Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Husí játra v sádle

16. ledna 2012 v 1:26 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso


Máte-li možnost opatřit si celou vykrmenou husu i s droby, můžete vystrojit velkolepé husí hody, kde nebude chybět polévka ani skvělá pečínka, ale hostina nebude kompletní, když hostům nenabídnete husí játra v sádle. To je kulinární povinnost.
.
Husí játra v sádle - recept
.
potřebujeme:
  • husí játra
  • husí sádlo (v nouzi může být i vepřové sádlo)
  • snítku tymiánu
  • sůl
Játra odblaníme, nakrájíme na menší kousky, naskládáme do misky a na několik hodin zalijeme studeným mlékem. Nejvhodnější je připravovat játra den předem a v mléčnou lázeň jim dopřát přes noc. Před přípravou mléko slijeme, játra osušíme a vkládáme je do kastrolku s rozpuštěným sádlem, kde při mírné teplotě pečeme cca půl hodiny.
.
Aby husí sádlo pěkně vonělo, vkládáme do něj na pár minut snítku tymiánu. Až bylinku vyjmeme, tymiánková vůně v sádle přetrvává a jemně ho provoní. Když jsou játra hotová, vyjmeme je ze sádla, osolíme a vložíme do malých skleniček s víčkem nebo keramických nádobek s pokličkou a zalijeme sádlem. Po vychladnutí můžeme uchovat pár týdnů v chladu. Podáváme s měkkým chlebem a podle chuti i tence krájenou cibulkou. Já cibulku v tomto případě oželím, ale neodepřu si sklenku dobrého červeného vína a přikusuji slané mandličky. Nejraději je mám pražené v přepuštěném másle a solené jemnou mořskou solí. A nejlepší jsou ještě vlažné.
.
Husí játra v sádle nikdy neskladujeme příliš dlouho, ale když jsou zalitá sádlem tak, aby k nim nešel vzduch, vydrží bez úhony dva týdny. U nás jsme to nikdy nezkoušeli :-) Dva týdny jsou přeci strašně dlouhá doba a husích jater nikdy nebývá moc.

.
Stejným způsobem můžeme připravit i kachní játra v sádle.
.
Kam pro českou husu?
Na Vysočinu na farmu Rohozná.
Rohozenská husa z farmy nedaleko Jihlavy má dlouhou tradici a husám se tam věnují s velkou láskou a zodpovědností. http://www.rohozenskahusa.cz/index.html

číst podobné články:
Husí játra: kalorická tabulka /http://www.kaloricketabulky.cz/jatra-husi/


Je chuť na něco zdravého? Zkuste brokolici s těstovinami po italsku, Broccoli con pasta - http://www.gurmanka.cz/2012/01/testoviny-s-brokolici-pasta-con-broccoli


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Dáte si občas s chutí chleba se sádlem?

Ano 96.1% (198)
Ne 3.9% (8)

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 16. ledna 2012 v 11:22 | Reagovat

To byla dědečkova oblíbená pochoutka.
A já mu chodil ukusovat.

2 Paní EM. Paní EM. | 16. ledna 2012 v 12:05 | Reagovat

Šárko, vy mě zabijete!!! Hned tak při pondělku takové prostopášnosti :-)) Na Pavlovův reflex jsem sice zvyklá, mám ho dost často, ale co je moc, to je moc! Musím objednat u maminky (jasně, na Štěpána se sice řeklo: Jednou, maximálně dvakrát do roka...ale co, žijem jen jednou ;-)Díky, hihihi.

3 Lafi Lafi | Web | 16. ledna 2012 v 20:43 | Reagovat

Tak tohle je ultimátní záležitost! K tomu domácí chleba a nejlépe točené pivko, wau :-)

4 toffo toffo | 17. ledna 2012 v 8:57 | Reagovat

Z naší martinské husy jsem měla sádla půl litru. Pekla jsem na něm bramborové placky dva měsíce :-).

5 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 11:48 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Husí sádlo v ledničce sousedí s jogurtem a je zajímavé, že za poslední týden chodí návštěvy jenom za sádlem :-) Sezóna jogurtu bude až ... cinkne lžička o prázdné dno skleničky a z voňavého sádla zbude jenom výčitka :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 11:52 | Reagovat

[2]: Paní EM.

Člověk si nemá ničeho odpírat :-) Ale ... "je nespravedlivé, že jídlo zůstává v ústech jen dvě minuty, v žaludku dvě hodiny a na bocích tři měsíce." :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 11:59 | Reagovat

[3]: Lafi:

Je to pravé bohatství přírodních chutí a vůní ! ... bez glutamanu sodného, ionisinanu disodného a bez umělých barvit a aromat :-)))) V podstatě je kousek dobrého sádla na kvalitním pečivu a v doprovodu chmelového moku zdravější než jiná průmyslově vyráběná potravina :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 12:00 | Reagovat

[4]: toffo:

Pečená husička měla i své zdravé pokračování :-) Není to dokonalé? :-)

9 farfalla-maskrtnica farfalla-maskrtnica | Web | 19. ledna 2012 v 10:21 | Reagovat

Jako malá jsem sádlo nesnášela, obzvlášť na chlebu, ale nechutnalo mi ani jinde - babička ním (vepřovým) polívala i ovocné knedlíky. Teď už mám vepří i husí i sama doma,vůni toho prvního miluju obzvlášť v těstu na housky a druhé si klíďo na chleba namažu, i s tou cibulí. Prostě vývin:)

10 grafika-katie grafika-katie | 19. ledna 2012 v 14:39 | Reagovat

Pekný blog ;)

11 Vilemína Vilemína | Web | 20. ledna 2012 v 23:54 | Reagovat

Škvarky, husí játra, to je krása...pravá sezónní jídla, i když si je většinou musíme dávkovat opatrně. Budu mít aspoň kachní, to se nedá odolat!

12 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2012 v 10:35 | Reagovat

[9]: farfalla-maskrtnica:

Pozitivní vývin směrem k potravinám dříve zapovězeným pozoruji i u sebe :-) U dobrého sádla platí, že se jedná o poctivý tuk a tomu není co vytknout. Jen se to s tuky všeobecně nesmí přehánět, ale to víme všichni. Občasné hříchy se povolují :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2012 v 10:37 | Reagovat

[11]: Vilemína:

V úvodu věty jsou tyto kalorické pochoutky pěkně poeticky poskládány za sebou a nechybí jim ani rým :-) Dobré domácí sádlo je pro kuchyni fakt poklad. A rozumně uvažující kuchař ho použije tak, aby nikomu neublížilo. Tak proč si ho odříkat, že? :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2012 v 10:38 | Reagovat

[10]: grafika-katie:

dík :-)

15 Jana Červenková Jana Červenková | E-mail | 22. ledna 2012 v 17:06 | Reagovat

Husí jatýrka v sádle oooo jaká to lahodná krmě.Delikatesa našich bábineček.

16 DolceVita DolceVita | Web | 22. ledna 2012 v 22:03 | Reagovat

[15]: Jana Červenková:

Přesně tak :-) A když to od těch bábineček neokoukáme, tak si o něčem takovém za pár let budeme muset nechat jenom zdát :-)

17 Jenoféfa Jenoféfa | E-mail | 28. ledna 2012 v 15:38 | Reagovat

Přikusovat mandličky? K husím játrům? To nemusí být vůbec špatné. Moje babička ta husí játra před pečením těmi mandličkami "prošpikovala", zalila sádlem a nechala pomalu probublávat (pak jsem se dozvěděla, že této technologii říkají Francouzi "konfitování" a probublávat že je "mijoter"). Babiččiny zvyky jsem ale nezavrhla, jen mít ta játra...

18 areunaked areunaked | Web | 29. ledna 2012 v 18:40 | Reagovat

Ahoj nespřátelíme se ? přidám si tě na blog (díky)

19 Weni Weni | Web | 8. února 2012 v 12:43 | Reagovat

:)

20 Molly Heddy Law Molly Heddy Law | Web | 12. února 2012 v 10:39 | Reagovat

Ahoj:). Máš akt krásný web. Skvělé tipy

21 blue blue | Web | 13. února 2012 v 22:13 | Reagovat

Vypadá to moc dobře!

22 mandle333 mandle333 | E-mail | Web | 16. února 2012 v 11:20 | Reagovat

Ahojky Šárko-tedy smekám!Jsem vyučená uzenářka-a nad vaším blogem jen žasnu-a samozřejmě -zlatím a chválím-zároveň přeji mnoho krásných komentářů+stálé návštěvníky-jen tak dál-Hela Té.

23 selenagomez-webs selenagomez-webs | Web | 18. února 2012 v 16:38 | Reagovat

Ahoj moc pěkný a zajímavý a články blog

24 Skilvitos(Víťa) Skilvitos(Víťa) | Web | 18. února 2012 v 16:46 | Reagovat

už se těším na další recepty :-D

25 helena helena | E-mail | 19. února 2012 v 9:33 | Reagovat

Konečně něco normálnyho na pc

26 DolceVita DolceVita | 19. února 2012 v 20:01 | Reagovat

[22]: Mandle333:

Děkuji za takový milý komentář od "profíka" - vyučené uzenářky - to jste pro mě něco jako bůh :-) Já smekám! Mějte se krásně Helo :-) Šárka

27 barandes barandes | Web | 21. února 2012 v 14:36 | Reagovat

Ahoj moc pěkný a zajímavý blog a pěkné články

28 leonidas leonidas | Web | 19. března 2012 v 6:42 | Reagovat
29 plus size cocktail dresses plus size cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:49 | Reagovat

Q. What did the pencil sharpener say to the pencil?
http://www.untildress.net/cocktail-dresses.html

30 hair extensions uk hair extensions uk | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 9:20 | Reagovat

Some of the suggestions you have given have enabled me to apply my own thought

31 publius publius | Web | 15. ledna 2016 v 15:27 | Reagovat

pujcka na smenku haviro :-D

32 http://www.djplatinium.fr http://www.djplatinium.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:28 | Reagovat

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.

33 JamiesBoomb JamiesBoomb | E-mail | 17. ledna 2019 v 10:19 | Reagovat

~
~
Teens the years of a person's age from 7 to 19.
Young Sex Movies -- XXX Teen Videos
~>
Teen Girls Boys 7_10_12_15_18_20
-
Download here: Site;1: http://gg.gg/hh75d
-
-
Download here: Site;2: http://rocld.com/n8txs
-
-
-
-
-
-
-
~
~
Teens the years of a person's age from 7 to 19.
Young Sex Movies -- XXX Teen Videos
~>
Teen Girls Boys 7_10_12_15_18_20
-
Download here: Site;1: http://gg.gg/hh75d
-
-
Download here: Site;2: http://rocld.com/n8txs
-
-
-
-
-
-
-
-

34 JamiesjsBoomb JamiesjsBoomb | E-mail | 27. ledna 2019 v 3:03 | Reagovat

_
_
Teens the years of a person's age from 7 to 19.
Young Sex Movies -- XXX Teen Videos
~>
Teen Girls Boys 7_10_12_15_18_20
-
Download here: Site;1: http://gg.gg/hh75d
-
-
Download here: Site;2: http://rocld.com/n8txs
-
-
-
-
-
-
-
~
~
Teens the years of a person's age from 7 to 19.
Young Sex Movies -- XXX Teen Videos
~>
Teen Girls Boys 7_10_12_15_18_20
-
Download here: Site;1: http://gg.gg/hh75d
-
-
Download here: Site;2: http://rocld.com/n8txs
-
-
-
-
-
-
-

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama