Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Štóla - vánoční, velmi máslová a návyková

6. prosince 2011 v 18:57 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


Vánoční štóla se hlásí o slovo, tzn. že na pečení domácí vánoční štóly je ten pravý čas!
Pokud to letos s vánočním pečením myslíte vážně, tak v těchto dnech již o tom nepřemýšlíte, ale konáte. Kdo má rád bohatě pocukrovanou a v ústech se rozplývající vánoční štólu, ten by ji měl nejpozději v těchto dnech strčit do trouby. Je to pečivo, které potřebuje nejdelší předstih, aby se stihlo pořádně uležet. Já recepty na dobrou štólu už nikde nehledám, protože během doby jsem si jeden upravila k dokonalosti, které mé jazyk rozumí :-) Budu ráda, když si i s vaším mlsným jazykem sedne do noty.


.
VÁNOČNÍ ŠTÓLA
(z této dávky se upečou 2 velké kusy)
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 kostky droždí (tj. 2 x 42g)
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 kostky másla (1 a ½ kostky do těsta, ½ kostky rozehřejeme na potření upečených štól)
  • 200 g rozinek (nejlepší jsou zlaté velké rozinky - doporučuji předem namočit do rumu)
  • 100 g kandované citrónové a pomerančové kůry
  • 200 g mandlí (nasekané nebo použijte mandlové lupínky)
  • moučkový cukr
  • papír na pečení
  • alobal na zabalení pro dobré uskladnění
.
V tomto případě si připravte všechny suroviny do kuchyně, aby získaly tu správnou pokojovou teplotu. Začneme nezbytným kváskem. Ohřejeme mléko tak, aby bylo jen lehce vlažné. Do mléka přidáme 50 g hladké mouky (odebereme z předepsaného 1 kg, který máme na samotné pečení) a 10 g cukru. Do této směsi nadrobíme droždí, zamícháme, aby se pěkně rozpustilo a na teplém místě necháme vykynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s kváskem někam na teplé místečko na podlaze. Kvásku dopřejeme trochu klidu a necháme ho vykynout.
.
Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr a špetku soli, dobře promícháme. Do mouky vymáčkneme důlek a rozklepneme do něj 2 vejce. Máslo rozkrájíme na tenké plátky (použijeme 1 celou kostku a ½) a do tohoto máslového základu přidáme vykynutý kvásek. Těsto zpracujeme nejlépe v robotu, ale kdo má dost sil, zvládne se to snadno i ručně. Je to trošku posilovna, ale jde to! Z těsta uhněteme kouli, poprášíme ji hladkou moukou a v míse zakryté utěrkou necháme zase pěkně na teplém místě kynout.
.
Těžké máslové těsto nám celý objem neznásobí, ale má tendenci se o kus zvětšit. Většinou se stane, že na povrchu praskne a trochu se nafoukne. Je to přeci jenom těsto s dostatkem másla, tak nečekejte, že těsto uteče z mísy. Necháme kynout 2 hodiny.
.
Do vykynutého těsta přidáme rozinky, mandle, kandovanou citrusovou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a nyní ho rozdělíme na dva oválné bochánky, ze kterých později upečeme 2 štóly. Bochánky necháme ještě pod utěrkou na pracovní desce trochu vykynout, 20 minut stačí. Delší polovinu každého bochánku vyválíme válečkem (řekněme válečkem rozmáčkneme). Vyválenou půlku štóly překlopíme přes nevyválenou polovinu a necháme ještě 30 minut kynout. Tím nám vznikne charakterický tvar štóly, který jistě každý zná. Tvarem štóla připomíná nepletenou vánočku.
.
Troubu vyhřejeme na 170 °C a pečeme 30 minut. Po této době teplotu snížíme na 140 °C a dopečeme při mírnější teplotě ještě 15 až 20 minut. Horkou štólu vyndáme a ještě za tepla ji natřeme rozpuštěným máslem. Použijeme na to ½ kostky másla (tj. 125 g) a natřeme důkladně obě štóly ze všech stran.
.
Máslo se hned vsákne a my můžeme pořádně ocukrovat moučkovým cukrem s přidáním pravé vanilky. Necháme prochladnout a zabalíme důkladně do alobalu, aby se ke štólám nedostal vzduch. V tomto stavu je ukryjeme na chladné místo a zapomeneme na ně až do štědrovečerní snídaně. Toto pečivo má nespornou výhodu, že není suché, je voňavé, vláčné, neodolatelné a vydrží neuvěřitelně dlouho.
.
Recept sám se zdá být možná trochu komplikovaný, ale je to jen zdání. Nic se na něm nedá zkazit a silné vanilkové aróma v celém domě za vynaložený čas jednoduše stojí. První vánoční pečení je vždy neklamným důkazem, že Vánoce tlučou na dveře. Tak se do toho dejte také, určitě Vám to půjde pěkně od ruky.
.
Kdo má z pečení štóly obavy, mohu nabídnout i fotorecept, který je k vidění na mých stránkách. Já totiž každé Vánoce peču podle svého a spolehlivého receptu :-)
.
.
Pěkný adventní čas a dobrý sladký výsledek Vám přeje
Šárka

.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Jak to chodí u Vás doma o Vánocích? Vede vánočka nebo dostane příležitost i nacukrovaná štóla?

Vánočka 60.8% (79)
Štóla 19.2% (25)
Vánočka i štóla 20% (26)

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 19:22 | Reagovat

Mňam. :)

2 Dana Dana | E-mail | 6. prosince 2011 v 20:26 | Reagovat

Loni jsem podle zaručených receptů zkoušela péct štolu 2x, pokaždé skončila jako tvrdá, naprosto nepoužitelná hmota. Těch mandlí, hrozinek, másla, co jsem zmařila. Nejsme nezkušená pekařka, s kynutým těstem jsem dobrá kamarádka, takže bych letos udělala ještě jeden pokus? Šárčiny recepty mě ještě nikdy nezklamaly, tak mě zase začalo šimrat to zkusit, nemám ráda neúspěch:-)))

3 Robka Robka | Web | 6. prosince 2011 v 20:28 | Reagovat

Tohle vypadá neodolatelně. Možná letos poprvé vyzkouším. Zatím u nás vede vánočka.

4 toffo toffo | Web | 6. prosince 2011 v 20:35 | Reagovat

Hezký předvánoční čas, jsem moc ráda, že jsi se "objevila." Také se chystám na štolu, ale myslim na tu rakouskou, plněnou marcipánem a koupanou ve víně, jak jsem se jí naučila na Labužníkovi od Lydie. Přidám více druhů ořechů i oříšků a možná je před přidáním do těsta lehce opražím, každý s láskou odlupuje ty opečené  z kůrky štóly nebo vánočky. Sušeným ani kandovaným ovocem je neuctím.

5 Predátorka Hannach Predátorka Hannach | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 21:04 | Reagovat

Tahle "bezmarcipánová" verze vypadá obzvlášť chutně ;-)

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 6. prosince 2011 v 22:12 | Reagovat

U nás doma se preferuje vánočka...

7 vidlička vidlička | 7. prosince 2011 v 16:11 | Reagovat

už mám upečeno a uschováno v chladném sklepě. inspirovala jsem se receptem, který jste vkládala někdy vloni nebo předloni, pochvalné komentáře mě navnadily ještě více. upečené štoly byly veliké a božsky voněly, přítel za mnou chodil celý večer, prý ať načneme aspoň jednu... ale odolala jsem a doufám, že na vánoce sloupneme alobal a štola bude stále k nakousnutí. těším se!

8 Karlička Karlička | E-mail | 7. prosince 2011 v 19:29 | Reagovat

Mám dotaz, v Německu si občas kupuji makovou štolu, nemáte nějakou zkušenost s pečením s touhle náplní ? Myslím, že ta se bude muset v nějaké fázi roválet na tenko, potřít náplní a zarolovat a pak asi zase dát kynout, ale aby to dostatečně vyběhlo ...? dík

9 Daniela Daniela | E-mail | 8. prosince 2011 v 10:54 | Reagovat

Toto mi pripomenulo časy dávno zašlé, keď sme štólu dostávali ako vianočný prezent od obchodných partnerov z NDR:-))

10 Realiz Realiz | Web | 9. prosince 2011 v 17:34 | Reagovat

Mmmm, štolu mám ráda.

Na svém blogu píšu, různé povídky a "básničky". Byla bych ráda, kdyby sis aspoň něco, co tě zaujme přečetl/a a napsal/a mi na to svůj názor.

http://moje-povidky-v.blog.cz/

Děkuju Realiz :-)

11 Černá Moora Černá Moora | Web | 10. prosince 2011 v 22:29 | Reagovat

přímý přenos z kuchyně - zadělala jsem jen z polovičního množství (poměry jsem vydělila dvěmi kromě vajec, ty jsem nechala dvě; druhou štolu budu dělat podle apetitu z marcipánem, pro srovnání), ale kyne teda jako divá, i když by jak se zdá neměla :D ten objem bych řekla už zdvojnásobila ... doufám, že to dopadne dobře :D

12 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 13:52 | Reagovat

[11]: Černá Moora:

Ať se dílo podaří :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 13:55 | Reagovat

[9]: Daniela:

V Drážďanech na ni mají patent :-) Já si zase připomínám předvánoční nájezdy do NDR :-) Sice jsem byla mladá, ale toto šílenství mě neminulo. Vozila jsem si botky od Salamandra, štóly a "métský" salám :-) A pro všechny členy rodiny dárky! Bylo to dobrodružné a vánoční nálada v NDR mívala vždycky o trochu větší lesk než u nás :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 13:57 | Reagovat

[8]: Karlička:

Zkušenost přímo s pečením nemám, ale ta maková štóla je moc dobrá! Zrovna jsem jednu nakrojila a mizí rychlostí světla. Byla koupená, ale nic jí nemohu vytknout :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 13:59 | Reagovat

[7]: vidlička:

Vánočka je dobrá, ale na štóle mě fascinuje ta její trvanlivost :-) U nás štóla už odpočívá pěkně v chládku a když jdu kolem, cítím pod alobalem tu svůdnou vůni vanilky a másla. Jen těžko odolávám tomu, abych ji nenakrojila. Pro jistotu jsem si koupila jednu makovou štólu a do té jsme se pustili okamžitě :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 14:00 | Reagovat

[6]: TlusŤjoch:

Není nad tradice :-) Také ji mám ráda, ale někdy to s tou vánočkou ošidím a nepeču ji. Většinou ale nějaký kousek doma upečené vánočky vždycky na stůl dostanu, tak o ni nepřijdu a tradicím se nezpronevěřím nikdy :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 14:01 | Reagovat

[5]: Predátorka Hannach:

Tu bez marcipánu mám raději, ale jinak proti marcipánu nemám nic :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 14:03 | Reagovat

[4]: toffo:

Ta tvá štóla tedy musí být mistrovský kousek. Ráda tě vidím, ale omlouvám své pozdní reakce zde na blogu. Chřipka mě zahnala do postele, ale už je mi zase fajn, tak jsem hned využila chvilku k popřání krásného adventu všem přátelům a se skluzem odpovídám na všechny milé komentáře. Měj se krásně a užívej neděli!

19 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 14:04 | Reagovat

[3]: Robka:

Vánočka i štóla, u nás vedou obě dvě :-) Nikdy nezůstane ani kousek a vše je snědeno do posledního drobečku.

20 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 14:05 | Reagovat

[2]: Dana:

Štóla je hutnější pečivo, ale tvrdá by být neměla. V ústech se pěkně rozpouští a proto bych jí dala ještě šanci :-)

21 JanaK JanaK | E-mail | 16. prosince 2011 v 19:45 | Reagovat

Dobrý den Šárko, mám dotaz. Před týdnem jsem upekla štóly podle Vašeho receptu, zabalila jsem je a uložila na balkon. Dnes jsem je kontrolovala a obě jsou totálně tvrdé. Čím to je? Je ještě možné, aby změkly?
Děkuji za odpověď. Jana

22 Hana Kubešová Hana Kubešová | 17. prosince 2011 v 0:08 | Reagovat

Jano, já také peču štóly a tak si dovolím připomenout, že štóla je hutné máslové těsto, která na omak sice jako tvrdé vypadá, ale po nakrojení je báječné. Zkuste si sáhnout v obchodě na nějakou nacukrovanou štólu a uvidíte sama, že je zrovna taková. Nemějte strachy, já tyhle štóly už pekla a jsou opravdu dobré. Hezké svátky, Hana

23 JanaK JanaK | E-mail | 17. prosince 2011 v 9:56 | Reagovat

Hanko, děkuju za odpověď. Nechtěla jsem nakrojit štólu předčasně, proto proběhla jenom vizuální kontrola :) Po ochutnání dám vědět. Přeju krásné svátky. Jana

24 vidlička vidlička | 18. prosince 2011 v 21:19 | Reagovat

taky se přidávám - štoly jsem upekla už začátkem prosince, včera jsme jednu přivezli z chladného sklepa, že si ji dáme k nedělní snídani. tvrdá byla tedy dost, ale spíš jsme se nemohli dočkat té dobré chuti, tak jsme ji nakrojili už večer a je naprosto výborná! rozhodně se ničeho nebojte, já už vím, co budu péct příští rok ;-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 20. prosince 2011 v 1:45 | Reagovat

Štóla je opravdu na omak tvrdá, ale všechno se změní po dobrém odležení a nakousnutí. Nebude měkká na dotek, ale v ústech se její chuť vyjeví v plné síle a jistě vám bude chutnat :-)

26 JanaK JanaK | E-mail | 21. prosince 2011 v 18:10 | Reagovat

Dobrý den vespolek, včera večer jsem nevydržela a štólu nakrojila a dnes jsem vzala ochutnat i do práce. Už taky vím, co budu péct příští rok. Šárčinu štólu, protože je nejlepší, výborná, voňavá a opravdu není tvrdá. Je to BOMBA. Vyslechla jsem si pochvalu od všech ochutnavačů a tak ji předávám Vám, Šárko. Ještě jednou díky za skvělý recept. Jana

27 DolceVita DolceVita | Web | 27. prosince 2011 v 1:33 | Reagovat

[26]: JanaK:

Taková pochvala zahřeje po těle :-) Štóla je dobrá vánoční společnice. Oceňuji tu její trvanlivost. Ale nakonec nikdy moc dlouho nevydrží. Díky a krásný zbytek letošního roku :-) Šárka

28 Mika Mika | 27. prosince 2011 v 21:23 | Reagovat

Tak jsme stolu po 14 dnech zkusili a bohuzel nam vubec nejede :( je strasne sucha - jeste jsme delali z apetitu s marcipanem a ta vysla skvele, hutna a rozplyvajici se. Ale tahle bez marcipanu je spis takova vanocka, leda namazat nebo namocit do caje ... kazdopadne to neberte jako zbytecnou kritiku, jinak me vas blog jeste nezklamal, recepty byly vzdy skvele. Ale tohle nejak nevyslo. Samozrejme to mohla byt i moje chyba nebo surovin, ale jak rikam, ta z apetitu vysla skvele a pouzivaly se uplne stejne ingredience (jakoze stejny druh mouky, stejne maslo atd.)

29 Romana Romana | 28. prosince 2011 v 2:01 | Reagovat

Asi to bude úchylné, ale tu vaši stolu jsem pekla na vánoce i po nich. Je vážně moc dobrá a tak jsem po vánoční kynuté variantě s kváskem vyzkoušela i tu tvarohovou a jsem z ní nadšená. Je krásně vláčná a určitě by i dlouho vydržela, ale u nás se holt všechno sní. Tři chlapi v baráku, to je peklo :o))) Přeji vám všechno nejlepší v novém roce a těším se na další nápady do kuchyně, které s důvěrou a ráda vyzkouším. Zdraví Romana Holarová.

30 Mirka Mirka | 28. prosince 2011 v 2:12 | Reagovat

Šári, přejeme vám krásný zbytek roku a musím ti říct, že letošní vánoce byly u nás na plotně pod tvojí taktovkou. Zavládla naprostá spokojenost a všechno to spolu báječně harmonizovalo. Vyzkoušdela jsem tvé vanilkové rohlíčky, pracny, linecké, štólu a došlo i na kapra na černo. Když jsem šla dělat sváteční bifteky, trochu se mi klepala kolena, ale s tvou kuchařkou v ruce jsem to zvládla a nechala se beze studu pochvalovat od svého mužíčka snad stokrát. Znáš ho, masožravce jednoho nenasytnýho :-) Řeknu ti, že to vaření je docela zábava, když se zadaří a protějšek i pochválí. Nějak se mi to člověče začíná líbit. Je fajn, že tě mám. Ty rady na telefonu byly nedocenitelné a máš to u mě. Pa, těším se až se uvidíme. Tento komentář jsem si prostě nemohla odpustit. A také ti mám vyřídit, že tvé nové kalendáře jsou fantastické! Už jsme si tam vybrali laskominy a nezůstane jen u pouhého otáčení týdne za týdnem. U nás se bude zkoušet a papat. Mňam, jsi velká šikulka! Moc dobře vím, že to tvé vaření je jen jedna z mnoha tvých dovedností, ty superženo. Doma mi tě už předhazují, asi budu žárlit :-) Pozdravy posílá Mirka s celou rodinkou

31 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 20:43 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

32 olavv olavv | E-mail | 28. února 2012 v 22:33 | Reagovat

Musím podotknout, že štola byla úžasná, vyrobila jsem z dávky 2 kusy. Jeden jsem dala synovi na vánoce, druhý jsme vezli sebou na dovolenou za dcerou na Kubu. Obě byly již tři týdny odležené, sice pořád tvrdé, nicméně jsem věřila, že musí být dobré. Ale skutečnost byla ještě lepší - tak báječné pečivo jsem na vánoce dlouho nejedla, zvlášť na pláži na silvestra. Šárko, děkuji a nadále sleduji stránky. Přeji dodatečně šťastný celý rok.
Olga

33 white long beach dresses white long beach dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:09 | Reagovat

Great, I never knew this, thanks.
http://www.threedress.com/

34 prom dress straps prom dress straps | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:15 | Reagovat
35 modest bridesmaid dresses modest bridesmaid dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:44 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama