Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Březen 2012

Lívanečky z jogurtu

29. března 2012 v 12:35 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Lehké jogurtové lívanečky mohou být na stole každý den. Recept na zdravé lívanečky je velmi nekomplikovaný, proto si na ně můžeme troufnout i tehdy, kdy nemáme zrovna času nazbyt. Těsto se zadělává bez vajíčka, díky tomu trochu ušetříme na vstupních surovinách, protože současná cena vajec v Česku stále stoupá a mnohým kazí vyhlídky na tradiční pojetí Velikonoc v kuchyni. V tuhle chvíli si nemusíme kazit náladu cenou vajec, neboť recept nepočítá ani s jedním vajíčkem do těsta.


Lívanečky z jogurtu

  • 180 g bílý jogurt v biokvalitě s probiotickou kulturou
  • 280 ml čerstvého mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo nebo olej na smažení
Mouku prosijeme a smícháme ji s práškem do pečiva a špetkou soli. Rozmícháme s jogurtem a mlékem na řídké zhoustlejší těstíčko bez hrudek. Podle potřeby můžeme nechat těsto stát do druhého dne, ale pokud máme v plánu smažit lívanečky hned, stačí misku s těstem nechat pár minut odležet a pustit se do smažení rovnou. Lívanečky smažíme na teflonové pánvi nebo lívanečníku v malém množství másla nebo vhodného oleje z obou stran. Horké lívanečky skládáme na sebe, aby se udržely teplé do doby, než osmažíme všechny. Podáváme je s čerstvým ovocem nebo zavařeninou, ale meze se nekladou ani různým slaným variacím. Lívanečky ke snídani si každý může obložit tím, co má nejraději.


Jogurt na snídani by chybět určitě nikdy neměl a je jedno, v jakém skupenství ho budeme podávat. Lívanečky jsou vždycky sympatickým zpestřením snídaňového stolu.

.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

K jitrnici jedině lepenici

3. března 2012 v 17:43 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory

K jitrnici jedině lepenici
Jitrnice se dá sníst samotná, teplá i studená. Ale když si k ní uděláte staročeskou lepenici, neprohloupíte. Kdyby na stole měly být brambory 7x do týdne, bylo by z čeho vybírat. České recepty bramborovou hlízu nikdy neopomíjely a zajímavých prostých jídel je tolik, že nebude čas je všechny vyzkoušet. Která domácnost nemá nějaké své tajné tipy, jak si na bramborách pochutnat? Lepenice není žádná novinka, jen stará záležitost, jak chutně spojit vařené brambory s kysaným zelím.

Výlet do čokoládového nebe

3. března 2012 v 15:17 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
Víte jak chutná ta nejlepší čokoláda na světě? Je vyráběna jen ze surovin výjimečné kvality a rozhodně stojí za bližší seznámení. Z tohoto důvodu jsem připravila ve spolupráci s ČokoBankou.cz malý výlet za výrobci té nejúžasnější čokolády na planetě. Najdete zde i slevové kupóny, které můžete uplatnit při nákupu čokolády v e-shopu se slevou 20 % na celý sortiment. Čokoládový dárek potěší snad každého.

VÝLET DO ČOKOLÁDOVÉHO NEBE

1. zastávka - Rodinná čokoládovna Bonnat
Vyrábí výjimečnou čokoládu již od roku 1884 a nachází se ve francouzském městečku Voiron. Více se dozvíte v odkazu na článek. Tak si nechte chutnat :-)
ochutnávka čokolády Bonnat Lait Grands Crus Surabaya 65% - jak chutnala mně?


2. zastávka - Rodinná čokoládovna Michel Cluizel
Tato výjimečná francouzská rodinná čokoládovna z jižní Normandie byla založena roku 1948. Dnes představuji čokoládu, která získala ocenění z mezinárodních soutěží: Čokoláda Michel Cluizel - 1ers Crus de Plantation - Maralumi Lait Trinitario 47% - zlatá medaile, Academy of Chocolate, Londýn, 2011, Best Milk - Bean to Bar.
Ochutnávka čokolády: Jak chutnala mně? Popsala jsem to v článku tady.

Co se surovin týče, dává si Michel Cluizel opravdu záležet. Dokonce si nechal patentovat ochrannou známku "Nobles Ingredients" (neboli "urozené, vznešené suroviny, ") která v praxi znamená, že ve svých výrobcích používá jen to nejlepší, co příroda stvořila.

Ochutnejte kousek z nejlepších čokolád planety.
Jistě oceníte nákup v ČokoBance s 20% slevou na celý čokoládový sortiment, která je platná do konce měsíce března 2012.
Zadejte slevový kód: COKOGURMANKA


.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Na české zabijačce: Jak se dělá jitrnice?

3. března 2012 v 14:08 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

Když se na stůl nese první mísa čerstvých jitrniček, ze kterých stoupá voňavá pára, mnozí přísahají, že jsou to ty nejlepší půvaby z celého roku. Než nastane čas nasekat mladé jarní kopřivy do velikonoční sekanice (nádivky) není vyloučeno, že budete konfrontováni s voňavou čerstvou jitrničkou. I když bude třeba darovná, není od věci znát pár tajemství, co se v ní ukrývá. Z tohoto praktického důvodu je tu o jitrničkách článek s receptem.

A navíc přidávám i skvostné pohádky O chytré kmotře lišce s půvabými obrázky od Jesefa Lady. Příhody chytré lišky, kterou přivedl domů dětem hajný Vobinuška a která se naučila rozumět lidské řeči. Pohádky jsou na internetu kompletně ke stažení a kdo čte dětem (nebo sobě) pohádky před spaním, tomu se rozhodně mohou hodit :-) Jakmile jsem se po letech do nich začetla, musím ocenit nehynoucí vtip, moudro a celé to literární kouzlo. Na pohádkách jsem vyrostla :-) K jitrničkovému tématu doporučuji tu o Lišce a kouzelném stolečku. Na web pohádky zpracoval: Jakub Vrána - http://www.vrana.cz/
.
Jitrnice nebo jihočeské jaternice - kolik řezníků, tolik receptů. Kolik vesnic, tolik chutí. Jitrničky se nejrychleji kazí, proto se část jitrnic daruje sousedům a pozvaným jako výslužka. Správná jitrnice se pozná podle toho, že nemá bílý prstýnek.
romantická kaplička v Újezdci

Víte co všechno do správné jitrničky patří? V té domácí zaručeně nic špatného nenajdete.
Tady je náš místní a praxí osvědčený recept, který se jednoduše nemění a vždycky se povede naprosto senzačně.

Jak se dělají jitrnice?

Tento recept je na cca 9 kg jitrniček

  • 3 kg bůčku a laloku
  • 2 kg plic a sleziny
  • 2,5 kg zabijačkové buchty (bílého pečiva)
  • 0,5 kg syrových jater
  • 130 g soli
  • 1 rovná polévková lžíce mletého pepře
  • 1 polévková lžíce jemně utlučeného nového koření
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • ½ kávové lžičky mletého zázvoru
  • 5-8 stroužků česneku
  • 2 l vývaru (např. z vnitřností)
  • víc jak 20 m propláchnutých střívek
Na masovém strojku umeleme maso z vnitřností. Nejprve játra, ze kterých polovinu mleté směsi odložíme do světlé tlačenky. Ostatní maso nasekáme na jemné kousíčky. Ideální je řeznická kolébka, která může být dvou až čtyřnožová. Složitější je sekání nožem, ale zkušený řezník si s tím poradí bravurně. Oloupaný česnek se rozetře se solí a přimíchá se k rozemletým játrům. Zabijačková buchta (nebo jiné vhodné pečivo) je již od rána nakrájená na nudličky a namočená ve vodě. Buchtu vymačkáme a na vál si z buchty připravíme bochánek. Doprostřed přidáme mleté vnitřnosti, játra s česnekem a přidáme koření.
.
Nespoléháme se na žádnou průmyslově vyráběnou zabijačkovou směs, ale koření si na staročeské zabijačce namícháme sami. Pokud jde o zázvor, můžete ho klidně zavrhnout, ale je tam skvělý. Dejte raději méně a ochutnejte, jak ladí s vaší chutí. Když je mletého zázvoru moc, trochu štípe na jazyku. Výsledná chuť jitrnic se po uvaření trochu změní, proto předem udělejte zkoušku a dejte jednu jitrnici na 10 minut povařit. Ochutnejte, připepřete, přisolte, nebo přidejte trochu zabijačkové buchty, aby nebyly jitrnice tak mastné.
Z buchty, masa, koření a po troškách přilévaného vývaru vypracujeme jitrničkové těsto (prejt), které můžeme z válu přendat do velké mísy. Musí být hustě kašovitý. Když je řídký, vytékal by z jitrniček a nešly by dobře špejlovat.
.
Špejlovat se musí špejlí, která je na jednom konci seřízlá jako ostré kopí. Na naostřenou špejli navlékáme střívka nakrájená na 20 cm kousky. Konec střívka propíchneme z jednoho rohu, špejlí otočíme, znovu střívko propíchneme z obou stran, ještě jednou špejlí otočíme, dokud není konec střívka na špejli dobře navinutý. Střívka na špejli posunujeme k nenaostřenému kraji špejle a kousky špejlí odlamujeme.
.
Jitrničky se plní pístovou narážečkou. Bravurní řezník to dokáže vymačkáváním prejtu z dlaně přímo do střívka. Tady se pozná, zda je konzistence prejtu správná. Jitrnice položené na stůl nesmí vytékat. Hned je zašpejlujeme a odkládáme na stůl jednu vedle druhé. Nejlépe rovnou na prkénko, ze kterého je sešoupneme do hrnce.

Všechny jitrnice najednou sesuneme do hrnce s vroucí vodou a při teplotě 85 až 90 °C je zaváříme. Voda nesmí v žádném případě vřít, protože by jitrnice popraskaly. Na hrnec se nesmí dávat poklice!
.
Za 10 až 15 minut vyplavou jitrnice na povrch a vybereme je drátěnou naběračkou nebo cedníkem. Naskládáme je do pekáče tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Po půl hodině je obrátíme, aby se tuk při chladnutí rovnoměrně rozložil a neutvořil se nám na jedné straně bílý tukový prstýnek.
.
"Pohádky jsou jako řetěz, obepínají svět a spojují lidi odevšad" - Jan Werich

Proto pohádka na konec.
Když kmotra liška konečně kápla na to pravé moderní živobytí, radostně zajásala, že už je konec klopotnému shánění potravy a nebude si musit lámat hlavu vymýšlením všelijakých kejklů na oklamání jiných tvorů a dělat tatrmany lecjakým hloupým vozkům, že už je konec práci a nastane jí už jen sladké a příjemné lenošení. S chutí oblízla deset špejliček od pěti jitrniček, které právě spolkla. Příběh se jmenuje Dobrodružství s kouzelným stolečkem aneb jak liška snadno k jitrnicím přišla. A když nebyla jitrnička, dokázala obalamutit řezníka Špejlíka a vždycky si k chutnému soustu mlsná liška nějak pomohla :-)


Volební jitrnička - když se zneužije jitrnička, je z tohoto pohádka se smutným koncem.

Jak to chodí na staročeské domácí zabijačce? - před časem jsem zpracovala článek i s recepty, tak můžete nakouknout. Mohu vám slíbit, že tímto způsobem nepřiberete, ale možná si vyrobíte pořádnou chuť :-)
Co máte ze zabijačkových specialitek nejraději vy?


.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)