Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Husí játra v sádle

16. ledna 2012 v 1:26 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso


Máte-li možnost opatřit si celou vykrmenou husu i s droby, můžete vystrojit velkolepé husí hody, kde nebude chybět polévka ani skvělá pečínka, ale hostina nebude kompletní, když hostům nenabídnete husí játra v sádle. To je kulinární povinnost.
.
Husí játra v sádle - recept
.
potřebujeme:
  • husí játra
  • husí sádlo (v nouzi může být i vepřové sádlo)
  • snítku tymiánu
  • sůl
Játra odblaníme, nakrájíme na menší kousky, naskládáme do misky a na několik hodin zalijeme studeným mlékem. Nejvhodnější je připravovat játra den předem a v mléčnou lázeň jim dopřát přes noc. Před přípravou mléko slijeme, játra osušíme a vkládáme je do kastrolku s rozpuštěným sádlem, kde při mírné teplotě pečeme cca půl hodiny.
.
Aby husí sádlo pěkně vonělo, vkládáme do něj na pár minut snítku tymiánu. Až bylinku vyjmeme, tymiánková vůně v sádle přetrvává a jemně ho provoní. Když jsou játra hotová, vyjmeme je ze sádla, osolíme a vložíme do malých skleniček s víčkem nebo keramických nádobek s pokličkou a zalijeme sádlem. Po vychladnutí můžeme uchovat pár týdnů v chladu. Podáváme s měkkým chlebem a podle chuti i tence krájenou cibulkou. Já cibulku v tomto případě oželím, ale neodepřu si sklenku dobrého červeného vína a přikusuji slané mandličky. Nejraději je mám pražené v přepuštěném másle a solené jemnou mořskou solí. A nejlepší jsou ještě vlažné.
.
Husí játra v sádle nikdy neskladujeme příliš dlouho, ale když jsou zalitá sádlem tak, aby k nim nešel vzduch, vydrží bez úhony dva týdny. U nás jsme to nikdy nezkoušeli :-) Dva týdny jsou přeci strašně dlouhá doba a husích jater nikdy nebývá moc.

.
Stejným způsobem můžeme připravit i kachní játra v sádle.
.
Kam pro českou husu?
Na Vysočinu na farmu Rohozná.
Rohozenská husa z farmy nedaleko Jihlavy má dlouhou tradici a husám se tam věnují s velkou láskou a zodpovědností. http://www.rohozenskahusa.cz/index.html

číst podobné články:
Husí játra: kalorická tabulka /http://www.kaloricketabulky.cz/jatra-husi/


Je chuť na něco zdravého? Zkuste brokolici s těstovinami po italsku, Broccoli con pasta - http://www.gurmanka.cz/2012/01/testoviny-s-brokolici-pasta-con-broccoli


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Dáte si občas s chutí chleba se sádlem?

Ano 96.2% (175)
Ne 3.8% (7)

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 16. ledna 2012 v 11:22 | Reagovat

To byla dědečkova oblíbená pochoutka.
A já mu chodil ukusovat.

2 Paní EM. Paní EM. | 16. ledna 2012 v 12:05 | Reagovat

Šárko, vy mě zabijete!!! Hned tak při pondělku takové prostopášnosti :-)) Na Pavlovův reflex jsem sice zvyklá, mám ho dost často, ale co je moc, to je moc! Musím objednat u maminky (jasně, na Štěpána se sice řeklo: Jednou, maximálně dvakrát do roka...ale co, žijem jen jednou ;-)Díky, hihihi.

3 Lafi Lafi | Web | 16. ledna 2012 v 20:43 | Reagovat

Tak tohle je ultimátní záležitost! K tomu domácí chleba a nejlépe točené pivko, wau :-)

4 toffo toffo | 17. ledna 2012 v 8:57 | Reagovat

Z naší martinské husy jsem měla sádla půl litru. Pekla jsem na něm bramborové placky dva měsíce :-).

5 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 11:48 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Husí sádlo v ledničce sousedí s jogurtem a je zajímavé, že za poslední týden chodí návštěvy jenom za sádlem :-) Sezóna jogurtu bude až ... cinkne lžička o prázdné dno skleničky a z voňavého sádla zbude jenom výčitka :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 11:52 | Reagovat

[2]: Paní EM.

Člověk si nemá ničeho odpírat :-) Ale ... "je nespravedlivé, že jídlo zůstává v ústech jen dvě minuty, v žaludku dvě hodiny a na bocích tři měsíce." :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 11:59 | Reagovat

[3]: Lafi:

Je to pravé bohatství přírodních chutí a vůní ! ... bez glutamanu sodného, ionisinanu disodného a bez umělých barvit a aromat :-)))) V podstatě je kousek dobrého sádla na kvalitním pečivu a v doprovodu chmelového moku zdravější než jiná průmyslově vyráběná potravina :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 17. ledna 2012 v 12:00 | Reagovat

[4]: toffo:

Pečená husička měla i své zdravé pokračování :-) Není to dokonalé? :-)

9 farfalla-maskrtnica farfalla-maskrtnica | Web | 19. ledna 2012 v 10:21 | Reagovat

Jako malá jsem sádlo nesnášela, obzvlášť na chlebu, ale nechutnalo mi ani jinde - babička ním (vepřovým) polívala i ovocné knedlíky. Teď už mám vepří i husí i sama doma,vůni toho prvního miluju obzvlášť v těstu na housky a druhé si klíďo na chleba namažu, i s tou cibulí. Prostě vývin:)

10 grafika-katie grafika-katie | 19. ledna 2012 v 14:39 | Reagovat

Pekný blog ;)

11 Vilemína Vilemína | Web | 20. ledna 2012 v 23:54 | Reagovat

Škvarky, husí játra, to je krása...pravá sezónní jídla, i když si je většinou musíme dávkovat opatrně. Budu mít aspoň kachní, to se nedá odolat!

12 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2012 v 10:35 | Reagovat

[9]: farfalla-maskrtnica:

Pozitivní vývin směrem k potravinám dříve zapovězeným pozoruji i u sebe :-) U dobrého sádla platí, že se jedná o poctivý tuk a tomu není co vytknout. Jen se to s tuky všeobecně nesmí přehánět, ale to víme všichni. Občasné hříchy se povolují :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2012 v 10:37 | Reagovat

[11]: Vilemína:

V úvodu věty jsou tyto kalorické pochoutky pěkně poeticky poskládány za sebou a nechybí jim ani rým :-) Dobré domácí sádlo je pro kuchyni fakt poklad. A rozumně uvažující kuchař ho použije tak, aby nikomu neublížilo. Tak proč si ho odříkat, že? :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2012 v 10:38 | Reagovat

[10]: grafika-katie:

dík :-)

15 Jana Červenková Jana Červenková | E-mail | 22. ledna 2012 v 17:06 | Reagovat

Husí jatýrka v sádle oooo jaká to lahodná krmě.Delikatesa našich bábineček.

16 DolceVita DolceVita | Web | 22. ledna 2012 v 22:03 | Reagovat

[15]: Jana Červenková:

Přesně tak :-) A když to od těch bábineček neokoukáme, tak si o něčem takovém za pár let budeme muset nechat jenom zdát :-)

17 Jenoféfa Jenoféfa | E-mail | 28. ledna 2012 v 15:38 | Reagovat

Přikusovat mandličky? K husím játrům? To nemusí být vůbec špatné. Moje babička ta husí játra před pečením těmi mandličkami "prošpikovala", zalila sádlem a nechala pomalu probublávat (pak jsem se dozvěděla, že této technologii říkají Francouzi "konfitování" a probublávat že je "mijoter"). Babiččiny zvyky jsem ale nezavrhla, jen mít ta játra...

18 areunaked areunaked | Web | 29. ledna 2012 v 18:40 | Reagovat

Ahoj nespřátelíme se ? přidám si tě na blog (díky)

19 Weni Weni | Web | 8. února 2012 v 12:43 | Reagovat

:)

20 Molly Heddy Law Molly Heddy Law | Web | 12. února 2012 v 10:39 | Reagovat

Ahoj:). Máš akt krásný web. Skvělé tipy

21 blue blue | Web | 13. února 2012 v 22:13 | Reagovat

Vypadá to moc dobře!

22 mandle333 mandle333 | E-mail | Web | 16. února 2012 v 11:20 | Reagovat

Ahojky Šárko-tedy smekám!Jsem vyučená uzenářka-a nad vaším blogem jen žasnu-a samozřejmě -zlatím a chválím-zároveň přeji mnoho krásných komentářů+stálé návštěvníky-jen tak dál-Hela Té.

23 selenagomez-webs selenagomez-webs | Web | 18. února 2012 v 16:38 | Reagovat

Ahoj moc pěkný a zajímavý a články blog

24 Skilvitos(Víťa) Skilvitos(Víťa) | Web | 18. února 2012 v 16:46 | Reagovat

už se těším na další recepty :-D

25 helena helena | E-mail | 19. února 2012 v 9:33 | Reagovat

Konečně něco normálnyho na pc

26 DolceVita DolceVita | 19. února 2012 v 20:01 | Reagovat

[22]: Mandle333:

Děkuji za takový milý komentář od "profíka" - vyučené uzenářky - to jste pro mě něco jako bůh :-) Já smekám! Mějte se krásně Helo :-) Šárka

27 barandes barandes | Web | 21. února 2012 v 14:36 | Reagovat

Ahoj moc pěkný a zajímavý blog a pěkné články

28 leonidas leonidas | Web | 19. března 2012 v 6:42 | Reagovat
29 plus size cocktail dresses plus size cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:49 | Reagovat

Q. What did the pencil sharpener say to the pencil?
http://www.untildress.net/cocktail-dresses.html

30 hair extensions uk hair extensions uk | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 9:20 | Reagovat

Some of the suggestions you have given have enabled me to apply my own thought

31 publius publius | Web | 15. ledna 2016 v 15:27 | Reagovat

pujcka na smenku haviro :-D

32 http://www.djplatinium.fr http://www.djplatinium.fr | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 11:28 | Reagovat

Zelňáky, zelníky, zelné placky na plech Stačí mít doma sklenici dobrého kysaného zelí a rázem máme po ruce vitamínovou bombu. Dopřát si trochu kysaného zelí v syrovém stavu, to nám zaručí, že do těla vpravíme vitamín C, kterého je nám rozhodně třeba.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama