Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Duben 2012

Kuře na paprice - evergreen z domácí kuchyně

27. dubna 2012 v 15:37 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

Kuře na paprice rozhodně nepatří do typicky jarního jídelníčku, ale vzhledem k tomu, že se jedná o klasickou recepturu s charakteristicky dokonale vyhraněnými chutěmi jednotlivých surovin, můžeme ho na stůl postavit v každou roční dobu a nemusíme si u toho připadat provinile. Vlastně neznám nikoho, kdo by takto upravené kuřecí maso neměl rád.

Jen se doma občas neshodneme, co je nejlepší ke kuřeti na paprice podávat? Mohou to být jemné noky, široké nudle, houskové knedlíky, dušená rýže, v Maďarsku tarhoňa (tarhonya - typická maďarská těstovina podobná špeclím). U nás doma jsou to velmi často právě domácí špecle.

Ať je to co je to, příloha ke smetanové omáčce provoněné sladkou mletou paprikou je zásadní. Dnes jsem dala přednost dušené rýži.

"Drůbež je pro kuchaře totéž, co plátno pro malíře," pronesl velevážený pan Brillat-Savarin. Podle mě se voňavou mletou paprikou ve smetanovém základu vždycky hezky maluje a kuře na paprice ještě nikdy nic nepokazilo. Tak asi z toho důvodu jsem se rozhodla nevyslyšet volání jara a naplnit hrnec kuřetem s omáčkou.

KUŘE NA PAPRICE

(pro 2 osoby)

Potřebujeme:

  • 2 kuřecí stehna
  • 2 lžíce tuku (sádlo, přepuštěné máslo, olej)
  • 2 cibule
  • 2 lžičky mleté červené papriky sladké
  • špetka mleté papriky pálivé
  • sůl
  • 250 ml sladké smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 plátek másla

Příprava:

V hrnci rozehřejeme tuk a opečeme kuřecí stehna ze všech stran. Aby byla omáčka silnější, stehna připravuji i s kůží, kterou před samotným servírováním odstraníme. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Když začíná zlátnout, vložíme zpět maso, osolíme a přidáme sladkou mletou papriku. Velmi krátce zahřejeme a okamžitě zalijeme horkou vodou (nejlépe vývarem) tak, aby maso bylo potopené a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka.

Měkké maso vyndáme z omáčky a odstraníme kůži. Omáčku propasírujeme přes sítko, aby byla dokonale hladká. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a vlijeme ji do omáčky. Mírným varem důkladně povaříme. Když omáčka zhoustne, vložíme zpět maso a necháme krátce prohřát. Na zjemnění hotové omáčky přidávám ještě plátek dobrého čerstvého másla, který dodá omáčce chuť i pěkný lesk. Kuře na paprice servírujeme podle vůle s rýží, knedlíkem, těstovinami nebo nočky.


Když je doma strávníků víc, je praktické připravit dušené kuře na paprice z celého kuřete a před přípravou si maso rozporcovat na jednotlivé menší dílky. Z kuřecího skeletu se dá souběžně navařit i dobrý vývar, který zároveň použijeme na podlévání pokrmu. Když vaříme jen 2 porce, jako dnes já, je vhodné na stehnech ponechat kůži, která se vyvaří rovnou do omáčky a dá jí lepší chuť a sílu. Porce masa doporučuji servírovat bez dušené kůže, protože ta na talíři moc parády nenadělá.

Tak dobrou chuť.

Stačí pár surovin a s kuřetem v hrnci se může každý proměnit ve sporákového kouzelníka. Kuře na paprice zrovna neskrývá žádná tajemství, která si kuchaři drží pod pokličkou. Stačí použít pár skromných kousků z kuchařského řemesla a vynikající voňavá omáčka vonící po paprice se uvaří téměř sama.

V podstatě podle stejného receptu se už léta v každé domácnosti, kde se čas strávený v kuchyni nepočítá na nějaké zbytečné minuty navíc, vaří beze změn od dob prvních pisatelek kuchařských knih. Vlastně si troufám říct, že kdyby domácí hospodyně soutěžily v této disciplíně s profesionálními kuchaři, vyhrály by to na celé čáře. Je to typicky dokonalé domácí jídlo a proto si na něm vždycky nejlépe pochutnám doma. Prostě k tomu potřebuji tu atmosféru navoněné kuchyně. Nikdy mě nepohorší uprostřed stolu na kulatém prkénku postavený horký hrnec s lahodnou omáčkou, ve které nechybí pohotovostně nastrčená naběračka.

Takhle záludně to dělala už naše babi. Nějakým podivným magnetismem ta stará naběračka přitáhla ruku k hrnci a než jsem si stačila říct dost, byl v talíři nášup omáčky. A kdyby nebyl, i tak ten hrnec fungoval na stole magicky. Dokud v něm něco bylo, nechtělo se nikomu zvedat se od stolu. Kuře na paprice je recept na domácí útulno a příjemno.

A to v žádné restauraci na jídelním lístku nemají :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jarní chřestový koláč a jiné chřestové lahůdky

19. dubna 2012 v 17:52 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení



Povstaňte, přichází král zeleniny! A s ním i pár nápadů, jak ho v kuchyni upravit a královsky si pochutnat. Co třeba chřestový jarní koláč?

Když seženete pěkný čerstvý chřest, zkuste s ním bez otálení ty nejjednodušší úpravy. Mladé tenčí chřestové pazochy jsou chutné dokonce i syrové.

Z hlediska zdravého životního stylu je chřest superpotravinou moderní doby. Honosí se nadbytkem vlákniny, minimem kalorií, delikátní chutí a snadnou přípravou. Pryč jsou doby, kdy chřest býval lahůdkou jen pro bohaté. Jeho sezóna právě začala a dovolit si ho může každý!


Nejlepší chřestové recepty jsou ty nejjednodušší.

Chřest počítáme mezi první zeleninu, která otevírá jaro na talíři. Úplně první letošní chřestové slavnosti v mé kuchyni proběhly právě v tomto týdnu. Každoročně se snažím obohatit domácí chřestový repertoár o nějakou novinku. Letos jsem jarní sezónu zahájila křehkým jarním koláčem. Teprve pak přijdou na řadu talíře plné chřestu, kde mu bude společnost dělat rozpuštěné máslo, osmahnutá strouhanka, vejce, holandská omáčka a šunka. Fantazii se žádné meze nekladou, tak nevylučuji, že ještě dojde na nějakou další chřestovou novinku. S chřestem se totiž počítá i v cukrařině a je známo, že si výtečně sedne do noty např. s čerstvými jahodami nebo rebarborou.

Zde na mém blogu se najde chřestové inspirace už pěkná řádka a nezapomněla jsem se o chřestu - králi jarní zeleniny, zmínit též v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni. Pěstování chřestu patřilo k českým velkým chloubám a proto jsou recepty s touto delikátní zeleninou k nalezení snad ve všech starých kuchařských knihách. I Jan Neruda si k němu našel doslova intimní vztah.

Chřestový jarní koláč

Použila jsem koláčovou formu o Ø 27 cm, což bylo pro 2 osoby na jednu večeři tak akorát :-)
  • 1 balíček čerstvého bílého chřestu
  • křehké těsto (možno použít listové)
  • 4 vařená vejce
  • 2 čerstvá vejce
  • 200 g dušené šunky od kosti
  • 200 ml kysané smetany
  • bylinková sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře


Bílý chřest oloupeme od hlavičky až dolů, konce zakrátíme a chřest uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru a plátkem másla doměkka. Ihned scedíme a necháme okapat. Podle tloušťky pazochů vaříme cca 10 až 15 minut. Tenký chřest byl za 12 minut pěkně měkký. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Na dno rozprostřeme směs drobně pokrájených vařených vajec a na malé kostičky nakrájené šunky. Podle chuti lehce osolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem.


Kysanou smetanu rozšleháme s 2 ks čerstvých vajec a ochutíme bylinkovou solí (používám alpskou sůl se sušenými bylinkami), ale není vyloučeno přidat trochu čerstvých nasekaných bylinek přímo ze zahrady. Jemná chuť chřestu by v tomto koláči měla vystupovat do popředí, proto s aromatickými bylinkami raději moc nehýříme. Smetanovou směs nalijeme na koláč a nyní ozdobíme uvařenými pazochy bílého chřestu.


Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C cca 45 až 50 minut. Než upečený koláč trochu vychladne, pamatujeme též na vhodný nápoj a otevřeme si láhev bílého vína.

Chřest a víno
Podání toho správného vína podtrhne harmonii chutí. Chřest si rozhodně zaslouží pečlivý výběr. Nejvíce mi k němu sedne Gewürztraminer. Tohle víno považuji za mistrovské dílo alsaských vinařů. Má kořeněný charakter (würzig) a svou aromatickou pestrostí mě přitahuje zrovna tak, jako celé krásné Alsasko, které mi právě na jaře vždycky vonělo svým intenzivním bouquetem doslova divotvorně. I ten nejmenší francouzský region dokáže v duši zanechat velkou a hlubokou stopu :-)
.

Kam si zajít na chřest?

Pro čerstvý chřest do Hostína u Vojkovic. V úrodné polabské nížině, v jižní části okresu Mělník máme příležitost sehnat opravdu ten nejčerstvější chřest, který je u nás k mání a s oblibou si ho nechávají zavážet rovnou do kuchyně i šéfkuchaři dobrých českých restaurací.
.
Chřestové slavnosti v Ivančicích
Letos se ve dnech 18. až 20. května 2012 koná již 18. ročník. V malebných Ivančicích se tradičně sejdou všichni milovníci chřestu a budou mít možnost ochutnat chřestové menu přímo od Romana Pauluse, šéfkuchaře roku 2011 a letošního držitele Michelinské hvězdy. Kdo si troufá, může se zúčastnit soutěže v loupání chřestu. O dobrou zábavu a chřest tu nouze určitě nebude.
.
Nechte se i Vy chřestem doběhnout a vychutnejte si jeho obrovský potenciál. Tady platí, že jídlo je lék ... a ještě si u toho královsky pochutnáte.
.
Chřestová inspirace do kuchyně:
SLANÝ JARNÍ KOLÁČ (nejen) S CHŘESTEM
PIZZA S CHŘESTEM, KOZÍM SÝREM A LÍSKOVÝMI OŘECHY
ASPARÁGUS, CHŘEST, ŠPARGL - ZELENINA PLNÁ ZDRAVÍ A ROZKOŠE

RECEPT NA CHŘESTOVOU POLÉVKU

.
Kam na chřest chodíte Vy a v jaké úpravě ho máte nejraději?

.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)