Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vánoční rybí polévka z kapra

24. prosince 2011 v 13:11 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Ryby

Vánoční rybí polévka a smažený kapr je tradičním symbolem českých vánoc, proto by neměla chybět ani v mé rybí rubrice. Všem přeji krásné svátky a ať nám nezaskočí žádná kapří kůstka v krku.


Vánoční rybí polévka z kapra


Doba přípravy: 60 minut, pro 4 osoby

Ingredience:
  • 2 rybí hlavy
  • 3 ks nového koření
  • bobkový list
  • 3 kuličky celého pepře
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • na máslovou jíšku 70 g másla + 70 g hladké mouky
  • 70 g másla na osmahnutí na nudličky nakrájené kořenové zeleniny dle chuti
  • sklenička bílého vína
  • rybí vnitřnosti
  • 300 g rybího masa
  • špetka muškátového květu
  • špetka pepře
  • osmažená houska jako vložka do polévky

Rybí hlavy rozsekneme, aby se lépe vyvařily. Vložíme je do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme koření, oloupanou kořenovou zeleninu v kuse, cibuli. Vaříme pomalým varem cca 1 hodinu a poté dobře procedíme, zeleninu i koření odstraníme. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji připraveným vývarem. Na másle osmahneme na nudličky nakrájenou syrovou kořenovou zeleninu, přidáme ji do polévky, zalijeme malou sklínkou dobrého bílého vína a přidáme rybí maso a vnitřnosti, které jsme předem krátce osmahli na másle. Rybí hlavy obereme a vložíme zpět do polévky. Okořeníme muškátovým květem a pepřem. Podáváme se smaženými kostičkami housky a sypeme zelenou petrželkou.

Dobrou chuť a šťastné a veselé!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Petra C. Petra C. | 24. prosince 2011 v 13:25 | Reagovat

Šárko, můžu rybí vnitřnosti zamrazit? Dnes budeme zabíjet kapra, ale nemám doma kořenovou zeleninu. Tak bych uvaření téhle polévky nechala třeba až na silvestra, nebo prostě na později.

2 David David | 24. prosince 2011 v 13:49 | Reagovat

[1]:Určitě je zmrazit můžete .. je to zcela běžné.

3 Fíkツ Fíkツ | Web | 24. prosince 2011 v 14:25 | Reagovat

hezzký recept, ale já rybu nemusím.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. prosince 2011 v 16:37 | Reagovat

Tradiční to recept.
Nedávno jsem v antikvariátě ukořistil prvorepublikovou kuchařku od M. Snížkové: "Úsporná rybí kuchyně pro výživu rodiny a zdraví" a našel jsem v ní obdobný recept. Jetli chceš, mohu ti z ní poslat recepty na další rybí polévky.

Krásný Štědrý den s chutnou večeří vinšuji.

5 Petra C. Petra C. | 24. prosince 2011 v 21:41 | Reagovat

moc děkuji za odpověď. už je v mražáku a můžu se těšit na polévku později ;-) krásný zbytek štědrého večera všem :-)

6 iva iva | Web | 24. prosince 2011 v 22:21 | Reagovat

..ta mi letos chybela, asi si udelam aspon nejakou rybi, i kdyz pry i kapra tady nekde sehnat muzu.

Krasne svatky!

7 evča evča | E-mail | 25. prosince 2011 v 16:13 | Reagovat

Dělám ji právě tak-až na tu sklenku vína- a vždy den dopředu. Letos jsem housku vyměnila za osmažené kostičky chleba na kachním sádle.:-)

Do Nového roku přeji pevné zdraví a rodinnou pohodu.

8 Realiz Realiz | Web | 25. prosince 2011 v 21:30 | Reagovat

Ahoj, na svém blogu píšu různé povídky, příběhy a "básničky". Byla bych ráda, kdyby sis něco přečetl/a a napsal/a mi na to svůj vlastní názor.

Mockrát děkuju REALIZ :-)

http://moje-povidky-v.blog.cz/

9 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:30 | Reagovat

[1]: Petra C.:

Než jsem se dostala k odpovědi, David se toho ujmul a má naprostou pravdu :-) To je výhoda, že si rybí polévku můžeme dopřát i uprostřed roku.

10 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:32 | Reagovat

[2]: David:

Značně služeb mrazničky využívám :-) Díky za odpověď, pár dnů jsem byla daleko od pc, ale už zahlodalo svědomí, jestli tu náhodou někomu nedlužím nějakou odpověď ...

11 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:32 | Reagovat

[3]: Fík:

To se nedá nic dělat :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:35 | Reagovat

[4]: TlusŤjoch:

Miluji antikvariáty. Krásně to tam voní starými časy :-) Pár zajímavých knih jsem si tam pro sebe také ukořistila, ale kuchařku od Snížkové neznám! Gratuluji k parádnímu úlovku. Kdyby to bylo možné, zajímalo by mě nahlédnout na další polévková moudra, jak se vařívala rybí polévka podle této autorky :-) Předem díky za laskavost. Krásné sváteční dny vinšuji. Šárka

13 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:36 | Reagovat

[5]: Petra C.:

Jistě byla dobrá a zahřála po těle i na duši :-) Dobrá polévka tohle umí mistrovsky.

14 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:37 | Reagovat

[6]: iva:

Dost lidí ji nemusí, ale její vůně k tradičním českým vánocům jednoznačně patří :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:40 | Reagovat

[7]: evča:

Sklenka vína je takový rozmar, ke kterému jsem se uchýlila až v posledních dobách. Ryba má plavat v bílém víně, tak jsem na tuhle tradici pamatovala i při přípravě rybí polévky "pro dospělé" :-) Dětem bych tím určitě radost neudělala. V podstatě ani ta rybí polévka mě dříve nikdy neočarovala ... ale chutě se nám věkem mění a to je moc fajn, že jsem té polévce takříkajíc dorostla :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:42 | Reagovat

[8]: Realiz:

Hezké! Ale já bohužel nestíhám číst ani své stránky, a tím pádem jsem prošvihla tolik pěkných odpovědí na předvánoční komentáře...

17 Jitka Jitka | 28. prosince 2011 v 17:28 | Reagovat

Bez rybí polévky by bylo večerní vánoční menu neúplné. Vaříme ji podobně, ale bez vína. Přiznám se, že si nedokážu představit mírně navinulou chuť polévky. Nyní odjinud: pekla jsem podle vás (Šárka na doma.cz) "nejlepší vanilkové rohlíčky na světě". Zda jsou opravdu nejlepší na světě nevím, protože ty další nej recepty na vanilkové rohlíčky, které jsou na netu k mání, už zkoušet nebudu a to z prostého důvodu, ty vaše rohlíčky jsou pro mě naprosto fantastické, výborné, chuťově vyvážené, nerozlévají se atd. Všichni, kteří je ochutnali, říkali totéž. Děkuji tedy dodatečně za opravdu výborný recept a všechno dobré v novém roce.

18 lenkafashion lenkafashion | 28. prosince 2011 v 22:08 | Reagovat

:)

19 Amelie Amelie | Web | 28. prosince 2011 v 22:55 | Reagovat

Nemám ji ráda. Ale ostatním ji neberu. :-)

20 Maty Maty | 31. prosince 2011 v 15:17 | Reagovat

Ahoj. Je to hezký :D   Jestli se chceš podívat na můj blog a napsat nějaký názor, tak http://maty-web.blog.cz/
Díky moc XD

21 Magic-Vill Magic-Vill | Web | 31. prosince 2011 v 22:26 | Reagovat

Vypadá to skvělě :-)
______________________________

Chtěla bych Vás všechny pozvat na můj nový blog :-)
Je o očích .. Já vím,je to zvláštní,ale vysvětlení proč,je na mém blogu ;-)

22 iva iva | 1. ledna 2012 v 13:54 | Reagovat

,,Rybí hlavy obereme a vložíme zpět do polévky???,,

23 DolceVita DolceVita | Web | 1. ledna 2012 v 19:25 | Reagovat

[17]: Jitka:

Pointa těch nejlepších vanilkových rohlíčků "na světě" je ukryta v tom, že nám musí připomínat vůni domova a maminčiny kuchyně, tzn. že úplně nejlepší recept je ten "starý známý domácí" :-) Ty mé právě takové jsou a musím říct, že si na nich vždycky pochutnám a krásně zavzpomínám. Díky za vyzkoušení. Mám radost, že i u vás zabodovaly :-) Pokud jde o recepty na stránkách doma.cz, bohužel nadpisy netvořím já sama a tak jsem byla poněkud zaskočena větou, "Kdo mě trumfne?" :-))) To bych níkdy nenapsala, protože moje životní filozofie vychází z toho, že na světě není nic lidského tak dokonalé, aby to nemohlo být ještě o kousek lepší. Děkuji za milou zprávu a přeji všechno nejlepší v novém roce.

24 DolceVita DolceVita | Web | 1. ledna 2012 v 19:26 | Reagovat

[19]: Amelie:

:-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 1. ledna 2012 v 19:27 | Reagovat

[22]: iva:

Samozřejmě jen to obrané maso :-) Líčka jsou nejjemnější, tak je znalcům nechci brát :-)

26 lagina lagina | Web | 1. ledna 2012 v 21:41 | Reagovat

hmm to vypadá dobře, skoro lepší jak tenhle recept :): http://klik.projekcni.eu/index.php?id=63

27 mas mas | Web | 2. ledna 2012 v 9:41 | Reagovat

Chystá se další díl harryho pottera!!! info: http://klik.projekcni.eu/index.php?id=121

28 ufo ufo | Web | 2. ledna 2012 v 13:39 | Reagovat

Konec světa se blíží! UFO spatřeno nad Českem!! Více info zde: http://klik.projekcni.eu/index.php?id=63

29 Pavel Kalich Pavel Kalich | Web | 11. července 2012 v 15:25 | Reagovat

Osobně v rybí polévce oceňuji odrůdy jako Rulanda, Pálava nebo sladší vína, jako třeba http://www.vino-eshop.com/vino-vina/eshop/2-1-Bila-vina/0/5/12-Ryzlink-vlassky-kabinet-2010-bile-vino-polosladke

30 DolceVita DolceVita | Web | 11. července 2012 v 15:29 | Reagovat

[29]: Pavel Kalich:

Žádné dobré víno této polévce nemůže uškodit :-) Díky za doporučení. Zrovna včera jsem se procházelo po viniční trati v Popicích. Domů jsem odjížděla s plným kufrem úrody z let minulých :-)

31 Květoslav Květoslav | 16. listopadu 2013 v 12:41 | Reagovat

...dostal jsem od rybáře kapra...použil jsem váš recept...mňámmmmm...děkuji :-)

32 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 21. prosince 2013 v 19:56 | Reagovat

[31]: Květoslav:

Potěšení na mé straně ;-)

33 Anička Anička | Web | 19. ledna 2015 v 15:10 | Reagovat

To vypadá moc dobře, vyzkouším. :-)  :-)

34 Viktorie Viktorie | 21. prosince 2015 v 11:46 | Reagovat
35 thomasbell thomasbell | E-mail | Web | 15. července 2016 v 13:28 | Reagovat

Tuhle polévku mám nejradši :) Super :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama