Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Lívanečky z jogurtu

29. března 2012 v 12:35 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Lehké jogurtové lívanečky mohou být na stole každý den. Recept na zdravé lívanečky je velmi nekomplikovaný, proto si na ně můžeme troufnout i tehdy, kdy nemáme zrovna času nazbyt. Těsto se zadělává bez vajíčka, díky tomu trochu ušetříme na vstupních surovinách, protože současná cena vajec v Česku stále stoupá a mnohým kazí vyhlídky na tradiční pojetí Velikonoc v kuchyni. V tuhle chvíli si nemusíme kazit náladu cenou vajec, neboť recept nepočítá ani s jedním vajíčkem do těsta.


Lívanečky z jogurtu

  • 180 g bílý jogurt v biokvalitě s probiotickou kulturou
  • 280 ml čerstvého mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo nebo olej na smažení
Mouku prosijeme a smícháme ji s práškem do pečiva a špetkou soli. Rozmícháme s jogurtem a mlékem na řídké zhoustlejší těstíčko bez hrudek. Podle potřeby můžeme nechat těsto stát do druhého dne, ale pokud máme v plánu smažit lívanečky hned, stačí misku s těstem nechat pár minut odležet a pustit se do smažení rovnou. Lívanečky smažíme na teflonové pánvi nebo lívanečníku v malém množství másla nebo vhodného oleje z obou stran. Horké lívanečky skládáme na sebe, aby se udržely teplé do doby, než osmažíme všechny. Podáváme je s čerstvým ovocem nebo zavařeninou, ale meze se nekladou ani různým slaným variacím. Lívanečky ke snídani si každý může obložit tím, co má nejraději.


Jogurt na snídani by chybět určitě nikdy neměl a je jedno, v jakém skupenství ho budeme podávat. Lívanečky jsou vždycky sympatickým zpestřením snídaňového stolu.

.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 29. března 2012 v 13:07 | Reagovat

To musím ukázat mamince, ta jde po receptech bez vajíček jak slepicepo zrní :)

2 ovesná vločka ovesná vločka | Web | 29. března 2012 v 13:56 | Reagovat

Tento týden jsem opět dělala bramboráky podle receptu na vašich stránkách a jak se na to tak dívám, další chuťovka na obzoru :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 29. března 2012 v 14:34 | Reagovat

Dělám je podobně - s vajíčkem, jedním, tak tohle zkusím někdy taky.

4 Madla Madla | Web | 30. března 2012 v 8:00 | Reagovat

Dělám podobné lívanečky s kefírem a ovesnými vločkami, takže tuhle variantu určitě také brzy vyzkouším :-)
Už se těším na léto a na čerstvé ovoce, to se to teprve bude lívanečkovat.

5 Pipi Pipi | Web | 30. března 2012 v 14:42 | Reagovat

Šárko, trefila jste se mi do noty! Miluju recepty s minimem surovin a tyhle lívanečky budou určitě vláčné a nadýchané, takže děkuji za velkou inspiraci!

6 toffo toffo | Web | 30. března 2012 v 20:54 | Reagovat

Pro mně je to typický bezva nenáročný recept, z takového mála kouzlím - když se vymetají kouty spíže a ledničky při čekání na výplatu, nebo když na snídani třeba zapomenu koupit pečivo, a nebo jsem mladý nezávislák a snažím se ohromit novou známost - rozhodně bych mohla recept věnovat svému téměř plnoletému synovi. Ať  se snaží. Pěkné jarní dny Šárko ♥!

7 Alis Alis | Web | 1. dubna 2012 v 11:03 | Reagovat

Ahoj Šárko, tak tímhle receptem jsi se trefila i do mé noty:). Jogurt mám v lednici, takže v týdnu lívanečky udělám svým jedlíkům k večeři!!!!!

8 JaňuLa JaňuLa | Web | 1. dubna 2012 v 15:55 | Reagovat

Vypadají opravdu luxusně ! :)

Jinak, mám na tebe takovou prosbičku. Jedná se o jednu soutěž, ve které jsem asi 55. a potřebovala bych vyhrát. Kdybys mi tento odkaz - http://www.periodanenitabu.cz/#/zapojse/galerie/2947 - sdílela na blog, na facebook apod., hlasovala i několikrát denně, jelikož to jde (ještě zbývá 16 dní), dala bych na svůj blog reklamu na tvůj na 3 měsíce a ještě bych napsala článek jen a jen o tobě, můj názor na tebe jakožto na blogerku apod. :) Kdyžtak mi napiš. :)

9 Makulka Makulka | Web | 1. dubna 2012 v 17:32 | Reagovat

Ahoj, koukněte se prosím na můj krásný web - http://www.vsstajstesti.banda.cz/  kDYŽ SI ŘEKNETE, OPLATÍM!

10 Vall Vall | 1. dubna 2012 v 21:23 | Reagovat

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dExpZ3JKbmtYdk82ZjZkbEZHZVZQOFE6MQ - Prosím můžete odpovědět? Je to jen jedna otázka. Moc mi to pomůže. Děkuju předem.

11 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:10 | Reagovat

[1]: Bloud.Well Bloud:

Recepty bez vajec jsou fajn. Občas se zadaří, že doma vejce chybí a to potom není od věci, když si umíme v kuchyni poradit i bez nich, když to jde ... :-) Tady to funguje.

12 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:11 | Reagovat

[2]: ovesná vločka:

Bramboráky i lívanečky jsou příjemná záležitost z pánvičky :-) Mohu doporučit vyzkoušet, jsou vážně moc dobré.

13 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:13 | Reagovat

[3]: Vilemína:

Lívanečky s vajíčkem jsou klasické, ale po vyzkoušení těchto jogurtových (dle inovativního receptu mé dcery) jsem se do nich zamilovala. A to zrovna nemusím šetřit vajíčky, neboť mám přísun čerstvých domácích. Je to sympatický recept, který se mi osvědčil po všech stránkách :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:15 | Reagovat

[4]: Madla:

Lívančků je mnoho verzí. Mám také ráda kefírové a všechny další, ale ty z jogurty jsem vyzkoušela poprvé a dostavilo se nadšení. Od té doby jsem je dělala již několikrát. Jsou velmi lehoučké, ale přesto u mě mají velkou kulinární váhu :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:19 | Reagovat

[5]: Pipi:

Tak to mě upřímně těší! :-) Takové nekomplikované recepty jsou prostě nejlepší. Vždycky se obdivuji skvělému výsledku při nenáročnosti na suroviny a samotnou přípravu. Tyhle lívanečky mají mojí hlubokou poklonu. Je to minutková záležitost, jak se dostat blíž ke kulinárnímu vrcholku. Korunkou na kráse je ale skvělá zavařenina nebo něco podobného, proto se finální úprava nedá podceňovat :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:23 | Reagovat

[6]: toffo:

Pěkné jarní dny i Tobě ♥!
Je to dobrý nápad, věnovat recept synovi :-))) Chlap, který umí po ránu vykouzlit sladkou snídani (palačinky nebo lívanečky) rozhodně stoupá v ceně :-) Takový recept se jednoznačně do života může hodit. Je fajn, že se připravuje ze surovin, které většinou máme doma a na čas v kuchyni zrovna není vůbec náročný, což se také cení.

17 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:23 | Reagovat

[7]: Alis:

Jistě se povedou a stanou se zdrojem příjemné domácí atmosféry :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:26 | Reagovat

[8]: JaňuLa:

Jistě mi odpustíš, že tvé přání nesplním, protože tento druh reklamy na stránkách nemám zrovna v té největší oblibě. Ale přeji ti hodně úspěchu a třeba i tu výhru ;-)

19 Alisa Alisa | E-mail | Web | 4. dubna 2012 v 18:37 | Reagovat

Dík za recept, určitě vyzkouším.

20 nano nano | Web | 6. dubna 2012 v 14:48 | Reagovat

krásnej blog ^^ 100x lespi nez muj :(

21 nano nano | Web | 6. dubna 2012 v 14:48 | Reagovat

krásnej blog ^^ 100x lespi nez muj :(

22 andurejka andurejka | E-mail | Web | 6. dubna 2012 v 18:26 | Reagovat

úplne úžasne vyzerajú, určite ich vyskúšam :)

23 Pepa Pepa | Web | 7. dubna 2012 v 11:42 | Reagovat

mňam mňam :)

24 xIndian xIndian | 7. dubna 2012 v 18:51 | Reagovat

Pozor na informaci o možnosti nechat stát těsto do druhého dne. Toto bohužel není možné vzhledem k tomu, že kypřící prášek do pečiva ztrácí na své kypřící účinnosti, pokud je déle ve styku s tekutinou. Proto i v mnoha receptech s práškem bývá informace, že prášek se přidává až těsně u konce zadělávání rozmíchaný v hrstičce mouky (viz. neocenitelná kuchařka Vaříme zdravě, chutně a hospodárně).

25 xIndian xIndian | 9. dubna 2012 v 9:12 | Reagovat

[24]: Ale abych jenom nekritizoval, musím recept i pochválit. Včera jsme měli k snídani a byly výborné. Krásně vláčné a výborně se smažily. Já jsem však zvolil slanou variantu a to s česnekovou pomazánkou a sýrem :)

26 blackmola blackmola | E-mail | 9. dubna 2012 v 12:33 | Reagovat

[24]:Taky mne to zarazilo... Mam Šárčin blog rada, mam doma i jeji papirovou kucharku, ale pokud nevi tohle, prominte, trosku nemam tu spravnou duveru ve zbytek.
Jinak odstati testa ma smysl u palacinek, pak se netrhaji, u testa na livance asi taky neni od veci, ale prosim bez prasku do peciva... Nebo je opravdu vyzkousene, ze druhy den jeste livanecky spravne "vyskoci"? Prasek uz by mohl byt "vybublany".

27 Romana Romana | 10. dubna 2012 v 12:10 | Reagovat

Děkuji za tento recept a zejména za báječnou kuchařku, podle které jsem letos navařila celé velikonoční menu na jedničku.

28 beata beata | E-mail | 10. dubna 2012 v 12:13 | Reagovat

musim rict, ze varit podle receptu na techto strankach je opravdu pohada se zarucenym vysledkem. vyzkousela jsem toho uz hodne a vzdycky se mi rady osvedcily a navic se pri cteni clanku a prohlizeni fotografii krasne zabavim a v kuchyni nemam dlouhou chvili. timto zdravim autorku sarku a jsem jeji velkou fanynkou. livanecky byly genialni. mam rada rychle vareni a to je presne ono. dodatecne preji hezke jaro. beata

29 DolceVita DolceVita | Web | 10. dubna 2012 v 12:21 | Reagovat

[25]: xIndian:

Díky za úžasný komentář! Vůbec mi kritika nevadí, navíc když je opodstatněná. Jednoduše jsem se nechala trochu unést a malinko pustila ze zřetele prášek do pečiva. V případě palačinek je doba odstání víc než nutná, pozná se to na výsledku a palačinky se netrhají, byť jsou velmi tenoučké. V případě prášku do pečiva je to přesně tak, jak se praví ve starých kuchařských knihách. Když necháváme těsto odstát do druhého dne, prášek tam přidáváme až těsně před přípravou a to tak, že ho rozmícháme v malém množství mouky. Teprve pak se zapracuje do těsta a poté se s těstem pracuje bez odkladu, aby prášek nepozbyl své kypřící vlastnosti. Ještě jedna dobrá rada je ta, kypřící prášek se dá nahradit našlehaným bílkem.

Velmi snadno se stane, že při popisování receptu se může udělat chyba, kterou v praxi v kuchyni nikdy neuděláme :-) Takhle nějak se to stalo mně. Děkuji za milý komentář a mám radost, že lívanečky chutnaly zpříjemnily snídani. Šárka ;-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 10. dubna 2012 v 12:27 | Reagovat

[26]: blackmola:

I mě to zarazilo :-))) Vůbec jsem si to neuvědomila, ale drobná chyba se občas stát může. Vše podstatné jsem vypsala v předchozím komentáři. Víte, ono není vždycky všechno takové, jak se může na první pohled zdát. Drobná chyba se velmi často stane právě v popisu receptu, přestože je jasné, že člověk takovou chybu v kuchyni nikdy neudělá. Pořád říkám, že vaření je daleko jednodušší než následně připravit správný popis přípravy :-) Díky moc za komentář a ať se nám všem všechno daří tak, jak má. Krásné jaro. Šárka ;-)

31 DolceVita DolceVita | Web | 10. dubna 2012 v 12:28 | Reagovat

[27]: Romana:

Díky za zprávu. Kuchařku jsem odesílala obratem, tak mám radost, že dorazila s takovou rychlostí :-) Ať slouží ke spokojenosti a domácí pohodě.

32 DolceVita DolceVita | Web | 10. dubna 2012 v 12:31 | Reagovat

[28]: beata:

To mě těší moc! Poslední dobou se víc věnuji publikační činnosti a články tu nevznikají takovým tempem, ale pár zajimavostí se budu snažit vždy přidat. Jinak vás zvu též na stránky www.gurmanka.cz, kde se možná také něco chutného najde :-) Zdraví Šárka

33 melkor melkor | E-mail | 11. dubna 2012 v 12:03 | Reagovat

My teda raděj než prášek do pečiva droždí i vajíčko tam prdnem ale lívance i palačinky děláme poslední dobou jen z kozí syrovátky,co nám zbývá po výrobě sýra.Je to výborný a nikdo nic ani nepozná,děti by to asi nejedly.

34 tulija tulija | 11. dubna 2012 v 14:05 | Reagovat

Jen malá technická poznámka: jogurt na jídelníčku každý den je chvályhodný zvyk, ale pokud jej tepelně zpracujete,tj.dáte do těsta, které následně pečete - smažíte, zahubíte mléčné bakterie, které jsou v každém správném jogurtu živé a které jsou tak blahodárné pro naše střeva. Takže jogurt pro zdraví jedině z misky. Jinak jogurtová těsta jsou prima, peču z nich také.

35 Milada Milada | 11. dubna 2012 v 23:35 | Reagovat

Často dělám výtečné lívanečky s jahodami podle Šárky, které jsou uvedeny v její kuchařce Rande s gurmánkou, ale nenechám si ujít příležitost a vyzkouším i tyto jogurtové. Vypadají opět moc dobře. Našla jsem si zde na stránkách pěkné jahodové vzpomínání i s báječnou fotkou jahodových lívanečků, na které se mi sbíhají sliny. Stýská se mi po čerstvých jahodách :)
http://dolcevita.blog.cz/1006/slunce-seno-jahodove-knedliky-a-jeste-mnohem-vic

36 EPLW EPLW | 12. dubna 2012 v 14:19 | Reagovat

Ahoj, máš moc hezký blog! ;) Kdyžtak se podívej na můj
http://www.eplws.blogspot.com/

37 parta-ze-stredni parta-ze-stredni | Web | 15. dubna 2012 v 18:59 | Reagovat

hezký blog

38 parta-ze-stredni parta-ze-stredni | Web | 15. dubna 2012 v 18:59 | Reagovat

prosím navštivte blog a koment pls

39 ZDENKA  474 ZDENKA 474 | Web | 15. dubna 2012 v 22:01 | Reagovat

MŇAMKY - TO BYCH SE HNED ZAKOUSLA -

MÁŠ TU PLNO VĚCÍ -

ZDRAVÍM -AHOJ

40 Dody (Nika) Dody (Nika) | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 16:40 | Reagovat

Taj to vypada lahodně..;);)

41 hogreta hogreta | E-mail | Web | 17. dubna 2012 v 22:38 | Reagovat

Že já koza betlémská otevírám takovéhle články v půl jedenácté večer :-D. Teď mi bude kručet v břiše až do rána:-O.

42 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:28 | Reagovat

[33]: Melkor:

Palačinky i lívance se dají dělat opravdu různě. Toto je jen jedna z variací :-) Ale ať už se dělají tak či jinak, je to vždycky dobrá volba.

43 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:30 | Reagovat

[34]: tulija:

Přesně tak! :-) Jogurt je vždycky nejlepší čerstvý, ale jogurtová těsta jsou velmi chutná.

44 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:32 | Reagovat

[35]: Milada:

Jahody už na sebe nenechají dlouho čekat :-) Jinak díky moc za přízeň a důvěru v mé recepty. Moc mě to těší :-)

45 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:33 | Reagovat

[41]: hogreta:

Tohle si také často říkám, když někam zabloudím a nenechá mě to klidnou :-) To se potom docela těžko usíná.

46 vanilkový lusk vanilkový lusk | Web | 30. dubna 2012 v 23:06 | Reagovat

Lívance jsou nejlepší nekynuté, s jogurtem je to dobré řešení.

47 Daniel Daniel | E-mail | Web | 9. května 2012 v 9:28 | Reagovat

Zkusil jsem, ochutnal jsem, užasl jsem. Vynikající, díky za recept :)

48 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2012 v 20:20 | Reagovat

[46]: vanilkový lusk:

je fajn, že lívance existují :-) Už aby byly čerstvé borůvky. To livancům náramně svědčí :-)

49 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2012 v 20:22 | Reagovat

[47]: Daniel:

Díky za pozitivní odezvu :-) Lívancům se zase rozrostl fan club! A to je moc fajn :-))) Díky za zprávu.

50 Martin Martin | 9. května 2012 v 20:45 | Reagovat

Super recept! dnesni vecere pro omladinu, strasne jednoduche, rychle a moooc dobre.
ostatne je to tu pravidlem, dik Sarko

51 Martush Martush | Web | 4. července 2012 v 13:16 | Reagovat

mmm, vypadá to nádherně, určitě co nejdřív vyzkouším :)

52 DolceVita DolceVita | Web | 4. července 2012 v 23:45 | Reagovat

[50]: Martin¨

Díky :-)

53 Terezka Terezka | 31. srpna 2012 v 12:48 | Reagovat

Dobrý den, jsem začínající kuchařka (16let), takže omluvte můj dotaz, pokud je hloupý. Chtěla jsem se zeptat, jestli těsto dáváte chvíli odpočinout někam do tepla, nebo naopak do ledničky.. nebo je to jedno? Děkuji předem. T♥

54 DolceVita DolceVita | Web | 31. srpna 2012 v 14:34 | Reagovat

[53]: Terezka:

Dobrý den,
těsto může chvilku odpočívat i na kuchyňském stole. Jde o to, aby se mouka dobře spojila s tekutinami a to nějaký čas potřebuje. Potom jde smažení mnohem snadnějí a těsto se nám netrhá. Děkuji za zprávu a přeji hodně úspěchu (nejen v kuchyni :-)

55 kokonat kokonat | E-mail | 18. září 2016 v 17:14 | Reagovat

jo dobry livanecky mnam mnam mnam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama