Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kapr na černo na štědrovečerním stole

12. prosince 2011 v 13:04 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Ryby


Jihočeské vánoce, to je především mistrovské využití bohatých darů zdejší štědré přírody. 7600 rybníků se muselo nutně projevit i v kuchyni. Nesmazatelnou stopu zanechali rybníkáři ve štědrovečerním menu, neboť hlavní roli zde hrála sladkovodní ryba (kapr, štika, lín, sumec), považovaná za boží dar. Bez ní by byla jihočeská vánoční tabule smutná. Kapr se stal důležitým postním jídlem a od 19. století se stává součástí vánočního menu bohatých měšťanů a rozšiřuje se jako hlavní štědrovečerní pokrm po celé naší vlasti.
.
Šikovné hospodyně dokázaly kapra vykostit tak, že v něm nezbyla ani jedna kostička, která by štědrovečerní hodování narušila. Pro Jihočechy je typická vydatná a neošizená rybí polévka a za ní následuje starodávný recept na úpravu kapra na černo. Ten měl výhodu, že se mohl jíst teplý, ale nejchutnější býval druhý den studený. Protože je to pokrm přislazený, děti ho rády pojídaly s kouskem vánočky. Při jeho přípravě se používalo teplé pivo, tzv. mladinka. Kapři se prodávali od kusu - jikrnáč za 60-80 krejcarů. Oblíbený byl i kapr na modro, ale stálicí štědrého večera se stal až kapr dozlatova smažený. Kapr z Třeboně, to je opravdová chlouba jihočeské tradiční kuchyně.


Kapr na černo

Doba přípravy: 2 hodiny vaření, 24 hodin odležení + 30 minut přípravy

Ingredience:
  • 1 kapr
  • 100 g másla
  • 2 cibule na plátky
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 kořen petržele - vše nakrájet na drobné kostky
  • 200 ml černého piva
  • 3 kostky cukru
  • 3 plátky citrónu
  • 1 bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  • špetka tymiánu
  • 3 lžíce nastrouhaného perníku
  • 1 lžíce rybízové a šípkové zavařeniny, lze použít i švestková povidla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce vlašských jader

Postup receptu:

Na másle osmahneme cibuli se zeleninou. Zalijeme pivem a dle potřeby i sklenkou vody. Přidáme cukr, citrónové plátky, koření, perník, zavařeninu, osolíme a zvolna vaříme cca 2 hodiny. Do omáčky přidáme lžíci rumu, rozinky a jádra vlašských ořechů. Necháme den odležet. Kapra vykucháme, naporcujeme, osolíme. Vložíme do hrnce, zalijeme omáčkou do které jsme přidali i zachycenou kapří krev a zvolna vaříme cca 20 minut. Kapra na černo podáváme s jemným houskovým knedlíkem.


Už jste někdy kapra v této voňavé úpravě ochutnali? Jestli ano, tak určitě na něj máte nějaký svůj vlastní názor. Určitě se masově v českých domácnostech nepřipravuje, ale na jihu Čech sem tam zavoní a se zdejší vánoční atmosféřou je už po staletí spojen.
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. prosince 2011 v 13:22 | Reagovat

Inspirativní!

2 Pablo Pablo | E-mail | Web | 12. prosince 2011 v 14:19 | Reagovat

Chjo...tu šípkovou zavařeninu stále nemůžu sehnat...

3 L+P<3 L+P<3 | Web | 12. prosince 2011 v 15:21 | Reagovat

Láká mě to zkusit to :)

4 Daysy Daysy | E-mail | Web | 12. prosince 2011 v 16:35 | Reagovat

Mám na to celkem chuť. :)

5 Rekmar Rekmar | Web | 12. prosince 2011 v 18:15 | Reagovat

Dobrý návod. Doporučím mamce, aby se na tohle mrkla.

6 lenkafashion lenkafashion | 12. prosince 2011 v 18:27 | Reagovat

mňámka :)

8 týna týna | 13. prosince 2011 v 6:50 | Reagovat

podpořte prosím toto vánoční přáním kliknutím na darovat ozdobu Moc děkuji všem tech hodným,http://vanocni.datart.cz/kristyna-smirakova-si-preje-tablet-apple/

9 Monika Monika | 13. prosince 2011 v 10:47 | Reagovat

Omáčku dělálavala moje babička, ale jako dítěti mi ty kombinace moc neseděly. Zato teď už se několíkáté Vánoce chystám, že na ni dojde :) Tak letos už doufám doopravdy!

10 Pipi Pipi | Web | 13. prosince 2011 v 15:25 | Reagovat

Krásná klasika!

11 Janah Janah | Web | 13. prosince 2011 v 15:58 | Reagovat

To by mi bohužel doma neprošlo :-(

12 adresa adresa | 13. prosince 2011 v 20:31 | Reagovat

[2]:šípkovou mívají v supermarketech, jinak na netu zadej do vyhledávače a najdeš e-shop, kde se prodávají houby, houbové výrobky apod., a tam prodávají i šípkové marmelády.

13 rekmar rekmar | Web | 14. prosince 2011 v 21:27 | Reagovat

mňam, mňam, mňam - chutné...

14 Vilemína Vilemína | Web | 15. prosince 2011 v 12:48 | Reagovat

Je to dobrota. Poslední dva roky jsem černou omáčku dělala, ale omezuju ji na víno a krev nedávám, s tou bych neuspěla. Povidla používám švestková či rybízová a už se na ni zase těším. Je výhodné udělat si omáčku pár dnů předem, rozležení jí opravdu svědčí. Kapra k ní dávám pečeného.
http://vilemina.blog.cz/0912/kapr-nacerno

15 DolceVita DolceVita | Web | 15. prosince 2011 v 23:12 | Reagovat

[14]: Vilemína:

U nás, v rybníkářském kraji, jsem zkusila připravit recept opravdu tak, jak velí tradice :-) Kamarádi rybáři by mi neodpustili, kdybych některé z tradičních kroků postupu přeskočila, ale osobně si myslím, že se to s klidem dá a také se to tak v mnoha případech dělá. Poslední roky se nechávám unášet na vlně tradic a užívám si to. V podstatě už od léta, když připravuji domácí zavařeniny, myslím na vánoční dobroty. Napekla jsem pár perníčků do zásoby, aby bylo čím zahušťovat :-) Letos kapr s černou omáčkou bude, ale nemohu říct, že celá rodina by se na to nějak extra těšila :-) Budu je muset přesvědčit, že kapr je fantastická ryba, což ve velké rodině ostatních nekostnatých a urozených mořských ryb je vždycky docela velká dřina :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 15. prosince 2011 v 23:15 | Reagovat

[11]: Janah:

Já to chápu :-)))
S některými recepty to mám také těžké! Ale když si něco vezmu do hlavy, vždycky se to nakonec na stůl dostane :-)

17 Simona Simona | Web | 17. prosince 2011 v 11:24 | Reagovat

Mmm..kapra moc nemusím,ale tohle vypadá hodně zajímavě!! :))

18 Tekytka&Likytka Tekytka&Likytka | Web | 18. prosince 2011 v 21:39 | Reagovat

http://disney-tekytka.blog.cz/1112/souteze-son-c-1

nechceš se zůčastni soutěže o nejlepší písničku?

19 Lea Lea | 24. prosince 2011 v 15:57 | Reagovat

Právě se chystáme vložit porce kapra do omáčky, kterou jsme včera připravili. Máme k němu hrnečkový knedlík - oboje v decentním množství, neboť budou následovat dva druhy salátu a smažená ryba. Omáčka voní skvěle, těšíme se na ochutnání a děkujeme za inspiraci. Krásné Vánoce, Šárko a díky za Vaši stránku, ještě jsme zde nesáhli vedle.

20 DolceVita DolceVita | Web | 25. prosince 2011 v 2:25 | Reagovat

[17]: Simona:

Staré nevyzkoušené recepty jsou návraty ke kořenům :-) Tam se vždycky cítíme dobře.

21 DolceVita DolceVita | Web | 25. prosince 2011 v 2:28 | Reagovat

[19]: Lea:

Báječná kombinace - voňavý kapr a knedlíky z hrnečku. Sama ráda objevuji nové chutě a vůně, tak jsem přesvědčena, že tento recept provoní (provoněl) velmi důstojně kouzelnou atmosféru svátečního večera. Přeji krásné svátky a všechno dobré.

P.S.
Děkuji za přízeň a za důvěru v mé recepty :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:44 | Reagovat

[9]: Monika:

Jestli na ní došlo, tak doufám, že chutnala a oživila pěkné vzpomínky na staré časy, kdy ji vařívala babička :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 26. prosince 2011 v 11:46 | Reagovat

[17]: Simona:

Vypadá to trochu rozmařile :-) V téhle omáčce je všechno, co mám ráda. Jen ta ryba mi tam nikdy moc neseděla, ale ocenila jsem to až v pozdějším věku :-) Mám ráda staré tradice, nějak mě uklidňují a krásně se při nich vzpomíná.

24 Lea Lea | 27. prosince 2011 v 21:03 | Reagovat

[21]: Tak se musím ozvat ještě jednou. Omáčce se už na Štědrý večer nedalo nic vytknout, ale dnes, kdy jsme její druhou polovinu povečeřeli, tentokrát se špalíčky z bramborového těsta, dnes jsme teprve unešeni. Rozležení jí více než prospělo a pro nás z toho plyne ponaučení - příště připravovat klidně o něco dříve než dvacátéhotřetího.

25 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 20:43 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

26 MD MD | 1. června 2013 v 9:31 | Reagovat

Delal jsem vcera, podle trochu jineho receptu. Dneska teprve ochutnam.

Dotaz - jakto, ze je na fotce kapr svetly, kdyz se ma varit  v te cerne omacce? Varila jste ho jinak nez podle receptu?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama