte, přichází král zeleniny! A s ním i pár nápadů, jak ho v kuchyni upravit a královsky si pochutnat. Co třeba chřestový jarní koláč?

Když seženete pěkný čerstvý chřest, zkuste s ním bez otálení ty nejjednodušší úpravy. Mladé tenčí chřestové pazochy jsou chutné dokonce i syrové.

Z hlediska zdravého životního stylu je chřest superpotravinou moderní doby. Honosí se nadbytkem vlákniny, minimem kalorií, delikátní chutí a snadnou přípravou. Pryč jsou doby, kdy chřest býval lahůdkou jen pro bohaté. Jeho sezóna právě začala a dovolit si ho může každý!


Nejlepší chřestové recepty jsou ty nejjednodušší.

Chřest počítáme mezi první zeleninu, která otevírá jaro na talíři. Úplně první letošní chřestové slavnosti v mé kuchyni proběhly právě v tomto týdnu. Každoročně se snažím obohatit domácí chřestový repertoár o nějakou novinku. Letos jsem jarní sezónu zahájila křehkým jarním koláčem. Teprve pak přijdou na řadu talíře plné chřestu, kde mu bude společnost dělat rozpuštěné máslo, osmahnutá strouhanka, vejce, holandská omáčka a šunka. Fantazii se žádné meze nekladou, tak nevylučuji, že ještě dojde na nějakou další chřestovou novinku. S chřestem se totiž počítá i v cukrařině a je známo, že si výtečně sedne do noty např. s čerstvými jahodami nebo rebarborou.

Zde na mém blogu se najde chřestové inspirace už pěkná řádka a nezapomněla jsem se o chřestu - králi jarní zeleniny, zmínit též v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni. Pěstování chřestu patřilo k českým velkým chloubám a proto jsou recepty s touto delikátní zeleninou k nalezení snad ve všech starých kuchařských knihách. I Jan Neruda si k němu našel doslova intimní vztah.

Chřestový jarní koláč

Použila jsem koláčovou formu o Ø 27 cm, což bylo pro 2 osoby na jednu večeři tak akorát :-)
  • 1 balíček čerstvého bílého chřestu
  • křehké těsto (možno použít listové)
  • 4 vařená vejce
  • 2 čerstvá vejce
  • 200 g dušené šunky od kosti
  • 200 ml kysané smetany
  • bylinková sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře


Bílý chřest oloupeme od hlavičky až dolů, konce zakrátíme a chřest uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru a plátkem másla doměkka. Ihned scedíme a necháme okapat. Podle tloušťky pazochů vaříme cca 10 až 15 minut. Tenký chřest byl za 12 minut pěkně měkký. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Na dno rozprostřeme směs drobně pokrájených vařených vajec a na malé kostičky nakrájené šunky. Podle chuti lehce osolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem.


Kysanou smetanu rozšleháme s 2 ks čerstvých vajec a ochutíme bylinkovou solí (používám alpskou sůl se sušenými bylinkami), ale není vyloučeno přidat trochu čerstvých nasekaných bylinek přímo ze zahrady. Jemná chuť chřestu by v tomto koláči měla vystupovat do popředí, proto s aromatickými bylinkami raději moc nehýříme. Smetanovou směs nalijeme na koláč a nyní ozdobíme uvařenými pazochy bílého chřestu.


Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C cca 45 až 50 minut. Než upečený koláč trochu vychladne, pamatujeme též na vhodný nápoj a otevřeme si láhev bílého vína.

Chřest a víno
Podání toho správného vína podtrhne harmonii chutí. Chřest si rozhodně zaslouží pečlivý výběr. Nejvíce mi k němu sedne Gewürztraminer. Tohle víno považuji za mistrovské dílo alsaských vinařů. Má kořeněný charakter (würzig) a svou aromatickou pestrostí mě přitahuje zrovna tak, jako celé krásné Alsasko, které mi právě na jaře vždycky vonělo svým intenzivním bouquetem doslova divotvorně. I ten nejmenší francouzský region dokáže v duši zanechat velkou a hlubokou stopu :-)
.

Kam si zajít na chřest?

Pro čerstvý chřest do Hostína u Vojkovic. V úrodné polabské nížině, v jižní části okresu Mělník máme příležitost sehnat opravdu ten nejčerstvější chřest, který je u nás k mání a s oblibou si ho nechávají zavážet rovnou do kuchyně i šéfkuchaři dobrých českých restaurací.
.
Chřestové slavnosti v Ivančicích
Letos se ve dnech 18. až 20. května 2012 koná již 18. ročník. V malebných Ivančicích se tradičně sejdou všichni milovníci chřestu a budou mít možnost ochutnat chřestové menu přímo od Romana Pauluse, šéfkuchaře roku 2011 a letošního držitele Michelinské hvězdy. Kdo si troufá, může se zúčastnit soutěže v loupání chřestu. O dobrou zábavu a chřest tu nouze určitě nebude.
.
Nechte se i Vy chřestem doběhnout a vychutnejte si jeho obrovský potenciál. Tady platí, že jídlo je lék ... a ještě si u toho královsky pochutnáte.
.
Chřestová inspirace do kuchyně:
SLANÝ JARNÍ KOLÁČ (nejen) S CHŘESTEM
PIZZA S CHŘESTEM, KOZÍM SÝREM A LÍSKOVÝMI OŘECHY
ASPARÁGUS, CHŘEST, ŠPARGL - ZELENINA PLNÁ ZDRAVÍ A ROZKOŠE

RECEPT NA CHŘESTOVOU POLÉVKU

.
Kam na chřest chodíte Vy a v jaké úpravě ho máte nejraději?

.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 19. dubna 2012 v 18:02 | Reagovat

Chřest jsem ještě neměla.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 19. dubna 2012 v 18:48 | Reagovat

Ahoj Šárko, dneska jsem vařil první chřest :o) Koupil jsem v Hostíně jen půl kila špiček a bylo :o)))

Mimochodem, už před týdnem jsem dostal z jednoho alsaského vinařství "akční chřestovou nabídku" 6 vín za cenu 5 právě ke chřestu. Ale doporučovali spíš lehčí vína, konkrétně muškát a Pinot Blanc. Loni jsem zapíjel chřest poysdorfským Veltlínem a lehkým ryzlinkem, prostě lehčí kousky :o)

3 sigrid sigrid | 19. dubna 2012 v 19:54 | Reagovat

Taky jsem dnes vařila chřest poprvé. Dovezený od sousedů. Na první pochutnání byl jen lehce povařený v páře s rozpuštěným máslem a parmazánem. Ale až to nebude taková vzácnost, určitě dojde i na výše popsaný koláč, který vypadá tuze chutně. Tramínek bohužel nemám, ale s šedou rulandou se to také dalo sníst ;-).

4 toffo toffo | 20. dubna 2012 v 8:04 | Reagovat

Tento týden akčně dorazil chřest do naší sámošky, mají asi bod, jsou in. Pazochy s plísní a balíček byl celý cítit nahnile. Hlavně že jsou in, nestydí se tohle vystavovat v regálu.

5 Madla Madla | Web | 20. dubna 2012 v 13:32 | Reagovat

Hmm, ačkoli si teď právě dopřávám fenykl zapečený s olivami a parmezánem, tenhle koláč by mě nadchl! Chřestu jsem propadla, jen u nás na malém městě je problém nějaký pěkný najít. Když už ho obchodní řetězce zaregistrují a na regálech vystaví, je na tom stejně jako píše toffo.
Ale já se nedám a nezbývá mi než doufat, že se mi nějaký pěkný chřest ulovit podaří. Já osobně nejvíc miluju jarní salát v pdoboě zeleného chřestu se sedmikráskami - http://madlinakuchyne.blog.cz/1105/krupavy-salat-z-cerstveho-zeleneho-chrestu-a-sedmikrasek
Ale samozřejmě není nad klasiku.
Tak chřestu zdar!

6 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 14:30 | Reagovat

[1]: Daysy:

Tak to je pěkné, mít se na co těšit :-) První rande s chřestem bývá zajímavé!

7 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 14:37 | Reagovat

[2]: Sklenička:

Ahoj, u chřestu se bez konce také s klidem obejdu :-) Koupit si jen špičky, to se mi dlouho nepoštěstilo a je to naprosto luxusní záležitost. Co dobrého z nich bylo?
Vinné tipy jsou velmi fajn. Chodívala jsem na čerstvý chřest v Alsasku a na vinném lístku býval Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat a Gewurztraminer. Těžko si vybrat, ale nějak jsem podlehla kouzlu Gewurz. a na letošní sezónu se pár kousky zásobila :-) Možná z nostalgie, ale určitě si s chutí otevřu příště i něco jiného :-) Jen když bude dobrý a čerstvý chřest, což je trochu problém v našich zeměpisných šířkách ...

8 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:07 | Reagovat

[3]: sigrid:

Každopádně první chřest vždycky chutná nejlépe :-) A šedá rulanda mu musela dělat báječnou společnici, o tom není pochyb. Já stihla navařit i první malou porci chřestové polévky, ale už se těším na další chřestové hrátky v kuchyni. Bude-li s čím si hrát :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:11 | Reagovat

[4]: toffo:

Tak to je smutná historka, bohužel dost častá. Cena byla jistě jako za chřest, který kope první ligu, že? To je tradičně česká specialita. Nedávno jsem někde viděla prodávat ananas s uříznutou vrchní částí :-) Holt listy slouží jako indikátor čerstvosti a jejich vypovídací hodnota musela být dosti výmluvná ...

10 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:14 | Reagovat

[5]: Madla:

Chřest je moc fajn zelenina a je dobře, že zkoušíme krom klasiky i všemožné inovace. Já to dělám moc ráda :-) Ovšem u nás doma někteří členové domácnosti takové nadšení pro chřest nesdílejí a když končí sezóna, jsou docela rádi, že to mají za sebou :-))) Že bych to přeháněla? Pro jistotu jsem dnes sáhla po pěkné hlavičce květáku a vykouzlila zajímavou italskou variaci a večer si je udobřím carpacciem. Tedy doufám, že to klapne :-)

11 NaTyy NaTyy | Web | 21. dubna 2012 v 21:09 | Reagovat

Tak to  vypadá opravdu dobře :)

12 Sasazu Sasazu | 22. dubna 2012 v 8:34 | Reagovat

U nás teď kuchyni  taky vládne chřest :)polévka ze zeleného chřestu je mana a zapečený se šunkou a sýrem taky .děkuji za recept na koláč,určitě vyzkoušíme :)))))

13 Alis Alis | Web | 22. dubna 2012 v 8:35 | Reagovat

Tak musím se  přiznat, že chřest je pro mě neprobádaná zelenina:) Zatím jsem z něho v naší kuchyni nic nedělala.Budu se muset polepšit:)

14 DolceVita DolceVita | Web | 22. dubna 2012 v 12:08 | Reagovat

[11]: NaTyy:

Jaro na talíři :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 22. dubna 2012 v 12:10 | Reagovat

[12]: Sasazu:

Krátké chřestové období se musí umět využít. Díky jeho zdraví lahodícím vlastnostem je každý recept vítaným zpestřením jarního jídelníčku. U nás na polévku už také došlo :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 22. dubna 2012 v 12:11 | Reagovat

[13]: Alis:

Všechno je jednou poprvé :-)

17 JaňuLa JaňuLa | Web | 22. dubna 2012 v 15:23 | Reagovat

Vypadá to skvěle. :)

Mimochodem, mám takový dotaz .. Dělám herbář do školy a nevím ještě 4 rostliny .. mám je vyfocené na blogu, myslíš, že bys mi mohla pomoct ? :D :)

18 DolceVita DolceVita | Web | 22. dubna 2012 v 18:39 | Reagovat

[17]: JaňuLa:

Poslední rostlina je větvička z rybízového keře. Ostatní již bylo v komentářích odhaleno, jak jsem si všimla :-)

19 Vilemína Vilemína | Web | 23. dubna 2012 v 21:13 | Reagovat

Oblíbila jsme si chřest ne vařený, ale krátce orestovaný na másle, s trochou parmazánu - zatím tahle úprava letos vítězí rp osvou jednoduchost a zaručenou chuť, více zde na konci:
http://vilemina.blog.cz/1105/sparglove-menu
Na koláč či zapékání ještě nedošlo, trhy se rozjíždějí, tak snad uspěju! V hypáči je to náhoda...

20 DolceVita DolceVita | Web | 24. dubna 2012 v 10:30 | Reagovat

Vilemína:

Sehnat čerstvý chřest je na mnoha místech velká náhoda, moc dobře to vím. Byla jsem zvyklá užívat si sezónu chřestu tak, že jsem ho kupovala takříkajíc rovnou z polní brázdy :-) Snažím se nešidit se a ráda vynaložím větší úsilí, abych se k němu dostala i tady. Jde to, ale holt ne tak hladce, jak bych si přála. Když seženu chřestové výhonky tenké, také jdou rovnou do pánve. Je to rychlé, chutné a báječné. Když chřest vařím, tam ráda využiji i chřestový vývar. Je to báječný elixír a vypít se dá klidně i jen tak :-) Přeji ti hodně dalších chřestových nápadů a hlavně parádní čerstvý chřest. Jaro je fajn a chřest k tomu pocitu přispívá.

21 sigrid sigrid | 24. dubna 2012 v 10:53 | Reagovat

Neplánovaně jsme se sešli u neuspěchané snídaně, takže další chřestění bylo dnes ve znamení zeleného šparglu a vajíček naměkko.
Ale chtěla jsem poradit všem, kteří žijí u hranic s Německem, kde se jedná skoro o kultovní zeleninu, aby zkusili trhy, stánky před velkými obchody a často i statky u silnice. "Deutscher Spargel" je čerstvě sklizený, šťavnatý a kvalitní. A přísahám, že mu nedělám placenou reklamu ;D!

22 DolceVita DolceVita | Web | 26. dubna 2012 v 12:38 | Reagovat

sigrid:

Zelený špargl jsem ještě letos neochutnala, ale vzhledem k tomu, že ho mám tak nějak raději, určitě se budu snažit, abych ho brzy měla v kuchyni :-) Chystám se zajet do Rakouska (mám to kousek), tam bude situace stejná jako v Německu. Za hranicemi mají tradičně k chřestu velmi kladný vztah. proto předpokládám, že toho německého tam bude spousta. O jeho kvalitě nemá smysl pochybovat :-) Ten si dělá reklamu sám :D

23 Marika Marika | 27. dubna 2012 v 8:07 | Reagovat

Dobrý den Šárko, zkusila jsem tento koláč podle vašeho receptu a myslím, že se celkem povedl. Ale z toho chřestu jsem trochu na rozpacích, nevím jestli jsem ho připravila správně. Povařila jsem ho cca 15 min a zdál se měkký, vidlička do něj zajela jako do másla. Po upečení se ale koláč velmi špatně jedl díky tomu že chřest nešlo ukousnout, byl takový vláknitý takže při prvním soustu člověk vytáhl celou nožičku chřestu. Má to tak být?

24 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2012 v 12:37 | Reagovat

[23]: Marika:

Hezký den, Mariko. Tak tady jednoznačně záleží na kvalitě chřestu. Čím je čerstvější, tím je křehčí. Mám vyzkoušeno, že na chřest je fajn vzít si pilkový příbor jako na steaky. I když je chřest měkkoučký tak jak má být, stává se, že jde trochu hůř ukousnout. Z toho důvodu slané koláče s chřestem servíruji též s ostrým příborem, ale s klidem by se dalo udělat to tak, že se chřest před vložením do koláčové formy nakrájí na menší dílky.

25 jarka jarka | E-mail | 27. dubna 2012 v 18:00 | Reagovat

dík za recept, mockrát jsem si říkala, že musím zkusit slaný koláč...tento byl vynikající, do smetany jsem přidala maloučko najemno nasekané pažitky...jdu koupit další chřest, sezona běží :-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 30. dubna 2012 v 14:54 | Reagovat

[25]: jarka:

Na slané koláče je vhodný čas každý den v roce, ale ty jarní jsou asi ze všech nejvoňavější. S chřestem jsou naprosto báječné a ještě máme pocit, že něco pro své tělo děláme a detofikujeme :-) Ať žije chřest! A s ním i všechny dobroty, které se bez něj neobejdou.

Šárka ;-)

27 Eva Eva | Web | 9. května 2012 v 13:39 | Reagovat

Poradíte, kam pro chřest na Praze-východ? U nás v krámech to ani nemá smysl zkoušet...

28 Klara Klara | E-mail | 8. června 2012 v 14:15 | Reagovat

Dekuju za krasny recept vcetne postupu :)

29 Pavla Kráčmarová Pavla Kráčmarová | E-mail | Web | 26. června 2012 v 16:52 | Reagovat

PARÁDA, ZROVINKA JSEM ŠPEKULOVALA CO S CHŘESTU, KTERÝ JSEM SI KOUPILA UDĚLÁM. TAK TEDY VYZKOUŠÍM NOVÝ RECEPTÍK. VYPADÁ BÁJEČNĚ
DÍKY. PÁJA - KOKŠOZA

30 DolceVita DolceVita | Web | 27. června 2012 v 13:49 | Reagovat

[28]: Klara:

Potěšení je na mé straně :-)

31 DolceVita DolceVita | Web | 27. června 2012 v 13:49 | Reagovat

[29]: Pavla Kráčmarová:

Tak ať chutná! :-)

32 Petr Petr | Web | 13. května 2013 v 16:48 | Reagovat

Moc pěkný.

33 Kejm Kejm | Web | 15. května 2013 v 20:58 | Reagovat

to je úžasné! :) polévku asi prubnu

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. května 2013 v 15:45 | Reagovat

[32]: Petr:

Díky :-)

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. května 2013 v 15:47 | Reagovat

[33]: Kejm:

Na dobrém jídle je všechno úžasné :-) Polévku doporučuji k vyzkoušení.

36 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:20 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

37 Ivka Ivka | E-mail | Web | 1. listopadu 2015 v 0:34 | Reagovat

vypadá to úžasně. Koláč musím vyzkoušet. Doporučuji i chřestové rizoto, taky super záležitost

38 http://www.electricite-generale-ajelec.fr http://www.electricite-generale-ajelec.fr | Web | 2. srpna 2016 v 11:36 | Reagovat

před časem jsem zpracovala článek i s recepty, tak můžete nakouknout. Mohu vám slíbit, že tímto způsobem nepřiberete, ale možná si vyrobíte pořádnou chuť :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama